Netcongestie: op zoek naar energiebalans in de wijk
Pepper
de crux
De in het stedenbouwkundige plan vastgelegde vorm van woongebouw Pepper was dusdanig kostenbepalend, dat architectenbureau Elephant zorgvuldig over de invulling van het ontwerp moest nadenken om binnen budget te blijven. Om de potentiële kopers extra kwaliteit te bieden, besloot het bureau beeldbepalende kopersopties in de vorm van grotere balkons en ramen aan te bieden. Met een ontwerpprincipe waarin een minimum en maximum gevelbeeld was vastgelegd, werd de welstand overtuigd om akkoord te gaan met het plan. Een unicum, aldus projectarchitect Peter van Gelder.
Lees verder
netcongestie
installaties
Steeds meer woningbouwprojecten lopen vertraging op doordat de netbeheerder niet op tijd de benodigde netaansluiting kan leveren. Op een bijeenkomst in Arnhem zochten partijen naar oplossingen: hoe kunnen we tóch doorbouwen? Ondanks enkele goede ideeën werd al snel duidelijk: het ei van Columbus, dat bestaat niet.
Lees verder
brandveilige gevels
brandveiligheid
In Nederland worden strenge eisen gesteld aan de brandveiligheid van gebouwen, met name aan gevels. Maar hoe goed worden deze eisen in de praktijk nageleefd? Dit artikel duikt dieper in de testen en de praktische uitvoering met betrekking tot brandveilige gevels.
Lees verder
bouwregelgeving
regelgeving
Praktijkvragen over de bouwregelgeving bereiken het Expertisecentrum Regelgeving Bouw dagelijks. Nico Scholten behandelt er drie die tot verwarring leiden en aanleiding geven voor de wetgever en/of de NEN om tot aanpassingen te komen.
Lees verder
Geluidlekken
akoestische bouwfout
De trend in de bouw is steeds meer prefab. Dat betekent losse elementen die in de fabriek of op de bouwplaats aan elkaar gekoppeld moeten worden. Deze aansluitingen moeten wel op de juiste manier uitgevoerd worden om geluidlekken te voorkomen.
Lees verder