Nieuws december 2014

4 years ago


Text only:

is deze mail moeilijk leesbaar? klik hier voor de webversie
Nieuws van het
zeeuws archief
december 2014
internationaal
Nieuw, online educatie over slavenhandel
Eind oktober 2014 lanceerden wij een internationale educatie-website over de trans-Atlantische slavenhandel. Via het onderwijs willen we wereldwijd meer bekendheid geven aan het slavernijverleden en bewustzijn tot stand brengen over de betekenis hiervan voor onze huidige samenleving. 
Lees meer
historische klanken
Daar zit muziek in
Naast talrijke andere archief-stukken, vindt u sinds kort ook de catalogus Zeeuwse Muziek-geschiedenis online. Daarmee kunt u genieten van vijf historische muziekstukken die verbonden zijn met de eilanden Walcheren en Schouwen-Duiveland. Wij, medewerkers van het Zeeuws Archief, wensen u muzikale feestdagen en een welluidend 2015.
Lees meer
 
bezoek ambassadeur vs
Over de Zeeuw die New York veroverde...
Timothy Broas, de ambassadeur van de VS in Nederland, bracht onlangs een bezoek aan Zeeland en het Zeeuws Archief. Het weblog en de archiefstukken over de slavenhandel door de Middelburgse Commercie Compagnie maakten grote indruk op hem. Verrast werd hij door de nauwelijks bekende verovering van New York in 1673 door de Zeeuw Cornelis Evertsen de Jongste, vice-admiraal van de Staatse vloot.
New York wordt bij die gelegenheid omgedoopt tot Nieuw Orangien. Schout, schepenen en burgemeesters tonen in brieven hun blijdschap over de machtsovername door Zeeland. Vol enthousiasme benadrukken zij alle voordelen die het nieuwe wingewest te bieden heeft. Maar wat blijkt, de Staten van Zeeland zijn helemaal niet zo gelukkig met hun nieuwe aanwinst...  
Lees meer
 
levend verleden
Zeeland op tv
Met Peter Sijnke of Toon Franken van het Zeeuws Archief mee op tijdreis door Zeeland?
Zondag 28 december zendt RTL4 om 15.30 uur de cityfilm Middelburg mijn stad uit. Zaterdag 10 januari 2015 om 14.30 uur wordt de film herhaald.
Op de website van Omroep Zeeland zijn de tv-series Canon van Zeeland en DNA van Zeeland te zien. 
doet u mee?
Cursussen
Ze zijn er weer, onze cursussen die we elk jaar samen met de Zeeuwse Volksuniversiteit voor u organiseren. Oude bekende en ook spiksplinternieuwe, maar altijd leuk en leerzaam. Doet u mee? 
12 december - Zoeken met gedigitaliseerde kaarten
30 januari - Zoeken en Vinden in digitale bestanden 
2- 30 maart - Paleografie voor beginners
Lees meer
 
   
 
   www.zeeuwsarchief.nl
   © 2014 Zeeuws Archief
wilt u liever geen nieuws meer ontvangen? klik dan hierDeze e-mailing is verzorgd met MailingLijst

Zeeuwsarchief.nl

Categories: History
Age: 14 until 18 year 19 until 30 year 31 until 64 years

Deel deze nieuwsbrief op

© 2018