Poetry International Nieuws 28 mei 2020                  
                                 
       
                                 
       
                                 
                                 
      Straks kunnen we misschien weer naar het buitenland, maar in juni biedt Poetry International je eerst een avontuurlijke wereldreis door de Nederlandstalige poëzie. We reiken op 26 juni de C. Buddingh’-prijs uit en via LeesClubs en social media nemen we je mee naar de spannende ideeënwereld van de genomineerde dichters. Ook op Poetry Archives is deze maand veel te ontdekken: nieuwe gedichten, nieuwe vertalingen en met poëzie-selfies laten Nederlandse dichters je deze maand toe in hun privédomein. Tot slot blikken we terug op de mooiste gedichten en gesprekken uit 'Dichter aan de lijn' en het lunchbreakconcert van Babs Gons en Mirte Hartland in De Doelen. Check in! Explore Dutch Poetry.      
                                 
       
                                 
       
                                 
                                 
           
                 
                                 
      Al meer dan dertig jaar bekroont Poetry International jaarlijks het beste Nederlandstalige poëziedebuut met de C. Buddingh'-prijs. De jury nomineerde de debuutbundels van Jérôme Gommers, Jens Meijen, Iduna Paalman en Laurine Verweijen voor de C. Buddingh'-prijs 2020. Duik met de C. Buddingh’ Online LeesClub in de vier meest opvallende debuten van het jaar en bespreek samen met dichter en schrijfdocent Peter Swanborn de gedichten van de meest talentvolle nieuwe stemmen in de Nederlandstalige poëzie.      
                                 
       
                                 
      De eerste LeesClub is inmiddels volgeboekt, bij voldoende animo starten we een tweede serie. De sessies vinden online plaats met een maximum van 10 personen. Deelname aan de serie kost € 75,-. Interesse? Laat het weten via reserveren@poetry.nl. Meer info over de C. Buddingh'-prijs, de nominaties en de Online LeesClub op www.poetry.nl.      
                                 
       
                                 
                                 
           
                                 
      Op vrijdag 26 juni om 11:00 uur maakt Poetry International de winnaar van de C. Buddingh'-prijs 2020 bekend. Dat doen we online. Op weg naar de uitreiking kun je via onze website en social mediakanalen al uitgebreid kennismaken met de genomineerde bundels en dichters. Zo posten we deze en komende week video's waarin de dichters lezen uit hun debuut. De eerste in die serie is Jérome Gommers. Uit Momentums laadklep leest hij 'Het verschrikkelijke roofdier ...'.      
                                 
                                 
           
                                 
                                 
       
                                 
           
                                 
      De uitgebreide selectie Nederlandse dichters op Poetry International Archives is verrijkt met bio's, gedichten en vertalingen van Vicky Francken en Roberta Petzoldt. Francken won de C. Buddingh'-prijs in 2017 met haar debuut 'Röntgenfotomodel' (De Bezige Bij). Uit die bundel kozen we drie gedichten, 'Superbia', 'Principe van oorspronkelijke horizontaliteit' en het titelgedicht. Emma Rault vertaalde ze naar het Engels. In 2019 kreeg Roberta Petzoldt de prijs voor 'Vruchtwatervuurlinie' (Uitgeverij Van Oorschot). Uit die bundel vind je de gedichten 'Voor je het weet', 'Pixel-perspectief' en 'Hart', naar het Engels vertaald door Laurens van de Linde.      
                                 
             
      Vicky Francken         Roberta Petzoldt      
                                 
       
                                 
           
                 
           
                 
      We brengen vele uren wachtend door, vaak met een doel. Maar waarop wachten we tijdens deze lockdown? Tot alles weer normaal is, het virus de wereld uit, de anderhalvemeter- weer een anderhalve-millimetersamenleving? Maak een reis door de stilte in 22 gedichten van onder anderen Peter Verhelst, Lieke Marsman, Marie de Quatresbarbes, Jules Deelder, Adam Zagajewski, Gerrit Kouwenaar, Marije Langelaar en Fernando Pessoa.      
             
                                 
       
                                 
           
                                 
      Op uitnodiging van Stichting Droom en Daad en Poetry International schrijven de jonge Rotterdamse dichters Simone Atangana Bekono, Maureen Ghazal, Mariana Hirschfeld, Wessel Klootwijk en stadsdichter Dean Bowen een gedicht over hun beleving van de stad tijdens de lockdown van de afgelopen maanden. Benieuwd!   Hun gedichten worden samen met stadsbeelden van Rotterdamse fotografen gepresenteerd in een uitgave over deze opmerkelijke periode. Droom en Daad nodigde hiervoor de fotografen Khalid Amakran, Loes van Duijvendijk, Willem de Kam, Geisje van der Linden en Marwan Magroun uit.
Kijk hier voor meer info.
     
                                 
           
      Foto © Loes van Duijvendijk - fotoproject Rotterdam Covid-19          
                                 
       
                                 
                                 
             
      Babs Gons en Mirte Hartland   Gershwin Bonevacia - Dichter aan de lijn    
                                 
           
      Op woensdag 6 mei was dichter/ performer Babs Gons met singer-songdichter Mirte Hartland te zien in de serie Lunchbreakconcerten van de Doelen. Hun optreden met muzikale gedichten als Soulfood en We huizen kijk je hier terug.   De quarantaine is nog niet voorbij, maar het project Dichter aan de lijn zit erop. Een grote poule dichters belde avond aan avond, honderden mensen kregen ze aan de lijn om stilte en eenzaamheid te verlichten met een gedicht. De gesprekken die in VPRO Mondo te zien waren kijk je hier terug.      
                                 
       
                                 
           
                                 
             
                                 
      Vier keer was Hans Tentije al op het Poetry International Festival te zien, sinds deze week is de dichter, in 2016 bekroond met de Constantijn Huijgensprijs, ook op Poetry International Archives te vinden. 'Zijn schrijven is een soort spoorzoeken, roept de vraag op wat herinneringen met een mens doen', schrijft Janita Monna in zijn profiel. Geniet van zijn gedichten 'Uit het niets', 'Het onvoorstelbare', 'Van over zee' en 'Mettertijd', ook naar het Engels vertaald door Jonathan Reeder.   'I write poems for people/ with undiscriminating ears.'
Sinds deze week is ook de Israëlische dichter
Sigal Ben Yair, op Archives te vinden. Haar poëzie 'gaat de strijd aan met armoede', schreef criticus Eli Hirs. 'Wat opvalt is Ben Yair's kijk op gender- gebonden, esthetische en intellectuele gronden voor verarming.' Lees haar gedichten 'Poems', 'Checkout Girl', 'Cleaner' en 'Nesher Hill', uit het Hebreeuws vertaald door Lisa H. Katz.
     
                                 
             
      Hans Tentije   Sigal Ben Yair      
             
                                 
       
                                 
                                 
           
                                 
           
                                 
      Gerda Blees maakt op dit moment furore met haar roman 'Wij zijn licht'. Op verzoek van Poetry International draagt ze voor de serie Gedichten vanuit huis twee gedichten op camera voor: Stoerste meisje - 'ze spreken hier/ niet graag van een gevecht maar/ hoe dan ook verliezen ze het' - en Ground Control - 'De honger heeft het laatste vlees/ van haar skelet gegeten en nu lukt het niet meer/ om haar vast te pakken zonder haar te breken.' Prachtig!      
             
     
       
                                 
                                 
      Tips voor deze nieuwsbrief zijn welkom. Stuur ze naar Jan Coerwinkel   Interessant voor vrienden of relaties? Stuur door of tip deze nieuwsbrief.      
                                 
             
                                 
                     
                                 
      Stichting Poetry International - Westersingel 16 - 3014 GN Rotterdam      
     
                                 
                       
                                 
 
U ontvangt deze e-mail via Poetry International. Stelt u hierop geen prijs, meldt u zich dan via deze link af.