Nieuws van vandaag


Dronten - Persoonlijke motie van raadslid zorgt voor aandacht voor babysterfte

08-10-23

Maandag begint de Baby Loss Awareness Week. Wereldwijd is er dan speciale aandacht voor babysterfte. Belangrijk voor ouders die een kindje hebben verloren tijdens de zwangerschap of vlak na de bevalling. Zoals het Thérèse en Hans Hofmeijer-Boon uit Dronten overkwam. Ze hebben samen vier kinderen, maar verloren Pieter, hun vijfde kind, tijdens de zwangerschap.

Hans Hofmeijer-Boon is gemeenteraadslid in Dronten. Twee weken geleden vroeg hij via een motie aandacht voor de Baby Loss Awareness Week. Na een emotioneel betoog was het letterlijk even stil in de raadszaal, daarna werd de motie unaniem gesteund. Het gemeentehuis en de fontein op het Meerpaalplein zijn daarom de komende week blauw en roze verlicht.

"Ik dacht: dit heb ik zelf meegemaakt, dan kan ik niet anders dan wat vertellen over hoe dat bij ons gegaan is", aldus Hans. "Deze motie is persoonlijk, dus dan moet ik hem persoonlijk maken. Dat maakte veel indruk, meer dan ik had verwacht, eerlijk gezegd. Nog tijdens de vergadering kreeg ik al appjes van mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Ook achteraf was er veel aandacht. Lokale kranten berichtten erover, en mensen die ik niet eens ken zetten mijn verhaal op sociale media."

Pijnlijke opmerkingen
Het is precies waar de Baby Loss Awareness Week voor bedoeld is: het bewustzijn voor babysterfte vergroten en het gesprek daarover mogelijk maken. Dat is nodig, want Hans en Thérèse hebben gemerkt dat praten over een doodgeboren kindje voor veel mensen nog steeds moeilijk is. "Mensen haken op een gegeven moment af", aldus Thérèse. "In het begin heb je heel veel steun en heel veel liefde en warmte om je heen, maar na een paar maanden denken mensen: nu is het wel klaar, we hebben het er niet meer over. 'Ben je er nog niet overheen', krijg je te horen. Dat is een pijnlijke opmerking, want het blijft je kind."[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/231008babylossawarenessweek16_363DDB5FC426508FC1258A42004591ED.jpg]

"Baby’s horen niet dood te gaan", gaat Thérèse verder. "Maar ze gaan wel dood, en daar moeten we over praten. Net zoveel als over ouders die overlijden, of opa’s en oma’s die overlijden. Kinderen die overlijden, dat hoort niet, maar we moeten er wel over praten om elkaar te kunnen steunen. Daarom is de Baby Loss Awareness Week zo belangrijk."

Wave of Light
Dit jaar in Nederland is Almere de plek waar de week onder de aandacht wordt gebracht. Op de Esplanade komt een glazen huis te staan met daarin een LED-scherm waarin de namen van overleden baby's worden geprojecteerd. Maandag 8 oktober begint de week met een 'Loop voor Nova' rond het Weerwater, de week eindigt zondag 15 oktober met het ontsteken van kaarsjes op het Weerwater voor de wereldwijde 'Wave of Light'.

In Dronten zijn het gemeentehuis en de fontein de meeste dagen blauw en roze verlicht. Hans zal dat met trots bekijken. "Trots op het feit dat mijn zoon, die ik nooit levend heb mogen kennen, dat wel voor elkaar heeft gekregen. Zo zie ik het echt. Ik hoop dat mensen die de fontein zien, ook mensen die het moeilijk vinden om er over te praten, zich gesteund voelen zonder dat er over gesproken hoeft te worden."


Lees meer

Biddinghuizen - Oldebroekerweg vanaf maandag twee weken dicht

08-10-23

De Oldebroekerweg bij Biddinghuizen is vanaf maandag twee weken dicht. Dat meldt de provincie, die dan werkt aan de brug over de Oldebroekertocht. Tijdens de afsluiting kan het verkeer van Biddinghuizen naar Elburg omrijden via de Bremerbergweg en de Spijkweg. De weg gaat naar verwachting vrijdag 20 oktober weer open.

De provincie vervangt de voegen en leuning van de brug en asfalteert de weg opnieuw. Verder worden in- en uitritten van boerderijen aan de Oldebroekerweg opgehoogd. Dat gebeurt ook met doorsteken naar de Olsterweg en Ellerweg. Dankzij de ophoging kunnen weggebruikers sneller en veiliger de Oldebroekerweg oversteken.

[facebook:https://www.facebook.com/ProvincieFlevoland/posts/pfbid033HbMqj1TcgnzWTWjwWxfk71xa1pMEhLjdb7qfo85hEu7r5JsDhDDA9SsHHD1cjSCl]

Ook werkzaamheden op de Biddingringweg
Naast de werkzaamheden op de Oldebroekerweg wordt er ook ruim twee maanden gewerkt aan de Biddingringweg tussen Biddinghuizen en Dronten. Die werkzaamheden zijn al begonnen. Naar verwachting wordt de weg op 18 november weer opengesteld. Tot die tijd kan het verkeer van Biddinghuizen richting Dronten omrijden via de Swifterweg en de Rietweg.


Lees meer

Lelystad - Bijna driehonderd deelnemers genieten van Oostvaardersrun

08-10-23

De zesde editie van de Oostvaardersrun, door en rondom het natuurgebied de Oostvaardersplassen, heeft ruim 300 deelnemers getrokken. Het hardloopevenement gaat niet om de snelste tijd of het winnen van een trofee maar, is vooral georganiseerd om te genieten van de natuur.

De deelnemers konden verschillende afstanden waaronder 10, 16 en 21 kilometer afleggen. "Waanzinnig, zoveel deelnemers hadden we niet verwacht", vertelt Arnaud Meijer die de Oostvaardersrun samen met Staatsbosbeheer organiseert. "Het is een stormloop geweest met inschrijvingen. We zitten dit jaar helemaal vol, nooit eerder vertoond."

"Ja het is een leuke run, mooi natuur en goede route", vertelt een deelnemer. "Het loopt wel een stuk zwaarder maar ook is het makkelijker omdat je gewoon een beetje om je heen kan kijken en hopen dat je toch wat wild kan spotten."

"Ja harstikke leuk om te doen, het is mijn eerste keer", vertelt een andere deelnemer. "Het is heel anders lopen, je hebt geen huizen om je heen. De ondergrond is een stuk zachter dus je moet harder werken.


Lees meer

Dronten - Vrouw overleden na botsing tussen camper en vrachtwagen

08-10-23

Een vrouw is zaterdagmiddag overleden na een ongeluk op de Hanzeweg in Dronten. Dat meldt de politie. De vrouw zat op de bijrijdersstoel van een camper toen deze rond 17.00 uur in botsing kwam met een vrachtwagen. Na een poging tot reanimatie is de vrouw ter plekke overleden.

De bestuurder van de camper is naar het ziekenhuis gebracht. Een woordvoerder van de politie kon nog niet zeggen hoe het met hem gaat. De chauffeur van de vrachtwagen is met de schrik vrij gekomen.

Het is nog onduidelijk hoe het ongeluk op een kruispunt met verkeerslichten kon gebeuren. Dat onderzoekt de politie.


Lees meer

Flevoland - Politieke partijen roepen op Israëlische vlag te hijsen

08-10-23

Politieke partijen uit verschillende gemeentes in Flevoland roepen op om de Israëlische vlag te hijsen bij de gemeente- en stadhuizen. Onder andere de Almeerse VVD, ChristenUnie en PVV hebben een verzoek ingediend. Op Urk diende de ChristenUnie schriftelijke vragen in.

"Ook al is er allerlei kritiek mogelijk op het beleid van Israël, dit mag geen rechtvaardiging zijn voor terreur", staat in de oproep van de Almeerse VVD die ze op X, voormalig Twitter, delen. Maandag willen de partijen de Israëlische vlag hijsen en het stadshuis verlichten in de kleuren blauw en wit. De aanleiding is de aanval die de militante Palestijnse beweging Hamas zaterdag deed op Israël. Zowel in Israël als in de Gazastrook, die door Hamas wordt bestuurd, zijn er veel doden.

De ChristenUnie op Urk zegt in een verzoek om de Israëlische vlag te hijsen dat Urk en Israël een bijzondere band hebben. De partij wil daarom een symbool van steun laten zien en namens de gemeente een bericht sturen aan hun Israëlische partners. De gemeente doet dat vaker.[tweet:https://x.com/christenunieurk/status/1710701603446047125?s=20]


Lees meer

Dronten - Inwoners kunnen investeren in Windplan Groen

08-10-23

Inwoners van gemeenten Dronten en Lelystad krijgen de mogelijkheid om financieel deel te nemen in Windplan Groen. Er komen 9999 obligaties op de markt, met een waarde van 500 euro per stuk.

Met de uitgifte haalt het windplan een kleine 5 miljoen euro op. Inwoners die obligaties kopen, zetten hun geld tien jaar vast. Ze krijgen elk jaar een uitkering van 6 procent. Dat is meer rente dan banken betalen over spaargeld van particulieren.

Deelnemen vanaf 500 euro
Op 10 en 11 oktober zijn er informatiebijeenkomsten over deze obligatieleningen. Gegadigden kunnen zich hiervoor aanmelden op de website van Windplan Groen. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden. Zo moeten deelnemers wonen in Dronten of Lelystad. Ze moeten 18 jaar of ouder zijn en ze mogen niet deelnemen in een ander windpark. Deelnemen kan vanaf 500 euro, tot een maximum van 50.000 euro.

De obligaties zijn er gekomen omdat de provincie dit ooit als voorwaarde heeft gesteld: de bevolking moet ook kunnen profiteren van die windmolens in de achtertuin.


Lees meer

Almere - Dansers Super COOL! bereiden zich voor op Special Olympics: 'Dansen maakt me vrij'

08-10-23

"Het maakt je vrij, rustig en ontspannen", zegt Christa Flipphi uit Almere over haar hobby dansen. Ze is zich aan het voorbereidingen op de Special Olympics in haar eigen stad. Naast handbal, hockey en de balsport bocce staat dit jaar ook dansen op het wedstrijdprogramma van het sportevenement voor mensen met een beperking.

Flipphi vindt het leuk dat dansen steeds serieuzer wordt genomen in de sportwereld. Ze geniet er bijvoorbeeld enorm van dat de dansstijl breakdance nu een Olympische sport is geworden. Tijdens de Special Olympics moet de groep van 'Super COOL!' de dans twee keer laten zien voor een vakjury. Super COOL! is een organisatie voor mensen met een beperking en met haar team traint de Almeerse in een sportschool in Almere Poort.

Volgens Flipphi gaat het niet om het winnen, maar om de Olympische gedachte: 'meedoen is belangrijker dan winnen'. De Special Olympics Regionale Spelen worden in Almere gehouden op zaterdag 21 oktober.


Lees meer

Almere - Blijft IJmeerverbinding een fata morgana? Tienduizenden woningen op de tocht 

08-10-23

Babylonische spraakverwarringen, hoofdrolspelers die niet willen praten en een lege staatskas: de lobby voor de zogeheten IJmeerverbinding zit op dit moment in erg zwaar weer. De gewenste oeververbinding tussen Almere en Amsterdam hangt al zeker vijftien jaar als een fata morgana boven het IJmeer. Recente ontwikkelingen dragen eraan bij dat het ook voor altijd bij een luchtbespiegeling kan blijven.

Het is ‘heel lastig in te schatten’ of die de IJmeerverbinding er ooit komt en op welke termijn, reageert de Flevolandse gedeputeerde Jan de Reus. Diezelfde De Reus zette begin dit jaar nog hoog in: In 2035 ligt de IJmeerverbinding er! Dan moet wel alles mee zitten, zei hij erbij.

Maar niets zit mee. En dat is vooral erg voor woningzoekenden. Want de brug over of tunnel onder het IJmeer is onlosmakelijk verbonden met de komst van 100.000 woningen in de zogenoemde ‘Amsterdam Bay Area’, een soort groot-Amsterdam waartoe ook Almere en Lelystad worden gerekend.

Van die 100.000 gewenste woningen zouden er zo'n 25.000 tot 30.000 in de nog te bouwen wijk Pampus in Almere moeten komen. Iedereen is het erover eens dat deze wijk dan ook een IJmeerverbinding nodig heeft, want anders loopt het woon/werk-verkeer in Almere vast. Ook Amsterdam en het Rijk vinden de IJmeerverbinding ‘bestuurlijk wenselijk’. Maar juist nu een sterke lobby voor geld hard nodig is, lijkt de IJmeerverbinding op drijfzand te staan.

Onenigheid over wenselijkheid autoweg
Over een metrolijn tussen de twee steden is iedereen het eens. Maar moet er daarnaast nou wel of niet ook een IJmeerweg komen? Op dat vlak wordt er flink om de hete brij heen gedraaid. Flevolandse bestuurders hebben bijvoorbeeld een recente belangrijke eis van ‘hun’ politiek, te weten een autoverbinding door het IJmeer, nooit besproken met samenwerkingspartners als Amsterdam. Dit ondanks drie moties in twee jaar tijd waarin die autoweg richting Amsterdam wordt geëist.

Gedeputeerde Jan de Reus en de Almeerse wethouder Julius Lindenbergh hebben in die tijd nog geen werk gemaakt van deze moties, blijkt uit een antwoord van de Metropoolregio Amsterdam (MRA), een samenwerkingsverband van 30 gemeenten binnen twee provincies. “De variant met een autoverbinding is nog niet besproken in MRA-verband.” Op de vraag waarom dat in twee jaar tijd nog niet is gebeurd, reageert Lindenbergh niet.

Provinciale Staten van Flevoland namen in juni 2021 als eerste een motie aan met die strekking. Daarna volgden twee moties in Almere. Inmiddels ligt deze voorwaarde ook vast in het nieuwe collegeakkoord van Gedeputeerde Staten. Dat de wens van de politiek na twee jaar nog niet is besproken met de partners, is opmerkelijk. Amsterdam en Almere trekken al zeker sinds 2009 nauw samen op om een verbinding tot stand te laten komen.

Meningsverschillen niet handig
Om miljarden los te krijgen van het Rijk, moet de regio met een sterk, eenduidig verhaal komen. Grote meningsverschillen helpen dan niet. Amsterdam is bijvoorbeeld mordicus tegen een autoverbinding. En zulke ruis op de lijn kan op zijn minst vertraging opleveren.

Gedeputeerde De Reus en wethouder Lindenbergh willen niet mondeling reageren op vragen over de IJmeerverbinding. De reden laat zich raden: Al die vijftien jaar praten Amsterdam en Almere over een verbinding waarover alleen een metro rijdt. De nieuwe politieke wind in Flevoland komt de bestuurders die ook in de Metropoolregio deelnemen, niet goed uit. Ze moeten van de politiek pleiten voor auto’s, terwijl de consensus onder bestuurders in de MRA is dat er alleen een metro gaat rijden.

Gedeputeerde Jan de Reus reageert schriftelijk in eerste instantie verkeerd op de vraag waar de IJmeerverbinding voor de provincie Flevoland geschikt voor moet zijn: metro en fiets, luidt zijn antwoord. Als hij wordt gewezen op het coalitieakkoord, antwoordt hij diplomatiek: “We willen in beginsel ook een autoverbinding, indien haalbaar.”

'Goede ontsluiting Pampus cruciaal'
Wethouder Lindenbergh van Almere antwoordt schriftelijk dat een goede ontsluiting van de nieuwe wijk Pampus cruciaal is. “Als we niet gaan inzetten op bereikbaarheid en ontsluiting met zowel OV als de auto, hebben oude en nieuwe inwoners van Almere een bereikbaarheidsprobleem. Voor ons is het belangrijk dat die versterking van OV én auto er komt. Hoe dat er precies uit gaat zien, daar wordt aan gewerkt.” Op de vervolgvraag of dit daadwerkelijk betekent dat de auto’s ook via het IJmeer moeten rijden vanaf Almere, blijft het stil, terwijl de moties van de politiek duidelijk zijn.

Een van de indieners van de moties in Almere, VVD-raadslid Mark de Kuster, constateert dat de moties ‘nog niet zijn omgezet in daden’. Maar een doodzonde vindt hij dat vooralsnog niet. “Ik heb vertrouwen dat Almere zich hard maakt voor de autoverbinding. Maar ik zie natuurlijk wel dat er een spanningsveld is tussen Flevoland en Amsterdam. En dat is voor Almere een punt van zorg. Ik denk dat het er hier op neerkomt: Of de aansluiting met Amsterdam wordt naar behoren gemaakt. Of niet. Maar dan bouwen we Pampus nooit. Misschien moeten we dan afstand nemen van de wens om een nieuw stadsdeel aan te leggen.”

Verbinding met autoweg is veel duurder
Volgens een berekening van het ministerie van een paar jaar geleden zou een autoverbinding naast de metro grofweg 2,5 miljard euro meer gaan kosten. Sinds die berekening is de rente gestegen en liggen ook de bouwkosten hoger. Een IJmeerverbinding voor metro en auto kost samen zo’n tien miljard euro.

In de tijd waarin het kabinet een reservering van miljarden voor het doortrekken van de Noord/Zuid-lijn in Amsterdam opschort, is duidelijk dat de IJmeerverbinding sowieso al langer op zich zal laten wachten. Het eisen van een autoverbinding bemoeilijkt dit proces enorm.

Ook onenigheid over termijn
En dan is er nog een ander verschil van mening. Terwijl gedeputeerde Jan de Reus zegt dat de IJmeerverbinding in 2035 aangelegd kan zijn, heeft Amsterdam nu andere prioriteiten. Wethouder Melanie van der Horst zegt dat Amsterdam nu meer bezig is met financiering vanuit het Rijk voor het doortrekken van de Noord/Zuid-lijn, met het sluiten van de metroring in Amsterdam en met twee bruggen over het IJ. “Dus daar gaat op dit moment onze prioriteit naar uit.” Of ze mee wil werken aan ‘2035’, daar geeft ze geen antwoord op.

Van der Horst wil ook niet reageren op de vraag of Amsterdam mee wil werken aan de wens van een autoverbinding vanuit Flevoland. Zij verwijst naar het standpunt van de Metropoolregio Amsterdam. “De variant met de autoverbinding is nog niet besproken in MRA-verband.” Eerder zei ze in de gemeenteraad dat Amsterdam een autoverbinding "niet zou moeten willen.”

In tegenstelling tot Amsterdam staat de provincie Noord-Holland meer open voor de wensen van Flevoland. Gedeputeerde Jeroen Olthof laat desgevraagd weten dat een verbinding met openbaar vervoer en de fiets de voorkeur heeft. “Maar op dit moment zitten we nog in de verkennende fase, waarin verschillende scenario’s besproken en bekeken worden. Het belangrijkste is dat er een goede verbinding komt.”

Plan ingehaald door de Lelylijn
Het kabinet heeft inmiddels geld gereserveerd voor de Lelylijn, een snelle spoorverbinding tussen Amsterdam en Groningen, via Flevoland. Die status heeft de IJmeerverbinding nog lang niet. Bovendien zijn 17 grote projecten van Rijkswaterstaat onlangs op pauze gezet. Die hebben waarschijnlijk eerst nog voorrang op de IJmeerverbinding.

Besluitvorming over de uitgave van tien miljard voor een IJmeerverbinding kan zo nog tien jaar duren. Het ontwerp en de aanleg net zo lang. Zelfs zonder gekissebis over wel of geen autoweg, zal de komst van de IJmeerverbinding enorm lastig worden.

De kans dat Koning Willem-Alexander ooit de eerste paal komt slaan, lijkt uitgesloten. Wat nog gloort aan de horizon, is dat heel misschien Koningin Amalia dat ooit komt doen.

[info]Dit is een artikel van de metropoolredactie. Voor vragen en tips: Dimitri Walbeek (dimitri.walbeek@nhnieuws.nl). Hij volgt voor Omroep Flevoland, AT5 en NH Nieuws het nieuws uit de Metropoolregio Amsterdam. De Metropoolredactie is journalistiek onafhankelijk en ontvangt een financiële bijdrage van de Metropoolregio Amsterdam (MRA).[/info]


Lees meer

Lelystad - Bestuur van VV Unicum luidt de noodklok: zonder vrijwilligers wordt het niets

07-10-23

Het bestuur van VV Unicum in Lelystad luidt de noodklok over het schrijnende tekort aan vrijwilligers. De voetbalclub moet het steeds vaker noodgedwongen zonder bepaalde voorzieningen doen.

"Het wedstrijdsecretariaat is al weken gesloten, we spelen wedstrijden zonder scheidsrechter en de keuken in de kantine is regelmatig dicht", vertelt voorzitter Chris Piket. "Het is water naar de zee dragen op dit moment, vandaar dat wij een brandbrief eruit hebben gegooid."

Brandbrief van het bestuur
In de brief worden de leden opgeroepen om zich aan te melden als vrijwilliger omdat de huidige vrijwilligers volgens de voorzitter zwaar overbelast zijn en vaker afhaken. Ondanks dat de club een wachtlijst heeft voor nieuwe leden zijn ouders niet bereid om zich in hun vrije tijd in te zetten voor de club.

"Ik denk dat het een probleem in onze samenleving is. Ze brengen de kinderen hier en de ouders gaan vervolgens naar de Gamma of ergens anders heen. En wij lossen het wel op voor ze. Ik denk dat het wij-gevoel er niet meer is bij de mensen."

Drastische maatregelen
Als het vrijwilligerstekort aanhoudt zal het bestuur in de toekomst mogelijk drastische maatregelen moeten nemen. "Het kan zijn dat we een soort van borg op de contributie gaan gooien die mensen terug kunnen verdienen door vrijwilligerswerk te doen. Of we moeten het aantal leden gaan verlagen want dit is niet houdbaar", aldus voorzitter Piket.

"Ik denk dat een hoop mensen druk zijn en bang zijn dat er dan teveel verwacht wordt", vertelt een moeder die haar zoon van de club komt halen. "Ik denk dat op zo'n grote club met zoveel kinderen en dus ook veel ouders er toch wat mogelijk moet zijn. Ik hoop dat we er samen uitkomen."

Een andere voetbalouder, die als trainer vrijwilligerswerk doet, vertelt: "Het is een kwestie van planning en ergens voor willen gaan. "Je helpt niet alleen de club ermee maar ook je eigen zoon."


Lees meer



 
U kunt zich indien gewenst weer afmelden.
Afmelden
Bekijk e-mail in browser



© OmroepFlevoland

Email Marketing Powered by Mailchimp