Nieuws van vandaag


Zeewolde - Democratie-deskundige: 'Leefbaar Zeewolde moet beter luisteren naar andere partijen'

03-07-23

Fractievoorzitter Tom Zonneveld van Leefbaar Zeewolde weigert te reageren op uitspraken van andere fracties dat hij zijn partij autoritair en dictatoriaal bestuurt. De oppositie vindt dat Leefbaar Zeewolde beter moet gaan luisteren naar de andere partijen in de gemeenteraad. Dat zegt ook democratie-deskundige John Bijl van het Periklesinstituut. Juist omdat Leefbaar sinds vorig jaar de absolute meerderheid in de raad heeft.

Fractievoorzitters lieten afgelopen donderdag weten soms het gevoel te hebben voor spek en bonen in de gemeenteraad te zitten. Het handelen werd bestempeld als 'democratische dictatuur'. Tom Zonneveld vindt dit negatief en wil daarom niet reageren. Of hij de signalen van de oppositie herkent en daar iets mee gaat doen, is niet duidelijk. John Bijl van het Periklesinstituut vindt dat de verantwoordelijkheid bij Leefbaar Zeewolde ligt. Hij zegt verdrietig te zijn van de reactie van de oppositie. "Dan heb ik niet het gevoel dat de democratie functioneert zoals het hoort te functioneren."

"Met grote macht komt ook een grote verantwoordelijkheid", reageert Bijl. Hij vindt dat Leefbaar Zeewolde er voor moet waken dat het inhoudelijk debat gevoerd wordt. "Dat je niet in een reflex schiet om vier jaar lang je armen over elkaar te houden, vingers in je oren te stoppen en denken 'het komt wel goed, zijn toch de grootste'."

'Amerikaanse toestanden'
Bijl vreest dat er blokken ontstaan in de Zeewolder raad. Dat nu vier jaar lang Leefbaar de scepter zwaait en bij de volgende verkiezingen juist een meerderheid is voor de huidige oppositie. Dat de macht in deze blokken blijft hangen en iedere vier jaar, als een pendule, heen en weer gaat. Bijl noemt het 'Amerikaanse toestanden'. Om de vier jaar hebben of de democraten of de republikeinen het voor het zeggen.

Dat een raadslid binnen Leefbaar Zeewolde eens anders stemt dan de rest van de fractie, is volgens Bijl geen probleem. De democratie word volgens hem alleen maar sterker door andere geluiden.


Lees meer

Flevoland - Zorgverlener Triade Vitree leed vorig jaar bijna 11 miljoen euro verlies

03-07-23

Stichting Triade Vitree leed vorig jaar een verlies van 10,7 miljoen euro. Dat staat in het jaarverslag van de stichting over het jaar 2022. Het verlies is flink meer dan het jaar daarvoor, toen de jeugdzorgverlener 2,9 miljoen euro verlies leed. De financiële situatie heeft waarschijnlijk geen directe gevolgen voor de zorgverlening, maar er zijn wel forse maatregelen nodig om financieel gezond te worden.

Triade Vitree levert jeugdzorg in opdracht van alle gemeenten in Flevoland. Volgens het jaarverslag komt de toename in uitgaven onder meer door gestegen personeelskosten. Door het arbeidstekort moet de stichting meer extern personeel inhuren. Dat kostte ze dit jaar bijna 8,5 miljoen euro extra. Door opnieuw te kijken naar de manier waarop personeel wordt ingezet, wil Triade Vitree de personeelskosten nu lager uit laten vallen. Eind vorig jaar kondigde de stichting al andere maatregelen aan om uit de financiële problemen te komen.

Het elektronische cliëntendossier
Daarnaast zijn er volgens de zorgverlener problemen ontstaan met het nieuwe elektronische cliëntendossier. Hierdoor was er onvoldoende inzicht in welke zorg er was uitgevoerd, waardoor declaraties achterliepen. Volgens het jaarverslag zijn de problemen met het elektronisch dossier nu opgelost, maar het is onduidelijk of de misgelopen declaraties alsnog kunnen worden ingediend. Triade Vitree is zelf nog niet bereikbaar voor commentaar.

De organisatie verkeert al langer in financieel zwaar weer. Vorige zomer werd duidelijk dat het spaarpotje van de zorgverlener op raakt, omdat er al jaren meer geld wordt uitgegeven dan dat er wordt verdiend. Eind vorig jaar kwam er een herstelplan. Door het verkopen van vastgoed en een hogere bijdrage van gemeenten moeten de problemen vanaf volgend jaar worden opgelost. Op dit moment ligt er een plan bij de zes gemeenten in de provincie, maar dat wordt geheim gehouden.


Lees meer

Lelystad - Wat is toch die blauwe 'doos' vlakbij het vliegveld?

03-07-23

Op de kale vlakte van het bedrijventerrein naast Lelystad Airport verrijst op dit moment een gigantisch blauw bedrijfspand. De vraag is: wat is het? Navraag bij het Lelystad Airport Businesspark (LAB), dat verantwoordelijk is voor de grondverkoop op het bedrijvenpark, leert ons dat het een logistiek centrum wordt.

Het gebouw wordt ontwikkeld door vastgoedbedrijf GLP, dat oorspronkelijk in het Verenigd Koninkrijk is opgericht en tegenwoordig het hoofkantoor in Singapore heeft. GLP is wereldwijd actief met de verhuur en exploitatie van logistiek en industrieel vastgoed.

Het bedrijfspand aan de Charles Lindberghlaan in Lelystad heeft een vloeroppervlak van ruim 37.000 m2. De keuze van de vastgoedreus om zich te vestigen in Lelystad is genomen vanwege de centrale ligging binnen Nederland en de goede bereikbaarheid van het terrein. Volgens een woordvoeder van LAB heeft de vestiging van GLP niets te maken met het wel of niet opengaan van Lelystad Airport. "Dit soort bedrijven gokken niet en nemen een weloverwogen keuze om zich hier te vestigen. Ze zijn in het geheel niet afhankelijk van het vliegveld."[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/230703_blokkendoos_3F83E1E4F25FECB7C12589E100540506.jpg]De opvallende kleur, vanaf de grond naar boven van blauw naar wit, is niet speciaal voor Flevoland gekozen. Hetzelfde ontwerp is terug te vinden bij allerlei gebouwen van GLP over de hele wereld. Naast de eerste hal wordt nog een tweede gebouwd. Welk bedrijf, of bedrijven, zich op de locatie gaan vestigen is nog niet bekend.


Lees meer

Lelystad - Rechter: vrijspraak voor 'oplichter' door 'heel slecht politieonderzoek'

03-07-23

Een 24-jarige loodgieter uit Middenbeemster is maandag vrijgesproken van oplichting van het bedrijf Wildkamp in Emmeloord en Sneek. Dat heeft volgens de rechter alles te maken met het "hele slechte onderzoek van de politie. Of beter gezegd: het gebrek aan onderzoek", sneerde hij.

Volgens de loodgieter haalde hij 29 november vorig jaar spullen bij de technische groothandel in Emmeloord voor een timmerman die hij was tegengekomen op een bouw in Harderwijk. "Hij was heel druk en vroeg of ik wat voor hem wilde halen. Dat kon gewoon op rekening, die had hij daar lopen, zei hij." Volgens de man gebeurt dat vaker in de bouwwereld. "Het lag op mijn route, ik moest nog voor een klusje naar Emmeloord. Voor ons is dat doodnormaal. Je haalt even wat op op naam van iemand, zo helpen we elkaar heel vaak."

Maar dit keer ging het mis. Toen de loodgieter de spullen vroeg en de naam van het bedrijf van de timmerman noemde, werd hij omsingeld door acht medewerkers. "Ze zetten ook een heftruck achter mijn auto, zodat ik niet weg kon." Een paar dagen eerder waren de filialen in Emmeloord en Sneek namelijk twee keer opgelicht door iemand die zei dat hij spullen ophaalde op die bedrijfsnaam.

Paniek
Het personeel wilde de loodgieter vasthouden tot de politie kwam, maar de man gaf zich niet zomaar gewonnen. "Ik raakte in paniek, ben mijn auto ingestapt en ben door het toegangshek heen gereden. Ik vond het niet normaal dat zij voor eigen rechter speelden."

De officier van justitie achtte bewezen dat de man twee keer Wildkamp had opgelicht en dat het de derde keer bij een poging bleef, omdat hij werd gepakt door de medewerkers van het bedrijf aan de Escudo in Emmeloord.

Oplichting niet bewezen
Ook voor de vernieling van het hek en het wegrijden daarna, eiste zij een taakstraf van 120 uur, waarvan de helft voorwaardelijk. Maar daar stak de rechter een stokje voor. "De kwaliteit van het onderzoek van de politie verbaast me. Er is heel veel niet onderzocht, waardoor ik de oplichting en de poging daartoe niet bewezen acht." Aan de vernieling van het hek en het doorrijden daarna, acht hij de man wel schuldig. "Maar ik vind het niet nodig om daar een straf voor op te leggen."


Lees meer

Emmeloord - Deel van Espelerweg gaat twee avonden dicht voor asfaltherstel

03-07-23

Een deel van de Espelerweg in Emmeloord is de komende twee avonden en nachten dicht vanwege asfalteringswerkzaamheden. Dat meldt de provincie. Het gaat om het gedeelte tussen de Kennemerlandlaan en Nieuwlandenlaan. Verkeer wordt omgeleid via het centrum van Emmeloord.

Tussen de Kennemerlandlaan en Nieuwlandenlaan zit een scheur in het wegdek. Die is twee jaar geleden ontstaan na een opknapbeurt, meldt de provincie. Het asfalt wordt de komende twee dagen uit de weg gehaald waarna de laag wordt vervangen. Om de overlast te beperken zijn de werkzaamheden in de avond en nacht. Het verwijderen van het asfalt gebeurt 's avonds zodat omwonenden niet al te veel overlast ondervinden.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/230703_WEGAFSLUITING_ESPELERWEG_87E7E550916A04A2C12589E100558EBB.jpg]
Verkeersregelaars moeten sluipverkeer voorkomen
De afsluiting is zowel maandag als dinsdag vanaf 19.00 uur en duurt tot de volgende ochtend 5.00 uur. Een omleidingsroute is in beide richtingen uitgezet via de Hannie Schaftweg, Urkerweg, Onder de Toren, Koningin Julianastraat en Boslaan. Verkeersregelaars staan bij de wijk De Erven. Dat moet sluipverkeer in de buurt voorkomen. Wie langs het afgesloten deel van de Espelerweg woont kan de werkzaamheden passeren.


Lees meer

Emmeloord - Veiling voor buurthuis Golfslag levert 20.000 euro op

03-07-23

Met de veiling voor het toekomstige buurthuis in De Golfslag is bijna 20.000 euro opgehaald. Het geld wordt vooral gebruikt voor het inrichten van het buurthuis. De Golfslag staat sinds 2015 leeg en wordt momenteel gerenoveerd.

Jettie Marinussen, een van de initiatiefnemers van de veiling, is erg blij met het bedrag. "Het was echt boven verwachting. We werden heel blij van de opkomst en de vele biedingen." Volgens Marinussen waren er meer dan 250 mensen aanwezig bij de veiling, waar meer dan 300 verschillende soorten producten onder de hamer gingen.

Rondvaart was het kopstuk
Van het pakket van de slager tot een kleine diamant, er was genoeg om op te bieden. Maar het populairste item was toch wel de rondvaart vanaf Urk met een botter. "Dat was echt een geliefd object. Die bracht 450 euro op en daar zijn we heel blij mee," aldus Marinussen[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/230504golfslagClip0053_0C48FF0FEAAF2299C12589A40065F129.jpg]De hoge opbrengst is volgens de initiatiefneemster heel mooi, maar nog niet genoeg voor de gehele inventaris. "We hebben natuurlijk heel veel nodig. Het gaat om tafels en stoelen, de keuken, banken en nog veel meer. Maar met het bedrag komen we wel heel ver hoor." Maar de opbrengst van de avond zit hem volgens Marinussen niet alleen in geld.

Zelfgebakken taarten
"Het is ook vooral een mooi begin voor het contact in de buurt. Mensen hebben bijvoorbeeld ook zelfgebakken taarten aangeboden en die wordt dan weer persoonlijk opgehaald. Op die manier verbeter je ook het contact zelf."

De werkzaamheden aan het markante pand moeten eind dit jaar klaar zijn. Het buurthuis, dat nu nog in het Stieltjeshuis zit, hoopt kort daarna open te kunnen gaan.


Lees meer

Lelystad - Initiatief voor nieuwe middelbare school als alternatief voor Porteum

03-07-23

Er moet een nieuwe school voor mavo, havo en vwo in Lelystad komen. Een groep Lelystedelingen heeft het initiatief genomen voor het Majoor Bosshardt Lyceum en wil de nadruk leggen op kleinschalige klassen. Nu nog zijn de meeste middelbare schoolleerlingen in Lelystad aangewezen op Porteum. Die school is het resultaat van de fusie van SGL, Arcus en De Rietlanden.

De initiatiefnemers vinden het belangrijk dat Lelystedelingen meer opties hebben om in hun eigen stad naar school te gaan. "Op dit moment zijn er rond de 3.000 kinderen die in schooljaar 2025/2026 naar de middelbare school zullen gaan", vertelt initiatiefnemer Sandra Nobel. "We willen hen meer keuze geven voor een school."

700 steunbetuigingen nodig
Om de school te kunnen realiseren zijn er eerst voldoende steunbetuigingen nodig. Via de website van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) kunnen ouders een steunbetuiging ondertekenen. Voorwaarde is dat hun kinderen vanaf 1 november dit jaar 10, 11 of 12 jaar zijn. "We zijn nu met man en macht ons plan onder de aandacht aan het brengen", vertelt Nobel. "Via scholen, verenigingen en ons eigen netwerk proberen we genoeg ondertekeningen te krijgen. In totaal hebben we er 700 nodig."

De initiatiefnemers hebben tot oktober om genoeg steunbetuigingen te verzamelen. Pas dan kunnen zij verder met hun plan. Volgens Nobel staat de gemeente vooralsnog positief tegenover het idee voor een nieuwe school. "We hebben ons plan al voorgelegd aan de wethouder en daar werd goed op gereageerd. Over een paar weken gaan we weer om tafel met de gemeente."


Lees meer

Dronten - Arbeidsmigranten moeten op 1 november weg van Aeres-terrein

03-07-23

De arbeidsmigranten die op het terrein van Aeres Hogeschool in Dronten wonen, mogen daar een half jaar langer blijven. Dat heeft het gemeentebestuur besloten. Burgemeester en wethouders hebben een tijdelijke vergunning tot 1 november afgegeven, zodat de verhuurder meer tijd heeft om alternatieve woonruimte voor de bewoners te vinden.

Op het terrein van de hogeschool aan De Drieslag wonen 270 arbeidsmigranten. De vergunning voor de opvang op die plek was verlopen, laat de gemeente weten. Daarom moest een nieuwe vergunning worden aangevraagd. Aeres heeft daarvoor een aanvraag ingediend. De hogeschool is eigenaar van de gebouwen, ondernemer Eric Daniëls uit Dronten huurt de panden voor de huisvesting van de arbeidsmigranten.

Gemeente wil vergunning niet langer verlengen
Daniëls gaf drie jaar geleden aan de vergunning voor De Drieslag tot 2025 of 2026 te willen laten verlengen. Volgens hem is er een groot tekort aan kamers voor arbeidsmigranten. Ook duurt het nog wel een paar jaar voordat grootschalige huisvesting is gerealiseerd, zei de ondernemer. Daarop liet wethouder Peter van Bergen weten dat verlenging niet aan de orde is. "Daar heeft u een besluit over genomen”, zei de bestuurder tegen de gemeenteraad.

De raadsfracties van GroenLinks, PvdA en SP in Dronten stelden een paar maanden eerder al vragen over de woon- en werksituatie van arbeidsmigranten in de gemeente. Dat gebeurde na berichtgeving van onder meer Omroep Flevoland. Daarin werd duidelijk dat de kamers op het Aeres-terrein krap en verwaarloosd zijn. De drie partijen wilden in kaart hebben gebracht hoe migranten worden gehuisvest. Ook moesten er controles komen.

Mogelijk arbeidsmigranten naar Roodbeenweg
Daniëls wijst erop dat er in de wijde omtrek geen mogelijkheden zijn om een dergelijk aantal arbeidsmigranten op te kunnen vangen. "Dan wordt het ergens achter Emmen", zegt hij. "Ik heb de gemeente erop gewezen dat dat risicovol is, omdat de mensen dan moeten reizen. Het was het doel om de mensen verhuizen naar de Roodbeenweg maar dat is niet gelukt." Over die locatie is Daniëls met omwonenden in procedures verwikkeld. Later deze week dient bij de Raad van State een kort geding over de vergunning op die plek.


Lees meer

Flevoland - Maandelijks luchtalarm opnieuw verlaat door drukte meldkamer

03-07-23

Het maandelijkse luchtalarm in Flevoland ging maandagmiddag vijf minuten te laat af. Volgens de brandweer die de sirenes laat afgaan, kwam dat door drukte in de meldkamer van Flevoland en Gooi- en Vechtstreek. Normaal gesproken klinkt het luchtalarm exact om 12:00 uur op de eerste maandag van de maand.

Ook in mei gingen de sirenes te laat af. Toen had dat ook te maken met een aantal meldingen dat rond het middaguur binnenkwam. Deze kregen voorrang in de meldkamer. Het laten afgaan van het luchtalarm is een handmatige actie. Omdat de meldingen prioriteit kregen zijn de sirenes iets later geactiveerd.

Een woordvoerder van de brandweer laat weten dat het verlate alarm binnen de marge van 5 minuten te horen was: "Als je langer wacht met het luchtalarm, zou het kunnen zijn dat mensen alsnog denken dat er iets aan de hand is."


Lees meer

Dronten - Wegomleiding voor verkeer naar de Drontermeerdijk

03-07-23

Verkeer dat vanaf de Vossemeerdijk in Dronten bij de Roggebotsluis de N306 (Drontermeerdijk) richting Elburg op wil rijden krijgt vanaf maandagmiddag te maken met een wegafsluiting.

Omrijden kan alleen via Ketelhaven en vervolgens naar de Hanzeweg.

De afsluiting duurt tot en met vrijdag. Fietsers ondervinden geen hinder van de wegafsluiting.

[https://twitter.com/FlevoWegen/status/1675797439461175296?s=20]


Lees meer

Zeewolde - Enorme beregeningsmachine is uniek voor Flevoland

03-07-23

Door haar enorme omvang is ze niet te missen. In Zeewolde rijdt een nieuwe beregeningsmachine over het land. Ze bestrijkt de hele breedte van een akker. Het is de eerste van deze soort in Flevoland.

De zogenoemde Pivot beregent het land via een buizensysteem aan een zelfrijdende machine. Water wordt uit een sloot gepompt en vervolgens via kleine sproeiertjes over het land verspreid. De nieuwe manier van beregenen is volgens agrariër Mark Geling duurzamer en ook beter voor de grond en het gewas.

Minder brandstof nodig
Op dit moment wordt in Flevoland nog vooral beregend met behulp van haspels. Om het water ver het land op te kunnen spuiten moet een hoge waterdruk worden opgebouwd. Dat gebeurt met behulp van de motor van een tractor en kost veel brandstof. De nieuwe machine kan beregenen met een lage waterdruk en is daardoor zuiniger én duurzamer.

Als je een haspel gebruikt, komt het water door de hoge druk bovendien hard op de grond neer. De grond kan hierdoor dicht slaan en er kan een harde korst ontstaan. Dat is niet handig voor ontkiemende planten. Het water uit de Pivot komt veel zachter en beter gedoseerd op de grond neer. Dit betekent dat je hem vaker en ook preciezer kunt inzetten.

Europese subsidie
De machine is deels gefinancierd via een Europese subsidieregeling voor plattelandsontwikkeling. Ook de provincie leverde een financiële bijdrage. De Pivot is onderdeel van een plan om akkerbouwbedrijven verder te verduurzamen en de bodem en waterkwaliteit te verbeteren.

Agrariër Geling wil bewust met water, mineralen en gewasbeschermingsmiddelen omgaan. Daarom heeft hij behalve in de beregeningsmachine ook in andere machines geïnvesteerd. Zo heeft hij een machine gekocht die kan zaaien in grond die niet helemaal omgeploegd is. De kwaliteit van de bodem moet daar beter door worden. De boer kijkt nog naar een cameragestuurde schoffelmachine om onkruid te verwijderen, zodat er minder gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn.

Volgens Geling zijn dit investeringen en ontwikkelingen die nodig zijn om als boer in de toekomst duurzamer te kunnen werken.


Lees meer

Almere - Almere lanceert aanvalsplan tegen armoede

03-07-23

Vijfduizend huishoudens in Almere krijgen een energiefixer aan de deur. Deze fixer geeft Almeerders tips om energie te besparen en treft waar nodig direct besparende maatregelen. Deze maatregelen zijn gratis voor de inwoners en leveren volgens de gemeente bij de huidige energieprijzen al snel een besparing van enkele tientjes tot wel honderden euro's per jaar op.

Yvonne van Ommeren uit de Almeerse Stedenwijk heeft al bezoek gehad van een fixer en is er heel blij mee: "Hij is met mij het huis door gegaan en we hebben allemaal lampen verwisseld voor led-lampen. Ik heb ook een waterbesparende douchekop gekregen. Je merkt er niets van", vertelt de enthousiaste Van Ommeren. De fixer heeft verder nog ventilatoren onder de radiatoren geplaatst. En hij heeft schakeldozen achtergelaten, zodat apparaten die op stand-by blijven staan ook echt uitgeschakeld kunnen worden.[image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/Still0701_00004-1688241955.jpg:Ventilatoren onder radiator zorgen voor snellere opwarming kamer]De energiefixers gaan aan de slag in de Hoven, de Werven, het centrum van Almere Haven, de Stedenwijk, de Staatsliedenwijk, de Bouwmeesterbuurt en de Molenbuurt. Ze geven ook advies welke maatregelen er nog meer getroffen kunnen worden om te besparen. De inzet van de fixers is onderdeel van een groter aanvalsplan van de gemeente om (energie-)armoede in Almere te bestrijden. Daar wordt ruim 18 miljoen euro voor uitgetrokken.

[info]Omroep Flevoland besteedt op visual radio deze week veel aandacht aan armoede en het aanvalsplan. Van dinsdag tot en met vrijdag worden om 15:40 uur veel aspecten belicht. Van de voedselbank tot aan jeugdarmoede. Bijna alles komt aan bod. Morgenmiddag is de start. Dan wordt onder meer uitgelegd welke financiële tegemoetkomingen er zijn.[/info]

[image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/Still0701_00001-1688242018.jpg:De oude douchekop]Wethouder Alexander Sprong is verantwoordelijk voor de aanpak en hij is te gast bij mevrouw van Ommeren. Hij krijgt een rondleiding door alle kamers. "Wij hebben ervoor gekozen om langs de deuren te gaan, om de hulp zo laagdrempelig te houden. We wilden niet dat mensen subsidieformulieren in moesten vullen. Dan maak je het onnodig lastig. Ook een doos opsturen, met bijvoorbeeld led-lampen is niet de oplossing. Dan blijft die doos bij een deel van de mensen op de kast staan", zegt Sprong.[image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/Still0701_00000-1688241990.jpg:Wethouder Sprong bij Yvonne van Ommeren]De energiefixer is maar één voorbeeld van de ondersteuning die de gemeente biedt. Inwoners die niet in een wijk wonen waar de fixers langskomen, kunnen wel contact zoeken met de gemeente. In dat geval kan het zo zijn dat er iemand van de Fixbrigade bij die inwoners langs komt. Die kan laten zien met welke kleine hulpmiddelen er bespaard kan worden in huis.

In het aanvalsplan komt de gemeente met een hele reeks maatregelen waaronder mogelijk extra budget voor (noodhulp)organisaties. Daarnaast wil de gemeente de toegankelijkheid van voorzieningen simpeler maken. Ook komt er een laagdrempelige en toegankelijke plek in Almere Haven. Daar kunnen inwoners terecht met vragen over energie en geldzaken.

'Het Rijk is aan zet'
De gemeente realiseert zich terdege dat al deze maatregelen een flinke steun in de rug zijn, maar niet de oplossing. Wethouder Froukje de Jonge: "We weten al langer dat steeds meer Almeerders niet genoeg geld hebben om een beetje fatsoenlijk rond te kunnen komen. We zien dat bij steeds meer groepen: werkenden, niet-werkenden en ook ouderen. Door de stijgende kosten voor levensonderhoud, zorg en een te ingewikkelde toegang tot hulp komen mensen in financiële problemen. Ook omdat het sociaal minimum te laag is. Mensen die kort of langer steun van de overheid nodig hebben, krijgen gewoon te weinig geld voor minimaal levensonderhoud. Basisvoorzieningen zijn een grondrecht en het Rijk is aan zet."

Inwoners die denken recht te hebben op een regeling of op tegemoetkomingen, kunnen contact zoeken via het algemene telefoonnummer van de gemeente Almere, 14-036. In het najaar start er een campagne om alle gemeentelijke regelingen onder de aandacht van de inwoners te brengen.[image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/Still0701_00002-1688242062.jpg:Mevrouw van Ommeren raakt niet uitgepraat over de hulp van de gemeente]


Lees meer

Flevoland - Biologisch baktarwe uit Flevoland in trek

03-07-23

Het Graanschap heeft de productie van biologische baktarwe opgeschroefd, van 10 naar 85 hectare. Het grootste deel van deze baktarwe wordt in Flevoland verbouwd. De productie is opgeschroefd, omdat boeren en bakkers steeds meer interesse tonen in biologisch graan.

Het Graanschap is een samenwerkingsverband van boeren en bakkers en is de enige in Nederland die biologische baktarwe op grote schaal teelt. Eerst werd er alleen op Schokland geteeld door boer Arjan Verschure, maar inmiddels hebben vijf nieuwe agrariërs uit Bant, Emmeloord en Zeewolde zich aangesloten bij de samenwerking. "Vroeger ging onze tarwe vooral naar de vee-industrie," vertelt graanteler Wouter Snippe van WeGrow Organic in Zeewolde. "Er werd veevoeder van gemaakt. Maar we zijn nu helemaal aan het focussen om onze tarwe in brood te krijgen." Snippe teelt zijn tarwe voor brood zonder bestrijdingsmiddelen.[image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/230703_tarwe_01-1688291415.jpg:Productie biologisch baktarwe opgeschroefd]Het Graanschap wil duurzaam en circulair brood maken. Nu komt het graan voor bakkerijen vaak nog uit het buitenland, terwijl het graan uit Nederland juist vooral als veevoer wordt gebruikt. Omdat boeren en bakkers bij Het Graanschap samenwerken, wordt ook de tussenhandel vermeden.

Er is de laatste tijd steeds meer vraag naar biologisch bakgraan, merkt Renee Pater van Het Graanschap. "We hebben de keten van biologisch graan opgeschroefd, omdat we zien dat binnen de keten 'van akker tot bakker', de grootste hotspot zit op het land. Met de biologische teelt maken we een positieve impact."

In Nederland wordt in totaal 120.000 hectare tarwe geteeld. Zo'n 10.000 tot 15.000 hectare daarvan is baktarwe en dus geschikt voor brood. Het meeste graan is normale 'gangbare' teelt, slechts een klein deel is biologisch. Volgens landbouworganisatie BO Akkerbouw, een platform en kenniscentrum voor akkerbouwketens, is een biologisch project van 85 hectare erg groot.[image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/230703_tarwe_02-1688292327.jpg:Afzetmarkt voor biologisch graan groeit]BO Akkerbouw zegt dat boeren vaak kiezen voor gangbare teelt, omdat dan kunstmest mag worden gebruikt. Die mest is volgens de landbouworganisatie nodig voor het eiwitgehalte in het brood. Alleen als het eiwitgehalte hoog genoeg is, kan er van tarwe eetbaar brood worden gemaakt. BO Akkerbouw stelt dat de vraag naar biologisch graan op dit moment niet groot genoeg is.

"Die vraag is op dit moment nog niet enorm," geeft Renee Pater van Het Graanschap toe. "Maar juist door een initiatief als Het Graanschap gaan we die vraag omhoog laten bewegen." Volgens Pater groeit de afzetmarkt voor biologische tarwe. "We merken dat consumenten, bedrijven en retailers zich bewuster zijn van gezonde en duurzame voeding. En dus stijgt ook de vraag naar biologische tarwe."


Lees meer



 
U kunt zich indien gewenst weer afmelden.
Afmelden
Bekijk e-mail in browser



© OmroepFlevoland

Email Marketing Powered by Mailchimp