Bekijk de Duurzame Kieswijzer ✅     ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌
uitschrijven  |  webversie
Natuur & MilieuNieuwsbrief verkiezingen
november 2023

Beste nieuwsbrieflezer,

Weet jij nog waar je was toen het kabinet viel? Ik wel: in de trein op weg naar Spanje. Mijn eerste reactie was flink balen. Ik kon me wel vinden in veel kritiek op het vorige kabinet. Maar voor klimaat- en natuurbeleid stond er zoveel op de politieke agenda te gebeuren, dat ik alleen maar dacht aan vertraging. Na een nacht slapen overheerste vooral het gevoel dat deze verandering toch wel goed is voor ons land. Nieuwe verkiezingen, nieuwe gezichten, nieuwe politiek. Veel nieuws aan de horizon. Ten minste, die belofte hoor ik vaak voorbij komen in deze verkiezingscampagne. En ik hoop echt dat deze beloftes gaan uitkomen. Anders daalt het vertrouwen in de politiek nog verder.

Het Sociaal Cultureel Planbureau schreef vorige maand dat bijna 60 procent van de kiezers de Haagse politiek een onvoldoende geeft. Misschien jij ook wel. Mensen hebben hoge verwachtingen van een nieuw kabinet, maar weinig hoop dat er ook echt iets verandert. Ruim een op de vier (28 procent) Nederlanders noemt klimaat en milieu als een van de belangrijke maatschappelijke problemen. Maar er zijn flinke meningsverschillen over de aanpak van deze problemen, aldus de peiling van het planbureau.

Deze verschillen zie je ook terug in de verkiezingsprogramma's. Wie de grootste partij wordt en de pen vasthoudt bij het schrijven van het nieuwe coalitieakkoord is allesbepalend voor het klimaat- en natuurbeleid. 4 op de 5 kiezers is nog zwevend. De strijd om het Torentje is nog lang geen gelopen race. Jouw stem is meer waard dan ooit. Waar ga jij voor op 22 november?

Met vriendelijke groet,



Karen van den Einden
Senior adviseur Public Affairs en Positionering


P.S. De belofte van een schone, gezonde en groene omgeving is een speerpunt geworden voor veel Nederlanders. Op onze website lees je wat wij doen om ervoor te zorgen dat deze verkiezingen een keerpunt worden in het beleid.

twee zwanen in de Hofvijver voor het Kamergebouw

'Verkiezingen bieden nieuwe kansen'

In ons magazine 'Update' vertelt Hoofd Programma's Rob van Tilburg meer onze speerpunten en aanpak voor de verkiezingen. En onze programmaleiders leggen nieuwe voorstellen uit en lichten hun plannen toe. Gericht op gezonde lucht, schoon water, vruchtbare grond en een groene leefomgeving.

Lees het magazine
Twee mensen lopen in natuurgebied in Nederland

Steun je ons werk met een gift?

Wil jij een belangrijke rol spelen in het beschermen van onze kwetsbare natuur en het verankeren van goed klimaatbeleid in de wet- en regelgeving door het nieuwe kabinet? Word donateur van Natuur & Milieu! Bekijk wat we met jouw bijdrage kunnen doen.

Lees meer
illustratie van iemand met een groot vraagteken

Keuzehulp: Duurzame Kieswijzer

Weet jij al wat je 22 november gaat stemmen? Voor de zwevende kiezer heeft Vanaf Hier, een initiatief van ASN Bank, een Duurzame Kieswijzer opgesteld. Per partij lees je hoe over bepaalde standpunten wordt gedacht. Deze informatie helpt jou te stemmen op een partij die past bij wat jij belangrijk vindt. Benieuwd naar de standpunten?

Bekijk de kieswijzer
illustratie van iemand die achter een laptop staat te werken

Terugblik Klimaat & Energie Verkiezingsdebat

Het nieuwe kabinet moet maatregelen nemen om Nederland te verduurzamen en klaar te maken voor de toekomst. Negen politici gingen deze week met elkaar in gesprek over de verantwoordelijkheid van de overheid, de rol van bedrijven en gedragsverandering tijdens ons Klimaat & Energie Verkiezingsdebat.

Kijk het debat terug
 
ANBI  Nationale Postcode Loterij  CBF