Nieuws van vandaag


Dronten - Arrestatieteam ingezet om agressieve beroepsvisser op te pakken

21-07-23

Een beroepsvisser is in de nacht van donderdag op vrijdag gearresteerd nadat hij weigerde mee te werken aan een controle van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bij het Ketelmeer in Dronten. Om de man te kunnen aanhouden, moest een arrestatieteam van de politie worden ingezet.

De man werd betrapt op het illegaal vissen op aal op een plek waar vissen verboden is vanwege dioxineverontreiniging. Dioxine is een stof die kanker kan veroorzaken.

De NVWA en de politie willen niet vertellen uit welke gemeente de visser komt.


Lees meer

Rutten - Leerlingen nemen afscheid van twee basisscholen

21-07-23

Leerlingen van de rooms-katholieke Paulusschool en de protestants Christelijke school Sjaloom in Rutten namen vrijdagochtend afscheid van hun school. Beide scholen gaan volgend schooljaar op in de nieuwe basisschool De Leeuwerik.

Het besluit om te fuseren werd eind april genomen, voornamelijk vanwege de beperkte huidige leerlingaantallen. De scholen zitten nu al samen in één gebouw, maar er werd nog apart van elkaar les gegeven. Door de groepen vanaf komend schooljaar samen te voegen, denkt het schoolbestuur efficiënter te kunnen werken en beter te kunnen vernieuwen.

"Het wordt een samenwerkingsschool", legt directeur Grietje Captein uit. "Dat betekent dat we de verschillende identiteiten die we in de polder hebben: katholiek, openbaar en protestants christelijk, samengevoegd worden in een school."

De kinderen van groep acht werden feestelijk uitgezwaaid door de leerlingen uit de lagere klassen die vertrekken richting het voorgezet onderwijs. Door groep acht van de Paulusschool werd een boom aan de school gegeven die op het schoolplein werd gepland. Op 4 september zal basisschool de Leeuwerik haar deuren openen en zullen er in totaal rond de 130 kinderen onderwijs volgen.


Lees meer

Zeewolde - Echtgenote burgemeester Zeewolde overleden

21-07-23

Hanneke Gorter is woensdag 19 juli overleden. De vrouw van Zeewolder burgemeester Gerrit Jan Gorter is zestig jaar oud geworden. Hanneke Gorter was al langere tijd ziek.

In een bericht laat de gemeente Zeewolde weten dat het college, de gemeenteraad en de medewerkers van de gemeente meeleven met het verlies van de burgemeester. Sinds 2007 is Gerrit Jan Gorter burgemeester van Zeewolde en vergezelde Hanneke hem bij verschillende officiële gelegenheden.

Loco-burgemeester Winnie Prins neemt de taken van Gorter voorlopig waar. Gorter verwacht nog deze maand zijn werkzaamheden te hervatten.

Mensen die hun medeleven willen tonen aan de burgemeester en zijn familie, kunnen een kaart sturen naar de gemeente. Dat kan via postbus 1, 3890 AA Zeewolde. Het is ook mogelijk een kaart af te geven bij de receptie van het gemeentehuis.


Lees meer

Dronten - Superstofzuiger gezocht om glassplinters vernield kankermonument op te ruimen

21-07-23

Het Lelystadse schoonmaakbedrijf Handy-Clean doet een oproep voor een superstofzuiger. Deze is nodig om de glassplinters van het vernielde monument voor overleden kankerpatiënten in Dronten te kunnen opzuigen. Het grootste deel van de glasscherven is inmiddels weggehaald, maar er liggen nog kleine glassplinters verspreid tussen het gras.

De stofzuigers van het schoonmaakbedrijf zijn niet sterk genoeg om deze op te zuigen, omdat ze diep in de natte mosgrond liggen. "We hebben een stofzuiger nodig die sterk genoeg is om grind van daken te zuigen, zo eentje die vier keer zo sterk is als wat wij hebben", zegt Henk van Deenen van Handy-Clean.

[quote:Henk van Deenen, Handy-Clean:"Het is heel moeilijk om de kleine splinters op te ruimen"]

Het schoonmaakbedrijf begon twee weken geleden kosteloos met het opruimen van de 65 vernielde glasplaten in het Wilhelminabos. Maar al snel werd duidelijk dat het schoonmaken ingewikkelder is dan gedacht. Van Deenen legt uit: "Door de regen zakt dat glas steeds verder de zachte grond in, dus het is gewoon heel moeilijk om de kleine splinters op te ruimen."

Daarom is er een krachtige stofzuiger nodig. Geen normale huisstofzuiger, of de grote schoonmaak-stofzuigers die bedoeld zijn om water op te zuigen. Nee, volgens Van Deenen vraagt dit karwei om een superstofzuiger. "Je hebt echt sterke afzuigapparatuur nodig en die hebben alleen rioleringsbedrijven. Van die stofzuigers die zand uit putten kunnen zuigen. We voeren nu gesprekken, maar we hebben tot nu toe alleen 'nee' te horen gekregen. We denken eraan om de belletjes voortaan door het KWF te laten doen, want dat werkt misschien beter."

Ook glas in de fundering
KWF Kankerbestrijding is inderdaad bezig om samen met Handy-Clean andere bedrijven te benaderen, op zoek naar een superstofzuiger. "Het is een proces waar wij als gezondheidsfonds niet eerder mee te maken hebben gehad, maar het helpt inderdaad wel als wij bellen. We volgen het advies van Handyclean, want zij zijn de experts. Maar het is een complexe en bijzondere klus", laat een woordvoerder van het KWF weten.

De glassplinters weghalen is niet het enige dat nog moet gebeuren, ook de funderingen waar de glasplaten op stonden moeten nog uit de grond gehaald worden. Dat is eveneens een behoorlijke klus. "Ook hiervoor bekijken we hoe we dit het beste kunnen doen", laat een woordvoerder van KWF weten.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/230620Vernieling31_10A544663996EE87C12589D40051ED97.jpg]Schoonmaak kan nog maanden duren
Schoonmaakbedrijf Handy-Clean is bang dat het misschien nog wel maanden kan duren voordat het vernielde monument volledig is opgeruimd. "Het vervelende is dat iedereen dit wil afronden, maar dat we afhankelijk zijn van anderen. We proberen een bedrijf te vinden dat ons aan een extra sterke stofzuiger kan helpen, maar die moeten ons dan ook willen sponsoren."

[quote:Henk van Deenen, Handy-Clean:"Misschien moeten we 5 tot 10 cm grond afgraven"]

Maar zelfs met een superstofzuiger kunnen misschien niet alle glassplinters op het terrein van het KWF-monument weggehaald worden, vreest Van Deenen. "Ik ben geen tuinman, maar ik denk dat de enige manier om echt al het glas daar weg te krijgen is om 5 tot 10 centimeter van de bovenlaag af te graven. We zijn hier nu ook over in gesprek met het KWF."

Wat gebeurt er met de scherven?
Het KWF is samen met Handy-Clean en andere partijen in gesprek over de afronding van de schoonmaak. Zij buigen zich deze zomer over de toekomst van het opgeruimde glas. Van Deenen: "We hebben hier nog twaalf of dertien bakken staan met 50 kilo glas. We bewaren dit voor het KWF totdat zij beslissen wat ze ermee willen doen, want ze willen er sowieso iets mee doen. Ik ga er wel een klein beetje vanuit dat ze het laten smelten om er weer nieuwe platen mee te maken."[video:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/video/middel/230721-120923-Studio1-PGM.mp4:Linda Sumner van KWF Kankerbestrijding]


Lees meer

Flevoland - Toch elektrische bussen vanaf december: EBS gaat laden bij Lelystad Airport

21-07-23

De nieuwe busvervoerder die vanaf december in een groot deel van Flevoland gaat rijden, EBS, kan toch vanaf het begin af aan al elektrische bussen inzetten. Het bedrijf heeft twee locaties gevonden om te kunnen laden: één op het industrieterrein van Nagele en één bij Lelystad Airport.

In eerste instantie was onduidelijk of EBS de elektrische bussen in december al daadwerkelijk de weg op kon sturen. Dit omdat de energieaansluitingen in Emmeloord en Lelystad niet op tijd klaar konden zijn. De optie om tijdelijk met dieselbussen te gaan rijden lag daarom nadrukkelijk op tafel.

Maar dat is nu niet meer nodig. EBS heeft een afspraak gemaakt met het vliegveld, omdat daar al een forse energievoorziening is. Ook in Nagele is er voldoende energie gevonden op het industrieterrein.

Op termijn, als er weer meer stroom beschikbaar is, wil EBS de laadplekken mogelijk alsnog verhuizen naar een andere locatie. Volgens een woordvoerder van het vervoersbedrijf ligt het vliegveld bijvoorbeeld best ver van de stad en dat kost meer kilometers en tijd.


Lees meer

Almere - Verdachten van steekpartij De Glasbak hoeven van OM niet meer de cel in

21-07-23

Vier mannen die betrokken zouden zijn geweest bij een steekpartij bij cultuurcentrum De Glasbak in Almere vorig jaar april, hoeven van de officier van justitie niet meer terug naar de cel. Die eiste vrijdag (jeugd)celstraffen tegen hen, die ze in voorarrest al hebben uitgezeten.

Tegen hoofdverdachte Jazz J. (19) uit Almere is vrijdag 360 dagen jeugdcel, waarvan 145 dagen voorwaardelijk en een werkstraf van 200 uur geëist. Hij stak volgens de officier in de auto op het parkeerterrein aan de Almeerse Lierstraat van De Glasbak het slachtoffer in zijn borst en buik. De man liep daarbij onder meer een slagaderlijke bloeding op, die hij ternauwernood overleefde. Daarnaast zou J. zijn vriendin hebben mishandeld en bedreigd.

Verminderd toerekeningsvatbaar
Bij de steekpartij waren drie andere jonge Almeerse mannen aanwezig. De 20-jarige Cordel M., die volgen de officier met een vuurwapen dreigde, hoorde 200 dagen jeugdcel en jeugd tbs voorwaardelijk tegen zich eisen. M. zou licht verminderd toerekeningsvatbaar zijn.

Joel A. (20) en Desario F. (20) moeten van de aanklager volgens het volwassenenrecht worden veroordeeld. Tegen A. is een celstraf van 300 dagen, waarvan 195 voorwaardelijk, en een werkstraf van 240 uur geëist. Tegen F. 180 dagen cel, waarvan 65 voorwaardelijk en een werkstraf van 180 uur. Voor alle verdachten geldt een proeftijd van drie jaar. Zij hoeven als de rechter meegaat in de eis niet terug de cel in.

'Vooropgezet plan'
Volgens de officier van justitie hadden de vier een vooropgezet plan om een diefstal met geweld te plegen. Zij spraken op 2 april met zijn vieren af op station Muziekwijk en liepen met hun capuchon op naar het parkeerterrein van De Glasbak, waar een van hen een afspraak had gemaakt om een spelcomputer te kopen. Daarop zouden zij de zwarte Audi waar twee mannen en een vrouw in zaten, hebben omsingeld.

Jazz J. ging vervolgens naast de bestuurder zitten: "Geef alles wat je hebt, Geef alles wat je hebt", riep hij volgens de officier. Hij zou het slachtoffer hebben gestoken in zijn buik en borst. De andere drie zouden in de auto een iPhone en een portemonnee hebben gestolen. Het viertal vluchtte daarna via het Componistenpad.

Bij de steekpartij werd het slachtoffer geraakt in zijn maag en lever. Hij verloor 4 liter bloed door de steekwonden en heeft drie maanden nodig gehad om te herstellen. Voor de geleden schade moeten de man wat betreft de officier 20.000 euro schadevergoeding krijgen.

De rechter doet 30 augustus uitspraak.


Lees meer

Flevoland - Lange file op A6 tussen Lelystad en Almere door spoedreparatie

21-07-23

Op de A6 tussen Lelystad en Almere heeft vrijdag aan het begin van de middag een lange file gestaan.

Rijkswaterstaat meldt dat er een spoedreparatie moest plaatsvinden. Daarvoor was het noodzakelijk de rechterrijstrook af te sluiten. De reparatie was nodig omdat er afgelopen nacht schade is ontstaan aan het wegdek.

De vertraging bedroeg op het hoogtepunt van de file ruim 60 minuten. Rond 13:00 uur waren de werkzaamheden klaar en nam de lengte van de file af


Lees meer

Almere - Spelregels Oosterwold op de schop; gemeente trekt regie naar zich toe

21-07-23

Bij de aanleg van nieuwe straten in de zelfbouwwijk Oosterwold gaat de gemeente Almere de touwtjes steviger in handen nemen. Een stuk minder zaken worden straks aan individuele bewoners overgelaten. Zo gaat de gemeente niet alleen de hoofdwegen aanleggen, maar neemt het ook de kleinere kavelwegen op zich.

Op dit moment is het nog zo dat buren onderling moeten regelen dat er een weg langs hun huizen komt te lopen. Het is één van de elementen die bouwen in Oosterwold uniek maakt ten opzichte van andere nieuwbouwwijken. Tot voor kort moesten bewoners ook de zuivering van hun afvalwater zelf organiseren. Dat experiment is mislukt en er wordt alsnog een riool aangelegd. Een ingreep die de stad meer dan 65 miljoen euro gaat kosten.

Gekeken is naar andere zaken die eigenlijk niet aan individuele bewoners overgelaten kunnen worden. Daar is de aanleg van wegen vervolgens als één van de belangrijkste punten uit naar voren gekomen.

[quote:wethouder Lindenbergh:"De gemeente gaat meehelpen met de puzzel"]

"Onze zorg is dat heel veel van deze wegen niet zijn voorbelast", vertelt wethouder Julius Lindenbergh. Dat is het bouwrijp maken van grond op een dusdanige manier dat die voldoende gewicht kan dragen. Is dit niet het geval, dan kunnen er problemen ontstaan. "Dat betekent dat ze waarschijnlijk gaan verzakken. Dan kan je gevaarlijke situaties krijgen."

Voor de nieuwe straten, die in fase 1B van Oosterwold worden aangelegd, wordt gewerkt op een manier zoals die in andere wijken ook gebruikelijk is. Bewoners mogen wel meedenken over de vraag hoe een kavelweg precies moet lopen. "Ze gaan wel puzzelen, maar de gemeente gaat meehelpen met de puzzel. En als de puzzel is gelegd gaat de gemeente zorgen dat het op een verantwoorde manier gaat", vertelt Lindenbergh.

Ook bij de aanleg van nutsvoorzieningen zoals elektriciteit en drinkwater gaat de gemeente meer coördineren.

Duurdere grond
Nu de gemeente meer gaat doen zal de grondprijs van nieuwbouwkavels stijgen. Daar staat tegenover dat initiatiefnemers in een latere fase minder zaken zelf hoeven te regelen. De gemeente verwacht dat de totale kosten voor mensen die in Oosterwold gaan wonen ongeveer gelijk blijven.

Lindenbergh: "Het idee was ook niet dat je hier mensen heel goedkoop grond geeft. Het idee was dat mensen zelf dingen doen, waardoor ze zelf die kosten maken in plaats van dat de gemeente ze doorberekent. En voor een deel gaan we daar nu een andere balans in zoeken."

Sociale huurwoningen
Almere wil verder stimuleren dat er meer sociale huurwoningen in Oosterwold gebouwd gaan worden. Dat moet gebeuren door een nieuw kaveltype aan te bieden, met een lagere prijs en andere spelregels dan de rest van de wijk.

Te denken valt aan het toestaan van een hoger bebouwingspercentage, het vergemakkelijken van de bouw van appartementen en het clusteren en uitbesteden van de verplichte stadslandbouw.

"Het feit dat het nu niet gebeurt betekent dat je of moet accepteren dat dit een wijk is waar alleen mensen met een hoger inkomen welkom zijn, of dat je in moet grijpen. En wij kiezen duidelijk voor dat tweede", zo zegt Lindenbergh over de samenstelling van de wijk.


Lees meer

Lelystad - Houtribhoekstrand weer vrij van blauwalg, zwemmen niet meer afgeraden

21-07-23

De waarschuwing op het Houtribhoekstrand in Lelystad voor een te hoge concentratie aan blauwalg is opgeheven. Een week geleden werd die waarschuwing door de Omgevingsdienst afgegeven. Zwemmen wordt nu niet langer afgeraden.

Zwemmen in water waar blauwalg aanwezig is, kan klachten geven zoals huid- en oogirritatie, diarree en braken. Om die reden raadde de Omgevingsdienst mensen af om te gaan zwemmen bij het Houtribhoekstrand.

Ondanks de waarschuwing was het strand afgelopen week niet gesloten en was zwemmen dus wel mogelijk.


Lees meer

Almere - Parallelbaan A6 vanavond dicht tussen Almere Haven en Almere Buiten

21-07-23

De parallelbaan van de A6 is vanaf 21.00 uur vrijdagavond tot zaterdagochtend 06.00 uur dicht vanwege werkzaamheden. Deze keer wordt er aan de weg gewerkt tussen Almere-Haven en Almere-Buiten, in de richting van Lelystad. Ook zijn er meerdere op- en afritten afgesloten Weggebruikers moeten volgens Rijkswaterstaat rekening houden met extra reistijd.

De werkzaamheden zijn onderdeel van een grote 'verjongingskuur' voor de snelweg. De extra reistijd kan oplopen tot 15 minuten.

[info]Hoofd vs. parallelrijbaan
De A6 bij Almere is opgesplitst in twee aparte gedeeltes. De hoofdrijbaan is bedoeld voor doorgaand verkeer en heeft geen last van in- en uitvoegend verkeer. De parallelrijbaan is het gedeelte van de A6 waarop de op- en afritten uitkomen. Dit zijn de buitenste rijbanen van de weg.[/info]

Omleidingen
Doorgaand verkeer vanuit Amsterdam richting Lelystad kan gebruikmaken van de hoofdrijbaan van de A6. Vanuit Almere naar Lelystad moet men omrijden via knooppunt Gooimeer naar de Hogering en de Tussenring om via de oprit Almere-Buiten weer de A6 op te gaan.

Automobilisten richting Almere-Haven worden omgeleid via Almere-Poort en de Gooimeerdijk-West. Verkeer naar Almere-Stedenwijk en Almere-Stad moet omrijden via de A6 knooppunt Gooimeer naar de Hogering en de Tussenring.


Lees meer

Almere - 3,5 miljoen voor taskforce die achterstand woningen statushouders moet wegwerken

21-07-23

De gemeente Almere heeft een taskforce ingesteld om voldoende statushouders versneld aan een woning te helpen. De gemeenteraad heeft daar donderdagavond tijdens de Politieke Markt 3,5 miljoen euro voor beschikbaar gesteld. Met dat budget moet de gemeente voor het einde van het jaar woonruimte hebben gevonden voor ruim 500 vergunningshouders. Een zeer lastige opdracht, zegt wethouder Froukje de Jonge.

"Dat betekent panden aankopen, dat betekent passend toewijzen dus waar heb ik een huis vrij en wie kan ik daar goed op plaatsen. Dat betekent dat we een heel goed beeld moeten hebben wat je huizenvoorraad is en wie de wachtenden zijn. Maar het betekent ook huizen verbouwen, zodat je er meer personen kunt huisvesten."

Niet alleen ambtenaren
In de taskforce werken mensen samen van verschillende organisaties. Er zitten ambtenaren in van alle ter zake doende afdelingen op het stadhuis. Maar er zitten ook medewerkers in van de woningcorporaties. En ook zorgorganisaties zijn er bij betrokken, zegt De Jonge. Die partijen werken samen om asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen aan een passende woning te helpen.

[quote:Wethouder Froukje de Jonge:"Grote groep vecht voor die paar beschikbare woningen"]

De gemeente Almere loopt fors achter in de toewijzing. Aan het einde van dit jaar moeten 629 mensen een woonruimte hebben gekregen. Eind mei stond de teller nog maar op 71. Al die mensen helpen is haalbaar, zegt De Jonge, maar er is dan geen dag meer te verliezen. "De kern van het probleem is dat je een te klein aantal betaalbare sociale huurwoningen hebt en een uitdijende groep van mensen die daar een beroep op doet. Die vechten allemaal voor die paar beschikbare woningen. En dat maakt deze opgave zo ingewikkeld."

Provincie zet druk
De gemeente heeft haast met het toewijzen van woonruimte. De provincie heeft Almere al meermaals op de vingers getikt over de achterstand. De provincie dwingt de gemeente de achterstand in te halen. Anders zal de provincie het werk doen op kosten van de gemeente. De gemeente Almere heeft daarop een plan uitgewerkt om de achterstand weg te werken. Naast de aankoop van vastgoed en de verbouwing van dat vastgoed tot woningen, komen er ook flexwoningen, zegt De Jonge.

De gemeenteraad moest direct na de bespreking van de plannen stemmen over het budget. Menig partij toonde zich niet blij met die druk. Maar de raad ging toch akkoord. De wethouder zegde de raad toe dat zij zo snel mogelijk na het zomerreces met een verdere uitwerking van de plannen zal komen. "Ik ben heel blij met de uitkomst van deze bespreking". De wethouder zegt de bezwaren van de gemeenteraad goed te snappen. "Het gaat om veel geld, het gaat om een belangrijke maatschappelijke opgave. En ik snap dat de raad daar ook wat over te zeggen wil hebben."

De Jonge is blij dat de raad snapt dat er nu doorgewerkt moet worden. "Na de zomer zullen we laten zien waaraan we al het geld besteed hebben en waaraan we de rest nog willen besteden."


Lees meer

Lelystad - Vogelliefhebber observeert al bijna 50 jaar kiekendieven in de Oostvaardersplassen

21-07-23

Op een locatie in de Oostvaardersplassen bij Lelystad, die verboden terrein is voor de gewone burger, bestudeert Wim Schipper al bijna 50 jaar de kiekendieven in het natuurgebied. Op 79-jarige leeftijd heeft hij een nog steeds ontembare passie voor deze roofvogels.

Zijn werkzaamheden doet hij sinds 2000 vanuit een observatiehut die bestaat uit een houten vierkant dat is geplaatst op een stalen frame. Op acht meter hoogte heeft Schipper een uitzicht over het uitgestrekte moerasgebied dat door de bruine kiekendieven als hun thuis wordt beschouwd. Maar het hout is verrot en de hut is aan vervanging toe. Daarom wordt de hut in de eerste week van augustus gesloopt.

Vijf uur lang op een trap staan
Schipper maakt zich niet druk om de kwaliteit van de Wim Schipperhut, want de obersvatiehut draagt zijn naam. De vogelkenner begon zijn werk in 1978 vanaf een gemaal in het gebied. Na het verdwijnen van het gemaal zette hij een houten trap in het natuurgebied, die hij vastzette met sjorbanden. Zo'n vijf uur lang stond hij vervolgens op de trap om de kiekendieven te bestuderen. Enkele jaren later gebruikte hij een hogere aluminium ladder om beter zicht te krijgen over het gebied.[video:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/video/middel/230721_hutje_00001A66.mp4:Schipper aan het werk in zijn hut]Pas in 2000 werd de hut gebouwd, wat zijn werkzaamheden makkelijker maakte. Toch is het binnen vrij koud door de wind die door de luiken trekt, waardoor het daar zelfs onaangenaam vertoeven is op een zomerdag. Desondanks zit Wim Schipper ook in het vroege voorjaar, wanneer het nog kan vriezen, in de hut. Gewapend met een arsenaal aan natuurliefhebbersapparatuur, waaronder een verrekijker, een statief met een krachtige telescoop, en fotocamera bekijkt Wim de dieren.

[quote:Wim Schipper:"Dit vrouwtje heeft overal genesteld"]

Ook andere observatielocaties
Schipper kan de vogels obersveren tot zo'n twee kilometer rondom de hut. Daarom gebruikt hij ook andere locaties in de Oostvaardersplassen om een goed beeld van kiekendieven te krijgen. Hij kent de vele kenmerken van de dieren, waardoor hij ze van elkaar weet te onderscheiden.[Carousel:mbc_883528740-38358-18908-42401-280471579758962]Tijdens een observatie geeft hij al snel aan dat hij een vrouwtje ziet vliegen die hij eerder heeft gezien. "Dit vrouwtje heeft overal genesteld, maar het is nooit wat geworden. Ik heb haar dinsdag ook nog gezien. Ze heeft enorm veel grote witte epauletten bovenop en dat is op zich al opvallend. In het hele gebied zijn er misschien één of twee."

Observeren doet Schipper vanaf het voorjaar tot aan het eind van de broedperiode. In die periode registreert hij de posities van de nesten. Waar de populatie kiekendieven landelijk in loop der jaren is afgenomen zegt Wim Schipper dat het in de Oostvaardersplassen meevalt. 

Nieuw exemplaar
De huidige hut wordt begin augustus afgebroken, maar er komt ook een nieuw robuust exemplaar voor terug dat zelfs nog iets hoger is dan het huidige exemplaar. De werkzaamheden duren een week waardoor de nieuwe Wim Schipperhut in de tweede week van augustus in gebruik kan worden genomen.[Carousel:mbc_2505153721-38651-18043-46611-55087503054988]


Lees meer

Dronten - Omwonenden toekomstig kindcentrum voelen zich 'belazerd' door gemeente

20-07-23

Buurtbewoners die straks naast een kindcentrum in Dronten wonen voelen zich belazerd door de gemeente. Vijf basisscholen en twee kinderopvangorganisaties komen allemaal in één groot gebouw dat moet komen aan de Lijzijde. De bewoners voelen zich overvallen door de plannen, de gemeente zou niets met hen hebben overlegd.

"Het kwam als donderslag bij heldere hemel. Zo van: pats boem, we hebben een besluit genomen, doet het er maar mee", zegt een omwonende verbaasd. Zijn buurvrouw vult hem aan: "Er was geen communicatie. Er was een brief en een informatieavond waarin gezegd werd dat het besluit vaststaat." Een andere buurman concludeert: "We zijn echt overvallen en voelen ons belazerd."

Op de geplande locatie staat nu basisschool Aan Boord. Die school heeft 180 leerlingen. Het kindcentrum krijgt straks ruim 700, blijkt uit gemeentelijke schattingen in het huisvestingsplan dat vorig jaar september is opgesteld. "Je voelt je gewoon buitenspel gezet. Je woont hier al twintig jaar en opeens planten ze hier een veel grotere school", klaagt een buurtbewoner.

Verkeersveiligheid in het geding
Veel omwonenden maken zich zorgen over de verkeersveiligheid. "Het is nu al soms levensgevaarlijk", zegt een moeder die haar kind op de school heeft zitten. Dat merkt ook een buurman: "Iedereen is hier aan het dubbel parkeren. Fietsers gaan er kris kras tussendoor. Dan gaat iemand weer uitparkeren en zie je iemand bijna ondersteboven gereden worden."

In twee dagen tijd zijn in de buurt 85 handtekeningen verzameld tegen het kindcentrum. André Vrielink stuurde namens de buurtbewoners een noodbrief naar de gemeente om af te zien van de plannen. En ze voelen zich niet eerlijk behandeld. Vrielink: "Als we gaan kijken naar de dingen die onderzocht zijn, dan zijn er wel degelijk al beslissingen genomen en staan er al plannen vast. Daardoor voelen we ons wel een beetje voorgelogen. Bij de informatieavond werden er heel andere dingen verteld dan we in de stukken lezen achteraf."

Gemeente Dronten reageert later
De gemeente Dronten wil nu nog niet reageren op het feit dat bewoners zich overvallen voelen door de plannen voor een groot kindcentrum. Een woordvoerder zegt dat de verantwoordelijke wethouders voor ruimtelijke ordening en onderwijs eerst dinsdag willen overleggen in het college van B en W over de ontstane situatie. Daarna gaan ze in gesprek met de omwonenden.


Lees meer

Almere - Verdachten weigeren dader van steekpartij aan te wijzen

20-07-23

Vier Almeerders die worden verdacht van betrokkenheid bij een steekpartij in hun woonplaats willen niet vertellen wie er daadwerkelijk heeft gestoken. Dat bleek donderdag tijdens de eerste zittingsdag van de strafzaak tegen hen. Het slachtoffer werd in april vorig jaar in zijn borst en buik gestoken en liep een slagaderlijke bloeding op. Hij overleefde het ternauwernood.

Het incident gebeurde op het parkeerterrein bij cultuurcentrum De Glasbak in Almere Stad. De vier verdachten spraken op de bewuste dag in april af bij het Station Muziekwijk in Almere. Camerabeelden bevestigen dat ze daar waren. Even later liepen ze richting De Glasbak omdat een van hen een afspraak had om een spelcomputer te kopen. Onderweg deed het viertal de capuchon van hun hoodie op.

"Geef me alles, geef me alles"
Op het parkeerterrein bij De Glasbak kwam een auto aangereden met naast de bestuurder ook een stel, waar de spelcomputer van zou worden gekocht. De vier jongens zouden om de auto heen zijn gelopen en volgens de officier van justitie stapte de 19-jarige hoofdverdachte in de auto. Daarop zou geschreeuwd zijn: "Geef me alles, geef me alles", en werd de bestuurder in zijn borst en buik gestoken.

Het slachtoffer stapte vervolgens met zijn handen omhoog uit de auto en zakte in elkaar zijn. Daarop riep iemand: "Pak alles uit die waggie."

Later bleken een iPhone en de portemonnee van het slachtoffer te zijn verdwenen. Het stel uit de auto bekommerde zich om de bloedende man: "Hou vol, je gaat het halen", zei het meisje. In het ziekenhuis bleken zijn maag, lever en een slagader te zijn geraakt.

Hoofdverdachte ontkent stellig
Er is veel bewijs tegen de 19-jarige hoofdverdachte, die stellig ontkent dat hij heeft gestoken. Zo is er DNA van hem gevonden op de hoes dat om het mes heen zat en in de auto lag. Daarnaast blijkt uit getapte telefoongesprekken dat hij zijn vriendin heel precies uit de doeken heeft gedaan wat er was gebeurd en wat zijn rol was. De hoofdverdachte deed dat af als stoerdoenerij.

En dan zijn er nog de camerabeelden waar hij wordt aangewezen als degene die de auto in stapt. Ook dat ontkent hij. Niemand van de drie overige verdachten wijzen hem aan als de dader. "Ik weet wel wie het heeft gedaan, maar wil het niet zeggen", vertelde een andere verdachte.

De verdachten hebben ruim drie maanden vastgezeten en zijn nu vrij uit hun voorarrest. Voor alle vier adviseert de reclassering toezicht en stevige begeleiding. Twee van hen zijn zwakbegaafd. Alleen in de zaak tegen de hoofdverdachte, die ook nog wordt verdacht van twee zware bedreigingen, wordt geadviseerd het jeugdstrafrecht toe te passen.

Op vrijdag gaat de rechtszaak verder en zal de aanklager de eisen tegen de vier verdachten bekendmaken.


Lees meer



 
U kunt zich indien gewenst weer afmelden.
Afmelden
Bekijk e-mail in browser



© OmroepFlevoland

Email Marketing Powered by Mailchimp