Daily Express Bekijk in browser

✍ Goedemiddag!

10 conclusies daags na Super Tuesday - CD&V op de rem voor ‘noodkabinet’ zonder N-VA - 5G moet een nieuwe technologische revolutie mogelijk maken, maar hoe ver staat Europa?

Lees hier alle updates over het coronavirus

⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.800 woorden - leestijd: 7 minuten

1. Fed speelt paniekvoetbal; Wall Street stuurt Dow Jones 785 punten lager

De Amerikaanse centrale bank Federal Reserve kwam dinsdag met een renteverlaging om de gevolgen van het coronavirus op de economie te verzachten. Het belangrijkste rentetarief werd met 0,5 procentpunt verlaagd tot tussen de 1 en 1,25 procent. 

De noodrenteknip was de eerste sinds de bankencrisis van 2008. Er is een belangrijk verschil. Bij de bankencrisis had de Fed als financiële toezichthouder een bevoorrecht zicht op de kern van het probleem, de verspreiding van herverpakte rommelkredieten. Bij een gezondheidscrisis als de corona-epidemie beschikt de Fed intern niet over geprivilegieerde informatie. Bij de centrale bank werken geen virologen. Of zou de Fed ingeseind zijn door andere overheidsinstanties? De informatiekwestie verwart beleggers. Lees meer

2. 10 conclusies daags na Super Tuesday

Het stof van Super Tuesday is gaan liggen. In 14 staten konden kiezers hun favoriet voor de Democratische presidentsnominatie aanduiden. Joe Biden had het momentum mee na zijn overwinning in South Carolina, maar Bernie Sanders was wel nog steeds de koploper. De voornaamste conclusies:

Tot 72 uur geleden was Joe Biden er in 3 verkiezingscampagnes voor de presidentsnominatie nog nooit in geslaagd ook maar één staat te winnen. Na een verpletterende overwinning in South Carolina zaterdag won hij dinsdag ook Virginia, North Carolina, Tennessee, Arkansas, Alabama, Oklahoma, Minnesota, Texas en Massachusetts, nota bene de thuisstaat van Elizabeth Warren. Lees meer

3. Nieuwe vluchtelingencrisis gevaarlijker dan coronavirus?

In 2015 gaf de EU miljarden euro aan Erdogan. In ruil zouden de Turken Syrische vluchtelingen aan de Europese grenzen tegenhouden. Was toen al sprake van een ‘pact met de duivel’, dan is daarna weinig of niets gedaan om een herhaling van het probleem te voorkomen. Ondertussen is het zover.

Want opnieuw proberen duizenden vluchtelingen en migranten Griekenland en ook Bulgarije te bereiken. Dat gebeurt nu Turkije vorige week meldde geen mensen meer te zullen tegenhouden die naar de EU willen. Maandag werd aan de grens bij Griekenland traangas afgevuurd op vluchtelingen en migranten. Veelal Syriërs, Afghanen en Irakezen.

De EU blonk de voorbije 5 jaar in deze problematiek uit in onmondigheid. Ze dreigt daarvoor nu de prijs te betalen. De waarschuwingen daaromtrent van Viktor Orbán en Sebastian Kurz vielen in dovemansoren. Als gevolg daarvan werd ook het Duitse politieke landschap in die periode totaal op zijn kop gezet. De AfD is in de Bundestag ondertussen een speler van formaat geworden.

De kans dat we aan de vooravond van een nieuwe vluchtelingencrisis staan is niet gering. Met dat verschil dat Angela Merkels hoofd al een tijd op het politieke kapblok ligt en ze haar stunt van vijf jaar geleden niet zal herhalen.  

Waarnemers zien in een nieuwe vluchtelingencrisis voor de EU dan ook een groter gevaar dan in de coronacrisis, die de wereld in haar greep houdt. Het virus verspreidt zich over alle staten terwijl vluchtelingen zich enkel aan de grensstaten van de EU melden.

Griekenland en Italië, de twee zwakke broertjes van de eurozone, zijn vanwege hun geografische ligging meest kwetsbaar. De Griekse premier Mitsotakis toont zich vastberaden - zijn grensbewakers verhinderen naar eigen zeggen de voorbije dagen meer dan 24.000 illegale binnenkomsten -, terwijl Italië nu al maandenlang gebukt gaat onder politieke instabiliteit.

Een nieuwe vluchtelingencrisis vergezeld van een gebrek aan een gecoördineerd antwoord van de EU zal ongetwijfeld significante gevolgen hebben voor de toekomst van de Unie. Na vijf jaar van getalm is de vraag of onze politieke leiders daar ook zo over denken.

[De Turkse autoriteiten bezorgden de Britse zender SkyNews ijzingwekkende beelden waarop te zien is hoe Griekse kustwachten 'pushbacks' van migrantenbootjes uitvoeren.]

4. Business AM | Meest gelezen
Coronavirus: Iran laat 54.000 gevangenen vrij
Bill Gates bestelt grote coronastudie in Leuven
Deur op een kier voor uitstel Olympische Spelen
5. CD&V op de rem voor ‘noodkabinet’ zonder N-VA: ‘De economische analyse loopt gewoon niet meer gelijk met Franstaligen’

Ondertussen in België: Nog steeds is er weinig tot geen beweging bij de twee koninklijke onderhandelaars. Ze zouden volgens bronnen voorzichtig opschuiven in de richting van een noodregering, een versterking van het huidige kabinet, de restregering rond MR, CD&V en Open Vld, die nog 38 zetels heeft in de Kamer.

  • Dergelijk manoeuvre is niet onlogisch, omdat er een soort ‘crisissfeer‘ is ontstaan door de uitbraak van het coronavirus: in België valt het nog steeds erg mee met het aantal besmettingen, maar de economische schade dreigt groot te worden.
  • Immers, het huidig begrotingstekort, dat rond de 2,5 procent ligt, ging uit van een economische groei van 1,4 procent in 2020. Maar dat lijkt lang niet meer zeker. De grootbanken hebben de cijfers al bijgesteld, en zitten op dit moment eerder op 0,8 procent. En het kan, in sommige scenario’s over de ontwikkeling van de wereldeconomie, nog veel erger worden.
  • Alleen is het een subtiel scenario, waarbij zeker de MR beducht is om niet te snel te gaan. Zij willen garanties dat er geen avonturen begonnen worden, zodat hun kopstuk en premier Sophie Wilmès (MR) niet in het gevaar komt. Als Dewael en Laruelle straks het initiatief aan haar zouden doorgeven, kan dat enkel als er zekerheid is dat ze potentieel een meerderheid achter haar krijgt.
  • En daarin zit meteen een grote moeilijkheid: Dewael en Laruelle werken niet aan een tekst, ‘om fouten uit het verleden te vermijden’. Maar dat betekent ook dat er weinig garanties zijn, dat partijen een stukje een ‘blanco cheque‘ moeten tekenen. Gaan ze dat doen? Lees meer
6. Telex

De Franse president Macron vordert alle stocks en alle productie van mondmaskers op om ze te verdelen onder hulpverleners en zieken. De strategische reserves van mondmaskers worden bij onze zuiderburen op 160 miljoen stuks geschat. 10% daarvan is ondertussen al in alle Franse apotheken verdeeld. Volgens de Franse minister van Gezondheidszorg Olivier Véran zullen nog eens 15 tot 20 miljoen maskers worden verdeeld naarmate dat nodig is.

Het afgelopen jaar kregen meer dan 2.600 Belgen euthanasie. Dat blijkt uit cijfers van de euthanasiecommissie. Het gaat om een een stijging van meer dan 12,5 procent vergeleken bij het jaar daarvoor. Volgens de commissie komt die stijging door het feit dat mensen beter op de hoogte zijn van de euthanasiewet en dat artsen ook sneller bereid zijn om euthanasie uit te voeren.

61% van de Fransen zegt bezorgd te zijn om het coronavirus. Toen ruim 10 jaar geleden de wereld kreunde onder het H1N1-virus - dat 150.000 doden maakte in 125 landen - toonde zich slechts 35% van de Fransen bezorgd. Vooral 'de epidemie van de angst' lijkt niet meer te stoppen, aldus de directeur van onderzoeksbureau Ifop.

De paus is verkouden, maar is niet besmet geraakt met het coronavirus, aldus de Romeinse krant Il Messaggero. De 83-jarige Jorge Bergoglio testte negatief voor covid-19, al blijft het Vaticaan karig met commentaar. De paus is al een paar weken niet meer in het openbaar gezien, terwijl het aantal besmetten in Italië de 2.500 heeft overstegen en 79 daarvan zijn overleden.

De Amerikaanse president Donald Trump is 73. Zijn belangrijkste democratische uitdagers Joe Biden en Bernie Sanders zijn respectievelijk 77 en 78. Mitch McConnell, de voorzitter van de Amerikaanse Senaat is 79. Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden wordt later deze maand 80. Amerika blijft voorlopig een gerontocratie.

Deel deze nieuwsrbief
met een vriend.

Deel

Kreeg je deze nieuwsbrief
van een vriend?

Schrijf je hier in
7. Australische denktank: ‘China leent Oeigoeren als dwangarbeiders uit aan wereldmerken’

De arbeiders staan onder bewaking, hun bewegingsvrijheid wordt belemmerd en het is hen verboden hun religie te belijden. Het gaat vaak om wereldvermaarde merken, want in het rapport ‘Uyghurs for Sale‘ is sprake van o.a. Apple, Adidas, BMW, Dell, Gap, H&M, Huawei, Puma, Nike, Samsung, Sony, Volkswagen en Zara. In de fabrieken werken in totaal zo’n tachtigduizend Oeigoeren, schrijft ASPI.

In het rapport staat te lezen dat ‘een fabriek in Oost-China, waar sportschoenen voor Nike worden gemaakt, is uitgerust met prikkeldraad en wachttorens, die worden bemand door politiepatrouilles’. Arbeiders die er aan de slag zijn worden na de werkuren verplicht lessen Chinees te volgen. Ze worden er ook geïndoctrineerd met de Chinese ideologie. Lees meer

8. Waarom schudden we elkaar de hand?

Het coronavirus doet stemmen opgaan om begroetingen als omhelzen, kussen en handen schudden achterwege te laten. Maar waar komt dat gebruik vandaan?

De vroegst bekende handdruk werd vereeuwigd rond het jaar 845 voor Christus, op een mozaïek in het huidige Noord-Irak. 

Om te tonen dat men geen wapens verstopte en men in vrede was gekomen zouden gesprekspartners daarom mekaar de hand geven, een gebruik dat tot in de Middeleeuwen standhield.

'Middeleeuwse ridders voegden schudden aan de handdruk toe, om in de mouw verborgen wapens tevoorschijn te halen', aldus de Franse bedrijfskundige Olivia Fox Cabane. 'Zo is het handen schudden ontstaan.'

Toch overleeft het gebruik vandaag voornamelijk in het Westen. 

In Japan begroet men elkaar met een discrete tot diepe buiging. 

- De Maori's (Nieuw-Zeeland) duwen elkaars neuzen en voorhoofden bij ontmoeting tegelijk tegen elkaar.

- In Tibet steekt men als teken van begroeting dan weer makkelijk de tong uit.

In Thailand zet men de handpalmen tegen elkaar en maakt men een lichte buiging. Hoe dichter de handen bij het gezicht worden gehouden, hoe meer respect je van je begroeter krijgt.

- In China is handen schudden ondertussen voltooid verleden tijd.

9. 5G moet een nieuwe technologische revolutie mogelijk maken, maar hoe ver staat Europa?

Het is bijna onmogelijk geworden om een gesprek over technologie te voeren zonder dat de term 5G valt. Het nieuwe supersnelle mobiele internet is de opvolger van 4G en moet een nieuwe technologische revolutie mogelijk maken. Met 5G zal het niet alleen meer mogelijk zijn om met uw smartphone verbonden te zijn met het internet, maar zal werkelijk alles online zijn. De strijd om het 5G-netwerk te mogen bouwen, is dan ook een van de belangrijkste die zich momenteel afspelen in de techwereld.

Het belangrijkste voor de consument is  dat er relatief snel een goed, betaalbaar en betrouwbaar 5G-netwerk komt in Europa. Enkele landen, zoals het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland, zijn al bezig met de uitbouw van 5G. In de meeste landen lopen er echter nog volop onderhandelingen die bemoeilijkt worden door politieke en financiële struikelblokken. Lees meer

10. Foto du Jour

In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel wachten mensen hun beurt af om een supermarkt binnen te kunnen waar nog mondmaskers worden verkocht. In het land zijn nu meer dan 5.600 gevallen van het coronavirus gesignaleerd. 28 mensen in het land zijn aan het virus overleden. (Foto: Getty)

Dominique Dewitte

Content curator Business AM

Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2020 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België