In deze nieuwsbrief aandacht voor de nieuwe aflevering van Indonesia roept! Verder kijken we terug naar vakantieplezier met de Kip-Caravan. Sinds de jaren '20 reizen mensen, bij wijze van spreken, de hele wereld rond in hun Kip. Ook is de uitzending van Herinneringen aan Chili afgelopen woensdag uitgezonden – kijk hem gauw terug!
 
 
Indonesia roept! - Omgekeerde wereld
Vrijdag 22 september 22.20 op NPO2

Indonesia roept! - Omgekeerde wereld


 
Aflevering 4 van de serie Indonesia roept! aanstaande vrijdag te zien op tv

Als de Duitsers Nederland binnenvallen in mei 1940 is de opa van Hans Goedkoop op groot verlof in Den Haag. Hij weigert de Duitse loyaliteitsverklaring te tekenen en wordt afgevoerd naar het Duitse krijgsgevangenkamp Colditz. Daardoor krijgt hij weinig mee van wat er gebeurt in Nederlands-Indië, zijn geboorteland, waar het leven onder de Japanse bezetting in een paar jaar compleet verandert. De Nederlandse bevolking verdwijnt in kampen of verricht dwangarbeid. Ook de Indonesiërs krijgen te maken met dwangarbeid en honger. Toch ontlenen Indonesiërs ook hoop aan de Japanners. Komt de koloniale heerschappij in het land voorgoed tot een einde?

Indonesia roept! is een achtdelige documentaireserie over Nederland en Indonesië tussen 1900 en 1950 - een periode waarin de vanzelfsprekendheid van de koloniale overheersing van Nederland over ‘ons Indië’ begint te wankelen. Aflevering 3 was vorige week te zien op NPO2, kijk hem snel terug!
 
Bekijk hier alle afleveringen
 

Een huis op wielen
YouTube: De schatkamer van Andere Tijden

Een huis op wielen


 
Op avontuur met je eigen bed, keuken en toilet; met je eigen Nederlandse Kip-caravan. De vakantie zit er nu weer op, maar afgelopen maanden zijn met het warme weer opnieuw zo'n 400.000 caravanbezitters de weg op gegaan. Waar komt de caravan eigenlijk vandaan? Wat is het verhaal achter het nog steeds voortdurende succes van de sleurhut? En waar gingen we er vroeger allemaal mee naartoe?
 
Bekijk online
 

Herinneringen aan Chili - 50 jaar na Salvador Allende
 
Kijk de uitzending hier terug

Herinneringen aan Chili - 50 jaar na Salvador Allende

 

Artikelen

Prinsjesdag 1974
 

Prinsjesdag 1974

 
 
Aankomende dinsdag is het weer Prinsjesdag. Elk jaar ziet Prinsjesdag er ongeveer hetzelfde uit: de koning en koningin arriveren per koets, de koning spreekt de troonrede uit, dan volgt de balkonscène en de dag eindigt met het koffertje van de minister van financiën. De Prinsjesdag van 1974 had een bijzonder karakter. Koningin Juliana arriveerde toen niet per koets, maar per auto en de aandacht lag die dag meer bij een gijzeling in de Franse ambassade dan op het Binnenhof.

Andere Tijden maakte in 2003 een uitzending over deze bijzondere Prinsjesdag
 
Bekijk hier de uitzending
 
Lichtjesroute Eindhoven

Lichtjesroute Eindhoven

Vanaf komende maandag brandt de Eindhovense lichtjesroute weer. De route met vele duizenden lampjes markeert de weg die de geallieerden op 18 september 1944 aflegden dwars door de stad. In 2019 maakte Andere Tijden ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid een speciale uitzending over de bevrijding van Zuid-Nederland met gastpresentator Peter van Uhm.

Het lichtspoor kan je per auto, bus of fiets afleggen. De lampjes branden elke avond tot en met 8 oktober.

Bekijk hier de uitzending
Het hacken van een stemcomputer

Het hacken van een stemcomputer

Afgelopen week werd een lek ontdekt in de stemmentelsoftware die is gebruikt bij de Nederlandse verkiezingen. Dit lek heeft de potentie de verkiezingsuitslagen te manipuleren. Inmiddels is het lek opgelost. De stemcomputer werd sinds eind jaren tachtig gebruikt, dit maakte het tellen van de stemmen namelijk een stuk gemakkelijker. Maar in 2006 ontdekte Rop Gonggrijp al dat de computers gemakkelijk te hacken zijn.
Andere Tijden maakte in 2017 een uitzending over de ondergang van de stemcomputer, deze is online terug te kijken.

Bekijk hier de uitzending
 

OVT
 

OVT

 
 
Zondag 17 september - 10.00 uur - NPO Radio 1

Hoe we verslaafd raakten aan kip
De mens heeft de kip geplooid naar zijn behoeften er is weinig natuurlijks meer aan, volgens historicus Dirk-Jan Verdonk. Hij beschreef de ongemakkelijke geschiedenis van de problematische mens-kip relatie in zijn boek De ontplofte kip. Want wat zegt het over de mens dat we de vleeskip hebben geschapen? Kan je de moderne mens het beste begrijpen door te kijken naar de geschiedenis van de vleeskip?

Verder in de uitzending:
• Hoe is het zo gekomen dat Nederland miljarden besteedt aan fossiele subsidies?
• Het Mao-pakje
• Op zoek naar de berg die de naam van je voorvader draagt
• Historische boeken
• Het Spoor Terug: De open wonden van Chili
En meer...

Vorige uitzending:
• De geschiedenis van de Chinese Muur
• Historische boeken met Lotfi El Hamidi
• De column Abdelkader Benali
• Het Spoor Terug: Flessenpost
 
Luister de laatste aflevering
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Hoe is Prinsjesdag ontstaan en wat gebeurt er allemaal?
Prinsjesdag is en blijft een genot voor de liefhebber van pracht en praal, van tradities en van het Koninklijk Huis. Hoe lang bestaat Prinsjesdag al? En wat gebeurt er eigenlijk allemaal op deze derde dinsdag in september? Ontdek het op NPO Kennis.
 
Lees hier verder
 

Andere Tijden tipt

Fight the Power: How Hip-Hop Changed the World

Fight the Power: How Hip-Hop Changed the World

'Zonder hiphop had Black Lives Matter nooit bestaan.' De docuserie Fight the Power laat met behulp van archiefmateriaal en de verhalen van hoofdrolspelers van het eerste uur de geboorte van hiphop zien, en hoe die verband houdt met de Amerikaanse geschiedenis en politiek. Volgens de producent, niemand minder dan Chuck D. van Public Enemy, gaat hiphop over veel meer dan dure auto's en mooie vrouwen.

Bekijk de docuserie op NPO Start

Bekijk hier
 

Royals & Rebels - British Fashion

Royals & Rebels - British Fashion

Duik in de rijke geschiedenis van de Britse mode. Designers zoals Vivienne Westwood en Alexander McQueen, de rebellen van Swinging London en de skinheads, maar ook de royals zelf, met name de geliefde Lady Diana, hebben hun stempel gedrukt op de Britse modegeschiedenis. Lady Diana was bijvoorbeeld naast een mode-icoon ook een rebel die mode aangreep om een statement te maken. En wie is niet bekend met de Britse schooluniformen en de Schotse ruit?

Ontdek de geschiedenis van de Engelse modewereld van 9 september t/m 7 januari in Kunstmuseum Den Haag.

Meer informatie
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.