Met o.a. aan het woord: reisleider Henriët Gerritse - Griffioen Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Klik dan hier...

Nieuwe muziekinspiratie voor thuis

Geachte Do,

Onze minister-president heeft ons deze week weer toegesproken en langzamerhand komt het gewone leven weer een beetje op gang. Helaas geldt dit voorlopig nog even niet voor de concertzalen en theaters, waar wij zo graag naartoe gaan. Maar er is hoop en wij bereiden enkele nieuwe, kleinschalige(r) reizen in het najaar voor. Zodra wij ervan overtuigd zijn dat het mogelijk en verantwoord is stellen we u daar uiteraard als eerste van op de hoogte. 

Ook nu weer bestaat onze nieuwsbrief uit de vijf ‘vaste’ onderdelen. In zijn blog vertelt Wouter Schmidt u over zijn lievelingsinstrument, de altviool, en als reisbestemming staat het Festival Trame Sonore in Mantua (Italië) centraal. Onze reisleider Henriët Gerritse-Griffioen, die deze prachtige muziekreis in vlammen zag opgaan, spreekt u toe in een clipje. Als samenwerkingspartner staat ditmaal het Rotterdams Philharmonisch Orkest centraal. Tenslotte voorzien wij u weer van enkele streamingstips voor thuis. Wij wensen u veel lees- en luisterplezier toe! 

Hartelijke groet,
Team Hannick Reizen

Blog: de altviool

Wouter Schmidt speelde al jaren viool, totdat hij bij het horen van Mozarts Sinfonia Concertante van Mozart op slag tot over z’n oren verliefd werd op de altviool. Tijdens de muziekreizen van Hannick wordt hem regelmatig gevraagd of altviool spelen nu een 'aparte studie' vergt, waarom hij heeft gekozen voor de altviool en wat nu eigenlijk de voornaamste verschillen zijn met een 'gewone' viool. Een goede reden voor hem om u mee te nemen in de geschiedenis van de altviool. Leest u weer mee? 

Lees het volledige blog

Reis ‘Festival Trame Sonore in muziekstad Mantua’

Met pijn in het hart heeft de directie van dit bijzonder fraaie festival vol concerten en masterclasses moeten besluiten de editie van dit jaar te annuleren. En hiermee sneuvelt dus ook onze reis met historische excursies in het idyllische Mantova (Mantua). Maar, we houden hoop dat we u volgend jaar deze prachtige reis opnieuw aan kunnen bieden. Het kleine Mantova, de stad waar eeuwenlang de familie Gonzaga de scepter zwaaide, speelt in de muziekgeschiedenis een grote rol. Hier werd in 1607 de eerste belangrijke opera ‘Orfeo’ van Monteverdi voor het eerst uitgevoerd in het Palazzo Ducale.

In verschillende historische gebouwen zou u gaan genieten van kamermuziek op het hoogste niveau. Niet voor niets heeft meesterpianist Alfred Brendel zijn naam aan het festival verbonden. Alleen al het bijwonen van zijn masterclass is een reis naar Mantova meer dan waard. Maar u zou ook een bezoek gebracht hebben aan het prachtige Palazzo Te, zomerverblijf van Frederik II van Gonzaga. Mantova is aan drie zijden omgeven door water en dus had reisleider Henriët een boottocht over de rivier de Mincio georganiseerd om te genieten van een geheel andere aanblik van de stad. Kortom, een reis waarin muziek en kunstgeschiedenis samen komen. Gaat u volgend jaar met Henriët mee? Bekijk het clipje hierboven voor een indruk van dit prachtige festival. 

Reisleider Henriët Gerritse-Griffioen aan het woord en in beeld

Musicologe Henriët Gerritse-Griffioen heeft al een aanzienlijk aantal reizen voor Hannick Reizen begeleid en met veel succes: “Muziek is mijn passie en loopt als een rode draad door mijn leven. Na mijn twee studies aan het Sweelinck Conservatorium (Schoolmuziek en Piano) en de studie Muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht heb ik met veel plezier de HOVO-muziekcursussen aan de VU verzorgd. Daarnaast heb ik als muzieksamensteller Radio-4 en als docent muziekgeschiedenis aan het Conservatorium van Rotterdam veel repertoirekennis opgedaan. Sinds 2008 heb ik in Laren mijn eigen MuziekInstituut Griffioen, waar ik in kleine groepen cursussen geef over diverse onderwerpen uit de westerse muziekgeschiedenis. Ik geniet ervan om in een brede context over de muzikale achtergronden te vertellen waardoor een concert of opera nog meer diepgang krijgt. Juist tijdens een muziekreis is daarvoor alle gelegenheid. Ik verheug me erop u te mogen begeleiden door de fascinerende wereld van de klassieke muziek. Ik vergezel u heel graag op uw reis door de muziek!”

Bekijk de persoonlijke boodschap van Henriët: 

De opname van de 1e Ballade van Chopin, gespeeld door Yang Yang Cai, vindt u via deze link: https://youtu.be/lqIoMkCBEOg 

Samenwerkingspartner in het zonnetje: het Rotterdams Philharmonisch Orkest

De concertzalen zijn gesloten, de musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest zitten thuis, maar de muziek gaat door. Grote kans dat u vorige maand al de video zag waarin de Rotterdammers Beethovens Ode an die Freude speelden, als een hart onder de riem voor iedereen in deze moeilijke tijd – een opname die binnen enkele dagen wereldwijd miljoenen keren werd bekeken. Die video – en alles wat het Rotterdams Philharmonisch sindsdien nog opnam of de komende tijd nog gaat publiceren – is te zien op de website van het orkest.

Behalve het ‘Alle Menschen werden Brüder’ is daar nog veel meer te vinden. De aria Erbarme dich bijvoorbeeld, die het orkest opnam toen vast was komen te staan dat ook de Matthäus-Passion dit jaar nergens door zou kunnen gaan. Het langzame deel uit Mozarts Pianoconcert nr. 27, met chef-dirigent Lahav Shani als solist, waarin de Rotterdamse musici voor het eerst samenspelen met hun collega’s uit het Israel Philharmonic Orchestra. Een groeiende reeks Odes, waarin afzonderlijke orkestleden een muzikale groet brengen aan iemand die dat in deze tijd bijzonder verdient. Symfonische ontmoetingen met andere genres, in samenwerking met artiesten als Jamai, Dina Medina en Roufaida. En een serie concertregistraties uit de archieven, met iedere twee weken een nieuwe aflevering.

Natuurlijk popelen de musici om weer voor publiek te kunnen spelen, want er gaat niets boven live. Maar zolang dat nog niet mogelijk is, bieden de video’s het best mogelijke alternatief. 

Muziek voor thuis

Herdenkingsconcert met de Staatskapelle Berlin o.l.v. Daniel Barenboim op 8 mei

Op 8 mei wordt het concert ter herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog 75 jaar geleden, rechtstreeks uitgezonden vanuit Berlijn. Daarnaast biedt de Deutsche Oper Berlin vrijwel dagelijks een kosteloos Video-On-Demand Programma aan vanuit Berlijn

https://www.staatsoper-berlin.de/de/staatsoper/news/unser-taegliches-video-on-demand-programm-kostenlos-fuer-sie.142/

Alternatief Mahler Festival op radio, tv en de website

In 2020 is het 100 jaar geleden dat in Amsterdam het allereerste Mahler Feest werd georganiseerd. Deze mijlpaal was voor het Amsterdamse Concertgebouw en meerdere partners aanleiding om nu wederom een groots Mahlerfestijn te organiseren. Helaas gaat het festival in verband met de coronacrisis niet door. Om Mahlerliefhebbers toch te kunnen laten genieten van de geweldige muziek, presenteert AVROTROS een alternatief programma op radio en tv. Het alternatieve festival vindt plaats van 8 t/m 17 mei 2020, dezelfde periode waarin het Mahlerfeest oorspronkelijk zou plaatsvinden.

https://bit.ly/35KQNTJ 

Storioni Thuis

Storioni Thuis, zo heeft het ons bekende en geliefde Storioni Trio de editie 2020 omgedoopt, want ondanks alle beperkingen gaan zij door! Zij gaan het publiek verblijden met muziek, zoals zij dat jaarlijks met het Storioni Festival doen. Daarom vindt u de komende periode op onderstaande pagina de leukste nieuwe video’s van het Storioni Trio en andere bevriende festivalmusici. Van optredens tot podcast en van playlists tot luistertips. Storioni Thuis brengt het festival naar u toe zodat u er niks van hoeft te missen. En… natuurlijk komen zij sowieso terug in het voorjaar van 2021!

https://storioni-festival.nl/

Hannick Reizen maakt deel uit van de FST Group

Hannick Reizen

info@hannick.nl 

070 - 319 19 29

www.hannick.nl 

Facebook Twitter Instagram

Wilt u deze e-mail liever niet meer ontvangen? Klik dan op onderstaande link om u af te melden. 

Afmelden