Nieuws van vandaag


Urk - Urker chauffeur nadrukkelijk in beeld bij OM in drugssmokkelzaak Utrechtenaar

20-07-23

Een Urker chauffeur die eind juli 2020 op weg naar Engeland met ruim vierhonderd kilo harddrugs in zijn vrachtwagen werd betrapt, was volgens het Openbaar Ministerie (OM) anderhalve maand daarvoor al bij criminelen in beeld om een drugstransport naar Noorwegen uit te voeren. Hiervoor was half mei 2020 zelfs al 85 kilo amfetamine overgebracht naar een loods op Urk. Dit bleek woensdag tijdens een rechtszaak in Utrecht.

In deze Utrechtse zaak staat een man uit De Meern terecht voor internationale drugshandel en het mede organiseren van drugsritten die in juli 2020 zouden zijn uitgevoerd door de Urker chauffeur. De 37-jarige man uit De Meern zou volgens het OM daarvoor tien jaar de cel in moeten.

Tijdens de zitting in Utrecht werden woensdag veel details duidelijk die na de arrestatie van en tijdens de Engelse rechtszaak tegen de Urker chauffeur onduidelijk waren gebleven. De rol van de vrachtwagenchauffeur komt daardoor nadrukkelijk naar voren, al was hij in de zaak van woensdag niet aangemerkt als verdachte.

85 kilo 'snelle'in een loods op Urk
Duidelijk werd woensdag dat de verdachte Utrechtenaar al in mei 2020 via een tussenpersoon weet had van de Urker chauffeur.

De Utrechtenaar was op 6 mei gevraagd of hij kon helpen met het transporteren van 85 kilo 'snelle'naar Noorwegen. Volgens het OM is dit een codewoord voor de drug amfetamine. Het contact verliep via de versleutelde berichtendienst EncroChat. De politie heeft later veel van deze chats in handen gekregen en die kunnen ontcijferen.

Het OM schetst dat de Utrechtse verdachte op EncroChat de naam Stylishfalcon gebruikte en voor een drugstransport naar Noorwegen contact zocht met contactpersoon Piepark. Deze Piepark nam vervolgens contact op met de Urker chauffeur, die in het vervolg van de chats Scania wordt genoemd. Dit was volgens het OM een verwijzing naar het merk vrachtauto's waarmee het betrokken Urker transportbedrijf reed.

De man uit De Meern had pech, want de chauffeur was net vertrokken voor een rit naar Oslo, zo hoorde hij van Piepark. De amfetamine kon daarom pas een week later vertrekken. Naast de 85 kilo amfetamine moeten er ook nog vijfduizend pillen mee. De drugs moesten in een lading vis verstopt worden en daarom goed verpakt zijn. De Utrechter verdachte besloot dat de drugs alvast naar Urk konden worden gebracht. En dat gebeurde ook, aldus het OM.

Op 18 mei 2020 werd er afgesproken op de carpoolplek aan de Domineesweg, waarna de drugs bij een loods op Urk worden afgeleverd in twee sporttassen. Contactpersoon Piepark bevestigde de gevacumeerde pakketten amfetamine daarna te hebben gezien.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/DJI_0773.MP4-00.00.00.000-00.02.42.938_00-02-39.15_379942D6AFFB59C6C125871400491BDB.jpg]
Transport vanaf Urk kwam niet op gang
Uiteindelijk kwam er volgens het OM vanaf Urk geen legitiem transport los dat als dekmantel gebruikt kon worden. Er waren ook discussies over de betalingscondities, blijkt uit de onderschepte chats.

Een fictief transport organiseren bleek te risicovol. Noorse autoriteiten zouden bij een controle altijd contact zoeken met de genoemde ontvanger en vragen of die een transport verwacht. En als dat niet het geval was, liep de chauffeur van het proeftransport direct tegen de lamp. De man uit De Meern besloot daarom twee weken later de 85 kilo amfetamine maar weer op te halen uit Urk. Op 3 juni werden de drugs op dezelfde locatie teruggeven.

Een drugsrit naar Noorwegen kwam er dus niet voor Urker chauffeur Scania, maar de contacten bleven warm. Nog geen twee weken later dook zijn naam volgens het OM opnieuw op in groepchats van de groep drugscriminelen. Hij werd door hen genoemd als de juiste chauffeur voor een drugslijn die opgezet kon worden naar het Verenigd Koninkrijk. Er volgden drie ritten die goed gingen. Bij de vierde liep de Urker genadeloos tegen de lamp.

Testrit naar VK door Scania om douane uit te testen
De drugsritten naar het Verenigd Koninkrijk werden tussen 6 en 29 juli 2020 uitgevoerd door de Urker chauffeur. De eerste rit was een proefrit, waarover een groep criminelen uitgebreid contact had via EncroChat. "Deze lege testrit is nodig in verband met de douane, zodat de chauffeur bekend raakte met het afleveradres en zodat de rijtijden goed kunnen worden ingeschat, zo wordt in de groepschat besproken", aldus de officier van justitie.

Er wordt uitgebreid gesproken over de agenda van de chauffeur voor de testrit. "Scania kan vrijdag niet, maar maandag wel", waarna de criminelen besluiten: "maandag droog (…) woensdag met handel". Dit betekent volgens het OM dat op 6 juli 2020 een testrit zonder drugs werd gedaan en op 8 juli een rit met drugs. De dekmantel was een partij bloemen die op de veiling werd gekocht. De transportopdracht moest gemaild worden aan het Urker transportbedrijf. Maar eerst moest een tussenpersoon worden ingelicht die kon zorgen dat de opdracht direct bij chauffeur Scania terechtkwam.

Uit chatgesprekken op 7 juli bleek dat de testrit daadwerkelijk had plaatsgevonden. Dat ging overigens niet zonder problemen; de Urker chauffeur had zich vastgereden op een bospad.

145 kilo harddrugs steken ongemerkt het Kanaal over
Een dag later op 8 juli 2020 vond de eerste drugsrit naar het Verenigd Koninkrijk plaats. Uit de onderschepte chats blijkt dat er 145 kilo harddrugs voor vier klanten meegingen. De drugs waren verstopt in holle ruimtes in de bodem van de bloemenkarren en bleven onopgemerkt. De 37-jarige verdachte uit De Meern had hier een aandeel van 21 kilo cocaïne in, aldus het OM. Hij was dus niet voor de volledige inhoud verantwoordelijk, maar speelde wel een aanzienlijke rol tussen aanbieders van cocaïne in Nederland en klanten in het Verenigd Koninkrijk.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/200806_drugs_post_121C3E248A223012C12585BC003F41E7.jpg]
Het succesvolle transport stemde tevreden. De criminelen wilden elke week een rit naar het VK laten doen, met als vaste transporteur chauffeur Scania. Het ritselen van nieuwe bestellingen, waaronder door Utrechter Van B. ging verder. En tijdens deze tweede drugsrit ging naast cocaïne ook heroïne mee, maar daar ging veel discussie aan vooraf.

Wel of geen heroïne mee?
De Britse klanten ontvingen liever geen heroïne, want als ze daarmee betrapt zouden worden, zijn de straffen die justitie daar eist veel hoger dan de straffen voor de smokkel van andere soorten drugs. Aan Nederlandse kant zat het probleem niet, benadrukte de verdachte uit De Meern in de chats: "Ligt niet aan mij of onze transporteur/chauf (Scania, red.)."

Er ging op deze tweede drugsrit dus ook 30 kilo heroïne mee. En de Utrechter regelde verder nog eens 23 kilo cocaïne. In totaal zou de Urker chauffeur Scania op 20 juli 2020 395 kilo harddrugs voor twaalf klanten meenemen, blijkt volgens het OM uit de ontcijferde chats.

De man uit De Meern stemde verder af hoe de ontvangst in Engeland zou verlopen. De klanten die de drugs kwamen afhalen bij chauffeur Scania moesten daarbij namelijk een afgesproken voorwerp laten zien. Met dit voorwerp konden ze bewijzen dat ze de juiste klant waren. De klanten kregen een uitgebreide lijst met spelregels, waarmee het drugstransport op pad ging: "Voor rippen (bestolen worden, red.) kunnen wij ons niet verzekeren en kunnen wij dus ook niet terugbetalen. Ook hierbij doen wij ons best dit te voorkomen."

"Fout.... in scan gevallen bij Calais"
Na twee succesvolle drugstransporten ging het op 29 juli 2020 tijdens het derde transport mis bij een douanepost bij de kanaaltunnel in Frankrijk, die juridisch gezien onder Brits grondgebied valt. De verdachte Utrechtenaar kreeg hier al snel lucht van en stuurde het volgende bericht in een groepschat: "Fout.... in scan gevallen bij Calais, zijn trailer leeg aan het halen."

De Urker chauffeur Scania bleek 419 kilo harddrugs bij zich te hebben, die volgens de chats voor tien klanten bedoeld was. Scania werd gearresteerd. De drugscriminelen die het transport regelden en betaalden blijven tot deze rechtszaak in Utrecht jarenlang uit beeld.

[info]De Urker chauffeur zat na zijn arrestatie eind juli 2020 negen maanden vast. In april 2021 werd hij in het Verenigd Koninkrijk door een jury vrijgesproken van drugssmokkel omdat het bewijs tegen hem niet overtuigend genoeg was. Tijdens de rechtszaak kon de chauffeur op veel gestelde vragen geen antwoord geven. Hij verklaarde zelf onschuldig te zijn en erin te zijn geluisd door een groep doortrapte drugscriminelen.[/info][image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/210412_JellePost_00-03-17.00_7B98D5E99F56301BC12586B5002989AD.jpg]
Ook diensten van kotters in de aanbieding
De Utrechter verdachte staat nu voor drie feiten terecht. Ten eerste is dat het mede organiseren van de drugstransporten naar Engeland. Het tweede dat hem ten laste wordt gebracht, is het overbrengen van de 85 kilo amfetamine naar Urk. Daarnaast wordt de Utrechter verdachte verdacht van betrokkenheid bij internationale drugshandel tussen 2019 en 2021.

In ontcijferde chats uit die periode biedt hij een verscheidenheid van diensten aan. Hij zegt bijvoorbeeld ook drugs te kunnen laten oppikken op de Noordzee. Hij kent naar eigen zeggen de vissers van garnalen- en andere kotters goed. Hier zijn tijdens deze rechtszaak geen specifieke drugstransporten aan gelinkt.

Waarom staat de Urker chauffeur niet terecht?
Volgens het OM maakt de verzamelde informatie over de rol van de Urker onderdeel uit van het bewijs tegen de man uit De Meern en moet deze ook in die context worden gelezen. Het OM benadrukt dat de Urker chauffeur in Engeland is vrijgesproken.

Volgens het OM is tijdens de zitting niet gezegd de chauffeur wist dat hij drugs vervoerde. Ook is volgens het OM niet gezegd dat de bijnaam Scania toebehoort aan deze chauffeur. Wel is volgens het OM een chauffeur met de bijnaam Scania betrokken geweest bij meerdere drugstransporten.

Omdat chauffeur Scania in deze zaak niet is aangemerkt als verdachte doet het Openbaar Ministerie geen verdere inhoudelijke mededelingen over deze persoon.


Lees meer

Almere - Gemeente wil riool Oosterwold zelf aansluiten; prijskaartje stijgt naar 65 miljoen

20-07-23

De gemeente Almere heeft bekendgemaakt hoe ze ervoor wil zorgen dat alle huizen in de wijk Oosterwold op het riool worden aangesloten.

Het komt erop neer dat de gemeente de portemonnee trekt om een aannemer in te huren, die bij alle huishoudens de werkzaamheden gaat uitvoeren. Naast de daadwerkelijke aansluiting wordt dan ook gezorgd voor het herstellen van de tuin of oprit en het weghalen van de oude waterzuivering.

Door vanuit de gemeente een bedrijf in te huren zou effectiever en goedkoper gewerkt kunnen worden dan wanneer bewoners een geldbedrag krijgen en zelf de aansluiting moeten regelen. Toch gaat het zo'n 6 tot 7,5 jaar duren voordat het project is afgerond. Het prijskaartje loopt daarbij op tot 65 miljoen. Eerder werd nog uitgegaan van ruim 60 miljoen.

Eigen verantwoordelijkheid
Oosterwold is een gebied waar op een andere manier wordt gebouwd dan in normale wijken. Bewoners zijn voor veel zaken zelf verantwoordelijk. Bijvoorbeeld voor de wegen en in eerste instantie dus ook voor de zuivering van hun afvalwater. Dat gebeurt door installaties op de eigen kavel. Vorig jaar bleek echter dat de gemeente dit nooit op deze manier had mogen regelen.

Het alsnog aansluiten van alle huizen op het riool is een monsterklus die vele malen duurder uitpakt dan wanneer dit al vanaf begin af aan was gedaan. In 52 straten moet in een smalle strook langs de wegen gegraven gaan worden. En op de kavels van de woningeigenaren zullen leidingen aangelegd moeten worden. Dat terwijl er nu vaak al een volledige tuin of oprit ligt.

"Wij willen mensen zo veel mogelijk ontzorgen door hen dat uit handen te nemen", zegt wethouder Julius Lindenbergh over het plan van aanpak van de gemeente.[video:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/video/middel/230720_Oosterwold_00001A5V.mp4:Individuele zuivering mag niet meer]Geen geld terug
Het geld dat kaveleigenaren in Oosterwold in het verleden hebben uitgegeven aan hun eigen zuivering krijgen ze niet terug. Omdat ze dit zelf moesten doen, hebben de eigenaren namelijk een korting op de grondprijs gekregen, zo zegt de gemeente. Dat gaat om een bedrag dat gemiddeld tussen de 10.000 en 12.000 euro ligt. Dat bedrag is volgens de gemeente voldoende geweest om de afvalzuivering te betalen. Jaarlijkse onderhoudskosten ziet de gemeente als vergelijkbaar met de riool- en zuiveringsheffing die mensen in andere delen van de stad betalen.

De 65 miljoen die het het project de gemeente Almere gaat kosten, zijn niet alleen voor de aanleg van rioleringsbuizen, maar ook voor noodmaatregelen tot die tijd. Zo zijn er in de wijk zo'n 200 putten aangelegd waar huishoudens hun water voorlopig in lozen. Een tankwagen rijdt dagelijks door Oosterwold om die putten leeg te zuigen en de inhoud naar de waterzuivering te brengen.


Lees meer

Luttelgeest - Luttelgeest is een groot biologisch bedrijf rijker

20-07-23

Enza Zaden is gestart met de bouw van een grote biologische kas in Luttelgeest. Het bedrijf uit Noord-Holland ontwikkelt achttien verschillende soorten groenterassen. Die worden verwerkt en verkocht aan telers in binnen- en buitenland.

De vestiging in Luttelgeest wordt op drie hectare grond gebouwd. Dat is te vergelijken met ongeveer zes voetbalvelden. In Luttelgeest worden vooral biologische zaden geteeld van paprika en komkommer. Dat wordt afgewisseld met het telen van zaden van sla en prei zodat de grond gezond blijft.

Volgens Allison Thomas van Enza Zaden groeit de vraag wereldwijd hard naar paprika en komkommers. Dat is de reden waarom zij voor de teelt van de zaden van deze groeten heeft gekozen.

Naast de kas komt er een productiegebouw om de zaden te verwerken nadat ze van de planten worden afgehaald. "Verder willen we dat zo duurzaam mogelijk doen. Bijvoorbeeld met gebruik van zonepanelen en het opvangen van regenwater", zegt Thomas.

Duurzaamheid
Om zo duurzaam mogelijk groentezaden te produceren, plaatst het familiebedrijf ruim 900 zonnepanelen op de daken. In een bassin van 7000 m2, met een inhoud van bijna drie olympische zwembaden, wordt regenwater opgevangen waarmee naar verwachting aan de totale waterbehoefte kan worden voldaan.

Vanaf april 2024 worden de eerste zaden gezaaid. Het bedrijf zou 45 arbeidsplaatsen opleveren waarvan tien vast.


Lees meer

Flevoland - Nét voor verkiezingen nog iMac's en iPad's kopen met fractiebudget, provincie wil duizenden euro's terug

20-07-23

Verschillende fracties in Provinciale Staten moeten duizenden euro's terugbetalen aan de provincie. Dat hebben de Statenleden besloten. Vooral de Flevolandse afdelingen van DENK en GroenRood moeten duizenden euro's terugbetalen. Die zouden vlak voor de verkiezingen ten onrechte onder meer iMac's en iPad's gekocht hebben met fractievergoedingen.

Zo moet DENK Flevoland nog 7298,70 euro terugbetalen aan de provincie omdat ze twee weken voor de verkiezingen -waar ze niet aan mee deden- onder meer een Macbook Pro, twee iPad Pro's, meerdere digitale notitieblokken en dure software-pakketen hadden gekocht. Die producten zouden bedoeld zijn om de fractie te ondersteunen, maar die fractie zou twee weken later helemaal geen statenwerk meer hoeven doen.

Wel wat disproportioneel
Ook GroenRood, dat zich in 2022 afsplitste van GroenLinks, moet veel geld terugbetalen. Het gaat voor die fractie in totaal om 4391,45 euro voor een iMac, een printer, een iPad en een muis. Deze spullen werden een paar maanden voor de verkiezingen aangeschaft. De provincie voorziet Statenleden zelf ook van een tablet.

Naast GroenRood en DENK moet ook de fractie van de ChristenUnie 4.485,21 euro terugbetalen, maar dat komt naar eigen zeggen door een fout in 2021. De ChristenUnie trok zelf al voor de vergadering aan de bel dat er een fout was gemaakt en dat ze het geld terug zouden betalen. De andere partijen hebben nog niet gereageerd op de bedragen die terugbetaald moeten worden.

[info]Statenfracties krijgen jaarlijks een bijdrage van de provincie om hun werk te doen. Van dit geld kunnen fracties bijvoorbeeld fractie-assistenten of andere kosten betalen. Omdat de fractiebudgetten betaald worden met gemeenschapsgeld, moet elke betaalde cent verantwoord en goedgekeurd worden. Dat goedkeuren gebeurt door alle fracties samen en wordt besproken in de fractievoorzitter-vergadering.[/info]

Volgens Tiko Smetsers (D66), die namens alle fractievoorzitters spreekt, hebben zowel GroenRood als DENK genoeg mogelijkheden gehad om de kosten te verantwoorden. Volgens de fractievoorzitters mag je wél IT-middelen kopen met het fractiebudget, maar "is dat, zó kort voor de verkiezingen, wel wat disproportioneel."


Lees meer

Lelystad - Lelystads bedrijf stoot volgens buren te veel giftige stoffen uit

20-07-23

Het bedrijf Heynen Exploitatie in Lelystad maakt zich zorgen over de gezondheid van zijn 60 medewerkers door de activiteiten van het buurbedrijf Eerste Lelystadse Schroothandel. Dat bedrijf sloopt brandblussers, en daarbij zouden veel giftige, chemische stoffen vrijkomen. Volgens de eigenaar van Heynen té veel. Hij vroeg de rechter daarom donderdag om in te grijpen.

Heynen wil dat ELS wordt verboden nog langer afgedankte schuimbrandblussers te verwerken. Het bedrijf verwerkt allerlei soorten metalen, zoals koper, elektrische motoren, aluminium en ook fietsframes en auto- en machineonderdelen.

Maar het heeft ook een demontagelijn voor brandblussers. En vooral de vernietiging van schuimbrandblussers zou zorgen voor ‘zorgwekkend hoge’ concentraties van per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS). "Dat heeft consequenties voor het milieu en de volksgezondheid," zegt Heynen.

Heynen vertelde in de rechtszaal dat diverse onderzoeken aantonen dat er te veel gif vrijkomt. ELS stelt echter dat er niet zoveel aan de hand is. "Wij zijn speciaal gecertificeerd voor het verwerken van die brandblussers en staan daarvoor onder streng toezicht. We worden steeds gemonitord en daar is niets uit naar voren gekomen", zei de directeur.

Hij liet metingen doen binnen zijn bedrijf en de resultaten vielen binnen de normale waarden, zei hij. "En als er al grote concentraties PFAS in zitten, wie zegt dan dat het bij ons vandaan komt? Er zijn zes bedrijven in de Staalstraat, die kunnen allemaal de veroorzaker zijn."
Heynen zou dat ook kunnen zijn, suggereerde de advocaat van ELS. Dat bedrijf koopt kunstofgarens in uit het Midden-Oosten en breit dat tot stoffen die worden gebruikt bij de productie van matrassen voor bijvoorbeeld Ikea en Tempur. "Maar wij worden ook elk jaar gecontroleerd op de uitstoot van PFAS", legde die directeur uit.

'Moeilijke kwestie'
De rechter gaf aan het een heel moeilijke kwestie te vinden. De twee bedrijven bestrijden namelijk over en weer de betrouwbaarheid van elkaars onderzoeken. "Het was handig geweest als u samen een onafhankelijk onderzoek had laten doen." Toch zal hij een uitspraak doen op 18 augustus.


Lees meer

Urk - Opvangschip in Urker haven langer beschikbaar voor Oekraïners

20-07-23

De vluchtelingen uit Oekraïne die op de boot MS Poseidon in de Urker haven verblijven, kunnen daar nog een jaar langer blijven. Het contract zou in november aflopen, maar omdat de oorlog nog niet voorbij is en de vluchtelingen daarom niet naar huis kunnen, is het contract verlengd.

Onder meer vanwege de capaciteit in de gemeente om de vluchtelingen op te kunnen vangen en de draagkracht van de haven, vond de gemeente Urk het de beste oplossing om het contract te verlengen. De kosten voor de opvang worden door het Rijk vergoed.

Volgens de gemeente zijn de bewoners van de boot al goed ingeburgerd in het dorp. Zo hebben de meesten werk gevonden, gaan hun kinderen op Urk of in de regio naar school en zijn zij gewend geraakt aan het leven op Urk.


Lees meer

Zeewolde - Windmolens op Eemmeerdijk met pensioen, sloop begonnen

20-07-23

De windmolens op de Eemmeerdijk bij Zeewolde worden vanaf deze week gesloopt. De verouderde windmolens moeten voor 1 oktober verwijderd zijn, want dan loopt de vergunning af. Daarom is nu een begin gemaakt met het weghalen van de wieken, masten en gondels waar de motor in zit.

Het windmolenpark staat al sinds januari stil. Op 4 januari brak een van de molens op de dijk af. Direct werden de andere molens ook stilgezet. Het bleek dat monteurs de lijm waren vergeten bij een servicebeurt.

Eerst wilde Vattenfall het onderzoek naar de gebroken windmolen afwachten voor ze weer zouden gaan draaien, maar in februari werd besloten dat ze helemaal niet meer aangezet zouden worden.

Eind augustus moeten ook de onderste delen van de windmolens weggehaald zijn. De woordvoerder van Vattenfall zegt dat een deel van de fundering waarschijnlijk blijft liggen, omdat die te diep in de dijk ligt.


Lees meer

Lelystad - Auto op zijn kant op A6 bij Lelystad

20-07-23

Een auto is donderdagmiddag bij een aanrijding op de A6 op zijn kant beland. Dat gebeurde rond 14:50 uur bij Lelystad. Door het ongeluk ontstond een file tussen de afritten Lelystad-Noord en Lelystad.

Het ongeluk gebeurde op de weg van Emmeloord naar Lelystad. Volgens de politie waren de inzittenden al snel uit het voertuig. Meerdere hulpverleners waren bij het ongeluk aanwezig. Ambulancepersoneel werd opgeroepen om de inzittenden te controleren op verwondingen.

Het is nog niet duidelijk wat er precies is gebeurd.


Lees meer

Lelystad - Spookrijder Lelystad verdacht van poging tot doodslag en blijft twee weken langer vast

20-07-23

Een 26-jarige spookrijder die zondag na een wilde rit werd opgepakt in Lelystad blijft twee weken langer vast zitten. Dat heeft de rechter-commissaris bepaald. De man uit Groningen trok de aandacht toen hij op de A6 allerlei gevaarlijke capriolen uithaalde. Tijdens een achtervolging door de politie reed hij vervolgens op hoge snelheid tegen het verkeer in op de Larserweg.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de man van poging tot doodslag, roekeloos rijden en het veroorzaken van letsel. Tijdens de spookrit over de Larserweg werden meerdere voertuigen geschampt. Eén inzittende moest met nekklachten naar het ziekenhuis worden gebracht.

De bestuurder kon uiteindelijk op de Anthony Fokkerweg bij het vliegveld door de politie worden klemgereden. Omdat de Groninger zich verzette bij zijn arrestatie heeft de politie een taser gebruikt.

De man reed in een bedrijfsauto van een bekend rioleringsbedrijf. Een woordvoerder van dit bedrijf wil niet zeggen of de opgepakte bestuurder een werknemer is. Ze zegt het onderzoek van de politie en het Openbaar Ministerie af te wachten.

Politie is op zoek naar beelden
De politie is nog op zoek naar dashcam-beelden en andere video-opnames waarop de wilde rit van de Groninger is vastgelegd. Het gaat zowel om beelden van de A6 als van de spookrit op de Larserweg. Weggebruikers die opnames willen delen, kunnen dat doen via de website van de politie.


Lees meer

Lelystad - Independer: Flevoland koploper in leningaanvragen

20-07-23

Flevolanders lenen twee keer zo vaak geld als de rest van de Nederlanders. Dat blijkt uit een onderzoek van Independer. De vergelijkingssite bekeek tienduizenden aanvragen voor leningen die in de eerste helft van dit jaar op de website werden gedaan.

Uit het onderzoek blijkt dat vooral gezinnen met kinderen zich in de schulden steken. Zij vormen bijna de helft van de aanvragen in Nederland. In Flevoland ligt dat aantal nog hoger.

Niet het hoogste bedrag
Het gemiddelde bedrag van een lening in Flevoland ligt op bijna 16.000 euro. Alleen in Utrecht en Noord-Holland wordt meer gevraagd. In die provincies ligt het gemiddelde bedrag op bijna 17.000 euro.

Het geld dat door Flevolanders wordt geleend, wordt vooral gebruikt voor het kopen van een auto, het verbouwen van een huis of het aflossen van andere leningen.


Lees meer

Flevoland - Bussen rijden volgens zomerdienstregeling

20-07-23

Deze maand begint voor veel scholen en bedrijven de zomervakantie. Met een zomerdienstregeling wordt het openbare vervoer daarop aangepast. In dit artikel lees je wat de grootste aanpassingen zijn.

AllGo
De Almeerse busvervoerder AllGo past dit jaar de zomerdienstregeling aan vanwege personeelstekort. Dat doet de OV-vervoerder om te voorkomen dat er lijnen uitvallen door het gebrek aan buschauffeurs.

De aanpassing zit hem vooral in de late avonduren. AllGo heeft gekeken wanneer de meeste reizigers van de bus gebruik maakt en daar in de zomerdienstregeling rekening mee gehouden. In de spits blijven de bussen wel zo vaak mogelijk rijden. Zo rijden de lijnen M1 en M2 in de spits acht keer per uur en de lijnen M3, M5, M6 en M7 rijden zes keer per uur. Ook wil de vervoerder op elke buslijn zoveel mogelijk met lange bussen rijden.

De zomerdienstregeling van AllGo is ingegaan op 16 juli. Tot en met 2 september rijden er dan dus minder bussen door Almere dan normaal.

Arriva
In Lelystad past Arriva een paar lijnen aan tijdens de vakantieperiode. Lijn 13, van het station naar de Zuiderzeewijk komt te vervallen. Lijn 5 en 8 rijden buiten de spits een uursdienst en in de spits een halfuursdienst.

Arriva laat de zomerdienstregeling op 23 juli ingaan en deze duurt tot en met 3 september.

OV Regio IJsselmond
De bussen in Dronten, Noordoostpolder en Urk van OV Regio IJsselmond rijden vanaf deze week volgens de zomerdienstregeling. OV Regio IJsselmond heeft het grootste deel van het busvervoer in Flevoland in portefeuille. Door de zomerdienstregeling rijden er op meerdere lijnen minder bussen per uur. De bussen rijden op 3 september weer volgens de normale dienstregeling.

Lijn 142 van Zeewolde naar Nijkerk en lijn 625 naar Zeewolde De Verbeelding rijden al sinds 2 juli volgens de zomerdienstregeling, omdat in die regio de zomervakantie eerder begint. De zomerdienstregeling voor deze twee buslijnen geldt tot 19 augustus.


Lees meer

Almere - Mogelijk explosief door brievenbus woning, Almeerders schrikken wakker van knal

20-07-23

Bewoners van de Horusstraat in Almere Poort werden in de nacht van woensdag op donderdag opgeschrikt door een harde knal. Mogelijk is er een explosief door een brievenbus van een woning gegooid. Dat meldt de politie.

De knal gebeurde rond 01:30 uur. De bewoner van het huis was thuis, maar raakte niet gewond. Bij de voordeur was veel rook en de brievenbus is flink beschadigd geraakt.

De politie wil graag weten wie er achter de explosie zit en hoopt dat er camerabeelden zijn of dat mensen iets hebben gezien.

Ook een mogelijk explosief in Dronten
Eerder deze week rukten de hulpdiensten ook al massaal uit voor een mogelijk explosief in Dronten. Toen ontstond er een brand bij een woning aan de Kampanje. In de tuin zou iets ontploft zijn wat voor een harde knal had gezorgd.

[image:https://www.omroepflevoland.nl/image/xlg/pictures/D498568D2A0915DEC12589EE007386FF20230716_230047_36D9A18F9B06E340C12589EE0073874F.jpg]


Lees meer

Flevoland - Statenleden willen preciezer weten wat er met geld Horizon gebeurt

20-07-23

Leden van Provinciale Staten willen preciezer weten wat met het geld van Ontwikkelingsmaatschappij Horizon Flevoland gebeurt. Gedeputeerde Staten is opgedragen om algehele inzage van de geldstromen te geven. Ook moet de Randstedelijke Rekenkamer onderzoek doen. Een motie van JA21 om dat te bewerkstelligen is aangenomen. De provincie Flevoland is enig aandeelhouder van de investeringsmaatschappij.

Horizon Flevoland is een regionale ontwikkelingsmaatschappij met als doel om het midden- en kleinbedrijf in Flevoland te ondersteunen met advies en geld. Uit onderzoek van Omroep Flevoland is gebleken dat ook veel geld wegstroomt naar initiatieven buiten de provincie. Dat is tegen het zere bene van verschillende provinciale fracties.

Gedeputeerde Chris Jansen (PVV) wil met de Statenleden een werkbezoek brengen aan Horizon. Daarnaast moet er een technische bespreking komen. Als Statenleden dan nog meer informatie willen, kan in een besloten vergadering meer diepgang gegeven worden.

Jansen geeft aan te begrijpen dat Statenleden meer inzicht willen in Horizon. Voor de Provinciale Statenverkiezingen, toen hij zelf nog Statenlid was, eiste Jansen al dat er een einde zou komen aan het wegvloeien van geld naar bedrijven buiten de provincie.

Inmiddels zit de PVV in het college van GS en is Jansen als gedeputeerde zelf politiek verantwoordelijk voor de ontwikkelingsmaatschappij. Hij heeft met de directeur van Horizon een gesprek gehad over de situatie. Hij noemt het een constructief en opbouwend gesprek. Volgens Jansen is Horizon welwillend om met de Statenleden mee te werken.


Lees meer

Espel - 18 varkens vallen in mestput, brandweer in actie om ze te redden

20-07-23

De brandweer heeft in de nacht van woensdag op donderdag achttien varkens uit een mestput bij een boerderij in Espel gered. De dieren hadden zelf een van de roosters van de put open gekregen en zijn één voor één naar beneden gevallen.

De boer kreeg al snel lucht van de situatie en pompte een groot deel van de mest weg, waarna de dieren weer konden ademen. Intussen waarschuwde de boer de brandweer. Er kwamen twee brandweerteams aan te pas om de varkens te redden. Dat was geen makkelijke klus, omdat de dieren behoorlijk onrustig waren.

De varkens moesten één voor één uit de put worden getakeld met een speciale veetakel. Brandweerlieden gingen in speciale, extra dikke pakken de mestput in. Na een uur waren alle varkens uit de put. De dieren zijn niet gewond geraakt.


Lees meer

Urk - Honderden containers te veel geleegd, gemeente en Rova zoeken oplossing

20-07-23

Regelmatig worden er op Urk meer restafvalcontainers geleegd dan volgens de administratie mogelijk is. Dat blijkt uit een onderzoek dat de gemeente Urk en afvalverwerker Rova hebben uitgevoerd. Het gaat volgens de afvalverwerker om honderden afvalbakken. Dat staat gelijk aan ongeveer tien procent van alle restafvalcontainers. De gemeente en Rova zoeken naar een oplossing.

Het gaat een woordvoerder van Rova te ver om de situatie illegaal te noemen, maar 'het is niet de bedoeling'. Het gaat bijvoorbeeld om containers die bij een leegstaande woning staan en toch gebruikt worden door inwoners van het dorp. Rova kan niet zeggen of bij elke ronde van de vuilniswagen te veel wordt opgehaald. Dat meet het bedrijf niet.

Extra restafval
De extra keer ophalen kost Rova mogelijk wel extra geld. Ondanks dat de vuilniswagens geen extra kilometers maken, worden er wel meer inzamelbewegingen gemaakt. Dat kost tijd en en zorgt mogelijk ook voor extra afschrijving op het voertuig. Die kosten worden niet verhaald op de gemeente Urk.

Mogelijk wordt er wel extra restafval opgehaald. De kosten voor het verwerken daarvan worden door de gemeente Urk betaald en indirect door de inwoners van Urk via de afvalstoffenheffing.

Het is op dit moment nog onmogelijk om te kijken welke containers precies te veel aan de weg worden gezet. De oplossing van Rova en de gemeente zou er eind 2023 moeten zijn als het nieuwe grondstoffenbeleidsplan wordt vastgesteld.

HVC
Afvalverwerker HVC laat weten dat er in de Flevolandse gemeenten waar zij actief zijn niet stelselmatig een groot aantal containers te veel geleegd wordt.


Lees meer



 
U kunt zich indien gewenst weer afmelden.
Afmelden
Bekijk e-mail in browser



© OmroepFlevoland

Email Marketing Powered by Mailchimp