NT e-mail
 
De gratis
Weekly
 
 
 
LAATSTE NIEUWS
 
#
 
Nieuwe golf blank sailings richting Europa verwacht
 
Nu het epicentrum van de coronacrisis verschuift van China naar Europa en de Verenigde Staten lijkt een nieuwe golf van blank sailings aanstaande. Maersk, MSC en Hapag-Lloyd hebben al aangekondigd calls in bepaalde havens te schrappen.
 
 
 
#
 
Waberer’s: 1000 trucks uit vloot en snijden in kosten
 
Wegtransporteur Waberer’s haalt een vijfde van de vrachtwagens uit zijn vloot. Ook gaat het fors snijden in de personeelskosten. Daarmee hoopt het Hongaarse bedrijf de coronaproblemen te kunnen tackelen, heeft het deze week bekendgemaakt.
 
 
#
 
DB Cargo diep in het rood in 2019
 
DB Cargo heeft afgelopen jaar een verlies (ebit) gedraaid van 308 miljoen euro. Dat was flink hoger dan in 2018, toen het tekort uitkwam op 190 miljoen. DB Schenker deed het juist wél goed vorig jaar. Dat blijkt uit de cijfers die moederbedrijf Deutsche Bahn donderdag publiceerde.
 
 
 
 
POPULAIR
 
#
 
Rotterdamse bedrijven willen graag ‘coronakorting’ van Havenbedrijf
 
Bedrijven uit de Rotterdamse haven gaan praten met Havenbedrijf Rotterdam over de mogelijkheden van een tijdelijke tariefverlaging in verband met de coronacrisis. Dit melden verschillende bronnen uit de Rotterdamse haven.
 
 
 
#
 
Containervaart luidt langzaam crisisklok
 
De containerrederijen Maersk en Hapag-Lloyd verwachten voor dit boekjaar een stevige terugval van de resultaten door de mondiale coronacrisis. De schade is voorlopig nog niet te overzien.
 
 
 
#
 
Vrachtslots Schiphol weer in de lift
 
Schiphol ziet voor de komende week een sterke stijging van het aantal aanvragen voor vrachtslots. Dat blijkt uit de gegevens van de Nederlandse slotcoördinator, die de pot aan vliegbewegingen beheert voor Schiphol.
 
 
 
#
 
Lange wachttijden aan Belgische grens door coronacontroles
 
Vrachtwagens die vanuit Nederland de Belgische grens overgingen, stonden dinsdagochtend in lange files. De wachttijd kon oplopen tot 30 of zelfs 45 minuten. Met name aan de grensovergang bij Hazeldonk op de A16 richting Antwerpen was het druk.
 
 
#
 
MOL verwacht enorm verlies van bijna 150 miljoen dollar
 
De Japanse rederij MOL, een van de moederbedrijven van container carrier ONE, verwacht een fors verlies te boeken over het gebroken boekjaar 2019-2020. Het verlies komt voort uit een deal met ONE en leningen aan het Noorse Gearbulk Holding.
 
 
 
#
 
CBS: binnenlands containervervoer over water naar nieuw record
 
Het vervoer via de binnenvaart in Nederland is vorig jaar met 0,4% toegenomen tot 361 miljoen ton goederen. Het binnenlandse containervervoer groeide met 9% tot een recordniveau van 2,4 miljoen teu.
 
 
 
#
 
‘Blijf kalm als transportbedrijf en neem contact op met stakeholders’
 
De overheid en banken zijn volop bezig om bedrijven te helpen deze crisis door te komen. Daarbij is het belangrijk om de kalmte te bewaren en je als ondernemer vooral tot de belangrijke stakeholders te wenden.
 
 
 
#
 
Commentaar – Vet op de botten
 
Ondanks de hoogconjunctuur is de logistieke wegtransportsector er de afgelopen jaren niet in geslaagd om voldoende marge te maken en zo eventuele slechte tijden door te komen. Banken en andere analisten hebben er jarenlang voor gewaarschuwd dat de concurrentie te hevig was en prijzen te laag om voldoende ‘vet op de botten’ te krijgen. Met...
 
 
 
#
 
NT Webinar – Hoe houd je als verlader je supply chain draaiende?
 
Om verladers te helpen hun supply chains op peil te houden in deze crisis organiseert Nieuwsblad Transport in samenwerking met Flexport op vrijdag 27 maart om 14:00 uur een webinar. Hierin komen diverse perspectieven en tips voor verladers aan bod.
 
 
 
#
 
Video: ‘Steunmaatregelen bittere noodzaak voor bloementransport’
 
‘Het is één groot bloedbad’, zegt Ronald Teerds van Wematrans over de toestand in het bloementransport. ‘En dat is eigenlijk nog een understatement’. Liep alles twee weken geleden nog crescendo, nu opeens dreigt een groot deel van bloemensector te bezwijken onder de coronacrisis.
 
 
 
#
 
Modal shift? Daar komt niks van terecht
 
Beleidsmakers willen al jaren dat er meer lading via spoor en binnenvaart wordt vervoerd. Maar tot een grootschalige verschuiving naar water en rails is het in het afgelopen anderhalve decennium niet gekomen. Dat blijkt uit een rapport van het Kennisinstituut voor Mobiliteit (KiM).
 
 
 
#
 
Italië- en Spanje-specialisten: laden en lossen met mondkapjes op
 
Italië is inmiddels de grootste coronabrandhaard ter wereld, met grofweg twee keer zoveel dodelijke slachtoffers als China. Ook Spanje is zwaar getroffen. Nederlandse wegtransporteurs die gespecialiseerd zijn in Italië- en Spanje-vervoer hebben daarmee plotseling een risicoberoep, maar laten zich niet afschrikken. Ze rijden door.
 
 
#
 
Zo houd je als ondernemer de financiën onder controle
 
De exploitatie, liquiditeit en financiering onder controle houden is de grootste uitdaging voor ondernemers op dit moment. Om hen hierbij te helpen, heeft adviesbureau Kruger de ‘Corona Business Scan’ uitgebracht. Hierin staan diverse ondernemingsgerichte maatregelen om de coronacrisis te overleven.
 
 
 
#
 
‘Opgedane logistieke kennis moet bij meer partijen terechtkomen’
 
Supply chains staan steeds meer onder druk. Gevolgen van ontwikkelingen als corona en Brexit zijn fors. Tegelijkertijd heeft de logistieke sector met een grote maatschappelijke druk te maken om veel duurzamer te werken.
 
 
 
#
 
Groen licht Brussel voor vrijstelling containerallianties
 
De Europese Commissie verlengt de kartelvrijstelling voor containerallianties tot eind april 2024. Dat heeft Europese mededingingscommissaris Margrethe Vestager bekendgemaakt.
 
 
 
#
 
Terugkijken NT Webinar ‘Hoe overleven transportbedrijven de coronacrisis?’
 
Hoe gaan transportondernemers deze coronacrisis overleven? Om hen hierbij te helpen ging Nieuwsblad Transport tijdens een webinar in gesprek met ABN AMRO, Neele-Vat en Evofenedex. Kijk of luister het hieronder terug.
 
 
 
#
 
Creditreform: Een vijfde van Duitse logistiek staat bijna op omvallen
 
De coronacrisis kan in de Duitse logistiek- en transportsector een waar bloedbad aanrichten. Dat vreest het Duitse incassobedrijf en kredietbeoordelaar Creditreform in een recente studie over de kredietwaardigheid binnen de sector.
 
 
 
#
 
Video – ‘Vitale’ Rotterdamse haven draait door
 
De haven van Rotterdam blijft continu operationeel, ook na de aangescherpte maatregelen die het Nederlandse kabinet maandagavond heeft afgekondigd tegen verspreiding van het coronavirus.
 
 
 
#
 
Oproep aan KLM: stoot de B747 Combi niet af
 
KLM begaat een grote fout door deze week de laatste drie B747-400 Combi’s in het kader van een ingrijpende reorganisatie af te stoten. Dat stelt ex-topmanager Stan Wraight van KLM Cargo, ooit verantwoordelijk voor de mondiale vrachtverkoop bij de Nederlandse luchtvaartmaatschappij, in een open brief aan KLM-topman Pieter Elbers en voorzitter Ben Smith van de...
 
 
 
 
POLL
 
  Verlenging allianties lijnvaart is nergens voor nodig.  
 
 
stem Eens. Door allianties verbetert de dienstverlening niet.
stem Eens. Er is amper nog concurrentie
stem Oneens. Verladers profiteren juist van allianties.
stem Oneens. Rederijen hebben het al zwaar genoeg.
 
 
 
Adverteren Colofon www.nieuwsbladtransport.nl
 
Abonneren Afmelden redactie@nieuwsbladtransport.nl
 
  010-280 10 00
 
© 2020 ProMedia NT Alle rechten voorbehouden.
 
Nieuwsblad Transport - Paul Krugerstraat 181 - 3072 GJ Rotterdam