Dit jaar gaat de Groningse gaskraan definitief dicht, aldus het kabinet. Daarom een nieuwe vierdelige tv-serie: de aarde beeft. Vanavond de eerste aflevering om 20:30 uur op NPO 2. Niet alleen over gas, maar ook over de geschiedenis van de provincie en Groningers zelf. Op YouTube deze week aandacht voor een alternatieve Elfstedentocht in het buitenland, tot hij in eigen land tóch doorgaat... Verder in deze nieuwsbrief: Martin Luther King in Nederland, gouden schaatsvrouwen, premiersportretten en meer...
 
 

Aflevering 1: Schokkend veel gas
Vrijdag 12 januari om 20:30 uur op NPO2

Aflevering 1: Schokkend veel gas


 
Vanavond te zien in aflevering 1: de gaswinning in Groningen lijkt in de jaren 50 positief uit te pakken. Het grootste gasveld van Europa wordt aangeboord onder de grond van boer Boon uit Kolham. In de jaren 80 blijken er toch ook zorgwekkende kanten aan de lucratieve gaswinning te zitten: de bodem begint te dalen. De Tuutjefloiters trekken aan de bel met hun protestlied: We zakken, we zakken, geen mens houdt dat nog tegen.
 
Bekijk het dossier
 

Net op tijd voor de Elfstedentocht
YouTube: De Schatkamer van Andere Tijden

Net op tijd voor de Elfstedentocht


 
Vriest het? Dan is het altijd spannend of de tocht er komt. Meestal niet en vinden de schaatsers wel een alternatief. Tegenwoordig op de Weissensee in Oostenrijk, in 1985 was het nog in Polen. Achter het IJzeren Gordijn. Maar wat als de Echte Tocht dan ineens wel doorgaat, hoe kom je dan terug? En ben je dan nog op tijd?!
 
Bekijk online
 

Van huis weggelopen
 
Nederland krijgt in de jaren 70 en 80 te maken met een nieuwe rage: kinderen die van huis weglopen. Kijk de uitzending nog eens terug:

Van huis weggelopen

 

Artikelen

80 jaar geleden: Martin Luther King in de RAI
 

80 jaar geleden: Martin Luther King in de RAI

 
 
Maandag viert Amerika weer Martin Luther Kingdag. De Amerikaanse dominee Martin Luther King werd in de jaren ‘50 en ‘60 het gezicht van de geweldloze strijd in de Verenigde Staten tegen segregatie en discriminatie van zwarte Amerikanen. Hij leidde marsen, protesten en hield soms meerdere malen per dag toespraken. In 1963 sprak hij de woorden die in ieder geschiedenisboek te vinden zijn: I have a dream. Een jaar later, nu 80 jaar geleden, kwam hij naar Amsterdam. Daar sprak hij, nadat hij tot zijn verrassing niet op Schiphol werd opgewacht door de pers, in de RAI. Benieuwd naar de bewogen levensloop van Martin Luther King en hoe zijn woorden 5.000 mensen in de RAI stil kregen? De uitzending en toespraak zijn via de link nog eens te bekijken.
 
Bekijk de aflevering
 

De gouden schaatsmeisjes

De gouden schaatsmeisjes

Zou er een kans zijn dat we de schaatsen binnenkort kunnen onderbinden? De prestaties van Leerdam, Kok en Rijpma-de Jong op het EK laten in Nederland de voetjes jeuken. Die prestaties zijn geen vanzelfsprekendheid. Toen in 1960 het vrouwenschaatsen in Nederland nog in de kinderschoenen stond, brachten drie toptalenten daar verandering in. Lees nog eens het artikel over de gouden schaatsmeisjes.

Lees het artikel
Premiersportretten

Premiersportretten

Eén ding is zeker: we krijgen een nieuwe premier. Wie het ook wordt, het is nog maar afwachten of er een succesverhaal op ons te wachten staat. Van Kuyper tot Kok en van Den Uyl tot Van Agt: hoe pakten zij het premierschap aan? Leer ze (opnieuw) kennen in het dossier van Andere Tijden: Premiersportretten.

Bekijk het dossier
 

Andere Tijden tipt

Nieuwe podcast: Obscure figuren

Nieuwe podcast: Obscure figuren

Ken je Elisabeth Samson of Jan Janszoon al? Belangrijke figuren uit de geschiedenis die met tijd vergeten zijn, krijgen in deze podcast weer een plek in het publieke geheugen. In samenwerking met Andere Tijden: Obscure Figuren.

Beluister de podcast
 
150 jaar Lakenhal: speciale Rembrandt-tentoonstelling

150 jaar Lakenhal: speciale Rembrandt-tentoonstelling

Vanaf 20 januari zijn de vroegste schilderijen van Rembrandt voor het eerst samen in Leiden te zien. De stad waar Rembrandt is geboren. Vier schilderijen onder de titel: Rembrandts vier zintuigen zijn te bewonderen in museum de Lakenhal.

Meer informatie
 

OVT Radio - Onvoltooid Verleden Tijd
 

OVT Radio - Onvoltooid Verleden Tijd

 
 
Zondag 14 januari 2024 - 10.00 uur - NPO Radio 1

De opera die Bach nooit schreef
Deze week gaat ‘De opera die Bach nooit schreef’ van het gezelschap OPERA2DAY in première. Het verhaal gaat over de Apocalyps, het einde van de wereld en is gebaseerd op het leven van Jan van Leiden. Hij stichtte in de 16e-eeuw in Münster kortstondig een polygame theocratie, omdat de wereld ten onder zou gaan.

Verder in OVT:
• De inventieve Middeleeuwen
• Neofascisten in Italië
• Historische boeken
• Het Spoor Terug: De Spanjestrijders en ik #2: Keuze
En meer...

Vorige uitzending:
• De discussie over de aanschaf van Rembrandts ‘De Vaandeldrager’
• Taiwan en de wereld
• De bloederige geschiedenis van de walvisjacht
• De comeback van de zeppelin
• Historische boeken
 
Luister de laatste aflevering
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Hoe gevaarlijk was autorijden vroeger?

Er rijden steeds meer auto’s op de Nederlandse wegen en ook het aantal files neemt flink toe: 2023 was een recordjaar. Eind jaren 50 begint de auto-explosie in Nederland, maar verkeersregels zijn er dan nog maar weinig. Pas als het aantal verkeersdoden fors toeneemt, komt daar verandering in. Hoe gevaarlijk was autorijden vroeger? Lees en bekijk meer over de geschiedenis van autorijden in Nederland in deze story van NPO Kennis.
 
Lees hier verder
 

 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.