Nieuws van vandaag


Flevoland - Partijen Provinciale Staten boycotten presentatie vanwege 'omstreden klimaatcriticus'

06-09-23

PvdD, PvdA, GroenLinks en SP zijn woensdagavond bewust niet aanwezig bij een presentatie over kernenergie tijdens een vergadering van Provinciale Staten. Tijdens de vergadering spreekt de gepensioneerde natuurkundige Kees de Lange. Hij is uitgenodigd door Forum voor Democratie en 50PLUS. Volgens de partijen ontkent De Lange de klimaatcrisis en is hij aantoonbaar een racist. De Lange vindt dat onzin en zegt dat de partijen de beweringen niet kunnen onderbouwen.

De politieke partijen schrijven in een persbericht over hun besluit de vergadering te boycotten: "De heer De Lange is niet alleen bekend om zijn klimaatsceptische standpunten (hij zal ook tijdens de presentatie op woensdag het bestaan van een klimaatcrisis ontkennen), maar ook om zijn controversiële en racistische uitlatingen op sociale media. Zo heeft hij in het verleden tweets geplaatst met teksten als 'het subsidiëren van de grootste moslimfokkerij ter wereld dient geen enkel rationeel doel' over ontwikkelingshulp aan Afrika. Ook heeft hij afbeeldingen gedeeld van een guillotine in relatie tot groepen personen. Een dergelijke retoriek draagt niet bij aan een constructief debat."[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/230906_Kees_de_Lange_ANP-329791854_BC5F0D9EEF708E39C1258A2200569E1C.jpg: Kees de Lange:ANP]Kees de Lange zegt in een reactie dat hij een beetje moet lachen om de beweringen. Alles wat hij schrijft of publiceert is vanuit een wetenschappelijk oogpunt. Hij begrijpt dan ook niet dat hij als racist wordt weggezet. Dat het klimaat verandert klopt volgens hem wel: "Het klimaat verandert altijd, ik kijk naar de natuurkundige verschijnselen en trek daaruit mijn conclusies."

Shell
Ook de bewering dat De Lange tegen klimaatmaatregelen is omdat hij vroeger bij Shell werkte, werpt hij van zich. "Iedereen die wil weten wat ik bij Shell heb gedaan kan dat teruglezen. Er zijn zo'n 200 publicaties gedaan en die zij allemaal terug te vinden."

Dat de partijen de vergadering boycotten vindt De Lange geen probleem: "Ik spreek als wetenschapper en geef mijn mening als deskundige. Het is prima als deze Statenleden mijn verhaal niet willen aanhoren en liever kiezen voor een televisieavond verzorgd door de NPO. Jammer is het wel, want ze weten niet wat ik ga vertellen."

De Statenleden die de presentatie van De Lange boycotten zijn wel aanwezig bij de uitleg van Jan Leen Kloosterman, hoogleraar van de TU Delft. Hij is uitgenodigd door de VVD.


Lees meer

Dronten - Dronten kiest voor goedkopere oplossing voor Rietweg

06-09-23

De gemeente Dronten heeft besloten om de kleilaag onder de Rietweg niet te verwijderen, zoals eerder gepland. De weg kampt al jarenlang met ernstige verzakkingen en het verwijderen van de kleilaag zou een oplossing bieden voor dit probleem.

Volgens Jörgen van der Torren, bij de gemeente Dronten verantwoordelijk voor het wegbeheer, is de aanpassing van de plannen noodzakelijk vanwege kostenoverwegingen. "Nu gaan we voor 3,4 miljoen euro. Als we ook de kleilaag gaan weghalen dan lopen we richting de 10 of 11 miljoen euro."

Bij verwijdering van de kleilaag vallen de kosten hoog uit omdat in de funderingslaag verontreiniging is aangetroffen. Dat is de laag tussen het asfalt en de kleilaag. "Daarnaast is er een risico dat de kleilaag vervuild is vanwege de teerhoudende laag die daar boven zit." Dat zou betekenen dat de totale kosten oplopen tot 12 miljoen euro.
[Carousel:mbc_4352921041-8423-16472-47835-536886056665197]
Oorzaak: zand in uitgedroogde kleilaag gezakt
De kleilaag is volgens onderzoek de oorzaak van de verzakkingen. De laag is ingedroogd en gescheurd, waardoor zand uit de laag erboven in de scheuren is gezakt. De verzakkingen ontstonden vanaf 2018 tijdens de warme en droge perioden. Omdat de weg in het afgelopen jaar niet is verzakt gaat Van der Torren er vanuit dat de kleilaag verzadigd is en vermengd met zand. Daarom verwacht hij dat onderhoud ook mogelijk is, zonder dat de kleilaag wordt verwijderd.

De gemeente Dronten heeft daarom besloten om de huidige verzakkingen op te lossen door het asfalt te vervangen en de berm te verstevigen. De werkzaamheden worden uitgevoerd zodra de werkzaamheden aan het naastgelegen windpark zijn afgerond. De weg moet in 2025 klaar zijn.


Lees meer

Lelystad - Oplossing jarenlange strijd dichterbij: toch bebouwing bij golfbaan

06-09-23

Bijna alle betrokken partijen zijn het eens over een plan voor de toekomst van de golfbaan in Lelystad: bebouwing aan de noordkant én overdracht van de golfbaan, het clubhuis en de buitenruimte aan de gemeente. In een gezamenlijk overleg is ingestemd met het plan, waarmee de angel uit de strijd wordt gehaald die zich al jarenlang voortsleept.

Eigenaar van Flevo Golfresort Unigolf wil al jaren extra huizen bouwen in het gebied, om de exploitatie rendabel te kunnen krijgen. Een deel van de bewoners van de beide wijken op en bij de golfbaan, Flevo Golf Resort en Golfpark, is daar fel op tegen en ook de gemeenteraad heeft bebouwing altijd tegengehouden. De 18 holes die er zijn konden door het exploitatietekort niet openblijven en dat was tegen het zere been van eigenlijk alle betrokken partijen.

Gemeente wordt verantwoordelijk
In het plan dat nu voorligt kunnen alle 18 holes weer worden bespeeld. De bouw van een beperkt aantal nieuwe huizen zal dus niet op de golfbaan gebeuren. Eigenaar Unigolf draagt de baan, het clubhuis en de buitenruimte in het gebied over aan de gemeente. Hierdoor komt de verantwoordelijkheid voor de exploitatie en het onderhoud op het bordje van de gemeente en loopt Unigolf daar geen risico meer mee.

Voorzitter van bewonersvereniging Flevo Golf Resort Cees Basemans is positief over de toekomstplannen. “Onze wensen zijn dat de golfbaan behouden wordt en dat het woongenot toekomstbestendig blijft. Het plan dat de gemeente de golfbaan en grond in haar beheer neemt, juichen we alleen maar toe. Zo wordt de gemeente verantwoordelijk voor het onderhoud en toezicht. Nu doen buurtbewoners dat nog zelf."

Ook voorzitter van bewonersvereniging Golfpark Pieter Cassé staat achter het vernieuwde plan. “Wij hebben met hand en tand verdedigt dat er aan de zuidkant huizen zouden komen. Dat is nu van de baan.” Cassé snapt wel dat Unigolf huizen wil bouwen. "Zij maken al jaren verlies en willen met de verkoop van de huizen het verlies goedmaken. Wij zijn blij dat ze dat nu alleen aan de noordkant willen doen. De golfbaan blijft intact.”

De golfers van Golfclub Flevoland zijn blij met de uitkomst van de bijeenkomst. “Onze eerste prioriteit is dat we kunnen blijven golven", zegt voorzitter Wil van Meer. "In de vernieuwde plannen is dit mogelijk en kunnen we ook doorgaan met het exploiteren van de golfbaan. Onze leden hebben al aangegeven dat ze zich daarvoor willen inzetten in de toekomst", aldus van Meer.

Eén tegenstander
De verschillende betrokkenen zijn verheugd over dit nieuwe plan. "Er is een kansrijke variant besproken en alle partijen, op één na, kunnen zich hierin vinden", zegt wethouder Piet van Dijk. De enige partij die niets ziet in de nieuwe plannen is Stichting Burgerinitiatief Golfpark en Flevo Golf Resort. Dit is een vereniging die losstaat van de twee bewonersverenigingen die wel enthousiast zijn over de mogelijke oplossing uit de impasse. Bestuurslid Wijnand Kuijt zegt tot het eind door te procederen tegen de bebouwingsplannen. De stichting vertegenwoordigt naar eigen zeggen 400 van de 600 bewoners.

De bewonersvereniging Flevo Golf Resort is verbaasd over de argumenten van het burgerinitiatief. “Het is voor mij onduidelijk wie ze nu vertegenwoordigen. Het argument dat ze voor 400 van de 600 bewoners de belangen behartigen, lijkt mij stug. Omdat het een stichting is, kunnen we dat niet controleren. Ik heb het gevoel dat het oude bewoners zijn waar oud zeer zit. De partijen snappen dit, maar we moeten nu echt door naar een leefbare toekomst voor onze wijk”, zegt de voorzitter Basemans. "Het burgerinitiatief verzet zich al jaren fel tegen de plannen. Zo gaan ze met foldertjes langs de deuren, waar buurtbewoners niet op zitten te wachten. Ze worden voor niks ongerust gemaakt.”

'Einde van golfbaan voorkomen'
“We moeten nu eenmaal om de tafel en realistisch blijven over de toekomst" zegt Basemans van bewonersvereniging Flevo Golf Resort. "Unigolf is een belangrijke partij die zijn eigen belangen heeft. Als dit plan niet doorgaat en Unigolf stopt met onderhandelingen, zal er uiteindelijk niks meer overblijven van de golfbaan. Dat wil uiteindelijk niemand. Dan zijn alle buurtbewoners de dupe. In de nieuwe plannen wordt de golfbaan behouden en dat is voor ons één van de belangrijkste voorwaarden.”

De bewonersverenigingen, Unigolf, Golfclub Flevoland en andere betrokken partijen gaan nu samen bekijken of het plan haalbaar is. De gemeenteraad zal er zich in oktober over buigen. De gemeente laat weten dat ook tegenstander Burgerinitiatief Golfpark in het proces betrokken zal blijven worden.


Lees meer

Dronten - Studenten te koop gezet om klusjes te doen zoals onkruid wieden

06-09-23

Eerstejaars studenten van de Aeres Hogeschool in Dronten starten hun nieuwe opleiding niet in de schoolbanken, maar werden woensdagochtend 'verkocht' aan de hoogste bieder. Dat gebeurde op de jaarlijkse Biggenmarkt op het Meerpaalplein. De studenten, oftewel 'biggen', worden geveild en doen dan klusjes bij hun opkoper. De opbrengsten van de veiling gaan naar een goed doel. Dit jaar is dat de Stichting Vlinderkind, die zich inzet voor kinderen met een huidziekte.

"Het voelt bijzonder om een big te zijn vandaag", vertelt een studente. "Ik weet nog niet wat ik kan verwachten. Ik hoop op een leuk klusje. Ik hoorde net dat studenten moeten stratenmaken, dat lijkt me niet heel leuk." Een andere studente zegt: "Klusjes doen heb ik geen probleem mee.'' Wel heeft ze moeite met de veiling zelf. "Ik hoef niet echt voor een hele groep mensen te staan en geveild te worden. Dat voelt toch een beetje apart."

Ondertussen heeft landbouwer Adri van Nieuwenhuyzen het hoogste bod van 900 euro op een groep van twaalf biggen gedaan. "Ze gaan op het land 'zwarte nachtschade' uit mijn sperziebonen wieden. Die plant is giftig en moet worden verwijderd. Ik vind het een geweldig idee. We gaan zo lekker werken, ze krijgen een lekkere lunch. Het moet vooral gezellig worden."

In totaal zijn er bijna 400 biggen geveild voor een bedrag van ruim 25.000 euro.


Lees meer

Almere - Almere City wint oefenwedstrijd van Vitesse 

06-09-23

Almere City FC heeft woensdagmiddag een besloten vriendschappelijke wedstrijd tegen Vitesse gewonnen. De formatie van Alex Pastoor was in het eigen Yanmar stadion met 3-1 te sterk voor de opponent uit Arnhem.

In de eerste helft kwamen de Almeerders op voorsprong via een schitterende goal van Jeffry Puriël. Even later wist City de marge te verdubbelen via een goal van de nieuwe Franse aanvaller Yoann Cathline, na een combinatie met zijn landgenoot Yann Kitala. Nog voor rust deed Vitesse wat terug na een rake kopbal van Marco van Ginkel na een corner. In de 2e helft kwam Almere City snel op 3-1, nadat Rajiv van La Parra de Arnhemse doelman de bal wist te ontfutselen. Dit bleek uiteindelijk ook de eindstand.

Almere City heeft deze dagen een mini-trainingskamp belegd. Komend weekeinde komt de ploeg van Alex Pastoor niet in actie. Er is geen programma in de eredivisie vanwege interland-voetbal. Volgende week zondag spelen de Almeerders een uitwedstrijd tegen Excelsior.

[tweet:https://twitter.com/AlmereCityFC/status/1699413320963412472?s=20]


Lees meer

Lelystad - Nieuw multifunctioneel centrum volgend jaar klaar, kosten: 11 miljoen euro

06-09-23

De bouw van een nieuwe multifunctionele accommodatie (MFA) in de wijk Botter in Lelystad begint eind dit jaar. De gemeente heeft een bedrijf uitgekozen dat de MFA mag gaan bouwen en dat moet dan eind volgend jaar klaar zijn. Het bedrijf is gelijk met de eerste voorbereidingen gestart.

Eind 2020 wilden verschillende fracties in de gemeenteraad weten wat een nieuwe school met kindcentrum of een MFA in de wijk Botter zou kosten. Pas daarna zou er een besluit genomen kunnen worden. Het college had een voorstel gedaan om eind 2022 een nieuw gebouw neer te zetten voor christelijke basisschool De Schakel, aangevuld met een gymzaal en kinderopvang van GO!. Dat plan had de voorkeur, omdat de school snel aan nieuwbouw toe is.

180 graden draai
De ChristenUnie vond het plan voor een MFA mooi, maar verbaasde zich destijds dat het net aangetreden college ineens afstand nam van het plan. Het was een draai van 180 graden. Volgens toenmalig wethouder Madelon van Noort had een en ander te maken met de onduidelijke financiering rond de deelname van een kerk van de accommodatie. Verder waren de tekeningen van de MFA nog slechts schetsen en geen ontwerptekeningen.

Nu komt de MFA er dus toch. Eind volgend jaar moet het klaar zijn. Zodra het gebouw opgeleverd wordt, kan het ruimte bieden aan Welzijn Lelystad en het consultatiebureau van Icare. Ook is er plek voor basisschool De Schakel, Go! Kinderopvang en een gymzaal. Het gebouw moet energieneutraal gebouwd worden en bovendien gasvrij zijn. De kosten worden geschat op 11 miljoen euro.

Al langer plannen voor MFA's
De plannen voor Multi Functionele Accommodaties in Lelystad bestaan al langer dan 10 jaar. In 2010 werd afgesproken om nog in diezelfde collegeperiode twee Multi Functionele Accommodaties te bouwen. In 2015 werd een eerste MFA geopend in de Zuiderzeewijk.


Lees meer

Lelystad - LelySTART in kleiner jasje, nog maar één dag feest

06-09-23

Het festival LelySTART staat dit weekend weer op de agenda van Lelystad, maar wel in een ander, kleiner jasje. Het festival opent traditioneel het culturele seizoen in Lelystad. Vorig jaar werden daarom twee dagen lang allerlei festiviteiten georganiseerd op de Meent, maar dat is dit jaar alleen op zaterdag net wat anders.

De vorige editie was volgens festivaldirecteur Masja Zeegers een groot succes. Toen werd het tweedaagse festival gecombineerd met de Lelystadse Hippiemarkt. In eerdere edities konden drie acts op zaterdagavond voor tienduizenden bezoekers spelen. Ondanks het succes van vorig jaar vroegen de culturele voorzieningen die meededen zich af wat ze er precies aan hebben. "Terecht, denk ik, want je kunt je afvragen of LelySTART zo herkenbaar is als opening van het culturele seizoen", zegt Zeegers.

Daarnaast heeft corona veel effecten gehad op hoe het festival georganiseerd kon worden. De prijzen van veiligheidsmaatregelen, de opbouw van het terrein en de artiesten zijn duurder geworden. "Voor een gratis festival als LelySTART is dat niet haalbaar", zegt Zeegers.

Ook is het oude terrein niet meer beschikbaar. Daarom is besloten om terug te gaan naar de basis. "Dit jaar gaan we LelySTART wel weer op een hele leuke manier vieren", zegt Zeegers. "Maar net even iets anders dan vorig jaar." Het festival duurt nu nog maar één dag en is verspreid over de Agora, Corneel, De Kubus, de bibliotheek en het Stadhuisplein. Er worden diverse activiteiten georganiseerd, zoals een foodtruckfestival. Ook zijn er grote podia en gaan straatartiesten door de stad heen.

[oproep]Dit artikel is gemaakt in samenwerking met verslaggever Kees Bakker van Radio Lelystad. Hij focust zich voor Omroep Flevoland en Radio Lelystad op Lelystad. Voor tips: kees.bakker@omroepflevoland.nl[/oproep]


Lees meer

Flevoland - Extra waterpunten bij Challenge en Fish Potato Run

06-09-23

De organisaties van de Challenge Almere-Amsterdam en de Fish Potato Run (FPR) zetten extra waterpunten langs de route van de sportwedstrijden.

Tijdens de sportevenementen in Almere en Noordoostpolder worden er hoge temperaturen verwacht in onze provincie. De komende dagen zal het kwik bijna de 30 graden aantikken. Jort Vlam van de Challenge en Jaap de Jong van de FPR zeggen dat ze de weersverwachtingen goed in de gaten houden.

"We kijken altijd met argusogen", zegt Vlam. Hij wil de sportievelingen waarschuwen en zelf ook aansporen om goed na te denken hoe diep ze kunnen gaan tijdens hun sportprestatie.

"Gaan nou niet proberen om een persoonlijk record te lopen, want dat gaat niet goed natuurlijk", zegt De Jong van de hardloopwedstrijd van Urk naar Emmeloord. Ook hij wil de deelnemers vooraf goed waarschuwen dat het erg warm kan worden tijdens het sporten. De Fish Potato Run zet om de drie kilometer waterpunten neer tussen Urk en Emmeloord.

De Fish Potato Run wordt zaterdag gehouden. Het evenement de Challenge wordt donderdag afgetrapt met de wedstrijd voor junioren.

Zaterdag wordt de hele triatlon gehouden. Die wedstrijd is live te zien bij Omroep Flevoland via tv, app en website.


Lees meer

Lelystad - 300 keer getankt met gestolen passen, tankpasdief krijgt taakstraf

06-09-23

Een 32-jarige Lelystedeling is woensdag veroordeeld tot een taakstraf van 160 uur en een maand voorwaardelijke cel. De man drukte eind vorig jaar vijf tankpassen achterover van het autobedrijf waar hij werkte. Daar werd vervolgens zo’n 300 keer mee getankt. Het bedrijf werd voor ruim 80.000 euro benadeeld

De directeur van het bedrijf, dat onder meer tankstations heeft, deed aangifte toen hij zag dat er op sommige tankpassen van zakelijke klanten opeens wel heel veel werd getankt. Op camerabeelden zag hij dat zijn medewerker op 15 oktober een Snapchat-bericht verstuurde toen hij even alleen bij de kassa stond, waarna iemand wat eten en drinken bij hem kwam afrekenen. De Lelystedeling pakte vervolgens een stapeltje tankpassen en gaf dat onopvallend aan de klant mee.

De passen lagen klaar voor klanten van het bedrijf, die ze nog zouden ophalen. Maar daar kwamen ze nooit terecht. In totaal werd er 300 keer mee getankt bij de tankstations van het autobedrijf in Almere en Amsterdam. Soms heel kort na elkaar. De man die de passen aannam in Lelystad, was steeds te zien op beelden van die tankbeurten. Hij is niet gevonden door de politie.

'Geen herinnering'
De Lelystedeling die woensdag moest voorkomen, nam een paar dagen na de uitgifte van de passen ontslag. Hij meldde zich later zelf bij de politie, maar zei hier dat hij zich er niets meer van kan herinneren. De man verscheen niet in de rechtszaal, maar volgens zijn advocaat is hij onschuldig. Die zegt dat iedereen die passen kon afhalen, er werd nooit om identificatie gevraagd. Daardoor kan het wat hem betreft best zo zijn, dat zijn cliënt helemaal niet wist van de plannen om er illegaal mee te tanken.

Maar daar geloofde de officier van justitie niks van. Volgens haar was het wel degelijk gebruikelijk dat de passen alleen na identificatie en een handtekening werden afgegeven. Zij eiste een taakstraf van 160 uur en twee maanden cel voorwaardelijk. De rechter ging daarin mee. Wel verminderde ze de voorwaardelijke celstraf met een maand.


Lees meer

Zeewolde - Datacentrum op Trekkersveld blijft voorlopig mogelijk

06-09-23

Het bestemmingsplan voor bedrijventerrein Trekkersveld in Zeewolde wordt niet aangepast, waardoor er nog altijd een mogelijkheid bestaat dat daar een groot datacentrum kan komen. Dat laat een voorlichter van de gemeente weten.

Het moederbedrijf van Facebook, Meta, zette de plannen voor de bouw van een datacentrum begin 2022 in de ijskast. Maar het bestemmingsplan, dat nog in procedure is, maakt het nog altijd mogelijk dat daar een datacentrum gebouwd kan worden.

Negen organisaties en bezwaarmakers vinden dat die optie van tafel moet en stapten naar de Raad van State in Den Haag. Die oordeelde begin juni dat de gemeente Zeewolde de optie om toch een datacenter te realiseren nog uit het bestemmingsplan kon halen. Gebeurt dat niet, dan wordt het bestemmingsplan hoogstwaarschijnlijk van tafel geveegd.
[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/211124_datacenter_Zeewolde_F26EDD924A56C1F4C12587970043C252.jpg: Het plan voor het Meta-datacentrum]Raad van State beslist over bestemmingsplan
De gemeente heeft de Raad van State nu laten weten niets aan het bestemmingsplan te wijzigen. Dat betekent dat het rechtscollege dit najaar uitspraak doet in deze zaak. Dan wordt duidelijk of het bestemmingsplan geheel of gedeeltelijk de prullenbak in gaat. De gemeente Zeewolde wil niet toelichten waarom het bestemmingsplan niet gewijzigd is, mogelijk wel na de uitspraak van de Raad van State.


Lees meer

Flevoland - Sein- en wisselstoring bij Schiphol veroorzaakte vertragingen op het spoor

06-09-23

Treinreizigers in Flevoland richting Schiphol moesten woensdag rekening houden met vertragingen op het spoor. Van en naar het vliegveld reden er veel minder treinen. Dat kwam door een sein- en wisselstoring. Inmiddels is de storing verholpen.

Woensdagochtend reden er door de storing ook geen intercity's van Almere naar Leiden Centraal. Ook de verbindingen van en naar Lelystad Centrum, Utrecht Centraal, Leiden Centraal en Amersfoort Centraal waren getroffen door de storing. De NS reed een aangepaste dienstregeling tot de storing voorbij is.

Eerder woensdagochtend zorgde een sein- en wisselstoring ook al voor minder intercity's tussen Leiden Centraal en Den Haag Centraal. Deze storing leverde treinreizigers tot vijftien minuten extra reistijd op. Ook deze storing is inmiddels opgelost.


Lees meer

Lelystad - Wat komt er op de plek van 'De Trommel' in Lelystad?

06-09-23

Een hotel, woningen, horeca of een fietsstalling. Het college van burgemeester en wethouders gaat onderzoeken wat er gebouwd kan worden op de plek waar nu complex De Trommel staat, in het centrum van Lelystad. Dat bleek dinsdagavond tijdens een vergadering in het gemeentehuis. De Trommel, naast het Agora Theater, wordt gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw.

Het college van burgemeester en wethouders houdt alle opties open. Wethouder Sjaak Kruis zegt nog niets te willen vastleggen, maar het nieuwe pand wordt waarschijnlijk wel het toekomstige onderkomen van Poppodium Corneel. B en W stellen voor om die verhuizing mogelijk te maken en krijgt daarbij steun van een aantal politieke partijen. Een definitief besluit moet nog genomen worden door de gemeenteraad.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/210524_corneel_33_witter_A40C31013D8432C6C12589DD00506804.jpg]Het is ook nog niet duidelijk hoe hoog het nieuwe gebouwencomplex wordt. De gemeente vraagt een stedenbouwkundig bureau om te bekijken wat er allemaal past op de locatie. Kruis: "Wij willen natuurlijk niet dat het hele Agorahof in de schaduw komt te liggen. Wat mij betreft is de hoogte niet de kern van de zaak. Waar het om gaat, is dat je een prachtig gebouwencomplex wil neerzetten, waarin een heel goed functionerend poppodium zit."


Lees meer

Almere - 'Vissen happen naar zuurstof', bewoners Hennahof woedend na uitzetten waterpomp

06-09-23

Bewoners van het Hennahof in Almere Buiten zijn woedend dat de pomp die voor vers water zorgt in de twee buurtvijvers is uitgezet door de gemeente. Het gevolg is volgens de bewoners een veel te lage waterstand, vissen die naar zuurstof happen en stank. De gemeente pakt de problematiek aan.

"Het verpaupert, het lijkt wel achterstand", vertelt een mevrouw die al zevenentwintig jaar aan het Hennahof woont. "Dat is toch niet de bedoeling van zoiets moois?".

Een andere buurtbewoonster zegt: "Ik vind het schandalig, ik loop hier vier keer per dag met mijn hondje voorbij en elke keer denk ik, wat is dit voor gedoe hier en waarom wordt er niks aan gedaan. Hier zwemmen een paar kooikarpers en die zijn van de week dood als er niets gebeurt."

Hoe lang speelt dit al?
Volgens de voorzitter van bewonersvereniging 'Klein India' is er al langer gedoe met de gemeente over het aan- en uitzetten van de pomp. "We zijn boos omdat hier al enkele jaren problemen zijn met de vijver. Vorig jaar nog zijn er tientallen vissen gestorven. Dit jaar is het nog erger. Het water staat zo laag dat de overlevingskans van de overgebleven vissen nihil is."

Volgens de voorzitter is hem verteld dat de pomp is uitgezet omdat iemand geklaagd zou hebben over het geluid van de pomp. Verschillende buurtbewoners geloven niets van dat verhaal omdat ze navraag hebben gedaan bij omwonenden over de vermeende geluidsoverlast. Ze willen dan ook dat de pomp direct weer wordt aangezet.

"De vijver heeft zestien jaar uitstekend gefunctioneerd", vertelt een buurtbewoner. "Het probleem van de laatste paar weken is naar mijn smaak onwil. Men wil gewoon de pomp niet aanzetten. We hebben geen idee waarom. Vroeger hadden we goede communicatie met de gemeente maar sinds er andere mensen zitten worden wij niet meer betrokken bij het overleg."

Wat is de reactie van de gemeente?
De gemeente Almere laat desgevraagd weten dat er wel degelijk gewerkt wordt aan het probleem en dat dit ook naar de bewoners toe is gecommuniceerd. "De pomp werkt op dit moment niet goed en moet worden doorgespoeld. Ook zal de vijver worden gereinigd. Dat staat al enige tijd op de planning. Vanwege de bouwvak en een tekort aan personeel heeft het even geduurd voordat er een geschikte aannemer was gevonden."

De werkzaamheden aan de vijver beginnen woensdag 6 september. Op de lange termijn gaat de gemeente kijken hoe het waterpeil in de vijvers beter kan worden geregeld zodat dit soort problemen niet meer voorkomen.


Lees meer

Lelystad - Strijd wordt feller tegen woningbouwplannen op golfbaan

06-09-23

"We gaan tot het eind toe procederen!" Dat zegt Wijnand Kuijt, bestuurslid van Burgerinitiatief Golfpark in Lelystad. Jarenlang voert het burgerinitiatief een strijd tegen de plannen om woningen te bouwen op 9 van de 18 holes op de golfbaan.

De woede van het het burgerinitiatief is maandagmiddag flink opgelaaid nadat er op het stadhuis met alle betrokken partijen is gesproken over de toekomst van de golfbaan. De baan is verliesgevend en zowel de eigenaar als het college van burgemeester van wethouders zien woningbouw als oplossing om de tekorten weg te werken.

"Toen wij hier kwamen wonen was afgesproken dat we naast een golfbaan kwamen te wonen en niet naast een straat met woningen", zegt Kuijt. De golfbaan is volgens hem best rendabel te maken zonder woningbouw. Hij zwaait met een plan dat het burgerinitiatief drie jaar geleden heeft laten opstellen. Daarin staat dat er voldoende investeerders zijn die toekomst zien in een golfbaan met 18 holes. Maar dan zou er wel een andere exploitant moeten komen.

Hoe denkt de politiek over de woningbouw?
De gemeenteraad van Lelystad was tot nu toe op de hand van de bewoners. Tot drie keer toe werd een voorstel voor woningbouw op de golfbaan door de raadsleden afgewezen. Het college van burgemeester en wethouders gaat nu toch weer een nieuwe poging doen, zegt Kuijt. "Ook wij geven niet op", aldus Kuijt.

"Wij vertegenwoordigen twee derde van de bewoners, dat is 400 van de 600 mensen die hier wonen", vervolgt Kuijt. "Zij willen die woningen niet. Praten over nieuwbouw op de golfbaan is geen optie". Daarom willen ze procederen, tot aan de Raad van State toe.


Lees meer

Almere - Opnieuw 6 jaar cel en tbs voor doodsteken vriend bij station Lelystad

06-09-23

Een 22-jarige man uit Almere is in hoger beroep opnieuw veroordeeld tot zes jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het doodsteken van een vriend. De steekpartij was eind 2020, bij het station in Lelystad. Aanleiding was een ruzie over uitgeleende kleding. Het slachtoffer zat op de bijrijdersstoel van een auto en werd in zijn borst gestoken. De 19-jarige jongen overleed nog dezelfde nacht.

De verdachte was in hoger beroep gegaan, omdat hij de opgelegde celstraf te hoog vond. Hij stelde dat hij op de bewuste avond uit noodweer had gehandeld, omdat hij dacht dat het slachtoffer een pistool had. De Lelystedeling zou kort voor het steekincident zijn arm hebben uitgestrekt en 'een schietbeweging' richting de Almeerder hebben gemaakt.

Het Hof heeft bij de beoordeling van de zaak nogmaals uitgebreid naar de mogelijkheid van zelfverdediging gekeken, maar vindt net als de rechtbank dat daarvoor geen bewijs is. Van de confrontatie bij het station zijn allerlei camerabeelden beschikbaar. Daarop is volgens het Hof duidelijk te zien dat de Almeerder na een eerste aanvaring bij het station opnieuw op het slachtoffer af is gegaan. Hierdoor is er volgens het Hof geen sprake meer van noodweer, maar zocht de Almeerder 'beredeneerd de confrontatie omdat hij niet over zich heen wilde laten lopen'.

In de zaak werd vorig jaar door de rechter ook een schadevergoeding van 28.500 euro toegewezen aan de moeder van het slachtoffer. Het Hof wijst deze schadevergoeding opnieuw toe. Omdat de moeder voor de behandeling van de zaak is overleden, zal het geld vermoedelijk ten goede komen aan haar kinderen.


Lees meer



 
U kunt zich indien gewenst weer afmelden.
Afmelden
Bekijk e-mail in browser



© OmroepFlevoland

Email Marketing Powered by Mailchimp