Vlaanderen Departement Departement Cultuur, Jeugd en Media Mail onleesbaar?
Bekijk de online versie
 
 
Nieuwsbrief
van het Departement Cultuur, Jeugd en Media

Donderdag 3 februari 2022
 
 

In de kijker

   
 
Nieuwe richtlijnen voor publieksevenementen en vrijetijdsactiviteiten  

Sinds 28 januari gelden nieuwe concrete coronarichtlijnen voor publieksevenementen en voor georganiseerde vrijetijdsactiviteiten. Ze zijn gebaseerd op de respectieve barometers, die gestart zijn in code rood en die we de komende maanden volgen. Ook het basisprotocol Cultuur werd aangepast aan de nieuwe richtlijnen.     

 
Indemniteitsdecreet aangenomen

Het Vlaams Parlement nam op 19 januari het zogenaamde Indemniteitsdecreet aan. Dat decreet voert een staatswaarborg in voor het dekken van mogelijke schade en risico’s bij inkomende bruiklenen voor tijdelijke tentoonstellingen met een internationale uitstraling. Het decreet moet ervoor zorgen dat grote tentoonstellingen in Vlaanderen mogelijk blijven.  

 
Procedure multinationale UNESCO-kandidatuur

Bij een multinationale kandidatuur voor een van de UNESCO-lijsten Immaterieel Cultureel Erfgoed verenigen een aantal landen zich om samen een dossier in te dienen voor een gedeeld immaterieel-erfgoedelement of een gedeelde immaterieel-erfgoedborgingspraktijk. Heb je een voorstel of wens je met je erfgoed in een multinationaal dossier stappen? Neem contact op met ons via cultureelerfgoed@vlaanderen.be en bekijk de procedure op onze website.   
 

 

Subsidies

   
 
Subsidies voor cultuur- en jeugdinfrastructuur: nieuwe indiendatum 

In 2022 gaat een nieuw subsidiereglement voor sectorale investeringssubsidies van kracht. De indiendatum voor projecten zal eenmalig afwijken, met als uiterste indiendatum 1 september 2022. Voor grote cultuur- en jeugdinfrastructuur blijft het huidige subsidiereglement gelden, met  15 mei 2022 als uiterste indiendatum.  

 
Focus op e-inclusie voor sociaal-culturele projecten

Met de subsidieronde 2022 voor sociaal-culturele projecten wil de Vlaamse Regering opnieuw inzetten op e-inclusie. Bijzondere aandacht gaat daarbij naar specifieke groepen met een lage digitale geletterdheid, waaronder ouderen, kortgeschoolden en mensen in armoede. Het uiteindelijke doel is hun participatie aan onze samenleving te bevorderen. Een projectaanvraag indienen kan vanaf 15 april via KIOSK, de uiterste indiendatum is 15 juli.   

 
Nieuwe projectoproep samen met de Franse Gemeenschap 

In het kader van het culturele samenwerkingsakkoord lanceren de Franse en Vlaamse Gemeenschap een nieuwe projectoproep om partnerschappen tussen spelers uit beide gemeenschappen te ondersteunen. Zo willen de gemeenschappen samenwerking stimuleren en publieksdeelname bevorderen. Subsidieaanvragen kunnen ten laatste op 25 april 2022 om 18 uur worden ingediend.  

 
Lancering projectoproep met de regio Hauts-de-France 

In het kader van de culturele samenwerkingsovereenkomst tussen Hauts-de-France en de Vlaamse Gemeenschap lanceren beide regio’s een projectoproep om partnerschappen tussen culturele spelers uit deze regio’s te ondersteunen. Wil je graag samen met een partner uit de regio Hauts-de-France een project realiseren? Aarzel dan niet en dien je projectvoorstel uiterlijk op 17 april 2022 in. 

 
Nieuwe subsidielijnen Creative Europe 

Creative Europe is het belangrijkste Europese subsidieprogramma voor de culturele, audiovisuele en journalistieke sector. Begin februari mag je op het Funding & Tender Portal van de EU nieuwe subsidieoproepen verwachten. Hou het portaal dus in de gaten en grijp je kans, want wie weet, zit er wel een interessante subsidielijn in voor jouw organisatie! Ontdek wat nieuw is in 2022

 

 
KOMENDE INDIENDATA VOOR DE CULTUREEL-ERFGOEDSECTOR
 
 

Events

   
 
24 februari: Start OSLO-standaardisatietraject voor financiële data 

Er start een OSLO-standaardisatietraject (Open Standaarden voor Linkende Organisaties) voor financiële gegevens dat inzet op de ontwikkeling van een gezamenlijke taal om financiële data uit te wisselen. Dit moet zorgen voor efficiëntiewinsten en planlastvermindering bij de betrokken organisaties. Het traject start met een eerste onlineoverleg op 24 februari. In de komende maanden volgen nog drie digitale workshops waarin een data-uitwisselingsmodel wordt ontwikkeld. Wil je participeren? Schrijf je dan online in.  







This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Departement Cultuur, Jeugd en Media · Arenberggebouw · Arenbergstraat 9 · Brussel 1000 · Belgium