Nieuws van vandaag


Emmeloord - Rabobank Emmeloord wordt 'woongebouw'

13-05-23

Het kantoor van de Rabobank in Emmeloord aan De Deel wordt een gebouw om in te wonen. Aanstaande dinsdag worden omwonenden in het gebouw bijgepraat over wat er precies gaat gebeuren.

Het pand is vorig jaar gekocht door dezelfde ontwikkelaar die ook De Golfslag heeft gekocht. Pas nadat omwonenden zijn geïnformeerd wil hij meer details geven over het plan.

Op dit moment heeft de Rabobank nog steeds een vestiging in het gebouw. Het is nog niet bekend wanneer deze eruit gaat.


Lees meer

Flevoland - Lokale omroepen Zeewolde en Lelystad worden samen streekomroep

13-05-23

De Lokale Omroep Zeewolde en Radio Lelystad gaan samen een streekomroep vormen. De lokale omroepen doen dat om gebruik te kunnen maken van subsidies van het Rijk. Dat geld kunnen de omroepen alleen krijgen als ze in groter verband gaan samenwerken.

De afzonderlijke omroepen blijven hun eigen identiteit houden, valt te lezen op de website van de Lokale Omroep Zeewolde. Een overkoepelende organisatie gaat alle vergunningen en subsidies regelen. De individuele omroepen blijven zelfstandig programma's maken.

Dronten ook bediend
Naast Zeewolde en Lelystad is het plan dat ook Dronten aanhaakt bij de streekomroep. Op dit moment is er alleen geen lokale omroep in die gemeente. De streekomroep gaat op termijn een vergunning aanvragen om ook programma's te maken voor Dronten. Het plan is om daar in eerste instantie geen radio of tv te maken. Wel wordt er via een online redactie voorzien in nieuws.

Brievenbussubsidie
Op dit moment krijgen lokale omroepen geld via de zogenoemde 'brievenbussensubsidie'. Per huishouden krijgen de omroepen een bepaalde bedrag van het Rijk. Dat bedrag is vaak niet genoeg om betaalde krachten in dienst te nemen. De subsidie die nu van het Rijk komt maakt dat wel mogelijk. Op dit moment zijn er zo'n 300 lokale omroepen in Nederland. Dat moeten ongeveer 80 streekomroepen worden.


Lees meer

Rutten - Kerk te koop aangeboden als woning

13-05-23

De kerk aan de Plantsoenweg in het dorpscentrum van Rutten staat te koop als woning. Als het gebouw wordt gekocht, helpt de gemeente met het geven van een woonfunctie aan het gebouw.

De katholieke kerk is sinds het begin van het jaar gesloten, omdat er te weinig bezoekers waren die de diensten bijwoonden. De gemeente was daarom op zoek naar een nieuwe functie voor het gebouw. Nu wordt de kerk dus als woning aangeboden met een vraagprijs van ongeveer 350.000 euro.

Er zijn wel een aantal voorwaarden verbonden aan het kopen van het gebouw. Zo valt het orgel buiten de verkoop. De klokken en de nog aanwezige doopvont blijven eigendom van de Emmaüsparochie. Als het gebrandschilderd raam verwijderd wordt, moet het terug naar de kerkgemeenschap.


Lees meer

Kraggenburg - Nieuwe urnenmuur op begraafplaats in gebruik genomen

13-05-23

De begraafplaats van Kraggenburg heeft sinds zaterdag ruimte om urnen met de as van overledenen neer te zetten. Op de zestig jaar oude begraafplaats is een nieuwe urnenmuur gemaakt, die met een korte ceremonie in gebruik werd genomen.

Drie jaar geleden ontstonden de plannen voor een urnenmuur. "Tot nu toe had je eigenlijk alleen de mogelijkheid om een urn thuis in de kast te zetten of de as uit te strooien", legt Krijn de Hamer uit. De vice-voorzitter van Dorpsbelang vond dat Kraggenburg, in navolging van andere dorpen in Noordoostpolder, een plek moest krijgen waar je kunt herdenken, ook na de crematie van een overledene. "Dat is voor een dorp heel belangrijk."

Van en voor het dorp
Realisatie van de urnenmuur kostte veel meer tijd dan gehoopt. "Ik dacht dat een half jaar wel genoeg zou zijn, maar dat was een beetje naïef. We wilden dat het plan breed gedragen werd door de inwoners van Kraggenburg. Het is dus een heel proces geweest van inspraak, vergunningen aanvragen en financiering regelen." Het benodigde budget van 36.000 euro werd bijeen gebracht door de gemeente en subsidies van het Fonds Leefbaarheid Platteland Flevoland, SBBK, ZONL en Kern met Pit.

Bijna alles zelf gedaan
Om de kosten te drukken werkten veel inwoners van het dorp mee aan de bouw van de urnenmuur. "Behalve het metselwerk wat we echt niet konden, hebben we de rest allemaal zelf gedaan", aldus De Hamer, die tevreden kijkt naar het resultaat. Ook vrijwilliger Jules Overmars, lid van de groen-brigade van het dorp, is trots. "Dat hebben we toch maar mooi voor elkaar gekregen, een heel stijlvolle urnenmuur voor deze begraafplaats."[image:https://www.omroepflevoland.nl/image/xlg/pictures/230513urnenmuur10_6E45FED55604ACFCC12589AE00424316.jpg]


Lees meer

Urk - Mee met de redders van de KNRM tijdens Reddingbootdag

13-05-23

Het was zaterdag Nationale Reddingbootdag bij de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Alle stations in Nederland gingen open voor publiek om te laten zien wat de vrijwilligers nou precies doen in geval van nood op het water. Zo ook op Urk waar ruim twintig vrijwilligers het station aan de Domineesweg bemannen.

"Dit is een belangrijke dag voor ons", vertelt Teun Molenaar van de KNRM op Urk. "Wij bestaan puur van de giften van donateurs en krijgen geen subsidie. Dit is een dag voor de donateurs. Ze kunnen meevaren, zien wat we doen en een praatje maken met de redders." [image:https://www.omroepflevoland.nl/image/xlg/pictures/230513KnrmURK15_C5A8B34962A7B107C12589AE0046EF46.jpg]Naast het meevaren met de de KNRM boot was er ook een reddingsvlot neergelegd voor de kust van Urk. Voor kinderen was er een aantal spelletjes die te maken hebben met water en er was een kraam met KNRM-promotiemateriaal zoals sokken, petten, t-shirts en vlaggen. En natuurlijk was er een viskraam met vers gebakken kibbeling.

"Leuke ervaring om meer te varen", vertelt een bezoeker. "Dit is goed voor de betrokkenheid, want de KNRM leeft toch op giften. Ze doen belangrijk werk, omdat er toch nog veel onwetendheid is op het water. Dus goed om er kort op te zitten."

Ook Teun Molenaar vindt het belangrijk om de bezoekers te laten weten wat een belangrijk werk de vrijwilligers doen. "Wij zijn 24/7 paraat en redden mens en dier in nood op het water. Zo gauw er een noodsituatie is met slecht weer, dan zijn wij de eerste die naast je staan."


Lees meer

Flevoland - Oude windmolens blijven toch niet langer draaien

13-05-23

Het idee om windmolens die eigenlijk afgebroken zouden worden toch langer te laten draaien, is onhaalbaar. Dat meldt het college van Gedeputeerde Staten. Het is in de praktijk te omslachtig en het politieke draagvlak ontbreekt.

In oktober vorig jaar ontstond bij de provinciebestuur het plan om windmolens langer in bedrijf te houden. Bedoeling was om zo minder afhankelijk te worden van energie uit het buitenland. Bovendien zou de opbrengst ten goede moeten komen aan inwoners die moeite hebben met het betalen van hun energierekening.

Veel rompslomp
Nadat alle voor- en nadelen op een zijn gezet heeft GS besloten van het idee af te zien. Daarvoor zijn verschillende redenen, maar de belangrijkste is dat er voor het langer laten draaien van turbines erg veel geregeld moet worden. Zo zouden er nieuwe afspraken moeten komen met het Rijk, gemeenten en windparken. Ook het Regioplan dat voor de Flevolandse windenergie is opgesteld, zou veranderd moeten worden, net als de juridische overeenkomsten met windmoleneigenaren.

Een bijkomend probleem is dat niet alle oudere windmolens in aanmerking komen voor dit initiatief. De turbines van Windpark Groen en Blauw zijn te klein in aantal of moeten al zo snel worden gesaneerd dat het onhaalbaar is om daar nog een nieuwe vergunningen voor te regelen.

Zeewolde komt wel in aanmerking
Voor 135 turbines van Windpark Zeewolde is het wel effectief en haalbaar om ze langer te laten draaien dan nu gepland. Maar de provincie ziet daar vanaf omdat er gevreesd wordt voor onvrede bij windmoleneigenaren uit de rest van Flevoland.


Lees meer

Dronten - Schooljeugd en verenigingen krijgen honderdduizenden euro's coronageld

13-05-23

Schooljeugd en sport- en culturele organisaties krijgen honderdduizenden euro's om de gevolgen van corona te beperken. Voor de jeugd wordt 100.000 euro vrijgemaakt om sociale activiteiten te organiseren en voor de organisaties 250.000 euro, om de financiële gevolgen van de coronamaatregelen te dekken. Het initiatief is van Leefbaar Dronten en de gemeenteraad heeft ermee ingestemd.

Met het geld van de gemeente voor schooljeugd worden activiteiten georganiseerd om lange termijn gevolgen van de coronacrisis op sociaal vlak te beperken. Het is nog onduidelijk wat voor activiteiten dit precies zullen zijn, het is namelijk de bedoeling dat dit bedacht wordt samen met jongeren en jongerenwerkers. Zo wordt het volgens raadslid Andre Idzinga (Leefbaar Dronten) echt een activiteit voor en door jongeren.

Coronacompensatie voor verenigingen
Het beschikbaar gestelde geld voor sport- en culturele organisaties is volgens Idzinga niet alleen om de verliezen die gemaakt zijn tijdens de coronatijd te compenseren. Met dit initiatief wilt hij ook laten zien dat het gemeentebestuur naast de vrijwilligers staat en er ook in moeilijke tijden voor hen is.


Lees meer

Flevoland - Deel Oostvaardersplassen na winterafsluiting weer open voor publiek

13-05-23

De Driehoek in de Oostvaardersplassen is weer open voor bezoekers. Dat meldt Staatsbosbeheer. Dit deel van de Oostvaardersplassen wordt in de winter begraasd door onder andere heckrunderen en wordt dan afgesloten. De Driehoek was sinds 1 december vorig jaar doordeweeks dicht voor publiek, een maand later mocht er tijdelijk helemaal niemand meer komen.

Volgens de natuurorganisatie hebben de koeien hebben de Driehoek nu verruild voor het grazige gedeelte van de Oostvaardersplassen.

Doorgaans trekken de heckrunderen in mei vanuit de Driehoek naar een ander deel van de Oostvaardersplassen om zich daar te verenigen met één van de grotere kuddes. Vrijdag konden bezoekers weer gebruikmaken van de zeearendhut en het Wigbels Eiland. Ook kan er weer gewandeld worden op de Zeearendroute.


Lees meer

Flevoland - Waterschap en Rijkswaterstaat extra alert op dode meeuwen

13-05-23

Het Waterschap Zuiderzeeland en Rijkswaterstaat zijn extra alert op dode meeuwen in Flevoland. Op meerdere plekken in Flevoland zijn de afgelopen weken meeuwen aangetroffen die dood zijn gegaan door de vogelgriep. De kadavers worden zo snel mogelijk opgeruimd, zodat de ziekte zich niet kan verspreiden en de waterkwaliteit gewaarborgd kan worden.

Omdat de dieren op verschillende plekken worden gevonden houden meerdere instanties zich bezig met het weghalen van dode meeuwen. Mensen die een dode vogel zien in binnenwateren kunnen dat melden bij het Waterschap Zuiderzeeland. Dode meeuwen die in de randmeren drijven kunnen gemeld worden bij Rijkswaterstaat.

Dutch Wildlife Health Centre registreert de meeuwen die zijn gestorven aan vogelgriep. Zij willen voorkomen dat andere vogelsoorten en zoogdieren ook besmet raken. Het is volgens Dutch Wildlife daarom belangrijk dat de dode meeuwen snel opgeruimd worden, zodat bijvoorbeeld vossen en roofvogels de karkassen niet opeten.


Lees meer

Lelystad - Sociaal hulpverlener: "Stel grenzen in je relatie"

13-05-23

In een relatie is het belangrijk dat je je grenzen bewaakt voor je eigen veiligheid. Worden die overschreden, dan moet je conclusies trekken. Dat is het belangrijkste advies van de Lelystadse schrijfster Lyona Rose dat ze heeft geschreven in haar boek "De Relatieschatkist". Daarin staan elf adviezen voor een goede relatie.

Hulp aan kinderen
Als sociaal hulpverlener komt Rose vaak over de vloer bij gezinnen om hulp te geven aan de kinderen. Ze kijkt dan ook naar de relatie tussen vader en moeder om zo te zorgen voor een goede basis voor het kind. Haar elf adviezen, onder meer over empathie, vertrouwen en intimiteit zijn mede gebaseerd op eigen ervaringen.

Het boek is niet alleen voor mensen die moeite hebben met hun relatie. Ook hulpverleners kunnen er hun voordeel mee doen, aldus Rose.


Lees meer

Almere - City FC speelt gelijk bij FC Den Bosch en zakt naar vierde plek

12-05-23

Almere City FC heeft vrijdagavond gelijkgespeeld bij FC Den Bosch. In Brabant stond er na 93 minuten voetballen een 2-2 stand op het scorebord. Het was de laatste uitwedstrijd van de reguliere competitie. Omdat Willem II thuis wel won van Jong FC Utrecht zakt Almere City met nog één wedstrijd te spelen naar de vierde plaats van de Keuken Kampioen Divisie.

In de eerste helft was Almere City de betere ploeg, maar kwam FC Den Bosch halverwege de eerste helft verrassend op voorsprong. De complete Almeerse defensie liet zich verrassen na een vrije trap van Ilias Boumassaoudi, die vanaf de zijkant in de verre hoek vloog.

Na iets meer dan een half uur kwamen de Almeerders verdiend op gelijke hoogte na een goal van Spaanse makelij: linksback Manel Royo mocht voorgeven en Alvaro Pena kon vervolgens van dichtbij de 1-1 binnentikken. Direct hierna was Almere City ook dichtbij een voorsprong, maar een stiftbal van Anthony Limbombe belandde net naast de goal van de thuisploeg. Zo was het bij rust 1-1.

Tweede helft op voorsprong
Na rust kwam Stije Resink bij Almere City in de ploeg voor Jorrit Smeets. De Almeerders kwamen in de 51e minuut op voorsprong: rechtsback Hamdi Akujobi mocht vanaf de rand van de zestien aanleggen en schoot de bal vervolgens snoeihard in de beneden hoek: 1-2. Na iets meer dan uur spelen bracht FC Den Bosch de stand weer in evenwicht: in eerste instantie kon doelman Bakker de inzet van Van der Heijden nog keren, maar in de rebound schoot Nick de Groot de 2-2 binnen.

Wedstrijd tijdelijk gestaakt na 2-2
Bij het vieren van de 2-2 van de thuisploeg werd er een beker bier op het veld gegooid, waardoor de wedstrijd tijdelijk gestaakt werd. Na de onderbreking was FC Den Bosch via de Litouwer Kalinauskas dichtbij een voorsprong, maar City doelman Bakker kon redding brengen.

In de slotfase ging Almere City met invallers Hilterman en Van La Parra op jacht naar de winnende treffer, maar de ploeg van Pastoor wist geen grote kansen meer te creëren. De thuisploeg was vlak voor tijd nog wel dichtbij de winnende treffer, maar het bleef 2-2 in De Vliert.

Volgende week tegenstander 1e ronde play-offs bekend
Volgende week vrijdag speelt Almere City FC de laatste wedstrijd van het seizoen thuis tegen MVV Maastricht. Na die wedstrijd weten de Almeerders eindelijk welke ploeg ze zullen treffen tijdens de eerste ronde van de play-offs: MVV, NAC, VVV en FC Eindhoven zijn de potentiele tegenstanders.

[tweet:https://twitter.com/AlmereCityFC/status/1657114495846580224?s=20]


Lees meer

Almere - Caravans vaak slecht onderhouden, maar garage wil geen verplichte controle

12-05-23

Het wordt langzaam zomer, het Hemelvaartweekend komt eraan, en dus worden de campers, caravans en vouwwagens weer uit de stalling gehaald. De branchevereniging van garagehouders waarschuwt wel: een groot deel van de caravans wordt niet goed onderhouden.

Branchevereniging BOVAG heeft een steekproef gedaan onder alle caravans die in 2022 een onderhoudsbeurt hebben gehad. Dertig procent van die caravans bleek een ernstig gebrek te hebben. Voor Ruud Davids, eigenaar van een Almeers bedrijf dat caravans verkoopt en onderhoudt, is dat geen verassing.

"De remmen worden gecontroleerd. Net als de schokbrekers. Het gas wordt afgeperst en we kijken of de verlichting nog deugt", legt hij uit. Volgens hem komen versleten remmen het vaakst voor. De branchevereniging schrijft dat ook de gasinstallaties en onderstellen van caravans vaak leiden tot een afkeuring.

'APK niet nodig'
Toch is een regelmatige keuring van caravans niet verplicht. Het is aan kampeerders zelf om te bepalen of en wanneer ze hun caravan laten controleren. "Ik denk dat er te weinig ongelukken gebeuren met caravans, om het te verplichten", zegt Davids.

Een APK voor caravans is volgens hem dan ook niet nodig. "Laat hem een keer in de twee jaar door een vakman of -vrouw controleren", zegt hij. "En controleer altijd zelf de bandenspanning en of er geen scheurtjes in de band zitten. En ook de gasleiding kan je zelf al preventief controleren."


Lees meer



 
U kunt zich indien gewenst weer afmelden.
Afmelden
Bekijk e-mail in browser



© OmroepFlevoland

Email Marketing Powered by Mailchimp