Nieuws van vandaag


Dronten - Afval vanaf nu ook weggooien op de markt bij mobiele milieustraat

13-09-23

Je oude huishoudelijke apparaten, verfblikken, batterijen en metaal inleveren op de markt in plaats van bij de milieustraat op het industrieterrein. Dat konden Drontenaren woensdagochtend doen, want op het Redeplein werd een mobiele milieustraat gepresenteerd. Dat is een wagen waar inwoners hun afval naartoe kunnen brengen. Het voertuig staat op verschillende dagen in Dronten, Swifterbant en Biddinghuizen.

"We doen dit om twee redenen", vertelt wethouder Lazise Hillebregt. "Om afval inzamelen en afval scheiden nog makkelijker te maken. En we komen naar de dorpen toe zodat mensen niet helemaal naar de milieustraat in Dronten hoeven om hun spullen in te leveren. Het gaat om een stukje gemak."[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/230913millieustraat25_43E593AE113B322DC1258A290054FDD5.jpg]Drontenaren: 'Handige oplossing van gemeente'
En dat het een goed idee is blijkt wel. Nog voordat de mobiele milieustraat officieel geopend is door de wethouder, staat al een aantal mensen met hun afval te wachten. "Heel handig want ik kom iedere week op de markt hier op het Redeplein", vertelt een bezoeker.

Een andere bezoeker die met een tas vol oude spullen aankomt bij de mobiele milieustraat vertelt: "Het ruimt lekker op. Het scheelt veel tijd omdat ik niet helemaal naar het industrieterrein verderop hoef te rijden. Dit is een prima oplossing."

[info]De wagen staat op de oneven weken op woensdag van 10:30 tot 12:00 uur op de markt in Dronten. Op even weken op dinsdag van 13:30 tot 15.00 uur op de markt in Swifterbant en op even weken op woensdag van 13:30 tot 15.00 uur op de markt in Biddinghuizen.[/info]


Lees meer

Lelystad - Buuronderneming voert druk op: 'Schroothandel moet stoppen met uitstoot'

13-09-23

Een vergunning die een schroothandel in Lelystad heeft gekregen voor het verwerken van niet snel afbreekbare stoffen moet worden aangepast. Dat eiste het naburige bedrijf Heynen Exploitatie dinsdag bij de bestuursrechter in Utrecht. Bij de verwerking van oude brandblussers door de Eerste Lelystadse Schroothandel (ELS) zou te veel gevaarlijk fijnstof vrijkomen en dat vormt een gezondheidsrisico voor de zestig werknemers van Heynen.

Beide ondernemingen zitten naast elkaar aan de Staalstraat, op bedrijventerrein Oostervaart. Heynen maakt machines voor de fabricage van matrassen. Het bedrijf stapte vorige maand naar de rechter om de uitstoot door de schroothandel stil te laten leggen. Maar de rechtbank besloot dat er aanvullend onderzoek nodig is. Eerst moet duidelijk worden hoeveel gevaarlijke stoffen er vrijkomen en wat de gevolgen daarvan voor de volksgezondheid zijn.

Heynen: 'Vergunning is te ruim'
De zaak van dinsdag draaide om de vergunning voor de werkzaamheden die de schroothandel uitvoert. Deze vergunning is door de Omgevingsdienst verstrekt, maar is volgens Heynen te ruim. De schroothandel zegt aan de normen te voldoen, maar die bewering zou zijn gebaseerd op een berekening van een eigen deskundige.

De Omgevingsdienst weet niet hoeveel uitstoot gevaarlijk is. Er is geen norm van de overheid waar de dienst zich op kan baseren. De schroothandel opperde tijdens de zitting ook nog dat de vervuiling waar Heynen last van heeft misschien wel ergens anders vandaan kan komen.

De rechter beslist op 24 oktober of de huidige vergunning in stand blijft of moet worden aangepast.


Lees meer

Urk - Jongen rijdt met brandende scooter 'relrotonde' op

13-09-23

Twee scooters en verschillende kliko's zijn dinsdagavond op Urk in brand gestoken op de beruchte rotonde aan de Akkers. De Urker brandweer moest daarom rond 21:30 twee keer in actie komen.

Op een filmpje is te zien dat één van de vermoedelijke brandstichters op een brandende scooter de rotonde op rijdt. Op dat moment was de brandweer al één keer aanwezig geweest om een andere scooter te blussen. De jongen botst op de resten van de eerste scooter en springt daarna van zijn brandende exemplaar af.[video:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/video/middel/230913_ScooterUrk.mp4]Na het in de brand steken van de tweede scooter konden de Urker brandweerlieden opnieuw de tocht naar de rotonde aan de Akkers maken. In de tussentijd werden ook nog verschillende afvalcontainers op het vuur gegooid.

De smeulende resten zijn later op de avond weggehaald door medewerkers van wijkbeheer. De gemeente Urk zegt op de hoogte te zijn van de brandstichting, maar uit te gaan van een incident. Daarom worden er voorlopig geen maatregelen genomen bij de rotonde. In het verleden is er bijvoorbeeld cameratoezicht geweest. [Carousel:mbc_4613060101-43570-18635-41442-41976877320914]Onverwachte brand, daarom geen ouderwacht
Omdat de brandstichting nu heel onverwachts begon en de politie ter plaatse kwam, was er niemand van de Urker ouderwacht aanwezig. Bij eerdere brandjes op de rotonde konden ouderwachters voorkomen dat het verder uit de hand zou lopen.

De oprichting van de ouderwacht volgde op de welbekende vuurwerkrellen in het dorp. In 2020, 2021 en 2022 kwam het in het najaar meerdere keren tot rellen rond de rotonde aan de akkers. Meermaals moest daarbij ook de Mobiele Eenheid in actie komen.


Lees meer

Lelystad - Wietplantage ontdekt in de Tjalk na melding wateroverlast

13-09-23

In een huis in de Tjalk in Lelystad is dinsdag een wietkwekerij ontdekt. De politie heeft 324 planten in beslag genomen en vernietigd.

Rond vijf over negen 's avonds ging de politie naar de Tjalk na een melding van wateroverlast in een huis. Na het openen van de deur werd de hennepplantage gevonden. Er was op dat moment niemand in de woning aanwezig. De politie heeft wel een verdachte op het oog.

Inmiddels is de hennepplantage weggehaald.


Lees meer

Almere - Nepgeld maken in de slaapkamer: OM wil taakstraffen voor valsemunters

13-09-23

De officier van justitie heeft woensdag 200 uur taakstraf geëist tegen een 22-jarige Almeerder. Een medeverdachte van 23 jaar uit Almere moet van de aanklager een taakstraf uitvoeren van 100 uur. De twee zouden betrokken zijn geweest bij het vervalsen van geld.

De politie vond in 2019 in de kamer van een derde verdachte (28, ook uit Almere) drie tassen vol spullen die gebruikt worden voor het vervalsen van geld. Daar zaten hologrammen in, stanleymessen, linialen en zo’n 300 vellen van vijftig euro die nog afgemaakt of uitgeknipt moesten worden. Maar ook dertig valse biljetten van vijftig en acht van twintig euro, die al helemaal klaar waren. De potentiële waarde van alle biljetten bij elkaar: 25.210 euro.

Woensdag moesten de drie zich melden in de Lelystadse rechtbank. Alleen de 22-jarige kwam hier opdagen. De oudste had zich van te voren afgemeld, vanwege het overlijden van zijn opa. Zijn zaak wordt op 1 december behandeld. De 23-jarige had nachtdienst gehad en liet zich in de rechtszaal vertegenwoordigen door zijn advocaat.

'Alleen chillen in slaapkamer'
De jongste verdachte legde de rechters uit dat hij niets met de zaak te maken heeft. De oudste is volgens hem het brein achter de valsemunterij, bij hem werden ook alle spullen gevonden. "Ik was een keer bij hem aan het chillen op zijn kamer en toen liet hij mij die biljetten zien. Ik heb ze in handen gehad, maar weer teruggegeven."

Toch is er veel bewijs tegen de 22-jarige Almeerder. Opvallend is bijvoorbeeld het privébericht dat hij via Snapchat stuurde naar de oudste verdachte. Daarin was een filmpje te zien waarin biljetten van vijftig euro werden getoond met de boodschap: "Per tien stuks veertig euro." En zo zijn er meer berichten gevonden op zijn telefoon.

In één van de tassen werd ook een officiële brief van een instantie gevonden, die aan hem gericht was. En in zijn huis stond een printer en lag speciaal printpapier. Zijn vingerafdrukken werden bovendien gevonden op sommige biljetten.

Verdachten wijzen naar elkaar
Daarnaast is er de oudste verdachte die hem aanwijst als de geldvervalser. Ja, de spullen lagen dan wel in zijn kamer, maar hij had naar eigen zeggen alleen maar vals geld nodig voor het maken van een videoclip bij zijn rapmuziek. Hij wilde het niet -net zoals zijn medeverdachten- in omloop brengen, zei hij bij de politie.

"Het ziet er misschien wel raar uit, maar ik word erbij genaaid. Hij wil gewoon zijn eigen hachje redden", reageerde de jongste Almeerder daarop. Tegen hem werd naast de taakstraf ook nog een voorwaardelijke celstraf van een halfjaar geëist.

Ook 23-jarige ontkent betrokkenheid
De officier vindt dat de 23-jarige verdachte drie maanden voorwaardelijk moet krijgen bovenop de taakstraf. Deze verdachte ontkent ook iets te maken te hebben met de zaak. Van hem werden vingerafdrukken gevonden op biljetten en zijn paspoort lag bij de jongste verdachte in huis. "Maar wat zegt dat nou eigenlijk, dit kun je geen bewijs noemen voor datgene waar hij van wordt verdacht", mopperde de raadsvrouw van de 23-jarige Almeerder.

Uitspraak over twee weken.


Lees meer

Flevoland - Appelplukkers gezocht vanwege tekort aan fruit in pakketten voedselbank

13-09-23

Vanwege een tekort aan fruit in de voedselpakketten van de voedselbanken, is de stichting Lelystadse Uitdaging op zoek naar bedrijven die met hun personeel appels willen plukken. Dat kunnen ze doen bij 13 fruittelers in en rondom Flevoland. Het fruit wordt door de stichting daarna bij de voedselbanken afgeleverd.

Nu het einde van het oogstseizoen is aangebroken, hebben de telers nog overgebleven appels aan de bomen hangen, die vanwege een verkeerde kleur of afmeting niet in de supermarktschappen belanden. ''We zien dit ook als een leuk teamuitje", vertelt Simone Veldt van de Lelystadse Uitdaging. "Hoe leuk is het om samen met je collega's appels te plukken en lekker bezig te zijn?"

Het is de derde keer dat deze actie wordt georganiseerd. Ook tien andere stichtingen in Nederland organiseren een fruitpluk. De Lelystadse Uitdaging rekent op 60.000 kilo appels. Niet alleen bedrijven, maar ook mensen die graag willen meehelpen mogen zich opgeven. ''Het is heel leuk werk, maar ook best zwaar", zegt Veldt. "We roepen vrijwilligers dus op om in dagdelen te werken, maar je mag ook de hele dag komen.''


Lees meer

Almere - Deel ondernemers op bedrijventerrein Waterwijk heeft zaken niet op orde

13-09-23

De gemeente Almere heeft vorige week samen met andere instanties een grote controle gehouden op bedrijventerrein Gietersplaats in de Almeerse Waterwijk. Bij 78 bedrijfspanden zijn er controles uitgevoerd. Meerdere bedrijven hadden hun zaken niet op orde, meldt de gemeente nu.

Controleurs troffen in één van de panden hennepgerelateerde spullen aan. In andere panden bleken mensen te werken, terwijl ze een uitkering hadden. Ergens anders werd illegaal elektriciteit afgetapt. En de NVWA constateerde op het bedrijventerrein meerdere overtredingen op het gebied van voedselveiligheid, hygiëne en dierenwelzijn.

Vetvangput
Daarnaast ontbraken bij sommige bedrijven essentiële onderdelen als goedgekeurde brandblussers. Eén bedrijfspand miste een vetvangput.

Volgens de gemeente zijn er per overtreding passende maatregelen getroffen. Wat die precies inhouden is onbekend.

Het doel van de controles was om zicht te krijgen op de naleving van regel- en wetgeving. Onder meer de Belastingdienst, Douane, Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek, UWV, Liander en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waren aangesloten.

'Dank voor het begrip'
Burgemeester Hein van der Loo van Almere: "Veilig wonen en werken in Almere. Daar maak ik mij sterk voor. Daarom zijn integrale controles belangrijk. Ik bedank de gecontroleerde bedrijven voor hun medewerking en begrip. Samen met professionele partners bekijken wij of alles volgens de regels gaat. Fijn als we constateren dat het oké is. Zo niet, dan nemen we maatregelen."


Lees meer

Zeewolde - Bouwer van stalen scheepszeilen haalt miljoeneninvestering binnen

13-09-23

Voor de bouw van grote stalen zeilen tot wel 30 meter hoog heeft het bedrijf Econowind uit Zeewolde een miljoeneninvestering gekregen. De zeilen lijken op de vleugels van een vliegtuig en worden verticaal op schepen geplaatst om brandstof te besparen. Met het extra geld kan het bedrijf in de komende jaren de productie flink uitbreiden.

Het bedrijf krijgt in totaal twee miljoen euro van Horizon Flevoland en de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM). Met de zogeheten Ventofoils, zoals de zeilen heten, kunnen zeeschepen efficiënter varen, zegt directeur Frank Nieuwenhuis. Dat resulteert volgens hem in brandstofbesparingen van enkele procenten. "Het ligt eraan hoe groot de vleugel is ten opzichte van het schip, maar wij proberen altijd uit te mikken dat je rond de 10 procent gemiddeld uitkomt." In de meest ideale situatie waarbij de wind vol op het zeil komt, kan een uitschieter bereikt worden van een besparing tot zelfs 30 procent.
[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/econowind04_77A64BB0BEBE783AC1258A28006E7AB6.jpg]Grotere productie
In Zeewolde bouwen ze momenteel vleugels met een grote van 8 tot maximum 16 meter. Het bedrijf werkt momenteel aan vleugels van zelfs 30 meter hoog. Als die in productie komt, worden ze alleen niet in Zeewolde maar in Warten, onder de rook van Leeuwarden, gebouwd. Daarvoor is Econowind een samenwerking aangegaan met het Friese scheepswerf Bijlsma.

Doordat een deel van de productie straks plaatsvindt in Warten komt Econowind in aanmerking voor de investering van de NOM. Frank Nieuwenhuis zegt dat in Zeewolde zo’n 75 procent van de productie plaatsvindt.

Ambitieuze plannen
De afgelopen jaren heeft Econowind zestien vleugels geïnstalleerd en uitvoerig getest, maar in 2027 wil het bedrijf de productie opschroeven naar 200 vleugels per jaar. Daarom zoekt het bedrijf momenteel ook naar een grotere locatie in Zeewolde.

Nieuwenhuis is ambitieus en zegt dat de markt klaar is voor zijn product. "Nadat de brandstofprijzen zo omhoog zijn geschoten zag je de vraag enorm toenemen en dus is de potentie nu dat we flink gaan groeien. Als je groeit heb je daar liquiditeit voor nodig, dus we zijn heel blij met het geld dat we hebben kunnen ophalen bij de NOM en Horizon." Daarnaast wijst Nieuwenhuis erop dat er wereldwijd 50.000 zeeschepen actief zijn. Op termijn wil hij de productie ook laten plaatsvinden in Azië.


Lees meer

Biddinghuizen - Kerken weer op zoek naar vrijwilligers voor asielzoekers Walibi

13-09-23

Kerken in de omgeving van Biddinghuizen zijn op zoek naar vrijwilligers voor de opvang van vluchtelingen op het evenemententerrein van Walibi. De gezamenlijke geloofsgemeenschappen, die meehelpen bij activiteiten voor asielzoekers, organiseren woensdag een informatieavond in de Oosterkerk in Elburg.

Dit jaar worden er weer zo'n 1.500 asielzoekers verwacht op het evenemententerrein. Vanaf oktober tot volgend jaar maart worden ze tijdelijk opgevangen in tenten. Omdat ze niet zo veel te doen hebben, organiseren kerken samen met vrijwilligers diverse activiteiten.

"We zijn vooral op zoek naar mensen die willen helpen met sport en muziek," zegt Nel Philipsen van de Ludgeruskerk in Dronten die eerder dit jaar ook al betrokken was bij het verzamelen van vrijwilligers. "Vooral de mannen vervelen zich. Voor hen is bewegen heel erg belangrijk en muziek raakt de ziel van mensen."[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/230913_vluchtelingen1_CBEDA229FC379354C1258A280079E51C.jpg]De asielzoekers komen uit verschillende landen, weet Mariette Heikoop (Stichting Gave) die ook betrokken is bij de werving van vrijwilligers. "Veel vluchtelingen komen uit Syrië, maar ook uit Afghanistan, Iran en uit Afrikaanse landen." Philipsen vult aan: "We zijn als diaconie van verschillende kerken in no time bij elkaar gekomen en hebben bedacht dat we iets willen doen voor deze mensen, die in niemandsland zitten."

De vorige keer deden zo'n veertig vrijwilligers mee. Ook deze keer zijn de kerken op zoek naar vrijwilligers die gewoon een 'luisterend oor' willen bieden aan asielzoekers die naar Walibi komen. Heikoop: "Gezellig koffie drinken. Er voor hen zijn." Veel asielzoekers willen graag Nederlands leren, weten de twee uit vorige ervaringen. Vrijwilligers kunnen daar heel goed bij helpen. "Je hoeft niks te kunnen," zegt Philipsen. "Er is genoeg te doen."


Lees meer

Lelystad - Taakstraf voor belediging en bedreiging van agent, poging doodslag niet bewezen

12-09-23

Een 32-jarige Lelystedeling is dinsdag veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur en drie weken voorwaardelijke celstraf. De man zou in een dronken bui geprobeerd hebben een politieagent te doden door hem te wurgen met het hengsel van een tas. Dat vinden de rechters onvoldoende bewezen. Ze achten hem alleen schuldig aan bedreiging en belediging.

Agenten kregen in mei vorig jaar een melding over een rennende man in de buurt van de Larserdreef in Lelystad. Eenmaal aangekomen troffen ze hem liggend aan. De man was niet aanspreekbaar. Hij had een tasje bij zich dat door een van de agenten werd geopend. Daarin werd bijna vijfentwintighonderd euro in cash gevonden.

De man kwam vervolgens bij. Hij begon de agent te filmen en uit te schelden. Plotseling sloeg hij het hengsel van de tas om de nek van de diender en trok het stevig aan. Daardoor kreeg de agent bijna geen lucht meer. Toen zijn collega een stroomstootwapen liet zien liet de Lelystedeling los. Hij bleek na onderzoek dronken te zijn.

Onvoldoende bewijs
Volgens de officier van justitie probeerde de man de agent te doden, maar de rechters vinden dat daar onvoldoende bewijs voor is. Het is bijvoorbeeld niet duidelijk hoe lang de verwurging duurde. Volgens de rechters was deze actie slechts een bedreiging. Omdat de Lelystedeling ‘kankerwout’ riep, is hij ook veroordeeld voor het beledigen van de agent.

De officier van justitie eiste twee weken geleden zes weken cel tegen de man.


Lees meer

Almere - Drie jaar cel geëist tegen Almeerder voor kraken bij juweliers

12-09-23

Tegen een 28-jarige man uit Almere is dinsdag in de rechtbank in Zwolle drie jaar cel geëist. De man zou een van de daders zijn bij twee snelkraken op juwelierszaken in Zwolle en Ermelo vorig jaar. Daarbij werd opgeteld voor meer dan 200.000 euro aan juwelen en goud buitgemaakt.

Op beelden van het televisieprogramma Opsporing Verzocht is te zien hoe twee daders op 1 september 2022 met een voorhamer en een krik zich een weg naar binnen slaan bij een juwelier in de binnenstad van Zwolle. Eenmaal binnen slaan ze met veel geweld vitrines stuk en graaien ze naar de juwelen die tussen de glasscherven liggen.

De werkwijze ruim anderhalve maand later bij een juwelier aan de Stationsstraat in Ermelo is vrijwel identiek. Hier is te zien hoe een van de twee met een krik het rolluik omhoog weet te krijgen terwijl de man met voorhamer naar binnen kruipt en de vitrines kapot slaat. Bij beide kraken gaan de daders er met witte bigbags vol goud en juwelen vandoor.

DNA-bewijs
De 28-jarige verdachte uit Almere, die in juni dit jaar werd opgepakt, zou een van die twee daders zijn. Zijn DNA-materiaal is op gereedschappen gevonden dat bij zowel de kraak in Zwolle als die in Ermelo is achtergelaten. De man, die ten tijde van de aanhouding in Almere stond ingeschreven maar inmiddels in Zwijndrecht woont, is begin dit jaar ook nog in België veroordeeld voor een snelkraak. Hij kreeg daarvoor 20 maanden cel opgelegd.

De daders vervoerden de juwelen in bigbags. De man had thuis precies zo'n bigbag liggen. Hij meent dat zijn DNA mogelijk op het gereedschap is gekomen omdat hij veel aan scooters klust. Hij zou dat onder meer bij zijn vriendengroep in Almere doen en heeft daar mogelijk gereedschap in een schuur aangeraakt. Enkelen van die vrienden hebben mogelijk iets op hun kerfstok, suggereerde de verdachte.

Het viel de recherche op dat hij sinds begin dit jaar sieraden verpandde. Foto's van die juwelen werden echter niet door de juweliers uit Ermelo en Zwolle herkend.

'Professionele aanpak'
De officier van justitie omschreef beide kraken als zeer professioneel. Zo duurde de kraak in Zwolle nog geen twee minuten. Daar werd voor 113.000 euro aan goud en sieraden buitgemaakt. Ook werd gebruik gemaakt van snelle auto's en wisten de daders precies waar ze in de zaak moesten zijn.

De advocaat van de verdachte vroeg om vrijspraak. De telefoon van zijn cliënt straalde twee weken voor de snelkraak een mast in Ermelo aan. Het Openbaar Ministerie ziet hier een voorverkenning in. Maar negen minuten later straalde die telefoon al een mast in Zeewolde aan, zei de raadsman. Negen minuten is veel te kort voor een voorverkenning.

De uitspraak van de rechtbank volgt op 26 september.


Lees meer

Flevoland - Politie haalt dronken spookrijder van de weg

12-09-23

Een dronken spookrijder is maandag van de A6 bij Almere gehaald. Dat meldt de politie een dag later. De man reed van Lelystad naar Almere zo'n 29 kilometer tegen het verkeer in.

De politie kreeg in de vroege ochtend rond 4.45 uur een melding over de spookrijder. Het lukte niet om de man op de A6 bij Lelystad tot stoppen te dwingen. Daarop werd besloten om de automobilist bij Almere op te wachten. Daar werd het verkeer tijdelijk stilgezet.

Agenten stonden bij Almere met blauwe zwaailampen, stopborden en oranje zaklampen. De bestuurder minderde wel vaart, maar reed toch door. De politie zette de achtervolging in. Agenten gingen naast hem rijden en duwden de auto vervolgens in de berm.

Bestuurder gewond door eerder ongeluk
De automobilist is aangehouden. Zijn rijbewijs bleek niet meer geldig te zijn. Ook was de man gewond. Dat kwam omdat hij zondagavond een ongeluk had veroorzaakt in Almere. Daarbij vielen meerdere gewonden, onder wie de spookrijder zelf, aldus de politie.


Lees meer



 
U kunt zich indien gewenst weer afmelden.
Afmelden
Bekijk e-mail in browser



© OmroepFlevoland

Email Marketing Powered by Mailchimp