Nieuws van vandaag


Lelystad - Eis: verplichte begeleiding voor schizofrene vrouw die man in gezicht stak

14-10-23

De officier van justitie wil dat een 51-jarige vrouw uit Almere zich verplicht laat begeleiden door een GGZ-instelling. De vrouw is schizofreen en stak op 9 juli vorig jaar iemand in zijn wang. Ook veroorzaakte ze met Oud en Nieuw onder invloed van alcohol een aanrijding op de A10 in Amsterdam en ging er gevaarlijk slingerend vandoor.

De persoon die werd aangereden vertelde bij de politie dat de verdachte met haar hoofd tegen het raam lag toen ze tegen zijn auto botste. Hij toeterde, ze schrok wakker en stak haar middelvinger op, zei hij. Daarna ging de Almeerse er vandoor. Terwijl hij haar achtervolgde, belde hij het alarmnummer. De rode Citroën Saxo van de Almeerse reed levensgevaarlijk over de weg, zo zei hij, slingerend van links naar rechts. De politie kon haar pas bij Almere met veel moeite klemrijden, nadat ze de politie twee keer had afgesneden en een keer midden op de weg stopte.

Steekpartij
De steekpartij op 9 juli gebeurde in haar woning met een man waar ze een beetje voor zorgde. "Hij kwam bij mij thuis en begon keihard te schreeuwen en te schelden", vertelde ze de rechters. "Hij weigerde weg te gaan, dus ging ik weg. Toen sprong hij opeens op me af en sloeg me helemaal in elkaar." Eenmaal buiten ging het weer mis. "Hij sprong opnieuw op me af en vroeg of hij me moest steken of schieten. Ik had gezien dat hij een mes had gepakt, dus ik moest me wel verdedigen." Met een mes sneed ze in zijn wang. "Niet om hem dood te maken, dat zou ik nooit doen."

Het leverde de man een flinke wond van zo’n 10 centimeter op tussen zijn oor en neus. Hij vertelde later bij de politie dat hij zich niet kon voorstellen dat de vrouw hem zomaar had aangevallen. De twee hadden allebei gedronken, zei hij. "Ik kan het me allemaal niet meer zo goed herinneren."

De eis
Volgens deskundigen is de verdachte sterk verminderd toerekeningsvatbaar door haar aandoening. Zij adviseerden dan ook een zorgmachtiging, waarbij de rechter bepaalt welke zorg aan iemand verleend moet worden. Sinds een maand heeft de Almeerse die machtiging opgelegd gekregen en dat bevalt haar goed, vertelde ze vrijdag in de Lelystadse rechtbank. De officier vindt dan ook dat dat niet moet worden verstoord. Zij eiste een celstraf die gelijk stond aan de veertien maanden die de vrouw al in voorarrest zat en daarnaast verplicht toezicht voor haar psychische problemen. De uitspraak is over twee weken.


Lees meer

Dronten - VVD Dronten wil cameratoezicht rond het station

14-10-23

De VVD in Dronten wil weten wat er voor nodig is om cameratoezicht rond het station in Dronten in te stellen en hoeveel dat kost. Aanleiding is de waarschuwing van de politie aan automobilisten dat er de laatste tijd veel katalysatoren onder auto’s vandaan worden gestolen.

"'De VVD Dronten vraagt continu aandacht voor de veiligheid op en rond het station. We krijgen signalen over overlast, vernielingen en (fietsen)diefstal," schrijft de partij. In juli stelde de VVD nog aan de orde dat men signalen ontving van inwoners die zich geregeld onveilig voelen op en rond het station en een forens die daardoor zelfs niet meer op de fiets naar het station gaat. Vorig jaar juli vroeg de partij aandacht voor drugsdealers die op het P+R-terrein achter het station zouden rondhangen.

De VVD wil weten wat cameratoezicht kost, of daar instemming van Prorail voor nodig is en wat er verder nodig is om het in te stellen. De partij wil voor de begrotingsvergadering van de gemeenteraad antwoord op de vragen, zodat ze eventueel zelf met een voorstel kan komen.

[info] Dit artikel is gemaakt in samenwerking met verslaggever Kees Bakker van Lokale Omroep Dronten. Hij focust zich voor Omroep Flevoland en Lokale Omroep Dronten op Dronten. Voor tips: kees.bakker@omroepflevoland.nl [/info]


Lees meer

Lelystad - Groen is makkelijk, zwart gevaarlijk: Flevoland eerste met classificatie mountainbikeroutes

14-10-23

Alle mountainbikeroutes in Flevoland hebben vanaf nu een classificatie waarmee de moeilijkheidsgraad van de route wordt aangegeven. Flevoland is de eerste provincie in Nederland die dit heeft. Het systeem werkt hetzelfde als bij skipistes. Is de route groen of blauw dan betekent het dat de route makkelijk of voor beginners is. Rode of zwarte routes zijn moeilijk en alleen geschikt voor gevorderden.

"De uitdagende stukken van de route worden steeds moeilijker, waardoor het gevaarlijk wordt als je als beginnend fietser op een moeilijk stuk route terechtkomt", vertelt Tom Sloetjes van sportservice Flevoland.

"Dit is gewoon nodig. Vroeger was mountainbiken gewoon op een recht pad door een bos. Nu leggen partijen steeds vaker rotsblokken neer, zijn er sprongetjes in een afdaling en creaties van houten planken op de baan. Daar moet je voor oefenen. Daarom waarschuwen we nu van te voren", legt Sloetjes uit.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/231014_mountainbike_4202CB8439827040C1258A480042C4F0.jpg]De aanleg van het classificatiesysteem is een samenwerking tussen de provincie Flevoland, de Nederlandse Tour Fiets Unie en de mountainbikers van de verschillende gemeenten. "Voor mountainbikers is het belangrijk dat ze van tevoren weten als ze een route gaan rijden wat ze kunnen verwachten", vertelt Frans Roose van stichting MTB Lelystad. "Het onverwachte is natuurlijk altijd spannend. Op het moment dat een route een blauwe kleur heeft, zoals die van ons, dan weet men dat ze enigszins geoefend moeten zijn, maar eigenlijk moet iedereen hem aankunnen."

De paaltjes met daarop de kleur van de moeilijkheidsgraad staan vanaf nu bij de verschillende entreepunten van de routes.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/231014_Mountainbike2_5FD083A29F4CA619C1258A48004C2565.jpg]


Lees meer

Almere - Weer aangepaste dienstregeling tussen Almere en Schiphol door werkzaamheden

14-10-23

Treinen tussen Almere en Schiphol hebben dit weekend een aangepaste dienstregeling. Vanwege werkzaamheden is een deel van de tunnelbuizen bij Schiphol buiten gebruik en daardoor kan er maar een beperkt aantal treinen rijden.

Vorig weekend was dit ook het geval, toen reed er nog elk uur één intercity. Dit keer is de dienstregeling anders. Er rijdt elk half uur een intercity waarbij in Amsterdam overgestapt moet worden. Daarnaast rijdt er ook vier keer per uur een sprinter richting Hoofddorp. Hierdoor duurt het reizen met de trein langer dan normaal.

De NS waarschuwt voor vollere treinen en mogelijke vertragingen. Ook zullen de treinen van en naar Schiphol soms van een ander perron vertrekken dan reizigers gewend zijn.

Tot 2028 wordt er gewerkt aan de tunnelbuizen en de toegankelijkheid van station Schiphol. Eind november en begin december staan er ook al werkzaamheden gepland.


Lees meer

Almere - Kickbokser Sichtman in de ring als 'normale' bokser

14-10-23

Kickbokser Darryl Sichtman uit Almere maakt tijdens de Ben Bril Memorial zijn debuut als 'normale' bokser. De Ben Bril Memorial is het grootste boksevenement in Nederland en dat wordt maandag gehouden in theater Carré in Amsterdam.

Voor Sichtman is het omschakelen, want de kickbokser mag tijdens het normale boksen zijn benen niet gebruiken. "Ik heb daar goed op getraind", zegt de profbokser vol vertrouwen.

Sichtman is meervoudig wereldkampioen bij verschillende kickboksorganisaties. Hij staat in die tak van sport vooral bekend om zijn vele knock-outs. Maar toch maakt de Almeerder nu een overstap. "Het is iets dat ik altijd al een keer wilde doen, maar dat mislukte elke keer doordat er te veel kickbokspartijen tussendoor kwamen. Maar dit keer gaan we ervoor", aldus Sichtman.

De Almeerder staat maandag in de gewichtsklasse tot 77 kilo in de halve finale tegenover Thomas van Wetten. Als Sichtman als winnaar uit de ring stapt, dan bokst hij later die avond de finale.


Lees meer

Noordoostpolder - VVN Noordoostpolder waarschuwt automobilisten en boeren voor modder

14-10-23

Het oogstseizoen is weer begonnen en dat betekent, net zoals in de rest van Nederland, modder op de weg in Noordoostpolder. De lokale afdeling van Veilig Verkeer Nederland (VVN) waarschuwt dat automobilisten hun gedrag moeten aanpassen, want de modder die de trekkers achterlaten kan gevaarlijk zijn voor het verkeer. Maar boeren moeten ook meer borden plaatsen en regelmatig schoonmaken, zegt de voorzitter van VVN Noordoostpolder in het Weekendcafé.

"Er zijn veel te weinig boeren die het opruimen", zegt voorzitter Jaap Wesselius. "Naast de boeren die er bewust mee bezig zijn, zijn er ook boeren die er een bende van maken en het gewoon laten liggen. Het spoelt vanzelf wel weg door de regen, zeggen ze dan." Volgens Wesselius ligt er soms dagen modder op de weg. Dat is niet zo'n probleem als het droog is zegt hij, maar als het een beetje nat wordt, is het een bende.

"Als je je grip kwijt raakt, dan kun je remmen of sturen wat je wilt, het gaat gewoon fout. Bijvoorbeeld als er een motor in de modder komt, je hoeft maar met je ogen te knippen of je ligt onderuit", zegt de voorman van de lokale afdeling van VVN.

Meer schoonmaken
"Ik vind het altijd frustrerend als boeren hun rommel niet opruimen", zegt Wesselius. Hij vindt dan ook dat de boeren meer moeten inzetten op schoonmaken. "Ze kunnen dat niet elk kwartier doen, maar er zit een heel groot gat tussen nooit doen en elk kwartier." Jan Aart Wesselius, de zoon van de voorzitter, heeft zelf bij een boerenbedrijf gewerkt en volgens hem stelt het opruimen niks voor. "Het is maar een extra ritje met een trekker, bezem en een tank vol met water. Je maakt de weg nat en doet de bezem aan." Maar volgens hem is het begrijpelijk dat boeren het vergeten te doen als ze druk bezig zijn met de oogst.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/231014_WeekendCafe_7_B3A3EAFA3DB08354C1258A48003F9370.jpg]Het is onduidelijk hoeveel ongelukken er gebeuren door modder op de weg. De gemeente geeft wel aan dat het aantal meldingen de afgelopen vijf jaar minimaal is. Dat komt volgens de gemeente omdat er veel is ingezet op preventie en een goede samenwerking met boeren.

Als het toch misgaat wordt de weg schoongemaakt door de gemeente of de provincie. Vorig jaar moest de provincie dat vijf keer doen, het gemiddelde ligt voor de provincie tussen de drie en vijf keer per jaar. De gemeente heeft geen cijfers over de poetsbeurten beschikbaar.

'Klaaghoek'
Wesselius wil overigens niet alle verantwoordelijkheid bij de boeren leggen "Weggebruikers moeten ook gewoon rekening houden met de boeren. Oktober is kleimaand. Dan moet je ook niet met 120 in het donker door de regen gaan rijden. Dan kun je wel gaan klagen als automobilist, maar je hebt ook zelf verantwoordelijkheid."

[info]Het WeekendCafé is de gezamenlijke live-uitzending op zaterdag van Omroep Flevoland en de lokale omroepen in de provincie. De uitzendingen zijn live bij te wonen voor publiek. Hier kun je zien wanneer we bij jou in de buurt zijn.[/info]


Lees meer

Almere - Wingfoilen is snel groeiende watersport: 'Weinig wind nodig'

14-10-23

Wingfoilen is een van de snelst groeiende watersporten in Nederland. Dat zegt Tessa Beumer van zeilschool WingXperience uit Almere. "Het is twee à drie jaar geleden in Nederland opgekomen en het is nu booming."

Beumer is samen met mede-eigenaar Bjorn Verheul vorig jaar begonnen met de wingfoil-lessen. "We zien dat het heel snel aan het groeien is. We hebben het hartstikke druk, superleuk natuurlijk. Veel mensen vanuit het windsurfen en kitesurfen komen het proberen. Maar ook veel mensen die nog nooit op het water hebben gestaan, die proberen het ook." Beumer denkt dat het wingfoilen uiteindelijk ook een olympische sport wordt.

Beumer heeft wel een idee waarom de sport zo populair is: "Het is een erg toegankelijke sport. Zelfs als je geen watersportervaring hebt is het heel goed te leren. Je hebt klein compact materiaal nodig en dat is makkelijk mee te nemen. Plus het kan al in heel lichte wind."

Miranda Bakker is een van de cursisten van zeilschool WingXperience. Volgens haar geeft het wingfoilen een heel vrij gevoel: "Zeker als het je lukt om op die foil te komen, dan geeft dat een heel vrij gevoel. Het is alsof ik dan een vogel ben." Beumer kan dit gevoel bevestigen: "Eenmaal op die foil geeft een magisch gevoel, alsof je vliegt over het water".[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/0C335B4182D53A25C1258A4500361064still1011_00001_DFC28205096F127CC1258A450036107C.jpg]


Lees meer

Lelystad - Lustrum Stichting Bondeko: 40 jaar vriendschap en onderwijs in Uganda

14-10-23

Feest zaterdag op Hoeve Vredeveld in Lelystad. Stichting Bondeko vierde er een lustrumfeest. Oprichter Theo Groot kwam terug uit Uganda om donateurs en vrienden te vertellen over het werk van de stichting.

"Bondeko is een woord uit het Lingala, een taal uit Zaïre. Het betekent vriendschap", legt Groot uit. Hij groeide op in Lelystad, waar zijn vader een boerderij had, en verhuisde ruim veertig jaar geleden naar Afrika. Eerst naar Zaïre, nu woont Groot alweer geruime tijd in Uganda. Met de Stichting Bondeko brengt hij daar ontwikkelingssamenwerking in de praktijk.

Stoepwerk
Groot werkt voor een sociale onderneming die elfduizend boeren in het noorden van Uganda ondersteunt. "Naast dat werk probeer je de mensen daar te helpen en te ondersteunen. We noemen dat stoepwerk: wat komt er op je stoep, en hoe kun je een antwoord geven of meehelpen met problemen die mensen hebben. Zo is de stichting ontstaan."

[quote: Theo Groot, Stichting Bondeko: "Voor de 230 kinderen die bij ons op school zitten, maakt het alle verschil"]

Bondeko School
Tegenwoordig ondersteunt de stichting in Uganda, vlakbij de hoofdstad Kampala, een lagere school. "Dat noemen we de Bondeko School." Groot en de stichting helpen de school met raad en daad en zijn een belangrijke financier. "Kwaliteitsonderwijs voor kansarme kinderen, dat is wat wij nastreven." De meeste scholen in Uganda geven vrij traditioneel onderwijs, de Bondeko School doet dat anders. "Wij leren kinderen ook sociale vaardigheden, zodat ze echt met zelfvertrouwen in het leven staan. En we hameren niet op de dingen die fout gaan, maar proberen ze op een positieve manier te ondersteunen."[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/231014_bondeko2_F3A581C9D19F9D3CC1258A48003C0F7B.jpg]Verschil maken
"Als je op grotere schaal kijkt wat wij doen, is dat natuurlijk een druppel op een gloeiende plaat", zegt de oud-Lelystedeling over het werk van de stichting. "Maar tegelijkertijd kun je voor individuele mensen een gigantisch verschil maken. Investeren in de opleiding van lagere schoolkinderen is het beste wat je kunt doen. Als de kinderen van onze school goed kunnen lezen, schrijven en rekenen en zelfvertrouwen hebben, dan verander je iets in hun leven. Op het niveau van heel Uganda maakt het geen verschil, voor de 230 kinderen die bij ons op school zitten, maakt het alle verschil."

Aging gracefully
Na veertig jaar is Stichting Bondeko nog lang niet klaar, maar Theo Groot geeft langzaam maar zeker het stokje over. "Ik ben druk bezig om te zorgen dat mijn eigen betrokkenheid steeds minder wordt. Ik wil gewoon een ondersteunende, bezielende rol spelen. Dat lukt aardig, we hebben een goed team." Toch denkt Groot niet aan een terugkeren naar Lelystad. "Ik ben inmiddels 68. Dan moet je een beetje nadenken waar je verder oud wilt worden. Dat is toch wel in Uganda. 'Aging gracefully', noemen ze dat."[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/231014_bondeko3_2BDB81CEDDAA00A6C1258A48003C0F76.jpg]


Lees meer

Lelystad - Auto door botsing over de kop geslagen

14-10-23

Een auto is zaterdag rond 11:00 uur over de kop geslagen door een botsing met een andere wagen. Het ongeluk gebeurde op het kruispunt Geldersedreef met Zuigerplasdreef in Lelystad. In de auto zat één persoon die door de brandweer uit het voertuig moest worden gehaald.

Om bij het slachtoffer te kunnen komen, heeft de brandweer de deur van de auto eruit gehaald. Vervolgens is de persoon aan het ambulancepersoneel overgedragen en volgens getuigen naar het ziekenhuis gebracht.

Over de schade aan de andere auto is niets bekend. De politie onderzoekt hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.


Lees meer

Emmeloord - "NOP is te warm voor pootaardappelteelt"

14-10-23

Noordoostpolder wordt eigenlijk te warm voor de teelt van pootaardappelen. "We zouden liever een ouderwets Nederlands klimaat hebben met strenge winters, zodat de achtergebleven knollen kapot vriezen. Maar dat is allemaal niet meer vanzelfsprekend."

Dat zegt directeur Peter Ton van het Emmeloordse aardappelhandelshuis STET, dat dit jaar zijn vijftigste verjaardag viert. Ton was te gast in Het Gesprek.

Daarin zegt hij dat STET voor de pootaardappelteelt uitwijkt naar Noord-Europa, zoals Denemarken en Schotland.

Van de vijftig jaar zit Ton al 35 jaar bij STET. Hij vindt het nog steeds mooi: "Ik ben boerenzoon en kan met iets wezenlijks bezig zijn. En de pootaardappelsector is internationaal. Wij exporteren naar zeventig landen ter wereld. Leuk en dynamisch." STET verhandelt zelf jaarlijks tachtigduizend ton. En door derden eenzelfde hoeveelheid.

Die zeventig landen hebben ieder hun eigen klimaat. Daarvoor zijn verschillende aardappelsoorten nodig. Ton: "En elk land verwerkt de aardappelen weer op z'n eigen manier: vers op de markt of in producten."

Nieuwe aardappelrassen
Daarnaast ontwikkelt STET nieuwe rassen. Daarbij gaat het niet om de vraag of zo'n nieuwe pieper ook lekker is. "Het gaat om de bestemming: friet, meel of andere producten. We kijken ook naar de ecologische voetafdruk. We focussen op rassen die minder chemische bestrijdingsmiddelen nodig hebben of met minder water toe kunnen. Daarbij kijken we ook naar een droog en warm klimaat." Een nieuw ras ontwikkelen kost al gauw zo'n tien tot vijftien jaar voordat het op de markt kan. "De aardappel laat zich lastig veredelen'', weet Ton. ''Daarom hebben we over de hele wereld proefvelden om de nieuwe rassen te testen. Het is een kwestie van selecteren en nog eens selecteren."

Eet de jeugd nog piepers? Peter Ton: "Dat ligt aan de vorm. Chips en frites wel. En er komen steeds meer voorbewerkte producten met aardappelen op de markt. Maar er is ook een trend naar vers. Dan is de aardappel een fantastisch product."


Lees meer

Flevoland - Dit zijn de Flevolanders op de kieslijst voor de Tweede Kamer

14-10-23

Henk Krol, Nathanaël Middelkoop, Faith Bruyning. Het is een selectie van Flevolanders die op de kieslijsten staan voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Vrijdag werden de definitieve lijsten vastgesteld door De Kiesraad. 22 november kan er gestemd worden.

In totaal staan er meer dan dertig Flevolanders op de kieslijsten. Veel van hen staan niet op een verkiesbare plek, blijkt uit een analyse van Peilingwijzer. Wij hebben aan de hand van de laatste peiling van Peilingwijzer een overzicht gemaakt van kandidaten die mogelijk in de nieuwe Tweede Kamer terechtkomen.

Ulysse Ellian (VVD)
De Almeerse Ulysse Ellian staat op de achttiende plaats van de VVD. Hij is op dit moment al Tweede Kamerlid. Bij de verkiezingen in maart 2021 stond Ellian op de 22ste plek van de kandidatenlijst.

Henk Krol (BVNL)
Zeewoldenaar Henk Krol doet via Belang van Nederland (BVNL) een poging om in de Tweede Kamer te komen. De oud-voorman van 50PLUS zat al een tijdje zonder partij en gaat het dus nu proberen via de partij BVNL. Krol staat op de tweede plek.

Faith Bruyning (NSC)
Faith Bruyning uit Almere staat op de achttiende plek van de nieuwe politieke partij Nieuw Sociaal Contract (NSC) van Pieter Omtzigt. Bruyning is jurist en kreeg landelijke bekendheid omdat ook zij zelf slachtoffer is van de toeslagenaffaire. Zo sprak zij bij meerdere gelegenheden over haar rol als slachtoffer. Zelf was Bruyning verrast dat ze zo hoog op de lijst stond. "Ik ben superblij dat ik onderdeel mag uitmaken van een hele groep mooie mensen die hopelijk een nieuwe start kunnen gaan maken."

Nathanaël Middelkoop (SGP)
Urker Nathanaël Middelkoop staat op de vierde plaats van de SGP-kieslijst. Middelkoop is blij met deze verkiesbare plek. "Daar spreekt wel vertrouwen van uit." De SGP'er wil 'speciale aandacht' hebben voor visserij, arbeidsmarktbeleid en sociale onderwerpen. Op dit moment is Middelkoop bijna drie jaar wethouder op Urk.

Marc van Rooij (50PLUS)
Marc van Rooij uit Almere staat op de tweede plaats van de 50PLUS-kandidatenlijst. Van Rooij is nu nog de Almeerse fractievoorzitter en Statenlid in de provincie Flevoland. Eerder stond van Rooij nog op de vierde plek, nu is hij dus twee plekken gestegen.

Op deze kaart zie je een overzicht van alle Flevolanders die zich verkiesbaar gesteld hebben voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2023.
[localfocus:https://localfocuswidgets.net/652934ef93e2b]


Lees meer

Dronten - Onduidelijk hoeveel de steun voor gedupeerden toeslagenaffaire Dronten gaat kosten

14-10-23

Het is nog niet bekend hoeveel de afhandeling van de toeslagenaffaire de gemeente Dronten gaat kosten. Dat is te lezen in een concept van de begroting voor volgend jaar. Gedupeerden hebben landelijk recht op steun, maar ook op gemeentelijk niveau kunnen ze steun aanvragen.

De gedupeerden worden volgens de gemeente Dronten sinds vorige maand gecompenseerd door de overheid. Dronten heeft 79 gedupeerden. De financiële gevolgen daarvan zal volgens Dronten pas duidelijk worden als de compensatie-aanvragen binnenkomen. De gemeente wist daarom nog niet te vertellen hoeveel het allemaal gaat kosten.

Vanaf december kunnen er geen nieuwe aanmeldingen meer worden gedaan door de slachtoffers van de toeslagenaffaire. Dan gaat de landelijke aanmeldprocedure dicht.Volgend jaar gaat de gemeente de lopende zaken verder oplossen.


Lees meer

Dronten - Abtin Salem met 'Kleurenblind' naar Regio Songfestival

14-10-23

Abtin Salem uit Dronten vertegenwoordigt Flevoland bij het Regio Songfestival met het nummer Kleurenblind. De 19-jarige zanger treedt op 4 november op in de Stadsschouwburg in Utrecht met dit lied. Tijdens het Regio Songfestival stuurt elke regionale omroep een artiest.

Eerder werd al bekend dat Salem onze provincie gaat vertegenwoordigen. Hij schreef vijf liedjes die werden voorgelegd aan een vakjury, bestaande uit Franklin Brown (oud-deelnemer Eurovisiesongfestival, 1996), Henk Krol, Ben Cramer (oud-deelnemer Eurovisiesongfestival, 1973), Catherine Keyl, Liliane Saint-Pierre (oud-deelnemer Eurovisiesongfestival België, 1987) en Marcel Swerissen (backing vocal Duncan Laurence).

[youtube:https://youtu.be/75rqWvcVA4Q]

Uit de vijf liedjes werd het beste lied gekozen waarmee hij Flevoland zal vertegenwoordigen in de finale. "Ik vond de titel al heel erg aanspreken, en het nummer heeft potentie", zegt Brown. Ook Krol is positief over het nummer, maar heeft wel een tip voor Salem: "Het nummer blijft hangen, Abtin moet wel werken aan zijn verstaanbaarheid." Het programma waarin de bekendmaking te zien is, is zaterdagmiddag te zien op TV bij Omroep Flevoland.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/231014_RSF23_abtin2_CAB1AEAAE60E5F19C1258A480026B781.jpg]


Lees meer

Almere - Almeerse stuntman: 'Ik wil in de fik gestoken worden'

14-10-23

Voor de meest gevaarlijke stunts draait hij zijn hand niet om. Santhino Rinaldo uit Almere is stuntman. Afgelopen zomer was hij in China, waar hij een week lang doorbracht in het stuntkamp van de legendarische Jackie Chan.

In dat kamp heeft Rinaldo vooral geleerd hoe je moet samenwerken als je stuntman bent voor een film. "Hoe zijn de camera's geplaatst, hoe wordt het gemonteerd? Wij overleggen vanuit welk punt de camera staat en hoe we de camera zo kunnen bijstellen dat het er nog dramatischer uitziet op beeld."

Veiligheid is wel enorm belangrijk bij het vak als stuntman. "Daarom neem je af en toe gewoon een pauze," zegt Santhino Rinaldo. Uiteindelijk wil hij actiondirector worden voor films. "Maar ik vind het wel belangrijk om van onderop te beginnen, maar uiteindelijk wil ik wel hogerop klimmen."

Rinaldo heeft nog wel een opvallende ambitie: "Ik zou graag met vuur willen stunten, ik wil in de fik gestoken worden en dan bijvoorbeeld een twist eruit halen en dan landen."


Lees meer



 
U kunt zich indien gewenst weer afmelden.
Afmelden
Bekijk e-mail in browser



© OmroepFlevoland

Email Marketing Powered by Mailchimp