Nieuws van vandaag


Lelystad - Lelystad steeds meer van het gas af, toch legt Liander er een nieuwe gasleiding aan

23-08-23

We moeten zoveel mogelijk van het gas af en toch legt netbeheerder Liander in Lelystad een nieuwe gasleiding aan. Bij de Larserweg ter hoogte van de Meerkoetenweg is een aantal medewerkers van Liander druk met de bediening van een speciale boormachine die horizontaal een leiding kan boren. Hier wordt een gasleiding aangelegd die onder de Larserweg (N302) door loopt.

Het werk moet op de centimeter nauwkeurig worden uitgevoerd, zegt Ceriel Thissen van Liander. "De boor gaat twintig meter diep de grond in. En dan moet 'ie dus vijfhonderd meter naar de andere kant." Op de boorkop zit een sensor die via GPS de exacte positie doorgeeft. "In een besturingsbus hier zit een medewerker die de boor naar links of naar rechts stuurt."[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/230823biogasClip0012_52AF1DC52D2F2821C1258A14004FFABF.jpg]De nieuwe gasleiding is voor het vervoer van biogas. Dat gas wordt een aantal kilometers verderop gemaakt bij De Torenhoeve Biogas in Biddinghuizen. Daar staan meerdere grote silo's waarin mest en ander organisch materiaal wordt vergist.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/230823biogasClip0039_B099E0A05B356C63C1258A1400506AC8.jpg]Vijfhonderd kuub per uur
Het gas dat dat oplevert, wordt via een leidingensysteem van bijna negen kilometer naar de Larserpoortweg gebracht. Het overgrote deel van dat traject wordt gewoon gegraven. Bij industrieterrein De Larserpoort wordt het biogas aangesloten op het reguliere netwerk. Het bedrijf verwacht vanaf medio oktober vijfhonderd kuub biogas per uur te gaan leveren.

"We hebben op dit moment drie biogasfabrieken in Lelystad", zegt Ceriel Thissen van Liander. "Die zijn samen goed voor negen miljoen kubieke meter gas per jaar. Dat staat gelijk aan het verbruik van ongeveer 7.500 huishoudens".


Lees meer

Urk - Tienduizendste passant haven Urk dit jaar al in augustus in het zonnetje gezet

23-08-23

De familie Geerlings uit Harderwijk is woensdag op Urk verwelkomd door wethouder Willem Foppen en havenmeester Eef de Vries met een Urker cadeaupakket. De familie is namelijk de 10.000ste passant in de Urker haven en die wordt ieder jaar in het zonnetje gezet.

De haven van Urk is al jaren in trek en wordt steeds populairder onder watersporters. Vorig jaar had de haven in totaal 14.500 passanten. Urk verwelkomt de 10.000ste passant normaal gezien in september, nu dus al in augustus. Volgens havenmeester Eef de Vries loopt de haven tegen de grenzen aan. "Elke middag is het passen en meten met de vele bootjes."

Wat mensen naar Urk trekt is volgens De Vries het strand aan de havenkade, terrasjes en goede sanitaire voorzieningen. "En een vriendelijke havenmeester", voegt hij met een knipoog toe. In het pakket zit onder andere vis, een Urker vlaggetje voor op de boot en een rondleiding door Urk van Tourist Info Urk.


Lees meer

Flevoland - Vervangen hoogspanningskabels tussen Lelystad en Dronten begonnen

23-08-23

TenneT is begonnen met het vervangen van de hoogspanningskabels tussen Lelystad en Dronten. Over een lengte van twintig kilometer moet er in totaal 120 kilometer aan nieuwe kabels getrokken worden. 

Dat gebeurt vanwege de kortsluiting van vorig jaar september, waardoor 300.000 huishoudens zonder stroom kwamen te zitten. Door de storing raakten de hoogspanningskabels dusdanig verhit dat ze naar beneden zakten en op de bovenleiding van het spoor terechtkwamen. Daardoor ontstond er enorme schade aan het spoor. Er konden vervolgens tot december vorig jaar geen treinen rijden tussen Lelystad en Dronten. 

Gigantische operatie
Volgens Peter Hofland van TenneT is het vervangen van de kabels een gigantische klus. Zo moet er de komende maanden gewerkt worden bij 54 hoogspanningsmasten. De rijplaten, de hoogwerkers en de machines waarmee de kabels worden getrokken, moeten daarbij steeds worden verplaatst.[Carousel:mbc_5665859704-54541-19426-42571-42212469009075]Lastig bereikbaar
Niet alle hoogspanningsmasten zijn even goed bereikbaar, zegt Hofland. "Die hoogspanningsmasten staan niet op een plekje waar je heel makkelijk bij kan, zoals midden in een maïsveld. Wij moeten afspraken maken met de grondeigenaren maar wij moeten ook werkplekken inrichten. En dat op meer dan vijftig plekken."  

Geen treinverkeer
TenneT is begonnen met het vervangen van de hoogspanningskabels over het treinspoor vlakbij de Edelhertweg in Lelystad. Dit is zo afgesproken met ProRail, omdat er tot 4 september geen treinen rijden tussen Lelystad en Dronten. Hofland: "Deze week is ProRail bezig met werkzaamheden. Dus daar liften we ook mee, zodat wij veilig kunnen werken en dat ook de trein er niet nog een keer uitvalt."  

TenneT heeft een jaar nodig om alle kabels te vervangen. De werkzaamheden kosten 10 miljoen euro. 


Lees meer

Biddinghuizen - VVD stelt Kamervragen over piekbelaster in Biddinghuizen

23-08-23

VVD-Kamerlid Thom van Campen vraagt opheldering van de demissionair minister voor Natuur en Stikstof, Christianne van der Wal, over de gang van zaken rondom de boerderij Kolhorn Dairy Farm in Biddinghuizen. Dat bedrijf is aangemerkt als piekbelaster, omdat het meer dan een bepaalde hoeveelheid stikstof uitstoot binnen 25 kilometer van de Veluwe. De eigenaren van de boerderij zien geen andere mogelijkheid dan zich te laten uitkopen door de overheid.

Boerenfamilie Grin heeft al een adviseur van het ministerie uitgenodigd om te praten over de mogelijke uitkoop, al wil de familie dat eigenlijk liever niet. "Stoppen is voor de VVD nooit de enige optie", schrijft Van Campen op X, het oude Twitter. Hij vraagt de minister of er tijdens het gesprek met de adviseur ook over andere mogelijkheden is gesproken. Ook roept hij de minister op om, naast de stoppersregeling die nu al actief is, ook regelingen voor verplaatsing, extensivering en innovatie te openen, zodat piekbelasters meer mogelijkheden hebben om hun stikstofuitstoot te verminderen.

[tweet:https://twitter.com/ThomvCampen/status/1694257497110949951]

Ook vanuit de provinciale politiek wordt gereageerd op het verhaal van de familie Grin. CDA Flevoland vroeg zich gisteren af waarom tot nu toe vooral wordt gesproken over stikstofproblemen in Noordoostpolder, terwijl er ook piekbelasters in Biddinghuizen blijken te zijn. Gedeputeerde Jan Klopman gaf in een reactie aan dat de regelingen voor piekbelasters beleid is van het Rijk, en niet van de provincie.


Lees meer

Almere - Omzetgroei Alfen bijna stilgevallen door minder vraag naar laadpalen

23-08-23

De Almeerse fabrikant van laadpalen en andere energie-oplossingen Alfen is woensdagochtend onderuit gegaan op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf verloor woensdagochtend ruim 5 procent aan beurswaarde.

Alfen zag de groei in het tweede kwartaal bijna volledig stilvallen en de winst fors dalen. Een zwakkere vraag op de markt voor oplaadsystemen voor elektrische auto's zit de onderneming dwars. Daarbij zijn er sinds vorig jaar grote voorraden aan laadsystemen ontstaan die nog moeten worden verkocht.

Winstwaarschuwing
De fabrikant waarschuwde vorige week al voor een tegenvallende omzet in heel 2023. Woensdag kwam het bedrijf met de resultaten van afgelopen kwartaal, en die vielen behoorlijk tegen. Het bedrijf behaalde in het tweede kwartaal een omzet van 110,7 miljoen euro. Dat is slechts 1 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De winst uit de verkoop daalde van 20,2 miljoen vorig jaar naar 8,4 miljoen euro.

Ook de winst die het afgelopen kwartaal overbleef na aftrek van onder meer belastingen daalde fors. Dat bedrag ging van 14 miljoen euro van vorig jaar naar 3 miljoen in dezelfde periode van dit jaar. De in Almere gevestigde onderneming spreekt van "uitdagende marktomstandigheden" en rekent op mindere jaaropbrengsten.

Voorraad eind dit jaar weggewerkt
Marco Roeleveld, topman bij Alfen, verwacht dat de grote voorraad laadpalen in de loop van dit jaar verkocht is. Hij verwacht dat er volgend jaar meer vraag naar de laadpalen en elektrische auto's is. In het tweede kwartaal van dit jaar maakte het bedrijf minder oplaadsystemen dan in de eerste drie maanden van dit jaar.

Vertrouwen in verkoop andere energieproducten
Naast laadpalen maakt het bedrijf ook andere energieopslagsystemen. Met de opslagsystemen kan energie die wordt opgewerkt door bijvoorbeeld windmolens worden bewaard. Dan is het mogelijk de energie te gebruiken op elk moment dat de markt daarom vraagt. Topman Roeleveld heeft hoge verwachtingen van de verkoop daarvan in de komende jaren. In het afgelopen halfjaar liet deze tak een "sterke groei" zien tot bijna 60 miljoen euro.


Lees meer

Lelystad - Acteur Huub Stapel steunt bewoners Werkeiland in strijd tegen hoogbouw

23-08-23

Al bijna vijftien jaar strijden de inwoners van het Werkeiland in Lelystad met vastberadenheid tegen de plannen om een vierlaags appartementencomplex te bouwen op een gedeelte van het werkeiland. Dinsdagmiddag kregen ze een onverwachte medestander in hun strijd, namelijk van acteur en presentator Huub Stapel.

De aanwezigheid van Stapel op het Werkeiland heeft te maken met zijn betrokkenheid bij de opnames van een nieuwe tv-serie voor Omroep Max. Na het succes van de vierdelige serie ‘Eens ging de Zee hier tekeer’ vorig jaar, is hij nu terug voor een vervolgserie getiteld ‘Het Nieuwe Land’. De tv-programma's zijn gebaseerd op het gelijknamige boek van schrijver Eva Vriend uit Noordoostpolder. De serie belicht de inpoldering van Flevoland.

Verstand staat stil
Huub Stapel zegt dat in Tegelen, zijn geboortedorp, alles is afgebroken wat mooi was. Hij spreekt zijn steun uit om het Werkeiland te behoeden van soortgelijke verwoesting. "Dit is gewoon historisch erfgoed en nou heeft één of andere pannenkoek bedacht dat hier een gebouw moet komen, een appartementencomplex van zestien meter hoog, waardoor het uitzicht van de mensen die hier al jaren wonen in één keer weg is. Nou, daar staat mijn verstand bij stil."

Bij de opnames was ook Peter Strijker aanwezig. Hij is één van de personen die zich al jarenlang verzet tegen de nieuwbouwplannen. Strijker is een voormalig stedenbouwkundige van Lelystad en hij heeft een maquette van het Werkeiland gemaakt waarin ook de 42 appartementen die de projectontwikkelaar wil bouwen is verwerkt. Die maquette heeft Strijker meegenomen naar de opnames. "Toen vertelden we wat er aan de hand was en Huub Stapel was resoluut. Hij zei dat in Tegelen ook alles is vernield, maar dat ze dat hier niet moeten doen. Dus weg met die hoogbouw."

Zaak is te winnen
Strijker sprak in maart nog in tijdens een raadsvergadering van de gemeente Lelystad om zijn zorgen te uiten. "En ik heb aangegeven dat zodra er een aanvraag komt, de bewoners direct belanghebbenden zijn en dat we hen zullen ondersteunen met het maken van bezwaarschriften." Strijker zegt dat ze desnoods gaan procederen tot aan de Raad van State aan toe. Huub Stapel, die stedenbouwkundige schoonheid diep koestert, is ervan overtuigd dat de bewoners van het Werkeiland de zaak ook zullen winnen. "Dit houdt geen stand, omdat dit één van de drie eilanden is in de Flevopolder. Dat is Schokland, we hebben Urk en we hebben dit. Schokland is Werelderfgoed, dan kun je toch niet zeggen dat je bij één van de andere eilanden een gedrocht van 16 meter neerzet."

Bekijk hier meer over de historie van het Werkeiland: [youtube:https://www.youtube.com/watch?v=X0Wn8c02F3A]


Lees meer

Zeewolde - Van Amersfoort met kriebels in zijn buik naar Zandvoort voor Formule 2

23-08-23

Almeerder Frits van Amersfoort kijkt uit naar de thuiswedstrijd op het circuit van Zandvoort. Daar wordt vanaf vrijdag de Dutch Grand Prix gehouden. Zijn team Van Amersfoort Racing uit Zeewolde komt daar in actie in de Formule 2.

"Zandvoort is wel iets waar ik al heel lang binding mee heb", zegt de Almeerder. Dit is dus een speciale race voor de teambaas. "Ik ga daar al meer dan 50 jaar naar toe", zegt Van Amersfoort glimlachend. Hij geniet er zichtbaar van als hij vooruitblikt op het aankomende raceweekend.

Bij het racebedrijf in Zeewolde werden de laatste dagen de puntjes op de i gezet voor de wedstrijd in eigen land. Zo werd er nog gesleuteld, werd er een teambespreking gehouden en stapten de coureurs nog in de simulator om te trainen.

Van Amersfoort stapt zondagavond na de race tevreden in zijn eigen auto richting Flevoland als zijn beide coureurs in de top 10 zijn geëindigd.


Lees meer

Emmeloord - Zomerserie over de stort: Regels geregeld genegeerd

23-08-23

De regels die gelden bij Milieustraat Noordoostpolder worden geregeld genegeerd. Dat merken de medewerkers van de stort. Er wordt bijvoorbeeld vuil gegooid in bakken die daar niet voor bedoeld zijn. Dit gaat ten koste van het scheiden en recyclen van afval en leidt tot hogere kosten voor de burger.

Serie over de stort
Deze hele week zendt Omroep Flevoland reportages uit over Milieustraat Noordoostpolder. Het station zit aan de Montageweg en inwoners kunnen er hun grofvuil brengen. Tijdens de vijf afleveringen draait het om het het personeel, de bezoekers, en de spullen die ze meebrengen. Vaak is het rotzooi, maar soms zitten er ook onverwachte pareltjes tussen het afval. De vele regeltjes bij de stort zijn eveneens onderwerp van gesprek, net als de agressie die de regels af en toe bij bezoekers oproepen.

Een reeks aan regels
Op het terrein aan de Montageweg staan opvallend veel borden met aanwijzingen. Op de borden staat bijvoorbeeld wat de rijrichting is, dat kinderen de auto niet uit mogen en welk afval waar moet worden gestort. Medewerker Albert-Jan Smit: "In principe overtreden wij geen regels die niet overtreden mogen worden", waarna hij lachend toevoegt dat dat best mooi is uitgedrukt.

Collega Ewert van der Pol merkt dat niet iedereen alle regels snapt. Zo mag polyester bijvoorbeeld niet bij het harde kunststof in, omdat er naast plastic ook kunsthars in zit. De regelgeving leidt soms tot wrijving, maar Ewert heeft inmiddels geleerd niet in discussie te gaan. Er zijn ook bezoekers die de regels juist waarderen. Ze noemen de stort goed georganiseerd en duidelijk.

Beter voor de beurs van de burger
Volgens leidinggevende Harmen Oenema van de stort is het ook in het belang van de burger om de regels goed op te volgen. Daardoor wordt het vuil beter gescheiden en wordt er meer gerecycled. "Zo houden we minder restafval over en houden we de kosten laag. Inwoners hoeven dan uiteindelijk minder belasting te betalen.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/230823_stort_03_36CECF3758EE2A0CC1258A13006CBF23.jpg]


Lees meer

Lelystad - Lelystad buigt zich opnieuw over woningbouwplannen op golfbaan

22-08-23

Hoe ziet de toekomst van de golfbaan in Lelystad eruit? Komen er alsnog huizen? Of blijft de gemeente bij haar standpunt om woningbouw niet toe te staan? Ook al betekent dit dat de baan wordt gesloten en er vervallen bij komt te liggen?

Op deze vragen moet later dit jaar een antwoord komen. De gemeenteraad krijgt in oktober namelijk een aantal opties voorgelegd. Onder leiding van wethouder Piet van Dijk zijn de afgelopen maanden gesprekken gevoerd met de verschillende hoofdrolspelers.

De eigenaar van de golfbaan, Unigolf, wil al geruime tijd woningen bouwen op een deel van de baan. Het openhouden van alle 18 holes is niet meer rendabel, zo gaf het bedrijf enkele jaren geleden aan. Vervolgens sloot de hele baan ook daadwerkelijk. Afgelopen januari werden er weer 9 holes in gebruik genomen.

Verzet tegen woningbouw
Bewoners van het Flevo Golf Resort - dat grotendeels tussen de golfbaan ligt - en het naastgelegen Golfpark zien de woningbouwplannen niet zitten. Al in 2021 besloot het college van B en W en later ook de gemeenteraad om de woningbouw niet toe te staan. Unigolf kondigde aan naar de rechter te stappen, maar zag daar later toch van af. De projectontwikkelaar kwam met een aangepast plan met minder woningen. Qua golfbaan zou dan een 9-holes baan over kunnen blijven.

In januari van dit jaar heeft de Lelystadse gemeenteraad aangegeven dat het besluit om geen woningen toe te staan uit 2021 nog steeds van kracht is. Dat het college van B en W toch nog met alle partijen in gesprek is, is een voortvloeisel van een motie die de gemeenteraad in eveneens in 2021 aannam. Daarin staat dat er gesproken moet worden "met alle belanghebbenden om te kijken voor welke ontwikkelingen draagvlak bestaat."

Verschillende opties
De verschillende partijen hebben inmiddels mogelijkheden aangedragen die de impasse volgens hen zouden kunnen doorbreken. Dat varieert van woningbouw toch toestaan, tot de gemeente die de golfbaan overneemt.

Op dinsdag 5 september staat een overleg gepland waar nogmaals met alle belanghebbenden wordt gesproken. Naast Unigolf zijn dat onder meer de Golfclub Flevoland en de bewonersvereniging van het Flevo Golf Resort.

Wethouder Piet van Dijk wil de gemeenteraad in oktober informeren over alle mogelijke varianten en de consequenties die daaraan verbonden zijn. "Dit zodat de raad een zorgvuldig afgewogen besluit kan nemen over de te realiseren oplossing", zo schrijft het college van B en W.


Lees meer

Flevoland - Provincie: 'Piekbelasters zijn zorg van het Rijk, niet van ons'

22-08-23

Het probleem van de zogeheten piekbelasters is een zaak van het Rijk en niet van de provincie Flevoland. Boeren die als piekbelaster voor de uitstoot van stikstof in aanmerking willen komen voor een stoppersregeling, moeten dus bij de rijksoverheid zijn. Dat schrijft de provincie in een schriftelijke reactie aan Omroep Flevoland.

Aanleiding is de verbazing bij lokale en provinciale politici, die niet wisten dat het Rijk in Flevoland in gesprek is met piekbelasters. Onder hen is de familie Grin uit Biddinghuizen, die haar veeteeltbedrijf volgens eigen zeggen vrijwel zeker moet staken. In een emotionele Facebookpost gaf Anje Grin dit weekend aan dat de boerderij op het punt staat om 'afgeschoten' te worden. Het bedrijf stoot te veel stikstof uit in het Natura-2000 gebied op de Noord-Veluwe.

Politici waren verbaasd dat de provincie niet eerder over piekbelasters heeft gecommuniceerd, maar alleen spreekt over maatregelen bij een aantal agrarische bedrijven aan de oostrand van Noordoostpolder. Die liggen vlakbij de Wieden en Weerribben in Overijssel en moeten hun bedrijfsvoering mogelijk aanpassen vanwege de twee natuurgebieden.

Provinciale aanpak staat los
In de reactie zegt de provincie: "Het zijn van een piekbelaster wordt door het Rijk bepaald en de definitie die zij daarvoor heeft opgesteld. De Provinciale Aanpak voor de Noordoostpolder (sinds 2021) staat hier los van. (...) De Provinciale Aanpak gaat over de provincie als geheel, waarbij het naast de Wieden-Weerribben (inclusief Rottige Meente en Brandemeer) ook gaat om de Veluwe, Rijntakken en Naardermeer. Voor de rest van de provincie hebben we een generieke (algemene) opgave geformuleerd in de Flevolandse Aanpak Stikstof, waarbij de invulling en uitvoering om deze opgave te kunnen realiseren de komende tijd duidelijk zal worden."

"De regeling van het Rijk is deze zomer ingesteld en richt zich op circa 3.000 bedrijven in heel Nederland, die de meeste stikstofdepositie veroorzaken op overbelaste stikstofgevoelige Natura2000-gebieden. (...) Hierbij is het RIVM uitgaan van informatie uit 2018/2020 met daarbij alle Nederlandse stikstofgevoelige N2000-gebieden. Op dat moment zouden er volgens RIVM (rekenkundig) 57 piekbelasters in Flevoland liggen."

Uitkoopregeling is vrijwillig
"Dit is geen lijst van de provincie en derhalve is het niet aan de provincie om naar buiten te brengen of informatie over te verstrekken," voegt de provincie er aan toe. De uitkoopregeling, die officieel Landelijke Beëindigingsregeling Veehouderijlocaties met piekbelasting (Lbv-plus) heet, is een rijksregeling, die nadrukkelijk uitgaat van vrijwillige aanmelding. "Het eerste aanspreekpunt voor de LBV-plus regeling voor Flevolandse ondernemers is het Rijk," aldus de provincie. "De keuze ligt bij de ondernemer of het interessant is om deze mogelijkheid te verkennen."

De provincie benadrukt dat in haar stikstofbeleid piekbelasting door stikstof geen leidend criterium is, "omdat ons beleid gericht is op de toekomst van de agrarische sector. Waarbij vrijwilligheid ons sleutelwoord is en wij ons vooral richten op de blijvers."

Burgemeester bezoekt familie Grin
Burgemeester Gebben van Dronten heeft dinsdagochtend een bezoek gebracht aan de familie Grin in Biddinghuizen om hen een hart onder de riem te steken. De burgemeester heeft toegezegd hen te helpen waar hij kan. De Facebookpost van Anje is inmiddels meer dan 18.000 keer gedeeld en heeft duizenden reacties. Ook stelden de CDA, de ChristenUnie en de VVD Dronten schriftelijke vragen aan het college van B en W. De partijen zijn met name benieuwd of de gemeenteraad iets kan doen.


Lees meer

Almere - Podcast: Stadion van Almere City FC ter discussie in AlmEredivisie #2

22-08-23

Aanvoerder Danny Post, erevoorzitter René ter Borgh en ex-clubwatcher Jeroen Oosterheert schuiven aan in de tweede aflevering van AlmEredivisie: De Podcast.

In de podcast van Omroep Flevoland en 1Almere worden elke dinsdag de verrichtingen van de kersverse eredivisionist Almere City FC besproken.

Presentator Martijn de Groot kijkt met de drie gasten terug op het verloren uitduel tegen Fortuna Sittard en ze blikken vooruit op de uitwedstrijd tegen landskampioen Feyenoord, komende zondag.

Ook staat het stadion van Almere City FC ter discussie; moet de club niet verhuizen naar Almere Poort?

De podcast is te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify of op deze website.

Of luister hier:[iframe:https://podcasters.spotify.com/pod/show/almeredivisie/embed/episodes/2---Verhuizen-e28d71b:102]


Lees meer

Biddinghuizen - Biddinghuizenaar riskeert celstraf en rijverbod na ernstig ongeluk op A28

22-08-23

Het Openbaar Ministerie eist dat de man uit Biddinghuizen die vorig jaar een ernstig ongeluk veroorzaakte, een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden en een rijverbod van een half jaar krijgt, waarvan de helft voorwaardelijk. Het ongeluk tussen 't Harde en Wezep gebeurde op de A28 nadat de 29-jarige man te veel had gedronken en achter het stuur in slaap viel.

Vermoedelijk reed de Biddinghuizenaar 180 kilometer per uur toen hij op een andere auto botste. De twee inzittenden van die auto raakten zwaargewond. De bestuurder werd wakker met zijn hoofd op het stuur en zag de omgekeerde auto van zijn medeweggebruikers in de berm liggen. Hij probeerde hen te bevrijden, maar toen dit niet lukte belde hij 112.

Uit de blaastest die volgde bleek dat zijn alcoholpromillage vijf keer de toegestane hoeveelheid voor een beginnend bestuurder was. In de rechtbank in Zutphen vertelde de 29-jarige dinsdag dat hij vijf of zes glazen sangria op had.

De bestuurder koos ervoor zichzelf niet te laten vertegenwoordigen door een advocaat. De man vertelde in de rechtbank dat hij zich diep schaamt. Het OM beschuldigt hem van zeer onvoorzichtig rijgedrag, wat de op een na ernstigste aanklacht is, na roekeloos rijden. De man benadrukte dat hij als begeleider van verstandelijk gehandicapten werkt en dat hij zijn rijbewijs niet lang kan missen. De rechtbank doet uitspraak op 4 september.


Lees meer

Lelystad - Verdachte aangehouden na achtervolging dwars door Lelystad en over fietspaden

22-08-23

De politie heeft dinsdag een verdachte aangehouden na een achtervolging door Lelystad. Getuigen melden dat het een forse achtervolging was.

Volgens getuigen was de verdachte in beeld gekomen in de Kempenaar. De politie meldt dat agenten hem zagen rijden en hem herkenden als iemand die geen geldig rijbewijs had. Daarop wilde de politie de verdachte staande houden, maar hij sloeg op de vlucht.

Vervolgens reed de verdachte richting de wijk de Wold, waar hij door het park en dwars door de Archipel reed. Volgens de politie is de verdachte ook over fietspaden gereden. Daarbij zijn voor zover bekend geen fietsers aangereden of gewonden gevallen.

De achtervolging eindigde op de Kustrif in de Atolwijk. Daar zou hij uit de auto gestapt zijn en te voet verder zijn gegaan. Na een zoektocht is de verdachte vervolgens aangehouden.


Lees meer



 
U kunt zich indien gewenst weer afmelden.
Afmelden
Bekijk e-mail in browser



© OmroepFlevoland

Email Marketing Powered by Mailchimp