Door het hele land worden kerkdiensten gestreamd, in Arnhem werd de Matthëuspassion op straat gezongen en in 'drakendorp' Beesel werden de drakenvlaggen uitgehangen voor de getroffenen van het coronavirus. Dit zijn allemaal nieuwe vormen van tradities die in een mooi artikel van Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland besproken worden. Heeft u ook een voorbeeld van een traditie in nieuwe vorm? Laat het ons weten!
April 2020 - Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland
Door de restricties in verband met het coronavirus zijn alle groepsmanifestaties verboden. De behoefte aan de samenbindende kracht van levende tradities blijkt wel uit de vitaliteit waarmee naar nieuwe vormen wordt gezocht. Kerkdiensten worden gestreamd, op straat wordt muziek gemaakt en er worden extra klokken geluid. Wordt dit blijvend immaterieel erfgoed, dat ook voor volgende generaties waardevol is?
Veel partijen hebben begrip voor het besluit om de invoering van de Omgevingswet uit te stellen, omdat invoering alleen kan met een goed werkende digitale infrastructuur. Het is echter ook zaak om tempo te houden. Gemeenten geven aan door te willen.
15 april 2020 - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Het kabinet stelt € 300 miljoen extra beschikbaar voor de culturele sector. Met deze steun worden culturele instellingen die van vitaal belang zijn voor de sector, door de financieel zware eerste maanden heen geholpen.
16 april 2020 - Persbericht Nationaal Restauratiefonds
Een deel van de € 300 miljoen komt beschikbaar voor het verhogen van leenfaciliteiten bij het Nationaal Restauratiefonds. De aandacht wordt gericht op eigenaren van opengestelde rijksmonumenten.
Musea hebben grote financiële zorgen vanwege de coronamaatregelen. Er bestaat een risico dat een kwart van de musea voor het eind van het jaar omvalt. De Museumvereniging roept daarom op tot ondersteuning.
Ook de toekomstige werknemers in de erfgoedsector, de erfgoedstudenten, voelen de effecten van het virus. Bo Jonk vertelt over haar ervaring als masterstudent Heritage Studies.
15 april 2020 - Persbericht stichting Menno van Coehoorn
Op 5 februari 2020 heeft Oscar Hefting de voorzittershamer van de stichting Menno van Coehoorn overgenomen van Kees Neisingh. Vanuit zijn nieuwe functie kan hij het behoud van militair erfgoed in heel Nederland ondersteunen.
Wat deed je als je vroeger in quarantaine kwam te zitten? Netflix en Whatsapp waren er toen nog niet. De Romeinen wisten er wel raad mee. Archeoloog Erik Graafstal vertelt over de Romeinse vermaakscultuur.
Wim Pijbes, directeur van Stichting Droom en Daad in Rotterdam: "Monumenten zijn de erflaters van een stad. Ze zijn niet simpelweg een versteende erfenis, maar ze dragen een verleden en verhalen in zich. Een verleden dat inspiratie biedt voor de toekomst. In Rotterdam is, ook na het bombardement, een aanzienlijk aantal gebouwen tegen de vlakte gegaan. Sindsdien is het een stad met voortdurende fantoompijn. Het verleden moet je op z’n minst erkennen en daar waar maar enigszins mogelijk omarmen. Want in het verleden zit het DNA van de stad."
Bij de herdenking van 75 jaar bevrijding is ook aandacht voor het joods erfgoed op zijn plaats. In Nederland bestaan er nog circa 225 Joodse begraafplaatsen. Vaak als stille getuigen van een rijk Joods verleden. Bij het joodse geloof wordt gedacht dat de ziel nooit afsterft, om deze reden worden de begraafplaatsen nooit geruimd. Overal waar er Joodse gemeenschappen in Nederland zijn ontstaan werd er grond aangekocht door de betreffende Joodse gemeente om hun doden volgens eigen Joodse gebruiken te kunnen begraven.
Lois Muller van Erfgoed Jong: "Over 31 jaar zullen er naar verwachting 9,8 miljard aardbewoners zijn, ruim twee miljard meer dan nu. Minder leefruimte en meer monden te voeden… Terpen, ooit gebouwd ter bescherming van opkomend water, krijgen wellicht hun oude functie weer terug. Of zullen we complete kastelen -inclusief slotgracht- moeten verplaatsen naar hoger gelegen land? Het Muiderslot in de Achterhoek zou compleet verloren zijn."
Het project Slotlab zoekt nieuwe vormen van ambacht en ontwerp, geïnspireerd door cultureel erfgoed. Zo onderzoekt ontwerper Teresa van Dongen hoe je een slot in Zuid-Limburg verlicht met bacteriën uit de bodem van de slotgracht. Van Dongen: "Ik ontdekte dat het water zuiver is en het ecosysteem mede daardoor vrij stabiel is. Door een buisje met wat grachtwater aan een electrode met een klein lampje te verbinden, ging een helder licht schijnen."