12-12-23
"Vanochtend 20 minuten staan wachten omdat de bus niet kwam opdagen" en "De volgende bus kwam ook nog eens 10 minuten te laat en zat stampvol." Reizigers klagen online over het nieuwe busvervoer in Flevoland. Deze week is er een nieuwe dienstregeling en een nieuwe vervoerder. Het zorgt voor opstartproblemen en tientallen klachten van de gebruikers. Vertraging wordt het vaakst genoemd. Zo laat iemand weten ruim 40 minuten te hebben gewacht op een bus die volgens de dienstregeling wel zou rijden, maar niet is komen opdagen. Een ander is ontevreden over de reistijd van haar kind. "Eén groot drama, bus 20 min te laat" schrijft ze over het traject van Zeewolde naar Harderwijk. "En dan zeggen ze op school dat je maar een bus eerder moet nemen."
Minder haltes Ook zijn er reizigers die klagen over het aantal haltes. "Onbegrijpelijk dat de bussen van lijn 141 op Urk de helft van het aantal haltes sinds gisteren niet meer aandoet op het traject Urk-Emmeloord." De klager schrijft op Facebook dat bij de andere haltes vervolgens zoveel mensen staan dat de bus voorbijrijdt. Hij vindt het helemaal wonderbaarlijk dat de bus in andere omgekeerde richting wel bij alle haltes stopt.
Een drama, zo noemt een andere reiziger de dienstregeling. Ze komt met een hele opsomming aan punten. "Bussen komen niet opdagen, rijden gewoon door, agressieve chauffeur." Ze zegt dat ze ook niet blij werd van een telefoontje naar de klantenservice. "Er wordt aangegeven dat je moet wachten op de bus van het volgende uur." Ze noemt het in één woord kansloos.
[oproep]Teruglezen: Dit verandert er allemaal in het busvervoer van Flevoland.[/oproep] Slechte aansluitingen Verder hebben mensen kritiek op de aansluitingen. Zo is er een melding van een reiziger die aangeeft dat buslijn 218 vanuit Lelystad vertrekt nog voordat de intercity uit Amsterdam aankomt op het station.
Ook de apparatuur zou niet nog goed functioneren. "Inchecken lukte wel, maar bij uitchecken storing. Komt gewoon weer op de rekening als gemiste uitcheck." Deze reiziger baalt dat hij hierdoor energie moet steken in het terugkrijgen van zijn geld. Toch zijn niet alle reacties negatief. Er worden ook complimenten gegeven. "Maar wel mooie spiksplinternieuwe bussen. Dat dan weer wel." [image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/231211_BusFan2_3C8221D61E89D2C4C1258A82003D4FE3.jpg]Rover Bij Rover verwachten ze ook klachten over de nieuwe dienstregeling in de provincie. De reizigersorganisatie vindt de dienstregeling namelijk een verslechtering. Toch geeft Rover aan nog geen goed beeld te hebben van de nieuwe situatie, omdat de dienstregeling pas één werkdag heeft gedraaid en er veel storingen waren. Opstartproblemen Vervoerder EBS kijkt positief terug op de eerste dagen, ondanks de vele veranderingen en opstartproblemen. Een woordvoerder zegt dat EBS last heeft gehad van kinderziekten. Zoals elektrische bussen die niet goed waren opgeladen.
Gelijktijdig wijst EBS op de vele veranderingen waarmee het bedrijf te maken heeft: een nieuw werkgebied, werknemers die van andere maatschappijen overkomen, een nieuwe concessie en een nieuwe dienstregeling. Begrip Woordvoerder Jasper Vermeer zegt dat hij het goed kan begrijpen dat mensen klagen als een bus uitvalt. Als voorbeeld noemt hij de lijn van Harderwijk naar Lelystad, waar twee bussen achter elkaar door problemen niet konden rijden. Toch kunnen niet alle klachten aan de vervoerder worden toegeschreven, zegt Vermeer. Soms is bijvoorbeeld de route aangepast, maar is de oude halte nog niet verwijderd. Daardoor kunnen reizigers in verwarring raken.
[oproep]Lees ook: Een nieuwe vervoerder, maar waar zijn de oude bussen gebleven?[/oproep] Lees meer
12-12-23
De voormalige brandweerkazerne op bedrijventerrein Markerkant in Almere Stad blijft nog zeker een jaar dienst doen als crisisopvanglocatie voor asielzoekers. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. Het gebouw is eigenlijk niet geschikt voor deze functie, maar vanwege de landelijke asielcrisis blijft de gemeente de opvang gedogen. Ook de opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen kunnen een extra jaar open blijven. Ontlasting Ter Apel Sinds de zomer van 2022 is de oude brandweerkazerne aan de Markerkant 15-13 in gebruik voor de crisisopvang van asielzoekers. De bedoeling is om het aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten. Het pand kwam vrij nadat de brandweer naar een nieuwe kazerne in Poort verhuisde. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat 275 asielzoekers er een paar maanden zouden verblijven. Maar dat werd al snel langer. Eind 2022 besloot de gemeente dat de opvang nog een jaar mocht blijven bestaan. Nu komt daar opnieuw een jaar bij.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/Still_Kazerne_A234B6E7015727CDC125892F00590BD7.jpg]Oekraïners Op verschillende plekken in de stad worden Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Ook die plekken kunnen nu een jaar langer worden gedoogd. De burgemeester en wethouders laten weten dat gedogen niet de voorkeur heeft, maar dat het nu toch niet anders kan: ‘De enorme druk op de asielketen blijft onverminderd hoog. Wij blijven hiermee onze verantwoordelijkheid nemen’.
Voor officiële toestemming zouden de panden ingrijpend moeten worden verbouwd om aan alle bouwregels te voldoen. Dan zouden de bewoners op straat komen te staan. ‘Dit vinden wij onwenselijk, daarom hebben wij besloten om deze opvanglocaties langer te gedogen’, laat het college weten. Hongerstaking Afgelopen zomer ging een aantal bewoners van de crisisopvang in hongerstaking. De asielzoekers deden dat als protest tegen hun situatie. Met name het lange wachten zonder informatie over hun asielprocedure waren ze zat. De gemeente laat weten dat geprobeerd is om de asielzoekers perspectief te bieden met een werktraject. Sindsdien hebben zich geen incidenten meer voorgedaan. Ook zijn volgens het college bij de gemeente geen meldingen bekend van overlast door omwonenden. [oproep]Dit verhaal is gemaakt door Paul Koster. Hij richt zich voor 1Almere op verhalen uit Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.[/oproep] Lees meer
12-12-23
Demissionair minister Conny Helder van Langdurige Zorg en Sport geeft aan zich niet te kunnen bemoeien met het onderzoek naar de misstanden bij woonzorgcentrum De Overloop in Almere Haven. Dat blijkt uit antwoorden die ze gaf op kamervragen van Fleur Agema (PVV). Ook zegt Helder de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) geen opdracht tot onderzoek te hebben gegeven: "De IGJ is als toezichthouder onafhankelijk in haar oordeel en maakt haar eigen afwegingen." Medewerkers op non-actief De Overloop kwam onlangs in het nieuws nadat zes medewerkers op non-actief waren gesteld. Een onafhankelijk onderzoek werd gestart om klachten van onder andere intimidatie, machtsmisbruik, nalatigheid en onzorgvuldig handelen met betrekking tot medicatie te onderzoeken. Naar aanleiding hiervan voerden 1Almere en Omroep Flevoland gesprekken met betrokkenen. Hieruit komt naar voren dat verschillende bewoners van het woonzorgcentrum ernstig mishandeld, verwaarloosd en in de steek gelaten zijn door medewerkers. 'Oma bont en blauw' Zo vertelde de kleindochter van een oud bewoonster hoe ze haar oma bont en blauw of besmeurd onder haar eigen uitwerpselen aantrof. Ook andere media besteedden aandacht aan de kwestie, waarop kamervragen volgden.
[oproep]Lees ook: 'Mijn oma ging door een hel'[/oproep] Tweede Kamerlid Fleur Agema wilde weten hoe deze situatie heeft kunnen ontstaan. Ze vroeg minister Helder of bewoners de juiste medicatie hebben gehad en of het klopt dat niet-gekwalificeerde medewerkers handelingen hebben verricht. Minister Helder antwoordt: "Ik kan hier vanuit mijn positie geen uitspraken over doen. Het bestuur van Zorgroep Almere heeft aan de IGJ beloofd haar over de uitkomsten te informeren." Routinebezoek De minister schrijft dat de IGJ in 2021 bij locaties van Zorggroep Almere is geweest tijdens een routinebezoek. Er zouden geen bezoeken naar aanleiding van meldingen of signalen hebben plaatsgevonden. Daarnaast heeft de inspectie deze zomer gesproken met de raad van bestuur en raad van toezicht van Zorgroep Almere. Ook is een aantal locaties van de zorgaanbieder met een vooraankondiging bezocht. Bij één van die locaties volgt een vervolgbezoek. Maar dit betreft niet De Overloop. De rapporten naar aanleiding van deze bezoeken worden volgens minister Helder over een aantal weken openbaar gemaakt door de inspectie. [info]Dit verhaal is gemaakt door Lotte Schmidt. Zij richt zich voor 1Almere op verhalen uit Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.[/info] Lees meer
12-12-23
De brand die op 20 augustus vorig jaar woedde in een woning aan de Sont in Emmeloord, is volgens de officier van justitie de schuld van de 38-jarige vrouw die op dat moment in de woning aanwezig was. Zij zou een kleine pan met eten, vet of iets anders brandbaars lang op het fornuis hebben laten staan, waarna dat vlam vatte. De brand bracht volgens de aanklager de buren en de woningen naast het adres in gevaar. De politie vond tijdens het onderzoek naar de brand bovendien 12,5 milliliter van de drug GHB in het huis waar de Emmeloordse was. Ook daar wordt ze voor vervolgd. Flinke schade Het huis raakte behoorlijk beschadigd door de brand, die rond 18.15 uur ontstond. De brandweer moest de vrouw uit de woning halen. Omdat ze veel rook had ingeademd, landde er een traumahelikopter met medisch personeel vlakbij de N50 om met de ambulance mee te reizen naar het ziekenhuis in Zwolle. Dinsdag moest de Emmeloordse zich eigenlijk voor deze kwestie melden in de Lelystadse rechtbank, maar daar werd de rechtszaak op het laatste moment aangehouden. Capaciteitsprobleem Door capaciteitsproblemen bij de reclassering is er namelijk nog geen rapport over haar gemaakt. En dat is wel nodig om de zaak goed af te handelen, oordeelden de rechters. In zo’n rapport vertelt een verdachte onder meer over zijn of haar persoonlijke situatie en de reclassering maakt ook een inschatting van de kans op herhaling. Een nieuwe rechtszitting staat nu gepland op 3 april. Dan moet het reclasseringsrapport wel klaar zijn. Lees meer
12-12-23
Het Japanse bedrijf Toshiba heeft Almere gekozen als stad voor een nieuw Europese distributiecentrum voor het bedrijfsonderdeel Global Commerce Solutions. Het bedrijf heeft een huurovereenkomst getekend voor een pand van 7000 vierkante meter op bedrijventerrein Sallandsekant. Dit bedrijfsonderdeel houdt zich bezig met automatisering van bijvoorbeeld supermarkten en benzinestations. Het bedrijf levert onder meer de apparatuur voor zelfscankassa's en grote aanraakschermen om je bestelling te doen bij horecabedrijven.
[oproep]Lees ook: In Lelystad komt een pand dat ruim vijf keer zo groot is. Namelijk een distributiecentrum langs de A6.[/oproep] Ligging Vanuit het pand aan de Rondebeltweg voorziet Toshiba winkels en horecazaken in heel Europa van apparatuur en service. Vooral de ligging vlakbij Amsterdam was erg belangrijk. Ook duurzaamheid is een belangrijke reden om de veertien bestaande locaties samen te voegen in Almere. "Door de activiteiten te centraliseren kan Toshiba zijn CO2-voetafdruk verkleinen", zegt een woordvoerder van het bedrijf. [oproep]Dit verhaal is gemaakt door Paul Koster. Hij richt zich voor 1Almere op verhalen uit Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.[/oproep] Lees meer
12-12-23
Op de Lelystadse Boerderij van de Toekomst proberen wetenschappers al vier jaar lang antwoorden te vinden op diverse uitdagingen waar de landbouw mee te maken heeft of krijgt. Het is zo'n succes dat het langer doorgaat. Ook zijn er plannen om het in andere delen van Nederland uit te rollen. "Het grootste succes wat we hebben kunnen laten zien is dat bodemverdichting echt te voorkomen is", vertelt projectleider Pieter de Wolf. Bodemverdichting is dat de bodemstructuur vervormd. Dat komt vaak door landbouwvoertuigen. De Wolf: "We hebben onze machines aangepast, zodat we niet meer rijden waar onze gewassen groeien." Maar dat is volgens hem niet het enige succes van de Boerderij van de Toekomst. Dat is opgezet door de Wageningen University and Research. De wetenschappers hebben volgens de projectleider ook bereikt dat er met robuuste aardappelen nu vee minder chemische middelen nodig zijn om het gewas te beschermen. "En er staat door de goede bodemstructuur die we hebben ontwikkeld geen water meer op het land." Strokenteelt Verder is er door wetenschappers geëxperimenteerd met strokenteelt. Een perceel is dan in stroken van gelijke breedte opgedeeld, zodat er meerdere gewassen tegelijk kunnen groeien in plaats van slechts één soort. Die teelt helpt tegen de verspreiding van allerlei plantziekten. Ook worden er in Lelystad verschillende robots ontworpen voor allerlei klussen in de landbouw. Nog veel te verbeteren Volgens Pieter de Wolf is er nog heel te verbeteren in de landbouw en daarom gaat het project verder en wordt het concept uitgebreid elders in het land. "Met een klein beetje aanpassen komen we er niet. Het gaat hier echt om een vernieuwing van de landbouw." Dat is ook de reden dat er wordt gekeken naar andere locaties. "De grond is daar anders vanwege bijvoorbeeld verzilting. Dat vraagt om andere oplossingen." In totaal werken er jaarlijks zo'n zeventig medewerkers op de Boerderij van de Toekomst.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/231212boerderij13_8213083E4D3B6A8AC1258A830052AC26.jpg] Lees meer
12-12-23
Er komt een afscheiding voor zwemmers aan de zuidkant van natuurgebied Wellerwaard in Emmeloord. Dat heeft een nipte meerderheid van de gemeenteraad van Noordoostpolder maandagavond besloten. Zwemmers hadden eerder in een commissievergadering aangegeven een dergelijke voorziening op prijs te stellen tegen wind en pottenkijkers. De fracties van Politieke Unie en ChristenUnie-SGP dienden het voorstel voor de omkleedfaciliteit in. Volgens PU-raadslid Arja Heerspink is er nu geen dergelijke voorziening aan de zuidzijde van de zwemplas terwijl er wel het hele jaar door gezwommen wordt.
Vier fracties tegen vanwege kosten CDA, GroenLinks, PvdA en VVD waren kritisch op het voorstel en stemden tegen. Zij lieten weten dat er nu al een omkleedvoorziening ten noorden van de zwemplas is. Daarom is het zonde van het geld, zeiden de fracties. Daarop liet Heerspink weten dat de andere faciliteiten vaak niet open zijn en dat het ver lopen is voor de zwemmers.
Wethouder Van Amersfoort gaf aan dat zo'n 6.750 euro wordt uitgetrokken voor de omkleedvoorziening. Daarbovenop komt tweejaarlijks onderhoud van zo'n 240 euro per jaar waarbij rekening wordt gehouden met het verwijderen van graffiti. Lees meer
12-12-23
Sinds afgelopen zondag rijden er in Flevoland grote witte bussen rond met daarop in het paars, blauw en groen de naam RRReis. Dat komt omdat een ander bedrijf nu het stads- en streekvervoer regelt in Flevoland. Maar wat is er gebeurd met de bussen van de voormalige vervoerders OV Regio IJsselmond en Arriva? Veel van de bussen hebben al een nieuwe bestemming gevonden. In totaal had OV Regio IJsselmond ongeveer 75 bussen. Ruim 30 daarvan doen nu dienst in het gebied Veluwe-Zuid, waar de vervoerder ook actief is. Deel heeft nieuwe stickers Een ander groot deel van de busvloot is overgenomen door EBS. Dat is de nieuwe vervoerder, die rondrijdt met de merknaam RRReis. De bussen hebben snel nieuwe stickers gekregen en worden nog korte tijd gebruikt in Flevoland. Dat is nodig omdat de nieuwe elektrische bussen van EBS later geleverd worden. Het plan is om de dieselbussen in de loop van volgend jaar uit de dienst te halen als de nieuwe bussen zijn geleverd. Een klein deel van de oude bussen had te veel gebreken. Die voertuigen zijn inmiddels afgeschreven. [oproep]Teruglezen: Dit verandert er allemaal in het busvervoer van Flevoland.[/oproep] Bussen Arriva naar Twente Arriva, die het vervoer in Lelystad verzorgde, heeft aangegeven dat een aantal van hun bussen nu rondrijdt in Twente. Daar heeft de vervoerder recentelijk de concessie overgenomen. Ook daar worden op termijn elektrische bussen ingezet. Vanwege de leveringsproblemen worden de bussen uit Lelystad als tussenoplossing gebruikt. Enkele andere bussen van Arriva zijn naar andere delen van het land overgebracht om dienst te doen als reservevoertuigen. Bussen van de vervoerder die nog geen nieuwe bestemming hebben staan voorlopig in de stalling. Het is niet bekend om hoeveel bussen dit gaat.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/231204_bus_2_74183300DFBD98DEC1258A7800498CF8_2E28541981BDE3DBC1258A830038B5B8.jpg] [info]RRReis is de merknaam van het regionale vervoer in Flevoland, Overijssel en Gelderland. De naam met drie R’en staat voor de drie samenwerkende regio's. Het merk is dan ook niet verbonden aan een vervoerder. Eigenlijk is het een manier van de provincies om te uiten dat de bussen rijden in hun concessiegebied. Daar hoort ook een gezamenlijke huisstijl bij.
Ook de bussen van Arriva die Lelystad hebben ingeruild voor Twente, rijden nu rond met de stickers van RRReis. Dat komt omdat Twente een streek is in het oosten van Overijssel.[/info] Lees meer
12-12-23
Woningcorporatie Oost Flevoland Woondiensten (OFW) in Dronten waarschuwt voor fraude met het aanbod van huurwoningen. Volgens Suzanne Roling van de corporatie worden hun sociale huurwoningen en studentenkamers zonder toestemming via particuliere sites aangeboden. Het gaat volgens Roling onder meer om de website Rentumo.nl. Deze biedt woningzoekenden een abonnement van 39 euro per maand aan om te helpen bij 'het snel en gemakkelijk vinden van een huurwoning'. Mensen die lid worden van de site worden onder andere doorverwezen naar OFW en komen er vervolgens achter dat er lange wachtlijsten zijn in Dronten. "Mensen betalen voor iets waarvoor ze niet in aanmerking komen", legt Roling uit. Overtuigd van fraude Bij de woningcorporatie zijn ze er van overtuigd dat er sprake is van fraude. Er is daarom melding gedaan bij de politie en de Fraudehelpdesk. 'Bekijk en reageer alleen op onze website op woningen die wij aanbieden', adviseert de corporatie op de eigen website. Rentumo.nl heeft inmiddels excuses aangeboden aan Oost Flevoland Woondiensten en heeft toegezegd de huurwoningen van de corporatie van de website te verwijderen. Lees meer
12-12-23
Er komt geen cameratoezicht bij het openbaar toilet op het Kettingplein in Emmeloord. Volgens burgemeester Roger de Groot zijn er geen meldingen van overlast bij de politie bekend, waardoor het Openbaar Ministerie niet akkoord zal gaan met het plaatsen van een camera. VVD, D66 en ONS riepen via een motie op tot cameratoezicht omdat het openbaar toilet volgens hen gebruikt wordt als hangplek. Zo zijn er vernielingen en worden er drugs gedeald, zeggen ze. Gevoelens alleen niet genoeg De Groot gaf alleen aan niet op basis van gevoelens van onveiligheid te kunnen handelen. Ook zijn er meldingen nodig om tot toezicht over te gaan en die zijn er niet, zei hij. "Zonder dossieropbouw gaat het echt niet lukken." Wel beloofde hij de gemeenteraad om in overleg te gaan met de politie en boa's om de situatie goed in de gaten te houden. Al gaan politie en boa's al regelmatig langs, zei De Groot. Daarop trok de hoofdindiener van de motie, de VVD, het voorstel in. Te makkelijk gedacht De burgemeester wil de raadsleden binnenkort goed informeren over de regels rond de invoering van cameratoezicht. "Er wordt wel heel makkelijk gepraat: 'We gaan wel even cameratoezicht toepassen'", zei hij. "En ja, natuurlijk hebben we in het coalitieakkoord staan dat we dat toe willen passen: als de mogelijkheid er is." Lees meer
12-12-23
Zompige velden en afgelaste wedstrijden; het is te nat op de Lelystadse voetbalvelden. Volgens de voetbalverenigingen komt dat door het regenachtige seizoen en de slechte afwateringen van de velden. Omdat veel wedstrijden voor jeugdspelers uitvallen, dreigen ouders de contributie niet meer te betalen. "Het is een drama", zegt Jos Rutten van VV Unicum. Hij beheert als vrijwilliger de voetbalvelden, die hij in de jaren '70 zelf heeft aangelegd als medewerker van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders. "We hebben hier 600 kinderen lopen, met nog een wachtlijst van een paar honderd. Maar we kunnen geen kant op." Niet alleen zijn club heeft er last van, alle drie voetbalverenigingen in Lelystad zitten met ondergelopen velden. Alleen op de kunstgrasvelden kan nog fatsoenlijk gespeeld worden, maar dat is niet genoeg om iedereen te laten voetballen. Er moeten dus keuzes worden gemaakt. Lidmaatschap opzeggen "We hebben ouders die hun lidmaatschap opzeggen omdat hun zoon of dochter niet kan voetballen", vertelt voorzitter Roy Oostweegel van SV Lelystad '67. En het uitleggen aan ouders is volgens hem lastig. "Je ziet een veld, dus je zou denken: we kunnen voetballen."[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/231212nattevelden300-15-25.03_918F3A637A0D60DFC1258A83002F48A7.jpg]Volgens de voorzitter zit het probleem vooral in de afwatering van de velden. Het zware seizoen met veel regen en vorst helpt daar niet bij. Veldbeheerder Jos Rutten denkt dat het probleem kan worden opgelost door de boel op te hogen. "Dat hoeft niet zo heel veel te zijn, ik denk 20 of 30 centimeter. Dan ben je de komende jaren klaar." De velden zijn eigendom van Sportbedrijf Lelystad. Die zal dus uiteindelijk voor een oplossing moeten zorgen. Het sportbedrijf laat weten de zorgen van de clubs te begrijpen en er alles aan te doen om de velden het hele jaar door bespeelbaar te houden. Lees meer
12-12-23
Op de toekomstige scholencampus in Emmeloord komt geen voortgezet speciaal onderwijs (VSO). Dat heeft een ruime meerderheid van de gemeenteraad van Noordoostpolder maandagavond besloten. Door deze beslissing krijgen de scholen voor VSO in plaats daarvan een opknapbeurt. Het CDA kwam met een motie voor inclusief onderwijs op de campus, maar die werd door het college van B en W ontraden. Zo zou het toevoegen van de VSO op de campus een extra kostenpost van zo'n 17 miljoen euro betekenen en is daar geen budget voor. Ook zouden er twee nieuwe gymzalen moeten worden toegevoegd, waardoor de campus aan groen zou moeten inboeten. Nu de meerderheid van de raad het college volgt, moeten de huidige gebouwen van het VSO worden opgelapt. Dat begint met een renovatie of vernieuwing van het pand van het Casteleijn College. Ook is er een aanvraag gedaan voor uitbreiding van VSO De Plantage. Lees meer
11-12-23
Een groep van vijftig ouderen logeert deze week gratis op vakantiepark RCN in Zeewolde. Het gaat om ouderen die een krappe beurs hebben of eenzaam zijn. "Ik ben sinds vier jaar weduwnaar dus ik was alleen", vertelt één van de ouderen. Hij is maandagavond aangeschoven bij een gezamenlijk diner en vindt het fijn om op deze manier onder de mensen te komen. En juist dat contact met anderen vinden alle aanwezigen belangrijk. 'Ik ben deze zomer niet op vakantie geweest, dus ik vind dit super!', vertelt een vrouw enthousiast. Deel winst voor goed doel Vakantiepark RCN betaalt de activiteiten zelf. Het bedrijf wil een deel van de winst gebruiken om aan goede doelen te geven. De vakantieweek voor ouderen is één van de projecten die daarvan wordt betaald. Volgens Wout Sleurink van RNC Zeewolde worden juist deze ouderen geraakt door financiële problemen. "Dus het is extra mooi om voor hun wat te doen." Naast de overnachtingen op het park, gaan de senioren er deze week ook gezamenlijk op uit. RCN organiseert ook de activiteiten voor hen. Zo gaat de groep onder andere naar de Orchideeën Hoeve, komt er een shantykoor langs en krijgen ze een cursus kerststukjes maken. Lees meer
11-12-23
De Mystieke Kerst in het Kuinderbos bij Bant gaat zaterdag niet door. Het is te nat om de vier podia voor de optredens voor het evenement in het bos te krijgen. "Heel teleurstellend", zegt boswachter Harco Bergman namens de organisatie. "Dit is niet te voorzien", licht Bergman toe. "We hebben zo ontzettend veel regen gehad. We weten natuurlijk wel dat we wat dat betreft in een moeilijke periode zitten met ons evenement, maar hier is niets tegen te beginnen. We hebben 300 millimeter in zes weken tijd gehad. Dat is in 1906 voor het laatst gebeurd." Kwetsbare bodemdelen Tijdens de Mystieke Kerst wandelen de bezoekers door het bos over verlichte paden van podium naar podium. Hier kunnen ze optredens bekijken. Er zijn in het verleden al onderdelen uit het programma gehaald, omdat deze plaatsvonden op de bodemdelen in het bos die extra kwetsbaar bleken in nattere periodes. Maar veel meer dan dat kon de organisatie tot nu toe niet doen. "We werken met een heel klein budget" vertelt Bergman. "Dus alles moet heel eenvoudig. De podia, dat zijn gewoon opleggers van vrachtwagens die we krijgen aangeboden, maar die zakken nu weg in de grond. We hebben geen geld voor dure alternatieven, die ondanks de regenval misschien nog wel in het bos zouden kunnen staan." Meer dan 1000 bezoekers Er zouden zaterdag in totaal zes optredens worden verzorgd in het bos, onder andere door een aantal koren. Meestal komen er zo'n 1000 tot 1200 bezoekers op het evenement af. De organisatie laat weten volgend jaar wel gewoon weer verder te willen met Mystieke Kerst. Lees meer
11-12-23
Een groot deel van de elektrische bussen van vervoerder EBS vertrekt bij aanvang van de dienst vanaf Lelystad Airport en wordt daar aan de einde van de dienst ook weer geparkeerd. De bussen worden daar opgeladen. Op de oude busstalling in de binnenstad van Lelystad is daarvoor onvoldoende stroom. Er is ook een oplaadpunt voor bussen op een bedrijventerrein in Nagele. Bij het vliegveld in Lelystad kunnen achttien bussen tegelijk worden opgeladen. Er komen nog tien laadplekken bij, vertelt manager Maarten Spaargaren van EBS. De vervoerder heeft afgelopen zondag de busdiensten overgenomen van Arriva en Connexxion. Het is de bedoeling dat alle bussen elektrisch gaan rijden.
Nieuwe laadlocaties Om al die elektrische bussen van stroom te voorzien, werd de busremise aan de Vaartweg in Lelystad ingeruild voor een nieuwe stalling bij het vliegveld. Spaargaren: "Arriva, de vervoerder die eerst het busvervoer in Lelystad deed, had aan de Vaartweg een stalling. Daar konden we niet genoeg stroom krijgen." [image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/8FE685EEAFF35152C1258A820055322D20231211_120542_33D12AC913D63856C1258A8200553233.jpg]Netbeheerder Liander had op het vliegveld al een zware energieaansluiting aangelegd. Deze was bedoeld voor bedrijven die zich rondom de luchthaven zouden vestigen. Omdat de luchthaven vooralsnog niet mag uitbreiden, zijn die bedrijven er niet gekomen. EBS maakt nu gebruik van deze stroomaansluiting. Dieselaggregaten Ook de oude busstalling in Emmeloord wordt niet meer gebruikt, omdat daar niet genoeg stroom is. Die stalling is verhuisd naar een industrieterrein in Nagele. Daar was nog wel ruimte op het energienetwerk beschikbaar. Toch krijgen de laadpalen momenteel stroom van dieselgeneratoren.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/F385888F0ED23CEBC1258A82005B1A3A20231211_120457_9D1BDC7A9067A6BCC1258A82005B1A4D.jpg]Dat heeft met het koude weer van de afgelopen weken te maken. "De dikke stroomkabels waren daardoor zo hard geworden dat de monteurs deze niet konden verwerken". Daarom staan daar tijdelijk dieselgeneratoren. "Dat moet over een weekje voorbij zijn", zegt Spaargaren. Het is nu niet meer zo koud. De monteurs kunnen de dikke kabels nu wel aansluiten. Tijdelijk De stallingen bij de luchthaven en in Nagele zijn tijdelijk. Het is de bedoeling dat EBS de oorspronkelijke remises weer in gebruik gaat nemen, zodra daar voldoende stroom is aangelegd. Dat kan nog wel jaren duren, verwacht Spaargaren. Logistiek gezien liggen de oude remises centraler. Hoewel EBS van plan was om vanaf januari met alleen nog maar elektrische bussen te rijden, zal dat niet lukken. "We hadden 31 elektrische bussen in bestelling bij bussenbouwer Ebusco. Daarmee zou de hele vloot elektrisch zijn. Die bussen zijn helaas vertraagd in de levering. Daarom huren we tijdelijk dieselbussen." Vanaf april rijdt alles elektrisch is de verwachting. Lees meer
|