vlaanderen.be/erfgoed
Foto: Museum Plantin-Moretus
Nieuwe werken op Topstukkenlijst
Schetsboeken van Pieter II Verbruggen
Drie schetsboeken van de zeventiende-eeuwse Vlaamse beeldhouwer Pieter II Verbruggen zijn definitief beschermd als Vlaams topstuk. De Vlaamse overheid kocht ze in 2018 aan en gaf ze in langdurige bruikleen aan Museum Plantin-Moretus. Daar vormen ze een belangrijke aanvulling van de collectie beeldhouwerstekeningen. Het gaat om uiterst zeldzame schetsboekjes, die wereldwijd als een curiosum gezien worden. Ontdek meer over deze schetsboeken.


Gewaad van abt Lieven Hugenois
Het gewaad van abt Lieven Hugenois uit de vroege 16de eeuw is definitief beschermd als Vlaams topstuk. Het gewaad vormt een uitzonderlijk geheel van vroeg zestiende-eeuwse liturgische kledij: een kazuifel, twee dalmatieken en een koorkap. Uit die periode zijn zeer weinig van dit soort gewaden bewaard gebleven. Qua stijl situeert het gewaad zich op de overgang van laatgotiek naar renaissance.
Lees meer over dit gewaad.
Foto: KIK-IRPA Brussel
 
917.000 euro voor de tweede ronde cultureel-erfgoedprojecten in 2019
Veertien cultureel-erfgoedprojecten die starten in de tweede helft van 2019 krijgen een projectsubsidie. Het gaat allemaal om projecten rond cultureel-erfgoedwerking op landelijk en internationaal niveau. In totaal werd voor 917.000 euro subsidies toegekend.

>> Bekijk het overzicht van de goedgekeurde projecten
Ruim 3 miljoen euro voor eerste ronde bovenlokale cultuurprojecten
In de eerste ronde bovenlokale cultuurprojecten worden 34 projecten gesubsidieerd voor een totaalbedrag van 3.143.370 euro. Ze starten vanaf 1 januari 2020 en kunnen maximaal drie jaar lopen. Bij de beslissing werd rekening gehouden met een evenwichtige spreiding over de provincies en de verschillende sectoren (kunsten, cultureel erfgoed, circuskunsten, amateurkunsten, sociaal-cultureel volwassenenwerk en jeugdwerk).
>> Bekijk het overzicht van de goedgekeurde projecten

Voor de tweede ronde bovenlokale cultuurprojecten kun je nog tot en met 15 november 2019 een subsidieaanvraag indienen. Die projecten kunnen ten vroegste op 1 juli 2020 starten en maximaal drie jaar lopen.
 >> Lees meer over de subsidievoorwaarden
Aanvraag cultureel-erfgoedconvenants 2021-2026
Vanaf nu kunnen aanvragen voor werkingssubsidies voor het opnemen van een dienstverlenende rol op regionaal niveau worden opgemaakt in de webapplicatie KIOSK. Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden en de steden Antwerpen, Brugge, Gent, Leuven en Mechelen kunnen hun aanvraag voor dit soort werkingssubsidies tot uiterlijk 1 april 2020 indienen.

Wat is het doel van de subsidie? Aan welke voorwaarden en criteria moet je voldoen? Hoe vraag je een subsidie aan? Op die en vele andere vragen vind je een antwoord op onze website:

>> Veelgestelde vragen over de werkingssubsidies
>> Handleiding en veelgestelde vragen over KIOSK
>> Neem contact op voor een inhoudelijke vraag
Subsidieoproep 2020 voor Europese samenwerkingsprojecten
Nog tot 27 november 2019 kun je een aanvraag indienen in het kader van de subsidieoproep voor Europese samenwerkingsprojecten 2020. Met deze subsidiemaatregel wil Creative Europe culturele en creatieve organisaties uit verschillende deelnemende landen stimuleren om professioneel en innovatief samen te werken en hun culturele en artistieke ambities over de grenzen uit te breiden. De Creative Europe Desk Vlaanderen organiseert op 5, 13 en 18 november workshops over hoe je een subsidiedossier voorbereidt en indient.

>> Lees meer op de website van Creative Europe Desk Vlaanderen
Save the date! Inspirerend infomoment Kunst in Opdracht
Op dinsdag 10 december in de namiddag vindt in deSingel in Antwerpen het inspirerende infomoment "Zuurstof voor de dialoog tussen opdrachtgever, ontwerper en kunstenaar" plaats, een organisatie van het Platform Kunst in Opdracht en het Vlaams Architectuurinstituut (VAi). Op dit infomoment krijg je onder andere een toelichting over het nieuwe decreet Kunst in Opdracht. Zet dit event alvast in je agenda, het programma komt binnenkort online.

Het Platform Kunst in Opdracht wil ook in kaart brengen welke actoren, initiatieven en instrumenten een rol spelen bij een traject Kunst in Opdracht. Was jij of je organisatie de afgelopen vijftien jaar betrokken bij de realisatie van een kunstopdracht in de publieke ruimte? Neem dan deel aan de online bevraging. Dat kan nog tot 25 november.
Opleiding 'Digitaal Leiderschap in de Cultuursector'
In opdracht van het Departement CJM organiseert Cultuurconnect een opleiding over digitaal leiderschap in de cultuursector. Hoe veranker je het digitale in de missie en visie van je cultuurorganisatie? Welke strategische stappen kun je zetten om in te spelen op een digitale samenleving? In een aantal inhoudelijke modules werk je naar een strategie en actieplan voor jouw organisatie.

>> Interesse? Lees meer op de website van Cultuurconnect
Opleidingstraject 'Door de bril van de bezoeker'
Een optimale beleving in jouw museum of attractie is cruciaal. Hoe kun je zorgen voor een blijvende indruk bij je bezoekers? En wat moet je doen om je streven naar meer kwaliteit te verzoenen met de ruimere context van je eigen organisatie en haar omgeving? Op die vragen wil Toerisme Vlaanderen een antwoord bieden met een meerdaags opleidings- en begeleidingsaanbod.

>> Interesse? Ontdek het aanbod op de website van Toerisme Vlaanderen

Indiendata

Dit is een officiële nieuwsbrief van de Vlaamse overheid.
Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Departement Cultuur, Jeugd en Media
Arenbergstraat 9 - 1000 Brussel
www.vlaanderen.be/erfgoed

Voor meer informatie kunt u een e-mail sturen naar cultureelerfgoed@vlaanderen.be

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u als contactpersoon voor uw organisatie geregistreerd bent bij het Departement Cultuur, Jeugd en Media of zich ingeschreven hebt op de verzendlijst van de nieuwsbrief Cultureel Erfgoed.
Informatieveiligheids- en privacybeleid van het Departement Cultuur, Jeugd en Media

Schrijf u uit - Pas uw gegevens aan
OVER VLAANDEREN.be     DISCLAIMER     TOEGANKELIJKHEID

Email Marketing Powered by Mailchimp