Vanaf vanavond een nieuwe vierdelige televisieserie! Iedere vrijdag om 22.20 uur op NPO2: Jan Janszoon, piraat van de wereld. Andere Tijden presenteert het waargebeurde verhaal van een onverschrokken Haarlemse kaper uit de 17e eeuw, die zich bekeert tot de Islam en naam en faam verwerft in Noord-Afrika. Met Abdelkader Benali als verteller. Op YouTube deze week aandacht voor woningnood in de jaren ’60. Bouwminister Bogaers wist, in tegenstelling tot vandaag, wél van aanpakken. Verder in deze nieuwsbrief: op naar Oeteldonk, trouwen in Schotland, het WK Snert- en Stamppotkoken en meer…
 
 

Aflevering 1: Haat tegen Spanje
Vrijdag 9 februari om 22:20 uur op NPO2

Aflevering 1: Haat tegen Spanje


 
In de eerste aflevering bevinden we ons in Haarlem. In 1573 wordt de stad verwoest door katholieke Spanjaarden, tot ongenoegen van Jan Janszoon, die daar geboren is. Later in zijn leven begint hij als kaper van Spaanse schepen, tot er een bestand met de Spanjaarden komt. Dan wordt hij piraat in Noord-Afrika. Hij overvalt schepen en verkoopt christenslaven in Algiers onder een nieuwe naam: Mourad Raïs. Lees vast vooruit via de link.
 
Meer informatie
 

De Hugo de Jonge van toen
YouTube: De Schatkamer van Andere Tijden

De Hugo de Jonge van toen


 
Er is een tekort aan huizen en de woningnood is hardnekkig. Het lukt minister Hugo de Jonge niet om 100.000 huizen per jaar te laten bouwen. Dat lukt bouwminister Pieter Bogaers in de jaren ’60 wel. Met passie, een persoonlijke brief aan alle bouwvakkers in Nederland en de Bogaerswoning: een nieuw huis, goedkoop gebouwd.
 
Bekijk online
 

De Aarde Beeft
 
De serie over Groningen gemist? De aarde beeft. Een serie niet alleen over gas en aardbevingen, maar ook over de geschiedenis van de provincie en de Groningers zelf. Kijk hier terug!

De Aarde Beeft

 

Artikelen

Een schuilcarnaval
 

Een schuilcarnaval

 
 
Pak je mooiste onesie of je skipak er maar vast bij: we gaan dit weekend weer carnaval vieren in Oeteldonk, Lampegat en Kruikenstad. Zoals ieder jaar worden de steden mooi aangekleed om praalwagens en feestvierders te ontvangen. Of je van carnaval houdt is een kwestie van smaak, maar de gezelligheid valt niet te betwisten. In het verleden is het van oorsprong religieuze feest niet altijd even goed in de smaak gevallen, ook niet bij de kerk zelf. Eind 19e eeuw vond de kerkleiding de nadruk van carnaval nog te veel op losbandigheid liggen, niet zozeer vermaak. De in ‘s-Hertogenbosch (Oeteldonk) opgerichte carnavalscommissie en de welbekende Prins Carnaval moesten het feest in goede banen gaan leiden. Ook tijdens de oorlogsjaren was vermomd over straat lopen niet gewenst, maar na de oorlog groeit de belangstelling voor carnaval opnieuw. Zo ook in het streng katholieke Tilburg, waar openbaar carnaval in de jaren ’60 niet was toegestaan. Tot er een optocht illegaal door de straten ging… Hoe verliep dat? Bekijk de uitzending van Andere Tijden over Illegaal Carnaval.
 
Bekijk de aflevering
 

Verboden liefde

Verboden liefde

Een flinke bos rozen, hartjesvormige chocola: het is bijna Valentijnsdag. Een ideaal moment om de liefde te bezegelen. Eén van de populairste trouwlocaties blijft het Schotse dorpje Gretna Green, dat bekend staat om haar romantische geschiedenis. Jonge Nederlandse stelletjes vonden daar in de jaren ’60 hun toevlucht als ze op jonge leeftijd wilden trouwen zonder goedkeuring van hun ouders. Maar Schotland is ver weg. Wat gebeurde er als je onderweg gesnapt werd? Ontdek het in de uitzending over Gretna Green van Andere Tijden.

Bekijk de uitzending
Stamppotstrijd

Stamppotstrijd

Het WK Snert- en Stamppotkoken gaat volgende week donderdag weer van start in Groningen. Wie weet de balans te vinden tussen inventief koken en het bewaren van het oer-Hollandse karakter van stamppot en snert? Wordt het een familierecept of een nieuwe creatie die zegeviert? De winterkost is diepgeworteld in de Nederlandse geschiedenis. Met een warme stamppot kom je de koudste winters door. Zo ook één van de de koudste van de afgelopen eeuw. Kijk nog eens naar de barre winter van 1963 op YouTube via de link.

Bekijk de YouTube video
 

Andere Tijden tipt

Het Perfecte Plaatje

Het Perfecte Plaatje

Heb je nog niets te doen dit weekend? Dit is je laatste kans! Presentatrice Leonie ter Braak en actrice Loes Haverkort zijn de winnaars van de zomer- en najaarseditie van de fotografiewedstrijd Het Perfecte Plaatje. De foto’s waarmee ze wonnen, aangevuld met ander eigen werk, zijn nog tot en met zondag te bewonderen in Museum Hilversum. Meer informatie via de link.

Meer informatie
 
Het leven van Els Borst

Het leven van Els Borst

Tien jaar na de tragische moord op Els Borst, wordt het leven van de voormalige minister van Volksgezondheid belicht in deze documentaire. Het biedt een diepgaand portret van haar rol als politicus en mens, met aandacht voor haar nalatenschap en het einde van haar leven. Voor meer informatie, klik op de link.

Bekijk de documentaire
 

OVT Radio - Onvoltooid Verleden Tijd
 

OVT Radio - Onvoltooid Verleden Tijd

 
 
Zondag 11 februari 2024 - 10.00 uur - NPO Radio 1

Wie was Madame Tussaud?
Wassen beelden die in meer of mindere mate lijken op beroemdheden, als uitje voor de toerist in het centrum van Amsterdam. Dat is waar je vast aan denkt bij het lezen van de woorden ‘Madame Tussaud’, maar het verhaal van de madame zelf ken je waarschijnlijk nog niet. Marie Tussaud leerde haar wassen beelden maken tijdens de roerige revolutiejaren in Frankrijk. Haar wassen doodsmaskers van hoofden die werden afgehakt door de guillotine staan aan het fundament van de internationale keten aan Madame Tussauds-musea. Over deze vrouw schreef Jacobine van den Hoek de historische roman Madame, en is te gast.

Verder in OVT:
• Bart Funnekotter bespreekt historische boeken en de nieuwe serie Masters of the Air
• De column van Sana Valiulina
• Het Spoor Terug: Mina & Mevrouw #2: Lotsbestemming
En meer...

Vorige aflevering in OVT:
• Holocaustonderzoeker Bart Nauta over The Zone of Interest
Anders dan de anderen: Hoe homoseksuele identiteit ontstond
• De omstreden restauratie van een pyramide
• Het Spoor Terug: Mina & Mevrouw #1
 
Luister de laatste aflevering
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Hoe ontstond carnaval in het zuiden van ons land?

Carnaval is al eeuwenlang een volksfeest dat in Nederland vooral onder de grote rivieren wordt gevierd. De kerk was niet altijd blij met de traditie, daarom is het lange tijd ook in het geheim gevierd. Sinds wanneer is er carnaval zoals we het nu kennen? Je leest en bekijkt het in deze longread van NPO Kennis.
 
Lees hier verder
 

 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.