Nieuws december 2015

3 years ago


Text only:

is deze mail moeilijk leesbaar? klik hier voor de webversie
Nieuws van het
zeeuws archief
december 2015
Doet u mee?Vele handen gezochtWie woonden tussen 1826 en 1900 op Walcheren? Wat deden de eilandbewoners voor de kost? Het Zeeuws Archief is een zogenaamd crowdsourcingproject begonnen om de bewoners van Walcheren in de 19e eeuw in beeld te brengen. Iedereen kan thuis via de computer meehelpen om gegevens uit archiefstukken in te voeren in een online database. Het project is 24 november jl. van start gegaan met de bevolkingsregisters van de voormalige gemeente Koudekerke. Doet u mee?
Lees meerZeeuwen GezochtNieuwe bronnen toegvoegdOnlangs zijn drie nieuwe bronnen toegevoegd aan de personen-database Zeeuwen Gezocht, namelijk: 'familiewapen', 'persoon in Provinciaal Archief' en 'persoon in taxatierapport'. Hiermee komt het aantal bronnen op 41 en het aantal persoonsvermeldingen op ruim 7,8 miljoen, naast de honderden bronbestanden, tips en hulpmiddelen voor onderzoek, de attenderingsservice op nieuw toegevoegde bestanden en de feedbackmogelijkheden.
Tientallen vrijwilligers en medewerkers werkten jarenlang aan de invoer van al deze gegevens, en nog steeds. Zeeuwen Gezocht blijft groeien, want nog lang niet alle bronnen zijn opgenomen.

Lees meer

 Voortaan gratisScans downloadenDe Wet Hergebruik van Overheidsinformatie heeft er toe geleid dat online beschikbare scans van archiefstukken en beeldmateriaal vanaf 5 oktober 2015 gratis zijn in te zien en te downloaden, zo ook bij het Zeeuws Archief.
Klanten die nog credits hebben waarmee ze voorheen scans van archiefstukken betaalden, kunnen hun saldo terugvragen door rechtstreeks naar Archieven.nl te gaan, daar in te loggen in 'mijn studiezaal' en de benodigde stappen te doorlopen.
Ook beeld is sinds 5 oktober jl. gratis te bekijken en te downloaden. Echter, een afbeelding die auteursrechtelijk beschermd is mag niet openbaar worden getoond; daarvan kunt u de scan alleen in onze studiezaal bekijken.
Lees meer
Een scanverzoek doen
Is er van een archiefstuk of afbeelding nog geen scan beschikbaar, dan kunt u een verzoek tot scannen indienen. Dat kan bij die inventarisnummers waar u de knop 'scannen op verzoek' aantreft. 
Honorering van uw verzoek is afhankelijk van de aard, omvang, hoeveelheid, kwetsbaarheid en leeftijd van het originele stuk. Als wij een stuk niet kunnen scannen, dan is het vaak wel in de studiezaal te bekijken, tenzij er beperkingen gelden op het gebied van openbaarheid of materiële staat.
Lees meer Agenda 2016Cursussen&ExpositiesCursussen:
- Slimmer zoeken en vinden in digitale bestanden - Met de enorme hoeveelheid aan informatie op internet kan het lastig zijn juist dát te vinden wat u nodig heeft. Tijdens deze cursus leert u slim, effectief en efficiënt (in) bronnen te zoeken op internet.
Datum: vrijdag 29 januari 2016
- Wonen in een monumentenpand -
Aan de hand van concrete voorbeelden leert u welke geheimen over de geschiedenis van Middelburg en over het pand zelf opgesloten kunnen liggen in een monument. Ook historische interieurs komen aan bod. Tevens krijgt u uitleg over historische interieurs, de Monumentenwet en technische zaken bij onderhoud, restauratie e.d. De cursus wordt afgesloten met een monumentenwandeling door Middelburg.
Data: 5, 12, 19 februari en 4, 11, 18, 25 maart 2016
Exposities:
- Schakels tussen oud en nieuw - Historische ambtsketens van de gemeente Veere, tot 5 januari 2016 in het Gemeentehuis in Domburg
- Schepen op de Westerschelde - Maritieme schilderijen en tekeningen van Willem Johan Hoendervanger, t/m 26 februari 2016 in het archiefcafé van het Zeeuws Archief
- Aan boord van een slavenschip - Geschiedenis van de Zeeuwse driehoekshandel, t/m 3 september 2016, in de expositiekelders van het Zeeuws Archief
Lees meerKerst en Oud & NieuwWij wensen u:Fijne feestdagen en een voorspoedig 2016!
 
 
 
www.zeeuwsarchief.nl
© 2015 Zeeuws Archief
wilt u liever geen nieuws meer ontvangen? klik dan hierDeze e-mailing is verzorgd met MailingLijst

Zeeuwsarchief.nl

Categories: History
Age: 14 until 18 year 19 until 30 year 31 until 64 years

Deel deze nieuwsbrief op

© 2018