Nieuws van vandaag


Almere - 5 miljoen om jeugdcriminaliteit in Almere tegen te gaan, zorgen over kleine groep

13-12-23

Almere mag in navolging van Lelystad nu ook meedoen aan een landelijk programma om jeugdcrimaliteit tegen te gaan. In totaal krijgt de gemeente vijf miljoen euro van het Rijk. Met het geld kan voorkomen worden dat kinderen en jongeren het criminele pad opgaan.

Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat een kleine groep jongeren steeds eerder betrokken is bij zware criminaliteit. Die jongeren zijn volgens de gemeente geharder en hebben een grote impact op de veiligheid in de stad.

De gemeente wilde daarom al langere tijd aansluiten bij het programma. De Flevolandse politiechef sloeg begin dit jaar alarm, zonder investering zouden steeds meer jongeren in de criminaliteit belanden. Over die waarschuwing werden Kamervragen gesteld en de minister van Justitie en Veiligheid gaf toen aan dat Almere mogelijk zou mogen aanhaken.

Zorgen over kleine groep
Burgemeester Hein van der Loo geeft aan dat met veel jongeren in de stad goed gaat, maar dat hij zich zorgen maakt over een kleine groep. Hij wil die jongeren perspectief bieden. Dat wil hij doen door te voorkomen dat ze op het verkeerde pad belanden, maar ook op te treden als dat nodig is.

De vijf miljoen komt uit het programma 'Preventie met Gezag.' Het wordt op twee manieren ingezet. De helft is beschikbaar voor het voorkomen dat jongeren in de criminaliteit belanden. De weerbaarheid van jongeren die opgroeien in slechte omstandigheden moet vergroot worden.

Ook wordt dit budget ingezet om jongeren die al betrokken zijn bij criminaliteit te ondersteunen om een positief alternatief te kiezen.

Nieuwe vorm jeugdreclassering
De andere helft wordt gebruikt om jeugdcriminaliteit terug te dringen. Dit geld gaat naar veel verschillende organisaties. Het gezag in kwetsbare wijken moet versterkt worden met het geld. Ook is het geld beschikbaar om jongeren die al met de politie in aanraking komen beter te ondersteunen. Ook komen er nieuwe vormen van jeugdreclassering bij.

Meerdere instanties in Almere gaan met het geld aan de slag. Onder andere de politie, het Openbaar Ministerie, jongerenwerkers en scholen.

Lelystad krijgt ook geld
Naast Almere krijgt dus ook Lelystad geld uit dit potje, namelijk vier miljoen.

In november kondigde de burgemeester van Almere de komst van het geld al aan. Hij zei toen dat het ook kan bijdragen aan het terugbrengen van het aantal explosies in Almere.

In 2026 vindt er een evaluatie plaats om te kijken of het heeft geholpen.


Lees meer

Flevoland - Zes vrouwen maken kans op nieuwe WELdoeners prijs

13-12-23

Zes Flevolandse vrouwen maken kans op een nieuwe prijs: de zogenoemde WEL award. Die is in het leven geroepen voor WELdoeners in onze provincie. Een jury zoekt een persoon die een boegbeeld is en positieve resultaten boekt.

"Het gaat om een andere kijk op gezondheid", zegt Sven van der Burg, woordvoerder van WEL award verkiezing. "Van je zwakte een kracht maken en kijken naar wat je wel kunt." Het is volgens hem veel meer dan mensen vaak denken.

Werk op de tweede plaats
Eén van de genomineerden is Martine Kruider. Ze is mede-eigenaar van kringloopwinkel De Basisz in Zeewolde en heeft ook een biologische boerderij. Bij het personeel in de kringloopwinkel staat het individu voorop. Het werk komt op een tweede plaats.

"We zijn een leerwerkbedrijf voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken", zegt Martine Kruider. Op die manier kunnen zoveel mogelijk mensen die bij de kringloop werken een goede dag ervaren. "Als je hier werkt en je moet soms even tot rust komen dan is dit je plek", zegt ze.

Impact
Sven van der Burg zegt dat er bij de genomineerden wordt gekeken naar de impact in de regio. Het zijn mensen die werkzaam zijn in onder meer de natuur-, onderwijs- of welzijnssector en graag positiviteit uit willen dragen.

De genomineerden zijn Daniëlle van Kampen van Coloriet, Liesbeth Bronkhorst van Stad & Natuur Almere, Martine Visser van de Flevolandse Patiëntenfederatie, Pauline van der Zee van Zorggroep Oude en Nieuwe Land, Sanne Kooiman van stichting Scherp en dus Martine Kruider.

De prijs wordt donderdag rond 17:00 uur uitgereikt in De Meerpaal in Dronten.


Lees meer

Swifterbant - Geen vaste plek meer voor carbidknallers in Swifterbant

13-12-23

Inwoners van Swifterbant die carbid willen schieten tijdens de jaarwisseling, kunnen niet meer op een vaste plek in hun dorp terecht. De gemeente heeft geen locatie kunnen vinden om het knallen mogelijk te maken. Daardoor moeten de carbidschieters uitwijken naar Dronten en Biddinghuizen.

Volgens de gemeente wordt een 'relatief kleine groep' van zo'n tien tot vijftien inwoners getroffen. Zij konden voorheen carbidschieten op de locatie 'Tarpan grasveld', maar die locatie is verkocht. Daarom werd er vorig jaar in eerste instantie een andere plek gekozen.

Die plek leidde tot klachten van onder meer omwonenden en een dierenpension. Daarom werd op het laatste moment toch weer uitgeweken naar het verkochte grasveld.

Zoektocht naar plek leverde niks op
Dat is volgens de gemeente geen oplossing voor de langere termijn. Met meerdere betrokken partijen is daarom gekeken naar een nieuwe, vaste plek. Maar die kon de gemeente niet vinden.

In het dorp heeft de gemeente geen eigen grond meer waar carbid geschoten kan worden. Ook werd er geen locatie op terreinen van bijvoorbeeld verenigingen gevonden.

Boa's en agenten zijn extra alert
Daarom moeten de inwoners van Swifterbant naar de twee andere Drontense carbidlocaties: de Kromme Rijn in Dronten en het evenemententerrein in Biddinghuizen. Ook kunnen ze eventueel op terreinen in het buitengebied terecht, maar dan moeten ze wel eerst toestemming vragen aan de eigenaren.

Boa's en agenten houden in de gaten of de carbidschieters niet op een alternatieve, illegale plek bij het dorp gaan schieten.


Lees meer

Lelystad - Dronken vrouw (31) rijdt op A6 auto van de weg: flinke boete en rijontzegging

13-12-23

Nietsvermoedend reed een automobilist in de nacht van 27 augustus vanuit Groningen terug naar Brabant. Hij was bij zijn vriendin geweest. Maar op de A6 ter hoogte van Lelystad zag hij in zijn achteruitkijkspiegel een auto hard op hem afkomen. "Plots voelde ik dat ik werd geraakt en voor ik het wist, lag ik op de kop in de sloot van de berm." De veroorzaker van de botsing: een dronken 31-jarige vrouw uit Harlingen.

Zij moest zich woensdag melden bij de politierechter in Lelystad. Volgens de officier van justitie maakte ze zich niet alleen schuldig aan drankrijden, ze ging er na de aanrijding ook nog eens te voet vandoor via de vluchtstrook.

"Dit had heel anders kunnen aflopen, het is een wonder dat er geen doden zijn gevallen", zei de aanklager tijdens de rechtszitting. De Friezin was hier niet komen opdagen, wat volgens de officier niet in haar voordeel sprak. "Ze neemt totaal geen verantwoordelijkheid voor wat ze heeft gedaan."

Ongeloofwaardig verhaal
Bij de politie vertelde de vrouw dat ze maar twee wijntjes op had en dat ze het slachtoffer niet had zijn rijden, omdat hij zijn achterlichten niet aan had. "Een totaal ongeloofwaardig verhaal, gezien de score van de blaastest en de getuigen die helemaal niets hebben gezegd over gedoofde achterlampen", vertelde de officier.

Na de botsing belandde de Friezin met haar auto in de middenberm en sloeg op de vlucht via de vluchtstrook. "Ik was zo geschrokken, ik raakte in paniek." De politie kon haar niet veel later alsnog in de boeien slaan.

'Zorgelijke zaken'
De politierechter had net als de aanklager geen goed woord over voor de vrouw. Vooral ook omdat ze niet eens mocht rijden. De Poolse autoriteiten hadden haar rijbewijs eerder al ongeldig verklaard. Op haar strafblad staan volgens de rechter 'zorgelijke zaken' die ook te maken hebben met drank.

Zij veroordeelde de vrouw daarom tot een boete van 1.000 euro, twee weken cel voorwaardelijk en een rijontzegging van een jaar, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Dat was gelijk aan wat de officier had geëist.

"Een zwaardere straf dan gebruikelijk bij dit soort zaken, maar hier gaat het wel om een auto die op de kop in de sloot terechtkwam. Het zal je maar gebeuren", zei de rechter daarover.


Lees meer

Almere - Toekomst bevrijdingsfestivals in gevaar, Almere vraagt geld van Rijk

13-12-23

De gemeente Almere wil dat demissionair premier Mark Rutte geld vrijmaakt voor bevrijdingsfestivals. Gemeente Roermond heeft daarover een brief aan de premier gestuurd en die is ook door Almere ondertekend. De festivalorganisaties zitten sinds de coronacrisis in de financiële problemen.

In de brief wordt om 1 miljoen euro euro gevraagd. Het geld dat wordt vrijgemaakt moet in een garantiefonds komen. De Tweede Kamer steunde eerder een voorstel om het fonds er voor het eind van het jaar te laten komen.

Financiële problemen
Dit jaar trokken de festivals al aan de bel bij de minister-president. De meeste van de veertien gratis bevrijdingsfestivals hebben te maken met tekorten. Ook hebben enkele organisaties door het slechte weer dit jaar verlies gedraaid.

Gemeenten en provincies financieren de festivals deels, maar de steun van de overheid is belangrijk om de toekomst ervan te waarborgen, aldus de stichtingen. De evenementen staan op 'omvallen' zeggen ze. Zo zijn reserves uitgeput en de kosten flink gestegen.

Verzekeren
Het benodigde geld wordt gebruikt om de festivals te verzekeren tegen slecht weer. In de brief wordt ook gevraagd om te kijken hoe de evenementen ook in de toekomst veilig gesteld kunnen worden.

De brief is in ieder geval ook ondertekend door de gemeente Den Haag.


Lees meer

Almere - Zuidersluis weer open, grote opknapklus van alle bruggen en sluizen bijna klaar

13-12-23

Boten die van Almere richting het Markermeer willen varen, kunnen na bijna vier maanden weer gebruikmaken van de Zuidersluis. De renovatie is afgerond.

Eén van de onderdelen van de renovatie was de ombouw van het bedieningssysteem. Er moesten motoren worden vervangen, nieuwe elektriciteits- en glasvezelkabels worden aangelegd en er moesten nieuwe schakelkasten, slagbomen en camera's worden geïnstalleerd. Ook werd de omroepinstallatie vernieuwd.

Groot onderhoudsproject
Bijna vier jaar geleden startte de provincie met de renovatie van alle 13 bruggen en 11 sluizen in Flevoland. Het totale project kost ruim 70 miljoen euro.

De Urkersluis was de eerste locatie die aangesloten werd op een nieuwe bediencentrale in Lelystad. De Zuidersluis is de vijftiende en laatste locatie die op het nieuwe bedieningssysteem van de centrale in Lelystad is aangesloten.

Nog één sluis te gaan
Het grote onderhoudsproject van de provincie moet komend jaar klaar zijn. Deze winter staat er nog één sluis op de planning om gerenoveerd te worden.

Het gaat om de Larsersluis in de Hoge Vaart bij Biddinghuizen. Dat is een zelfbedieningssluis, waardoor deze sluis niet aangesloten hoeft te worden op de centrale in Lelystad.

De opknapbeurt van sluizen en bruggen in Flevoland liep door de coronapandemie vertraging op. Onderdelen van verschillende objecten konden niet geleverd worden. Bijvoorbeeld elektronica voor de bediening op afstand.


Lees meer

Flevoland - Provincie verrast over kaartje met 'vervuilde' gebieden in deze provincie

13-12-23

De provincie is verrast over een kaartje van het ministerie van Landbouw. Hierop heeft het ministerie in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland enkele landbouwgebieden ingetekend, waar de kwaliteit van het oppervlaktewater niet goed is. Boeren zullen hier de hoeveelheid mest versneld moeten afbouwen.

De provincie wist dat in sommige wateren de normen voor de waterkwaliteit niet werden gehaald, aldus een woordvoerder. Maar zij is verrast dat het ministerie een strengere methode heeft toegepast om gebieden aan te wijzen.

Het kaartje staat in een bijlage van een brief die demissionair minister Piet Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) op 5 december aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. In de brief gaat de minister in op de stapsgewijze afbouw van zogeheten graasdiermest.

Tekst gaat verder onder de kaart:[image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/Kaart-1702466502.jpg]Mest afbouwen
De Europese Commissie verlangt van Nederland dat de hoeveelheid mest van de melkveehouderij tot 2025 wordt afgebouwd. Nederland verliest dan een jarenlange uitzonderingspositie om per hectare meer mest toe te staan, in jargon derogatie genoemd.

Brussel verlangt van Nederland dat het zogeheten nutriënten-verontreinigd (NV)-gebied aanwijst. Hier moet de uitstoot van fosfor en stikstof als gevolg van dierlijke mest per hectare versneld worden verminderd, totdat aan de norm wordt voldaan. Het ministerie van LNV heeft vervolgens in heel Nederland NV-gebieden aangewezen.

Drie gebieden
In Flevoland gaat het alleen om oostelijk en zuidelijk Flevoland. Op een kaartje zijn de gebieden grof ingetekend. Het grootste gebied lijkt te lopen vanaf de Larserweg, langs de Vogelweg tot aan de A27, dus in het hart van de twee polders.

Een tweede gebied loopt vanaf Lelystad via Swifterbant tot Dronten. De Dronterweg tussen Lelystad en Dronten lijkt hier de zuidelijke grens. In deze twee gebieden is volgens het ministerie sprake van verontreiniging van het oppervlaktewater door stikstof en fosfor.

Een derde gebied loopt in een smalle strook langs de Randmeren vanaf grofweg het aquaduct bij Harderwijk tot aan Roggebot naar Kampen. Hier is alleen sprake van te veel fosfor.

Welke boerderijen in het gebied vallen of niet, is niet helder. De minister zegt dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hiernaar gaat kijken. Een landbouwbedrijf dat voor de helft of meer in een NV-gebied ligt, moet maatregelen nemen.

Vooraf niet betrokken
De provincie heeft op dit moment zelf ook niet meer informatie. Een woordvoerder van verantwoordelijk gedeputeerde Sjaak Simonse zegt dat de provincie vooraf niet betrokken is geweest bij de aanwijzing van de Flevolandse gebieden. Pas eind november heeft de minister de provincies geïnformeerd en een week later de Tweede Kamer.

Welke maatregelen er nodig zijn om de kwaliteit van het oppervlaktewater in de drie gebieden weer aan de norm te laten voldoen, is nog onduidelijk. De provincie en het Waterschap Zuiderzeeland zijn nog bezig met een onderzoek naar de normen voor de stoffen in het water.

Daarbij wordt gekeken naar de hoeveelheid stikstof en fosfor die van nature in het Flevolandse water voor komt. De studie is pas volgend jaar gereed.


Lees meer

Flevoland - Een technische universiteit en extra spoorlijnen, Flevoland komt met wensenlijst

13-12-23

Een technische universiteit, meer zorgvoorzieningen, extra spoorlijnen en sneller geld van het Rijk voor de groei van Flevoland. Dat zijn enkele wensen voor de komende tientallen jaren, die de provincie, de zes gemeenten en het waterschap indienen bij het Rijk. Ze doen dit in het zogeheten 'Ruimtelijk Voorstel', waarover Provinciale Staten woensdag een besluit nemen.

Begin dit jaar heeft het kabinet alle twaalf provincies gevraagd om voor januari aan te geven wat er tot 2030 en vervolgens tot 2050 in hun gebied moet gebeuren en mogelijk is. Het Rijk beoordeelt de voorstellen en bundelt ze in de Nationale Omgevingsvisie, een plan hoe heel Nederland zich moet ontwikkelen.

De provincie Flevoland heeft de zes gemeenten en het Waterschap Zuiderzeeland om hun mening gevraagd. Die is verwerkt in een eindvoorstel, waarover de Staten woensdag stemmen. Het voorstel is een verlanglijst geworden met wensen op het gebied van vitale steden en dorpen, de economie, en de natuur en waterhuishouding.

Niet alleen stenen
Almere en Lelystad hebben eerder aangeboden om 40.000 huizen te bouwen. Urk wil graag apart aandacht voor de eigen groei. Maar het moet niet bij stenen blijven, er zijn ook voorzieningen nodig om de samenleving vitaal en leefbaar te houden.

Zo willen de provincie en gemeenten extra aandacht voor het op peil houden van de gezondheidszorg. Een extra impuls is nodig om het tekort aan huisartsen terug te dringen. Ook moet het Rijk helpen met zorgvoorzieningen voor ouderen en hulpbehoevenden, omdat Flevoland straks sneller vergrijst.

Versterking onderwijs
Almere, Lelystad en Dronten dringen aan op uitbreiding van het onderwijs. Niet alleen mbo en hbo, maar Almere wil ook een technische universiteit. Lelystad en Dronten willen dat Wageningen Universiteit in Flevoland definitief de Boerderij van de Toekomst vestigt en daarmee het landbouwonderwijs versterkt. Lelystad wil dat de overheid, het onderwijs, en ondernemers nog meer samenwerken en dit vastleggen in een nieuw convenant.

Stroom en wegen
De uitbreiding van het stroomnet moet snel worden geregeld. De provincie en de gemeenten hebben het kabinet daarom vorige week al gevraagd om van Flevoland een proefgebied te maken voor snellere regelgeving. Vooral Almere is bezorgd dat de bouwplannen in de knel komen als huizen niet op het stroomnet kunnen worden aangesloten.

Minstens zo belangrijk is dat Flevoland goed bereikbaar blijft. Via de weg door de A6, A27 en N50 te verbreden. En via het spoor met de aanleg van de IJmeerverbinding naar Amsterdam, de Lelylijn naar het Noorden en via de Stichtse Lijn naar Utrecht. Hierover moeten nu eens harde afspraken worden gemaakt.

Duidelijkheid eist Flevoland ook over de opening van Lelystad Airport voor groot vliegverkeer en de plannen voor een nieuwe kazerne. In het geval van de kazerne wil vooral Zeewolde antwoord. Alleen onder de juiste voorwaarden willen provincie en gemeenten aan de projecten meewerken.

Landbouw en natuur
Flevoland is vooral een landbouwprovincie en moet dat ook blijven. Maar de provincie wil dat de landbouw overschakelt naar duurzame landbouw. Dronten vindt dat de overheid duidelijker moet zijn hoe de verduurzaming er in de praktijk uit moet zien en waar de landbouw in elk geval behouden moet blijven.

Het waterschap merkt hierover op dat door bodemdaling bepaalde gebieden straks niet meer geschikt zijn voor landbouw. Het Rijk moet zich hiermee bemoeien en open staan voor experimenten en maatwerkafspraken op het gebied van landbouw en waterbeheer.

Flevoland vraagt in elk geval duidelijkheid over de gevolgen van de mogelijke stijging van het waterpeil van het IJsselmeer voor onze dijken. Het waterschap wil dat nader wordt onderzocht waar bij extreme regenval het water in de polders kan worden opgeslagen. Tegelijk wil de provincie de deur open houden voor buitendijkse woningbouw.

De centen
Voor alle voorstellen, maar met name voor de groeigemeenten geldt: het Rijk moet sneller met geld over de brug komen. Nu krijgen gemeenten rijksbijdragen die zijn gebaseerd op het aantal inwoners van twee jaar geleden. Flevoland vraagt juist om groeiplannen twee jaar vooraf te financieren, omdat de ontwikkelkosten vaker toenemen. Deze methode is eerder al gebruikt bij Vinex-woonwijken.

Provinciale Staten
Naar verwachting komen Provinciale Staten woensdag nog met diverse aanpassingen en aanscherpingen van het Ruimtelijk Voorstel, voordat dit naar het Rijk wordt gestuurd. Zo gaf de BBB onlangs tijdens een commissievergadering aan dat het opgeven van landbouwgrond vanwege bodemdaling, zoals het waterschap stelt, voor die fractie onbespreekbaar is.


Lees meer

Emmeloord - Mensen met alzheimer en parkinson zingen samen kerstliedjes: ''Massage voor brein''

13-12-23

'Het zijn de kleine dingen die het doen', dat liedje van Saskia en Serge wordt uit volle borst meegezongen in een zaaltje bij de Heilige Michaël kerk in Emmeloord. De zangers en zangeressen zijn mensen met geheugenproblemen, door onder meer de ziekten alzheimer en parkinson. Ze krijgen zangtherapie, wat voor hen valt onder 'de kleine dingen die het doen'.

In navolging van Swifterbant heeft Noordoostpolder nu ook een zogenoemde 'ZingCirkel'. Mensen met geheugenproblemen komen daar samen om te zingen. In een gekleurde ordner zitten tal van liedjes, vaak uit hun jeugd.

[quote:Marian de Waal, zorgzangeres:"Zingen geeft een soort massage aan het brein"]

Aan het hoofd van de tafel zit zorgzangeres Marian de Waal. Zij ziet de groep met zangers opveren na iedere bijeenkomst. "Zingen geeft een soort massage aan het brein", legt De Waal uit. Door te zingen worden in het brein emoties en herinneringen weer naar boven gehaald.

[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/231213ZingCirkel2_4F9979EFCF214CCEC1258A8300698842.jpg]Zingen geeft fijn gevoel
Aan tafel zitten ook Luuk en Maria Droog. "Zingen is voor iedereen belangrijk", vertelt Luuk. Hij was enige tijd zijn stem kwijt. Door de zangtherapie ging het vooruit, vertelt zijn vrouw. Ze ziet aan haar man dat zingen hem gelukkig maakt.

Volgens zorgzangeres De Waal woont zeventig procent van de mensen met geheugenproblemen thuis. Met een middagje zingen komen zij uit een soort isolement omdat ze soms minder kunnen meedoen in de maatschappij. Zingen zorgt dan op een eenvoudige manier voor een positieve prikkel. De deelnemers krijgen een fijn gevoel waardoor ze uit een angstig of onzeker gevoel kunnen komen.

Ter plekke bepalen de zorgzangeres en de groep zangers wat het repertoire van de middag wordt. Nu met de donkere dagen in het verschiet is het thema kerst.

[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/231213ZingCirkel3_9A731D30A4735C69C1258A83006DCBA2.jpg]


Lees meer

Lelystad - Lelystadse ruiltuin in een soort asiel voor planten, krijgt geld voor tuinhuis

13-12-23

Elk jaar mogen inwoners van Lelystad plannen indienen bij de gemeenteraad, om daar geld voor te krijgen. Dat gaat van een aantal tientjes, tot tienduizenden euro's. De Ruiltuin, in het Bultpark, kreeg 1375 euro om hun tuinhuis op te knappen.

Wie is uitgekeken op de planten in z'n tuin, kan terecht bij de ruiltuin. Ongewenste planten worden ingeleverd en bezoekers mogen een andere plant uitzoeken om weer mee te nemen. Het was ooit een initiatief van Lucas Thijssen. Hij noemt het een soort asiel, maar dan voor planten.

Van gereedschapsschuur naar bibliotheek
Vooral in het voorjaar wordt er veel geruild. De stichting wordt gerund door vier vrijwilligers, vanuit een tuinhuisje. Maar die mag best wat mooier worden ingericht, vinden ze zelf. "Vroeger lag hier al het gereedschap, maar daar hebben we nu een apart huisje voor", vertelt Thijssen.

"Nu willen we hier een plek maken waar je rustig kan vergaderen, koffie kan drinken en bijeenkomsten kan organiseren." Ook moet er een klein bibliotheekje komen met boeken over planten die in de buurt groeien.

Van het geld dat de vrijwilligers van de gemeente krijgen, kopen ze de benodigde materialen. Het werk doen ze zelf, al kunnen ze altijd nog nieuwe vrijwilligers gebruiken. Volgens Thijssen is de Ruiltuin namelijk nooit af. "Er gaan weer planten weg, dan komen er weer planten bij. Dat is prachtig."[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/231212motiemarktruiltuin27_4DDD7FC0FC325D33C1258A840032B4B3.jpg]


Lees meer

Biddinghuizen - Na vele protesten mogen hertjes toch blijven, dierenpark De Scharrelberg opgelucht

12-12-23

Grote opluchting bij dierenpark De Scharrelberg in Biddinghuizen. De hertjes mogen toch blijven. Het kabinet wilde volgend jaar herten op alle kinderboerderijen verbieden, maar ziet daar nu toch vanaf.

Tot tevredenheid bij dierenverzorger Jack Graumans. Bij het dierenpark lopen nu vijf hertjes rond. "We zijn hartstikke blij dat we met de herten door mogen gaan. We waren al verrast dat het kabinet er sowieso mee bezig was."

Dierenwelzijn zou in het geding zijn
Dierenwelzijnsorganisaties hoopten dat hertenkampen op termijn zouden worden gesloten, omdat volgens deskundigen herten in de kampen hun natuurlijke gedrag niet kunnen vertonen.

Graumans is ervan overtuigd dat zijn dieren het prima hebben. "Ze worden hier goed verzorgd en krijgen genoeg eten en drinken. Er staan wel hekken omheen, maar ze hebben hier de ruimte en vrijheid genoeg." De kinderboerderij is 1,5 hectare groot.

Vele protesten
Demissionair landbouwminister Piet Adema stuurde dinsdag een brief aan de Tweede Kamer. Daarin schrijft hij terug te komen op zijn voornemen om in verband met het dierenwelzijn de hertenkampen te verbieden.

Hij trekt zich de vele protesten aan die kwamen tegen het verdwijnen van de kampen, die in Nederland een lange geschiedenis kennen.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/hertenkamp28_3DBE734A2DF43EA4C1258A83006BA3B2.jpg]


Lees meer

Lelystad - Leo (77) versiert praalwagens voor Lichtjesparade Lelystad

12-12-23

In een oude loods aan de Vaartweg in Lelystad boort Leo Veeger (77) wat schroeven in een praalwagen. Terwijl hij een reflectorlicht bevestigt, zet collega Stef Vos een accu op de wagen. De twee pensionado's maken zeven praalwagens klaar voor de Lichtjesparade in Lelystad van aanstaande zaterdag.

"Vroeger lagen hier aardappels opgeslagen", zegt Leo enthousiast bij binnenkomst in de koude en vochtige loods. Een straalkacheltje verwarmt de ruimte, maar de golfplaten op het dak verraden dat daar niet tegenaan te stoken is. Leo wil graag een warmere ruimte: "Maar dat kost geld. En ruimte. Want onze praalwagens moeten er wel inpassen."[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/231212_treintje_8BEFBF3D6D229090C1258A83006A7C30.jpg]Piratenboot en arrenslee
Tijdens een rondleiding noemt hij ze één voor één op: een arrenslee, een piratenboot, een locomotief, een snoephuisje, een ballon en een kasteel.

Samen met oud-monteur Stef begon hij afgelopen februari al te klussen. "Als je in augustus pas begint, ben je veel te laat." Ze zijn het hele jaar bezig. "We willen niet elk jaar hetzelfde, dus we veranderen elke keer wat aan de wagens."

Zevende editie
Het is de zevende editie van de Lichtjesparade. Tv-zender SBS6 organiseerde tien jaar geleden een Kerstparade met praalwagens in Lelystad. Leo was destijds voorzitter van wijkraad Stadshart. Hij was zó enthousiast dat hij samen met anderen besloot om zelf een Kerstparade te organiseren.

"We begonnen klein met lichtjes voor de kinderen, maar later zochten we praalwagens op marktplaatsen." De meeste komen van carnavalsverenigingen, anderen hebben ze zelf gebouwd.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/E366A4362E82ED0DC1258A83003999A620231212_112507_C8C24478B514D241C1258A83003999B7.jpg]Maar dat kost geld, en Leo heeft helemaal geen trek om sponsoren te vinden. Daarom vroeg hij in 2022 City Marketing Lelystad om de Lichtjesparade over te nemen ‘voor het symbolische bedrag voor 1 euro'. "Dan kan ik me richten op waar ik goed in ben: de boel mooi maken."

Jeroen van Amerongen, projectmanager van City Marketing Lelystad, bevestigt dat dit de tweede editie is die zijn organisatie organiseert. "Het dreigde ten onder te gaan", zegt van Amerongen. "Nu managen wij het project en kunnen Leo en Stef zich focussen op het uitvoerende werk." Hij wil ze zo lang mogelijk betrokken houden.

Liefde en plezier
Leo is daar erg blij mee, maar hij hoopt wel dat de groep vrijwilligers snel uitbreidt. "Ik ben nu bijna 80 en als ik gezond blijf ben ik er volgend jaar weer bij. Ik wil niet dat het daarna stopt."

Er moet volgens Leo wel wel geschikte opvolging zijn. "In dit werk zit veel liefde en plezier." In de loods is het vaak koud, dus je hebt wel passie nodig. Uiteindelijk doet hij het voor de kinderen.

Van Amerongen weet dat het ingewikkeld is om nieuwe vrijwilligers te vinden. "Dit jaar hebben we kerken aangeschreven of ze een praalwagen willen adopteren." Dat gaan ze ook bij de brandweer en bij scholen doen. "Misschien levert dat wat op", zegt hij hoopvol.

Bekijk hier het interview met Leo en Stef:
[video:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/video/middel/231212_Lichtjesparade_00001BSQ.mp4]


Lees meer

Almere - Yara ten Holte strandt in kwartfinales van WK handbal

12-12-23

De Nederlandse handbalsters hebben dinsdagavond verloren tegen Noorwegen in de kwartfinales van het WK. Onder hen speelde ook Yara ten Holte uit Almere, tot tien minuten voor het einde van de wedstrijd. De thuisspelende Noren wonnen met 29-23.

Het was de eerste nederlaag van de ploeg van bondscoach Per Johansson op het WK maar wel een gevoelige. De voorgaande zes wedstrijd eindigden in ruime overwinningen, maar regerend wereldkampioen Noorwegen liet zich niet verrassen.

Scorende keep
Ten Holte hield de eerste strafworp van Noorwegen tegen maar vrij kort daarna volgde toch de 1-0 voor de Noren. Een paar minuten later wist de Almeerse op haar beurt het lege doel van Noorwegen te vinden. Dat kon echter niet voorkomen dat uiteindelijk de Noren wisten te winnen.

De Almeerse kon na het verlies haar tranen niet bedwingen. "Ik weet wat er in het team zit en het geloof was er. (..) Ik had het gevoel we gaan dit doen en als het dan niet lukt, dan ja, dat is gewoon verdrietig", reageert ze na de wedstrijd.[video:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/video/middel/231213_Handbal_00001BT1.mp4]
Binnenkort nog wedstrijden
Nederland kan zich nu opmaken voor wedstrijden voor de vijfde tot achtste plaats. Een schrale troost is dat het vrouwenteam wel verzekerd is van een plek op het Olympisch kwalificatietoernooi in april volgend jaar.

Dione Housheer en Angela Malestein waren de topschutters aan Nederlandse zijde. Zij scoorden elk vier punten.


Lees meer

Almere - Almere City wil binnen 2 jaar ook een vrouwentak in AlmEredivisie #15

12-12-23

Almere City algemeen directeur John Bes en Jong Almere City aanvoerder Guus Beaumont schuiven deze week aan in aflevering 15 van #AlmEredivisie: De Podcast.

In de podcast van Omroep Flevoland en 1Almere bespreken we elke week de verrichtingen van de kersverse eredivisionist Almere City FC tijdens hun debuutjaar op het hoogste niveau.

Presentator Martijn de Groot blikt met Bes en Beaumont onder andere terug op de uitwedstrijd tegen AZ (die afgelopen zaterdag met 4-1 verloren ging) en kijkt met het duo vooruit op de belangrijke thuiswedstrijd van komend weekeinde tegen Vitesse.

Vrouwentak binnen 2 jaar
Algemeen directeur Bes vertelt verder in de podcast dat zijn club serieus overweegt om ook een vrouwentak op te starten. Op dit moment organiseert Almere City alleen wekelijks trainingen en clinics voor vrouwen.

"Uiteindelijk is het de doelstelling van de KNVB dat alle BVO's (Betaald Voetbal Organisaties) ook een vrouwenteam inschrijven", zegt Bes. "Dat zijn wij ook zeker van plan. Alleen doen we dan wél op basis van een goed plan, niet op basis van maatschappelijk verantwoord zijn: daarmee doe je de vrouwen veel tekort."

Serieus aanpakken
Bes vervolgt: "Je wil het serieus aanpakken, want het niveau moet omhoog. Dus je moet het daadwerkelijk commercieel goed kunnen 'funden': je moet de faciliteiten kunnen bieden die ervoor nodig zijn om het niveau te halen dat je nastreeft."

Dat betekent volgens hem automatisch dat de club er pas instapt als het goed genoeg is volgens het bestuur. Bes zegt dat het al jarenlang een onderwerp van discussie is. "Achter de schermen werken we eraan, maar we stappen er pas in als het gevoel goed is en dat we ook denken dat we het duurzaam beter kunnen maken", aldus Bes.

Ook vrouwen-jeugdopleiding
De algemeen directeur verwacht dat Almere City binnen twee jaar zal beginnen met een vrouwentak. Het eerste vrouwenelftal zal dan moeten beginnen in de toekomstige eerste divisie en zal dan moeten promoveren naar het hoogste niveau: de eredivisie. Er zal dan ook een vrouwen-jeugdopleiding gestart worden.

Volgens Bes zijn Almere en Flevoland een perfect gebied voor zo'n jeugdopleiding, omdat getalenteerde meisjes nu moeten uitwijken naar andere gebieden. Bes verwacht daarom dat een vrouwentak van Almere City in een behoefte kan voorzien.

City overwoog vrouw als hoofdcoach
Directeur John Bes bevestigt verder in de podcast dat Almere City een paar jaar geleden heeft overwogen om als eerste betaald voetbalclub van Nederland een vrouw als hoofdcoach aan te stellen. Sarina Wiegman stond destijds op een short-list van mogelijke nieuwe trainers van de jongste profclub van Nederland.

Tot een serieus gesprek met de ex bondscoach van Oranje en de huidige bondscoach van Engeland kwam het uiteindelijk niet, omdat andere kandidaten de voorkeur kregen in combinatie met 'koudwatervrees', aldus Bes.

De podcast is te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify en op deze website.

Of luister hier:[iframe:https://podcasters.spotify.com/pod/show/almeredivisie/embed/episodes/15---Binnen-twee-jaar-vrouwentak-e2d5m31/a-aantu1t:102]


Lees meer



 
U kunt zich indien gewenst weer afmelden.
Afmelden
Bekijk e-mail in browser



© OmroepFlevoland

Email Marketing Powered by Mailchimp