Nieuws van vandaag


Lelystad - Lieveheersbeestje voor ministerie van Justitie vanwege jubileum Stichting Tegen Zinloos Geweld

23-10-23

Demissionair-minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming heeft de jubileumtegel van Stichting Tegen Zinloos Geweld onthuld. De tegel met de afbeelding van een lieveheersbeestje ligt voor de ingang van het ministerie van Justitie en Veiligheid in Den Haag. De tegel werd ooit bedacht door Irma en Arie van der Mee uit Lelystad. Met de onthulling in Den Haag wordt het 25-jarig bestaan van de stichting gevierd.

Bij de onthulling prees minister Weerwind het initiatief achter de tegels met de lieveheersbeestjes. "Dat kan ik als minister voor Rechtsbescherming, die heel veel slachtoffers spreekt en ook de nabestaanden spreekt van diverse slachtoffers die om het leven zijn gekomen door geweld, alleen maar ondersteunen. Geweld hoort niet thuis in de samenleving."

[image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/231024_tegel_zinloosgewel-1698075351.jpg]Eén minuut stilte is niet genoeg!
Op de tegel staan de jaartallen '1997 - 2022' en de tekst 'Eén minuut stilte is niet genoeg!'. De tekst wordt sinds het leggen van de eerste tegels al gebruikt. In 2001 onthulde toenmalig minister Rogier van Boxtel de eerste twaalf tegels tegenover het gerechtsgebouw in Lelystad. Een toepasselijk plek, vertelde de minister toen. "Bezint eer ge begint. Voor je het weet eindig je aan de overkant."

Bij het leggen van de eerste tegels vertelde initiatiefneemster Irma van der Mee dat het de bedoeling is dat in elke gemeente een tegel komt met een lieveheersbeestje. Of dat ook gelukt is, weet de stichting niet. Oprichter Bart Wisbrun van de stichting laat weten dat tussen de tien- en vijftienduizend tegels zijn gemaakt en neergelegd. Ook in het buitenland duikt de tegel op. De stichting krijgt foto's binnen van de lieveheersbeestjes in onder andere Zuid-Amerika en Azië.

Het leggen van de eerste tegels in Lelystad in 2001[video:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/video/middel/231024_lieveheersbeestjestegel.mp4]


Lees meer

Lelystad - Wethouder baalt dat Lelystadse asbestsubsidie geen landelijk vervolg krijgt

23-10-23

Wethouder Dennis Grimbergen van Lelystad is teleurgesteld over een brief van staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat. Daarin staat dat zij niet wil nadenken over een landelijke subsidie voor het verwijderen van asbestdaken voor particuliere huizeneigenaren. Eerder pleitte de gemeente Lelystad wel voor zo'n subsidie omdat die in Lelystad goed werkt

Een particuliere huiseigenaar is iemand die eigenaar is van het huis waarin die woont. Volgens Grimbergen zou de subsidie dus niet beschikbaar moeten zijn voor mensen die huizen verhuren.

"Een woning van een particuliere eigenaar levert, als hij er zelf in woont, geen inkomsten op", schrijft Grimbergen in een reactie. "Een pand van een verhuurder levert de eigenaar inkomsten op, in de vorm van huur."

Voor Lelystedelingen is er al een subsidie beschikbaar om asbestdaken te laten verwijderen. Volgens Grimbergen heeft dat meerwaarde. "In Lelystad zien we dat woningeigenaren dankzij de beschikbaarheid van deze faciliteiten sneller overgaan tot vervanging van hun asbestdak." Daarom wil hij dat het Rijk de subsidie landelijk invoert.


Lees meer

Almere - Zwaan veroorzaakt problemen op het spoor bij Almere

23-10-23

Een zwaan heeft maandagmiddag korte tijd voor problemen gezorgd op het spoor bij Almere. Tussen Almere Centrum en Hilversum reden geen treinen omdat het dier op het spoor zat.

Ook tussen Almere Centrum en Duivendrecht reden er geen intercity's. De vertraging liep op tot een kwartier.

Een woordvoerder van de NS laat weten dat de zwaan van het spoor is gehaald door medewerkers van de dierenambulance. De verwachting was dat de hinder voor het treinverkeer tot 19:00 uur zou duren, maar rond 17:30 uur kwam alles al weer op gang.


Lees meer

Emmeloord - Open dag bij nieuwe woningen op Paardenmarkt in centrum Emmeloord

23-10-23

Inwoners van Emmeloord mochten maandag de nieuwste woningen komen bekijken die rondom de Paardenmarkt zijn gebouwd. Het zijn de laatste woningen die corporatie Mercatus oplevert voor het centrumgebied van Emmeloord. De laatste tegels worden nog rond de huizen gelegd; de woningen zijn vanaf 2 november beschikbaar voor de huurders.

Om in de sfeer van de Paardenmarkt te blijven zijn de gebouwen Koetshuys en Hoefijzer genoemd. Het gaat om 59 nieuwbouwwoningen waarvan vijftien voor mindervaliden geschikt zijn gemaakt. "We hebben een open dag georganiseerd zodat potentiële huurders kunnen zien hoe dit soort woningen eruit ziet als je overweegt iets kleiner te gaan wonen," zegt directeur Judith de Groot van Mercatus. Er is zelfs gedacht aan niet-betalende bewoners. Zo zijn er nestkasten voor zwaluwen en vleermuizen geplaatst.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/231023_Koetshuys3_F72C3F1388C44F5AC1258A510052B46B.jpg]De Groot is trots op de woningen. Deze zijn volledig gasloos en goed geïsoleerd. Dit ook om de maandlasten laag te houden, aldus de directeur. "Het mooie is dat de woningen midden in het centrum staan, dichtbij voorzieningen, we zien dat daar veel behoefte aan is bij één- tot tweepersoons huishoudens. Voor de 59 woningen zijn 40 parkeerplaatsen aangelegd.


Lees meer

Emmeloord - Ouderen later naar Golfslag door faillissement installateur

23-10-23

Het overgrote deel van de nieuwe appartementen in gebouw De Golfslag in Emmeloord wordt later betrokken dan de bedoeling was. Zorggroep Oude en Nieuwe Land wil het zekere voor het onzekere nemen nadat een van de installateurs, KWP uit Kraggenburg, vorige maand failliet ging. Daardoor trekken tientallen senioren niet in november maar pas begin januari in het gerenoveerde, voormalige verzorgingshuis.

Van de 106 huurappartementen in De Golfslag komen 73 in handen van de zorggroep. Het zijn de huidige bewoners van verzorgingshuis Wittesteijn die verhuizen naar De Golfslag. De installaties in De Golfslag moeten alleen nog worden afgewerkt. Om geen enkel risico te lopen is besloten om de bewoners pas in januari te verhuizen.

Volgens projectontwikkelaar Jong Projectontwikkeling worden de overige appartementen vanaf volgende maand wél betrokken. Hij laat weten dat alles zo goed als klaar is. Mogelijk zijn er nog wel wat technische issues waardoor huurders enkele dagen geen verwarming hebben. Daar wil de projectontwikkelaar later deze week meer zicht op krijgen.

Iconische tekst keert terug
Een grote opening van het vernieuwde gebouw volgt in januari. Dan is er ook een open huis. Naast appartementen komt er ook een buurthuis in het complex. De gemeente laat de iconische tekst 'Emmeloord' terugkeren aan de oostelijke gevel van De Golfslag.


Lees meer

Lelystad - Miljoenen vliegjes in Lelystadse appartementen

23-10-23

Ze zijn klein, maar met heel veel en ze veroorzaken flinke overlast: de grasvliegjes die in drie appartementencomplexen in Lelystad zitten. Het gaat om de Haagwinde, Het Hanzehuys en De Waterwijzer, allemaal hogere gebouwen waarin de grasvlieg graag overwintert.

Bewoners en woningcorporatie Centrada ondervinden dit jaar veel hinder van de beesten. Dat is overigens niet helemaal nieuw, grasvliegen veroorzaken ieder jaar ongemak.

Volgens bewoner Corrie Floor van appartementencomplex Haagwinde zaten er bij haar op het balkon de afgelopen twee maanden miljoenen. En via de ventilatieroosters kwamen ze ook naar binnen.

Roosters dichtplakken
Om dat te voorkomen, adviseert Centrada de bewoners om rond deze tijd van het jaar de roosters dicht te plakken en op een andere manier te ventileren. Verder is er weinig tegen zo'n plaag te doen, zegt Centrada.

Alex Mars van Mega-Des Plaagdierbeheersing uit Lelystad bevestigt dat. Bestrijdingsmiddelen die vroeger gebruikt mochten worden, zijn tegenwoordig verboden waardoor het lastig is, zo zegt hij.

Maar als het kouder wordt, gaan de vliegen weg. En de beesten veroorzaken weliswaar overlast, maar ze brengen geen ziektes over en ze leggen geen eitjes in de woning.


Lees meer

Biddinghuizen - Duizenden bezoekers griezelen tijdens Halloween Fright Nights in Biddinghuizen

23-10-23

Halloween Fright Nights bij attractiepark Walibi in Biddinghuizen trekt ook dit jaar weer duizenden bezoekers. Walibi noemt de huidige editie nu al een succes. Afgelopen weekend waren de Fright Nights uitverkocht.

In oktober worden de bezoekers van het park de stuipen op het lijf gejaagd in het kader van 'halloween', de vanuit de Verenigde Staten overgewaaide traditie waarbij mensen elkaar flink laten schrikken. Acteurs zijn verkleed als een beestachtige kerstman, geest of bebloede slager.

Walibi Holland heeft er dit jaar drie nieuwe spookhuizen bij. Overdag heeft het park verschillende activiteiten voor kinderen, waaronder een meet-and-greet met bekende artiesten en influencers.

De speciale Fright Nights werden in de eerste twee weekenden van oktober gehouden en van afgelopen donderdag tot en met gisteren. Komende donderdag tot en met zondag zijn de laatste Fright Night dagen. Het attractiepark verwacht dat de kaartjes voor het laatste weekend ook worden uitverkocht.


Lees meer

Almere - Elian van Nunen nieuwe fractievoorzitter Leefbaar Almere

23-10-23

Elian van Nunen is vanaf november de nieuwe fractievoorzitter van Leefbaar Almere. Dat maakt de partij bekend in een persbericht. Zij volgt Marco de Kat op, die sinds 2014 fractievoorzitter is geweest. Van Nunen zit sinds 2018 in de raad van Almere namens de lokale partij.

Volgens de partij heeft De Kat al eerder besloten dat dit zijn laatste periode in de raad zou zijn. Hij blijft nog wel actief als raadslid. Van Nunen zegt dat zij nu al het stokje van hem overneemt, zodat er genoeg tijd is om het voorzitterschap volledig over te dragen voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2026.

"Leefbaar Almere is een volwassen stabiele politieke partij geworden", zegt Van Nunen in een persbericht. Ze geeft aan zich te willen blijven inzetten voor bestaanszekerheid en het betaalbaar houden van de energietransitie.


Lees meer

Tollebeek - 25 jaar na de overstroming: Gerrit Bijker hield hoofd koel en voeten droog

23-10-23

"Alle collega's, een man of vijftien á twintig, werden opgeroepen. In eerste instantie dacht ik even dat de IJsselmeerdijk was doorgebroken, omdat er zo veel water was."

Het is herfst 1998: heel even kijkt heel Nederland naar het dorpje Tollebeek in de gemeente Noordoostpolder. Een stortbui boven de regio in de nacht van 27 op 28 oktober, in combinatie met een al verzadigde ondergrond, zorgt ervoor dat de polder als een badkuip begint vol te lopen. En daarbij stroomt het overvloedige regenwater als vanzelf naar het laagste punt: Tollebeek.

Vaarten en tochten overstromen, akkers lopen onder water. Schapen moeten zwemmen om het vege lijf te redden en boeren zien hun oogst kopje onder gaan. Deze week - precies 25 jaar later - kijken we met vijf hoofdrolspelers terug op wat zij meemaakten tijdens de overstroming van Tollebeek.

[info] Wil je dit verhaal niet lezen, maar alleen de videoreportage bekijken? Klik dan HIER.[/info][image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/Bijker-1697970741.gif]Vandaag het persoonlijke verhaal van Gerrit Bijker. Hij staat vanaf 28 oktober dag én nacht tot aan zijn middel in het water om gemaal de Kievit bij Tollebeek aan de praat te houden. Bijker heeft dé sleutelrol om de woningen in het dorp droog te houden. En dat onder het oog van de landelijke pers. De medewerker van het waterschap is heel eventjes een bekende Nederlander.

'Is de dijk doorgebroken?'
"Het eerste wat me te binnen schiet als ik denk aan 1998, is het bericht dat ik kreeg dat het water zo hoog stond. Met het waterschap hadden we het wel vaak geoefend met pompen. Maar zo gek als het toen was, was ondenkbaar.

Ik werd in de nacht van 27 op 28 oktober uit bed gebeld dat er wat loos was. Ik reed hier achter bij mijn huis weg en toen was er al allemaal water. Hier is iets niet pluis, was mijn gedachte. Het bleef ook maar regenen."[image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/ezgif-1695995010.gif]'Het gemaal moest blijven draaien'
"Mijn taak was om het gemaal De Kievit aan de Urkerweg te onderhouden. Om ervoor te zorgen dat de motoren niet zouden verbranden. In het begin kwam heel veel water naar ons toe. Toen zag je het met de minuut stijgen.

De pompen draaiden op vol vermogen, maar je voelde ze heet worden. Dan moest ik ze weer even uitzetten en dan zag je meteen dat het water weer omhoog ging. Dus ik kon ze niet te lang uitzetten. En als het water het gemaal uit was, moest het vanuit de buffer onder de Urkerweg door naar de Urkervaart. Maar omdat de vaart ook overvol was, kon dat ook niet zo snel gaan."

[quote:Gerrit Bijker:"Zwaar werk? Nee daar dacht je niet aan. Het moest gebeuren."]

"Achter het gemaal zitten de roosters. Die moest je vrij houden van onkruid. Van wat meedreef met het water: bietenblad, uien. De pompen trokken al het vuil aan. Maar als ze vervuild raken, verbranden de pompen op den duur. Dan konden ze helemaal geen water meer wegkrijgen.

Met een haak moest ik de boel schoonhouden. Tegenwoordig hebben ze een kraantje bij het gemaal, maar toen moest je dat handmatig doen. Zwaar werk? Nee, daar dacht je niet aan. Het moest gebeuren."[youtube:https://youtu.be/mkM-MUx3X3g]'Kelders liepen al onder'
"Dit gemaal was heel belangrijk voor Tollebeek. Als dit gemaal het niet deed, dan was ook het dorp Tollebeek helemaal ondergelopen. Ik was dus druk bezig, terwijl de Tollebekers lekker konden slapen. Daardoor ontstond er geen trammelant. Het gemaal was maar een klein hokje, maar het heeft zijn best gedaan.

Een van de boeren was met zijn kano over zijn land aan het varen, over de uienvelden. Dat had ik nog niet eerder gezien. Maar omdat het hier rond Tollebeek zo diep is, was het één grote watermassa. Het was pure noodzaak om het gemaal draaiende te houden, omdat bij de mensen in de buurt de kelders al begonnen onder te lopen."[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/231023_gerritbijker_ANP_niethergebruiken_300970516_9D3494A81295BEE1C1258A460030237D.jpg:ANP]"Toch was het achteraf een machtig mooie ervaring. Wat een smak water. Hier aan de voorkant van het gemaal hadden we allemaal zandzakken liggen. Die moesten voorkomen dat de dijkjes rond het gemaal zouden overstromen. Het water kwam al tot de deur van het gemaal. Het liep het gebouwtje zowat binnen. Maar we waren er gelukkig op tijd bij.

Die zandzakken hadden we jaren ervoor uit het gemaal van Urk weggehaald en in Emmeloord opgeslagen. Toen heb ik nog gezegd: Steek die rommel maar in de brand, want ze worden toch nooit gebruikt die zakken. En jaren laten waren ze toch nodig. Duizenden jutezakken. Kleine zakjes."[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/231023_gerritbijker_ANP_niethergebruiken_304990987_44ED533C7048B1DBC1258A460030C6AB.jpg:ANP]Nationale beroemdheid
"Een halve week ben ik er dag en nacht bezig geweest. Ik woonde zowat in het gemaaltje. Mijn vrouw bracht mijn eten, maar ik was bijna 24 uur per dag bezig. Je wilt je werk niet in steek laten.

Mensen uit de omgeving kwamen wel eens bij me kijken. En ze waren ook ongerust, maar ik probeerde ze gerust te stellen dat ze lekker konden gaan slapen. Soms maakte ik wel een geintje hoor. Dat ze hun bed maar op blokken moesten zetten. Dat hoort er ook bij. Je moet er wel schik in blijven houden op zo'n moment.

Ik heb de krantenartikelen nog thuis. Daar stond ik. Op de roosters, tot mijn middel in het water. Kijk, deze krantenkoppen: 'Gerrit Bijker in één klap nationale beroemdheid', 'Werken kent geen tijd', 'We worden het water onherroepelijk de baas'. Dat is uiteindelijk ook gelukt, maar op dat moment willen mensen dat het vlugger gaat."[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/231012_Tollebeek06_895D2C8E1C255297C1258A4600328D1E.jpg]'Wij wonnen van het water'
"Toen ze ook op Urk bij het gemaal extra pompen werkend hadden, zag je de situatie beter worden. Maar daarvoor bleef het water hier hangen. Urk had destijds drie motoren. Maar één daarvan was defect. Een paar dagen later, toen de reservepompen op Urk hun werk deden, zag je hier verbetering.

Het was toch wel een mooie tijd. Spannend. Ik heb het met plezier gedaan. Je moest de natuur en het water de baas worden. En dit hebben wij wel gewonnen. Het moest gebeuren.

Toch heeft 1998 wel zijn sporen achtergelaten. Als het slecht weer is en ik 's ochtends de krant uit de bus haal, is het eerste dat ik doe toch even in de sloot kijken hoe hoog het water staat. Dat blijft er in zitten. Ook als ik langs het gemaaltje rijd, altijd even over je schouder kijken hoe hoog het water is."[image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/bijker_gemaal-1697114850.gif][info]Dinsdag gaan we langs bij akkerbouwer Edwin Tigchelaar. Door verdronken oogsten dreigde voor hem en andere boeren een enorme financiële strop.[/info]


Lees meer

Flevoland - Van alle provincies heeft Flevoland grootste daling aantal verkochte huizen

23-10-23

Het aantal verkochte woningen in Flevoland is in het derde kwartaal van dit jaar aanzienlijk gedaald. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vergeleken met een jaar eerder zijn er vijftien procent minder huizen verkocht in Flevoland. Van alle provincies is de daling hier het grootst.

Ook de prijs van een gemiddelde woning kende in Flevoland een daling ten opzichte van vorig jaar. Huizen waren in het derde kwartaal van dit jaar 4,6 procent goedkoper dan een jaar eerder. Dat is precies gelijk aan het landelijk gemiddelde.

[localfocus:https://localfocuswidgets.net/65360f40f3049]


Lees meer

Almere - Mag een raadslid tegelijk ook voorzitter van een hockeyclub zijn?

22-10-23

Raadslid Toon van Dijk is actief voor de PVV Almere en tegelijkertijd voorzitter van de Almeerse Hockey Club. Die dubbele functie riep afgelopen week vragen op bij hockeyclub Buitenhout HMC. Volgens Wim Voermans, hoogleraar Bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, mag Van Dijk die dubbele pet hebben.

Van Dijk is sinds oktober voorzitter van de club en moet de noodlijdende club weer financieel gezond maken. De Almeerse Hockey Club kampt met financiële problemen en zoekt met de gemeente naar een oplossing. De schulden van de club worden rond de zes ton geschat.

Bij Buitenhout HMC, de andere hockeyclub van Almere, roept de dubbele functie van Van Dijk vragen op. "Ik vind het heel bijzonder dat iemand voorzitter is van Hockey Club Almere en voorzitter is van een politieke partij. Ik weet niet of het wel een gezonde situatie is", vroeg René Dekker zich af.

Nevenactiviteiten
Voermans constateert dat in de Gemeentewet is geregeld dat de dubbele functie is toegestaan. Daarin is vastgelegd dat een raadslid ook nevenactiviteiten mag uitoefenen, mits deze bekend zijn bij de gemeente.

Alleen als Van Dijk als gemachtigde zou optreden namens de hockeyclub in het contact met de gemeente, zou er sprake zijn van een andere situatie, stelt Voermans. Ook mag Van Dijk niet meestemmen over dit onderwerp.


Lees meer

Flevoland - Dwangsom tegen reljeugd werkt: "Het strafrecht is vaak niet effectief"

23-10-23

Je hoort het steeds vaker: Mensen die een 'last onder dwangsom' krijgen opgelegd door een burgemeester. Reljeugd op Urk kreeg bijvoorbeeld dwangsommen aan de broek, maar ook in Lelystad en Almere wordt het gebruikt om mensen in het gareel te houden.

Je doet iets wat niet mag en krijgt daarbij een waarschuwing: als je het nog een keer doet, moet je een dwangsom betalen en die kan oplopen tot duizenden euro’s. Een rechter vooraf is niet nodig. Het lijkt effectief te zijn, maar zijn er ook gevaren?

Rellen op de rotonde
Op Urk leek het de afgelopen jaren wel een sport te worden: rellen op een rotonde in het dorp. Boetes van de politie leken geen indruk te maken. Vervolgen door justitie gebeurde niet of nauwelijks. Het rechtssysteem kon de drukte niet aan. Het dorp zat met een probleem.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/201121_urk4_F0C2DB5F7AEB24CDC1258627007700A2.jpg:Vuurwerkrellen eind 2020]Om de rellen te stoppen heeft burgemeester Cees van den Bos van Urk de laatste jaren tientallen keer een last onder dwangsom opgelegd aan mensen.

"Als je je misdragen had, kreeg je een brief. Daarin stond de waarschuwing dat als je het nog een keer zou doen, je 2.500 euro moest betalen aan de gemeente. Ook ouders kregen die brief. De rellende jeugd was daarmee dus niet meer anoniem. Ouders wisten soms niet dat hun kind ook meedeed", zegt de burgemeester.

De waarschuwing lijkt effectief. Bijna iedereen is gestopt en niet nog een keer gepakt. Er zijn drie jongeren die wel nog een keer de fout in zijn gegaan en daadwerkelijk moesten betalen. Belangrijk om te weten: Als je zo'n last onder dwangsom krijgt en je bent het er niet mee eens, dan moet je meteen bezwaar aantekenen.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/21013_avondklokrel_7D6F956B0761FE85C1258666007E17E8.jpg:Dwangsommen werkten op Urk]Hoogleraar Jan Brouwer van de Universiteit van Groningen was eerst geen fan van de last onder dwangsom. Maar hij is inmiddels een stuk positiever over het middel. Hij snapt burgemeesters die het gebruiken goed: "Het strafrecht is vaak niet effectief. Mensen komen er met een taakstrafje of een boete vanaf. 2.500 euro betalen maakt wel indruk", denkt de hoogleraar.

Minder bewijs nodig
Een gevaar bij het opleggen van de last onder dwangsom, is dat er minder bewijs nodig is om iemand de sanctie op te leggen. Zo is de verklaring van een boa - een buitengewoon opsporingsambtenaar - voldoende, terwijl normaal gesproken een verklaring van de politie nodig is.

"Op Urk werk ik altijd met getuigenissen van de politie", vertelt burgemeester Van den Bos. Hij denkt dat er voldoende zekerheden ingebouwd zijn om willekeur bij het opleggen van de dwangsom te voorkomen.

"Er zijn genoeg mogelijkheden voor mensen om hun visie te geven. Ze kunnen ze achteraf naar een commissie of desnoods naar de bestuursrechter gaan, om te kijken of de gemeente een fout heeft gemaakt", legt de burgemeester uit.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/dwangsom6_606FFB2984C4AF52C1258A4E006361FD.jpg:Cees van den Bos]Glijdende schaal
Het gevaar is volgens hoogleraar Brouwer dat burgemeesters steeds vaker de last onder dwangsom inzetten, om het normale strafproces te omzeilen. Normaal gesproken ben je pas schuldig als iets wettig en overtuigend bewezen is. De rechter bepaalt dit direct en dus niet achteraf, zoals bij een opgelegde dwangsom.

"Er wordt geëxperimenteerd door burgemeesters wat je allemaal met de last onder dwangsom voor elkaar kunt krijgen. In Haarlem heeft de burgemeester het gebruikt om demonstreren in een supermarkt te voorkomen. De rechter buigt zich er nog over of dit wel mocht."

De burgemeester van Urk zegt het middel niet in te zetten bij demonstraties, omdat hij het recht om te demonstreren te belangrijk vindt.


Lees meer



 
U kunt zich indien gewenst weer afmelden.
Afmelden
Bekijk e-mail in browser



© OmroepFlevoland

Email Marketing Powered by Mailchimp