24-01-24
De politie heeft woensdagmiddag een vrouw aangehouden voor geweld in een woning aan de Oldenzaalstraat in Almere Stad. Er is daarnaast een zoektocht geweest naar drie verdachte mannen, zij zijn nog op de vlucht. Wat er zich precies heeft afgespeeld, wordt nog onderzocht. Wel is duidelijk dat er één persoon gewond is geraakt in de woning. Maar deze man of vrouw hoefde niet naar het ziekenhuis. Mogelijk hebben de verdachte mannen naar wie nu gezocht wordt zich een paar uur in de woning opgehouden. Vanwege de zoektocht naar de drie verdachten is er een Burgernetmelding verstuurd. Ook cirkelde een politiehelikopter kort boven de Stedenwijk. Lees meer
24-01-24
De gemeente Almere verwacht 2023 af te sluiten met een tekort van 47 miljoen euro. Dat is zes miljoen euro minder dan verwacht. Dat blijkt uit de vierde kwartaalrapportage, waarin de gemeente ook een inschatting maakt over het gehele jaar. Almere hoopt een deel van de tekorten goed te maken met bezuinigingen op jeugdzorg. De gemeente loopt nu vanaf 2028 aan tegen een structureel tekort van 9 miljoen per jaar. De begroting is jaarlijks zo'n 1,2 miljard euro. Naast het tekort ziet Almere haar spaarpot in rook opgaan. Kostenposten Een grote kostenpost is de overgang naar een nieuwe ICT leverancier, die de gemeente tot en met 2027 18 miljoen euro extra kost. In totaal kost de ICT-vernieuwing meer dan 33 miljoen euro. Ook is woningbouw een groot thema. De gemeente verwacht in plaats van 1.700 woningen, maar 1.400 woningen te realiseren per jaar. Dit zorgt ervoor dat het gemeentefonds minder geld oplevert. En dat terwijl de gemeente vorig jaar nog afspraken maakte met het Rijk om snel meer woningen te bouwen. Nadeel van 10 miljoen Verder is het gemeentefonds bijgesteld omdat Almere verwachtte meer huishoudens met een laag inkomen te hebben. Die inschatting bleek niet helemaal juist; meer dan 900 huishoudens met een laag inkomen minder. Deze bijstelling en een nieuw verdeelmodel zorgen voor een structureel nadeel van 10 miljoen euro. [info]Gemeenten krijgen geld van de Rijksoverheid uit het gemeentefonds. Hiermee betalen zij een deel van hun uitgaven. Gemeenten bepalen zelf waar ze dit geld aan besteden. Zij moeten dit wel uitleggen aan de gemeenteraad. Een deel van dat bedrag is bedoeld om armere inwoners te ondersteunen.[/info] Om de tekorten op te vangen en niet structureel teveel geld uit te geven, gaat de gemeente bezuinigingen doorvoeren. Van de in totaal 28 miljoen euro bezuiniging, komt meer dan 23 miljoen uit jeugdhulp. Spaardoel In 2022 had de gemeente zo'n 60 miljoen euro in de spaarpot. Dankzij de meevallers van toen kon de spaarpot volgens wethouder Lindenbergh naar 150 miljoen euro doorgroeien in 2026 als de gemeente geen extra geld uitgeeft.
Nu blijkt uit de prognose dat dit doel bij lange na niet gehaald gaat worden. Sterker nog; de gemeente verwacht per 2027 ongeveer 50 miljoen euro in de min te staan. Promotie City kostte geld In de rapportage wordt ook duidelijk wat de promotie van Almere City FC de gemeente gekost heeft: 167.000 euro. Zo kostte de huldiging 85.000 euro en moest de stad ook investeren in infrastructuur voor hulpdiensten. De kwartaalrapportage wordt donderdagavond besproken in de raad in Almere. Lees meer
24-01-24
De klachten van reizigers over het busvervoer in Flevoland zijn groot sinds vervoersbedrijf EBS in december de busdiensten heeft overgenomen. Eén van de klagers is Marijke van Slooten uit Urk. Haar hele gezin gebruikt het busvervoer en zelf moet ze drie keer per week met de bus naar Emmeloord. De problemen geven haar stress, want zij moet de deur open doen op haar werk en als ze te laat komt staan mensen te wachten.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/240124_Marijke2_551FBA13B9E313F6C1258AAE00554A9B.jpg:Marijke]Lastig Marijke werkt met verstandelijk beperkten. Voor hen is de nieuwe dienstregeling volgens de Urkse ook moeilijk. Zij wachten op een specifieke bus en als die uitvalt dan vinden ze het moeilijk om in te spelen op die nieuwe situatie.
Soms neemt ze ook wel een bus eerder in de hoop op tijd te komen. Maar ook dan is het niet altijd voldoende. "Toen bleef de bus gewoon staan op het busstation van Emmeloord." Ook zit de bus vaak overvol, omdat vier eerdere bussen waren uitgevallen. Daarom probeert Marijke mee terug te rijden met iemand anders.
[info]Lees ook: Steeds meer ritten EBS vallen uit, één op de tien bussen rijdt niet[/info] Problemen Studenten Jesper Otten uit Ens en Anouk Spellen uit Emmeloord nemen dagelijks de bus naar Kampen. Jesse stapt daar over op het Kamperlijntje naar Zwolle. Hij is ICT-student aan Windesheim.
Anouk loopt stage bij een horecazaak in Kampen. Sinds EBS het busvervoer heeft overgenomen van Connexxion zijn zij naar eigen zeggen geregeld in de problemen gekomen.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/240124_EBS_Split2Personen_4A96C5F03EACE25BC1258AAE0052B57C.jpg:Anouk en Jesper]"Terug naar huis lukt vaak wel, maar heen is echt een groot probleem", zegt Anouk.
Jesper herkent dat: "Ik heb vijf keer meegemaakt dat de bus niet kwam". Hij heeft daardoor lessen gemist en een studieachterstand opgelopen. Die lessen moet hij op een later tijdstip inhalen.
Anouk zegt dat er ook in het weekend problemen problemen zijn met het busvervoer. Er rijden sinds de nieuwe dienstregeling veel minder bussen in het weekend. "Het lukt me soms niet om naar mijn stage te gaan of ik kom veel te laat." Jesper en Anouk vertellen hier over hun ervaring met de nieuwe busdienst:[video:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/video/middel/240124_EBS_00001C84.mp4]Klagen Klagen doet Marijke van Sloten bijvoorbeeld bij reizigersorganisatie Rover. De buschauffeur valt ze daar niet mee lastig. Daar voert ze een gesprekje mee of soms wijst ze zelfs de weg. "De buschauffeurs kunnen hier ook niks aan doen, het zijn echt de vervoerders." Jesper en Anouk hebben ook vaak aan de bel getrokken. "Elke keer wanneer er weer wat is met de bus dan meldt ik dat", zegt Anouk. Jesper vertelt dat niet alleen hij, maar ook zijn moeder en broer bij EBS hebben geklaagd.
Als reactie kregen ze een automatisch bericht met de melding dat de klacht in behandeling wordt genomen. Daar blijft het dan bij. "Ze doen niks met onze klachten", is wat Anouk en Jesper zeggen. 'Provincie moet wat doen' Marijke wil graag dat de provincie EBS meer aanspreekt. "Ik snap dat er geen boete wordt opgelegd, daar hebben wij als reizigers ook niks aan. Dat geld kunnen ze beter steken in het opleiden van nieuwe buschauffeurs." Ze zou blij zijn als de nieuwe dienstregeling er is. Ook als dat betekent dat haar normale bus daardoor uitvalt en ze misschien wel eerder op moet. "Dan zit ik wat eerder op mijn werk met een extra bakje koffie, maar dan weet ik wel waar ik aan toe ben." Lees meer
24-01-24
Koningin Máxima was vanmiddag in Almere Haven. Ze bezocht verschillende initiatieven in het stadsdeel. Het bezoek stond in het teken van de bewoners van het oudste stadsdeel van de stad. De Koningin arriveerde rond 15.40 uur. Tijdens het bezoek lag de focus op initiatieven die de banden tussen buurtbewoners versterken. Ook werd gekeken hoe inwoners omgaan met leefbaarheid, kansengelijkheid en eenzaamheid in de wijk.[Carousel:mbc_2689423626-23181-16911-41501-11805883118473]Zo bezocht Koningin Máxima onder meer Buurtlokaal Kimwierde, een ontmoetingsplaats voor inwoners, waar ze met de handwerkclub praatte over hun ervaringen. Ging ze langs bij Almere's oudste middelbare school en wandelde ze naar een computerservicezaak voor senioren van Senior-Live. Haar bezoek eindigde rond 17.30 uur in buurtcentrum Corrosia, waar ze met bewoners sprak over stadsdeeluitdagingen en het verbeteren van de leefomgeving.
[info]Meer informatie en het volledige programma van het bezoek van Koningin Máxima aan Almere Haven kun je hier te vinden.[/info] Lees meer
24-01-24
Linksback Manel Royo vertrekt met onmiddellijke ingang bij Almere City FC. De Spanjaard verlaat de club en gaat naar NAC Breda, waar hij een contract tekent dat loopt tot de zomer van 2025. Royo, die zowel als centrale verdediger als op de linksbackpositie uit de voeten kan, werd in de zomer van 2022 transfervrij aangetrokken door Almere City FC. De verdediger speelde tijdens het promotieseizoen 2022/2023 het overgrote deel van de wedstrijden en had zodoende een groot aandeel in de promotie van Almere City FC naar de eredivisie. In totaal kwam Royo 47 keer in actie voor de club, waarvan twaalf keer dit seizoen in de eredivisie. Modelprof Technisch manager Johan Hansma reageert op het vertrek op de website van Almere City: "Voor Manel is dit een stap naar meer speeltijd die wij hem van harte gunnen. Met zijn bevlogenheid en karakter heeft hij hier zijn stempel kunnen drukken en een belangrijke rol gespeeld in de meest bejubelde periode uit de clubgeschiedenis. Je kunt niet anders dan deze modelprof veel succes wensen in de rest van zijn loopbaan." Fortuna Woensdagavond is Royo dus niet meer van de partij als Almere City vanaf 18:45 uur de inhaalwedstrijd speelt tegen Fortuna Sittard. Dit duel stond aanvankelijk voor afgelopen zaterdag op het programma, maar werd op het laatste moment afgelast omdat delen van het veld onbespeelbaar waren vanwege de vorst: reden een defecte verwarmingsbuis. Lees meer
24-01-24
Een 15-jarige jongen en 17-jarige jongen uit Lelystad zijn dinsdag aangehouden voor de handel in verdovende middelen. Dat meldt de politie. Agenten kwamen de verdachten op het spoor tijdens een onderzoek naar incidenten met drugs in Lelystad. Daarbij werden twee huizen in de Waterwijk doorzocht. De politie trof verdovende middelen, meerdere wapens en gegevensdragers aan. "Helaas gaat het hier om jonge verdachten. Drugscriminelen investeren in wijken en kiezen vaak voor jongeren in hun netwerk om klussen voor hen te laten doen, zodat zij zelf buiten beeld blijven", schrijft de politie. "Jongeren beseffen zelf vaak niet dat zij door middel van die 'klusjes' (onbedoeld) toetreden in de criminaliteit. Ze worden aangetrokken door het geld, de dure spullen en de status." Onwenselijk Ook waarnemend burgemeester Ineke Bakker reageert: "In onze gemeente glijden te veel jongeren af in de criminaliteit. Dat is in de eerste plaats natuurlijk erg onwenselijk voor de jongeren zelf en voor hun families. Maar ook voor onze stad." Ze hoopt dat door meer inzet van verschillende organisaties wordt voorkomen dat er nog meer jongeren in de criminaliteit komen. Het onderzoek naar de handel in verdovende middelen gaat door. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit. Lees meer
24-01-24
"Oje, mompelt August de Vos. Hij wacht op Suusje Eekhoorn." Met volle aandacht luisteren de leerlingen van groep 1 en 2 van de Polygoon in Almere naar actrice Gerda Lenten Havertong. Ze leest voor uit het prentenboek 'Help, een verrassing’ van Miriam Bos. Het is de start van de Nationale Voorleesdagen. "Ik heb zo genoten", vertelt de actrice na afloop van het voorlezen. Ze vindt het belangrijk dat kinderen vaak voorgelezen worden vanwege de taalontwikkeling van het kind. Lenten Havertong ziet het voorlezen dan ook als een taak die men verplicht is aan het kind te geven. Als je wil dat kinderen de taal gaan begrijpen, geef je hen door middel van voorlezen een handreiking. Voorleesoma Sesamstraat Het voorlezen zit de actrice in het bloed. Ze was jarenlang één van de bekendste voorleesoma’s op tv. In Sesamstraat las ze Tommie, Ieniemienie en Pino geregeld voor. "Het was altijd geweldig en heerlijk om te doen", vertelt de actrice met een grote lach. Ook al zaten haar collega's om haar heen 'in de vorm van beesten'.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/240124_GerdaHaverton_ANPKippa_59F38BFC84EF1FF7C1258AAE00349837.jpg:ANP/KIPPA]Op basisschool de Polygoon geen poppen, maar kinderen. De actrice vindt het heerlijk om te weten dat het voorlezen bevorderlijk voor hen is. Ze hoopt dan ook dat de kinderen geïnspireerd raken en zelf ook gaan lezen. De komende dagen wordt het voorlezen verder gepromoot op scholen, bibliotheken en bij de kinderopvang. De Nationale Voorleesdagen duren nog tot en met 3 februari.[video:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/video/middel/240124_Voorleesdag_00001C83.mp4] Lees meer
24-01-24
Raadslid Lesley van Hilten is de nieuwe fractievoorzitter van de VVD in de Almeerse gemeenteraad. Zij werd afgelopen week gekozen door de leden van de fractie. Van Hilten neemt de taken over van Aileen Oostveen, die nu vicefractievoorzitter is geworden. Van Hilten geeft aan met veel enthousiasme te beginnen. Ze wil als voorzitter van de grootste partij in de gemeenteraad verschillende uitdagingen voor inwoners en ondernemers aanpakken. "Ik ga de stad in om actief bij te dragen aan het herstel van het vertrouwen van inwoners in de politiek." Ze wil persoonlijk in gesprek gaan met inwoners en bedrijven en luisteren naar oplossingen die zij zelf aandragen voor eventuele problemen. "Bovendien staan we voor aanzienlijke uitdagingen, zoals het waarborgen van een veilige en schone stad, en het bevorderen van gezonde gemeentefinanciën." Niet de eerste wissel Voor de VVD is dit niet de eerste wissel van fractievoorzitter. In de afgelopen periode zijn er meerdere fractievoorzitters afgetreden. Zo werd Colette Holter na de verkiezingen in 2022 fractievoorzitter, maar ze heeft haar positie vanwege drukte overgedragen aan Koen Bokhorst. Hij legde in november wegens gezondheidsklachten zijn taken neer, waarna Oostveen het werk overnam. [info]Dit verhaal is gemaakt door Cynthia Wijnen. Zij richt zich voor 1Almere op verhalen uit Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.[/info] Lees meer
24-01-24
Koningin Máxima bezocht woensdagmiddag Almere Haven. Ze ging langs bij verschillende initiatieven in het stadsdeel en van tevoren hebben wij voor je op een rij gezet waar je een glimp van haar kon opvangen. [info]Lees ook: Blijf via dit bericht op de hoogte van het bezoek en bekijk de foto's[/info] Dit was het twee uur durende programma van de koningin: Buurtlokaal Kimwierde De koningin startte bij Buurtlokaal Kimwierde in de gelijknamige straat. Dat is een ontmoetingsplaats waar vrijwilligers verschillende activiteiten organiseren en inwoners samenkomen voor kennismaking en bijpraten, gezamenlijke maaltijden en spelletjes.
Koningin Máxima bezocht de handwerkclub en ging met deelnemers in gesprek over hun leven in Almere Haven, over wat de activiteiten in Het Buurtlokaal voor hen betekenen en welke thema’s hen bezighouden. Meergronden Daarna bezocht ze Openbare scholengemeenschap de Meergronden aan de Marktgracht. Dat is de oudste middelbare school van Almere. In één van de kunstlokalen vertelden leerlingen over hun deelname aan een kunstproject. Aansluitend sprak ze in de school met leerlingen, ouders en begeleiders van de Haven Academie. Dit is een initiatief voor leerlingen van de basisscholen in Almere Haven en voor leerlingen van De Meergronden om hun kansen in de wijk te verbeteren. De Haven Academie biedt gratis buitenschoolse activiteiten zoals samen koken en eten, kickboksen, muziek en sieraden maken. Kerkgracht Na het schoolbezoek wandelde de koningin via de Kerkgracht naar een computerservicezaak voor senioren. Ze ging daar in gesprek met vrijwilligers en deelnemers van Senior-Live. Deze organisatie ondersteunt senioren bij vragen over het gebruik van hun computer, tablet en smartphone. Het biedt een wekelijks inloopspreekuur, heeft een telefonische helpdesk en wil mensen met beperkte digitale vaardigheden ondersteunen en hun zelfredzaamheid vergroten. Buurtcentrum Corrosia Het bezoek werd eind van de middag afgesloten in buurtcentrum Corrosia. Daar ging de koningin met een aantal actieve bewoners in gesprek over de uitdagingen in het stadsdeel, over de ideeën om hun leefomgeving te verbeteren en over hun inspanningen om de contacten in de buurt te versterken. Lees meer
24-01-24
De eigenaar van een voormalig fruitperceel aan de Biddingringweg in Dronten moet een gekapte haag voor eind maart herplanten. Om hem daartoe te dwingen, dreigt de gemeente met een dwangsom van zo'n 91.000 euro. De gemeente Dronten heeft de hagen rondom fruitbedrijven verplicht gesteld, omdat ze als karakteristiek worden gezien voor het gebied. De Nederlandse Fruittelers Organisatie heeft eerder geprobeerd om een eind te maken aan die verplichting, omdat bijvoorbeeld het onderhoud extra geld kost. Het zou ook lastiger zijn om de grond te verkopen, omdat de hagen ook dan moeten blijven staan. De zaak werd uitgevochten tot aan de Raad van State, maar die gaf de gemeente gelijk. Overbodig Fruittelers vinden de hagen overbodig. De hagen, die ook wel windschermen worden genoemd, zijn aangelegd in de tijd dat er veel minder beschutting was in de vorm van bebouwing en bomen. Nu die beschutting er wel is vinden de fruittelers de hagen alleen maar lastig.[video:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/video/middel/240124_WWW_windhaag.mp4]Het perceel waar nu de bewuste haag is gekapt, was van de voormalige fruitteler Kees Bos. Hij ging met pensioen en kon geen opvolger vinden. Het woonhuis en de schuur naast het perceel zijn nog steeds van hem. De grond met de fruitbomen heeft hij verkocht. Daarbij is afgesproken dat het perceel kaal zou worden opgeleverd. Zonder fruitbomen en zonder haag. De dwangsom die de gemeente Dronten wil opleggen, is niet aan hem gericht, maar aan de nieuwe eigenaar. Kees Bos erkent dat de hagen iets karakteristieks hebben en wist dat de gemeente deze wil behouden. Maar hij heeft er ook begrip voor dat de nieuwe eigenaar ze niet wil hebben. Wat er op de grond verbouwd gaat worden is niet bekend, maar volgens Bos staat wel vast dat er geen fruitbomen meer komen.
[iframe:https://script.omroepflevoland.nl/beforeafter/?before=script.omroepflevoland.nl/docs/haag2-1706093438.JPG&after=d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/5BFD9F37E5847CF4C1258AAD005005DD20240123_101617_661C05CD0EEEE72CC1258AAD00500604.jpg] 'Dwangsom te hoog' De dwangsom van ruim 91.000 euro die aan de nieuwe eigenaar dreigt te worden opgelegd, vindt Bos te hoog. Hij legt dit uit aan de hand van een beukenhaag van 800 meter die hij op de erfgrens tussen het perceel en zijn grond heeft geplaatst. De materiaalkosten waren zo'n 3.000 euro. Daar komen nog loonkosten bovenop. Dronten gaat er vanuit dat herplanten zo'n 60.000 euro kost. Bij de hoogte van de dwangsom wordt de helft van dit bedrag erbij geteld. Volgens Bos kom je nooit aan zo'n hoog bedrag.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/5E5E50683A30D7C9C1258AAD002FE46320240123_094135_3D8AAD64ADB15BCBC1258AAD002FE4A6.jpg]De nieuwe eigenaar wilde nog niet reageren naar Omroep Flevoland. Hij zegt eerst een gesprek met de gemeente af te willen wachten. Dat gesprek staat volgende week gepland. Lees meer
24-01-24
Een afgeschaalde dienstregeling voor het busvervoer laat nog wel even op zich wachten, dat meldt vervoerder EBS. Hoelang is niet duidelijk, maar de komende weken is er in ieder geval geen oplossing. Dinsdag werd uit cijfers van de provincie duidelijk dat tien procent van de bussen van EBS uitvalt in Flevoland. Dat is flink hoger dan eerdere jaren. Om toch een betrouwbare dienstregeling te rijden vertelde de vervoerder begin januari al de dienstregeling te willen afschalen. Dat betekent dat er minder ritten gereden gaan worden. Minder dan vier maanden Een hele nieuwe dienstregeling maken duurt normaal vier maanden, legt woordvoerder Jasper Vermeer van EBS uit. In dit geval probeert EBS dat te versnellen, maar hoeveel sneller het kan, is niet duidelijk. Ook de provincie kan geen duidelijkheid geven over wanneer de nieuwe dienstregeling er is. Een nieuw schema voor de bussen maken, is ook niet makkelijk. "Dat is een heel uitgebreid lang proces", vertelt Vermeer. Daarbij moet gesproken worden met provincies, maar ook met belangenverenigingen van reizigers. Ook moet er over de nieuwe diensten en roosters intern afspraken worden gemaakt. De aanpassing van de dienstregeling zou overigens maar tijdelijk zijn. EBS is druk bezig met het werven van nieuwe buschauffeurs om te zorgen dat in de toekomst weer op volle sterkte gereden kan worden. Extra verkeersleiding EBS is ook hard bezig om te zorgen dat de reisinformatie voor reizigers op orde is. Daarom zijn er extra mensen op de verkeersleiding ingezet. Zij moeten er voor zorgen dat vroegtijdig de reisinformatie is bijgewerkt en bussen die niet rijden ook niet in de app en op de website staan. Lees meer
24-01-24
Heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken actie ondernomen om te zorgen dat Almeerder Abed Al Attar kan vertrekken uit Gaza? Dat is één van de vragen die Kamerlid Stephan van Baarle van DENK heeft gesteld aan de minister van Buitenlandse Zaken. De Almeerder zit sinds de oorlog tussen Israel en Hamas is begonnen al langer dan honderd dagen vast in Gaza. Hij probeert bijna elke dag de grens met Egypte over te steken, maar dat lukt niet omdat hij om onduidelijke redenen steeds niet staat op een lijst met goedgekeurde personen.
Kamerlid Van Baarle wil van de minister weten waarom de familie van Abed wel de grens met Egypte kon passeren terwijl hij dat niet kon. Ook is hij benieuwd of de Nederlandse regering contact heeft met Abed en welke stappen het ministerie heeft genomen om hem op 'de juiste lijst te krijgen bij de grenspost Rafah'.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/240110_WWW_KAART_GAZA_RAFAH_9133369EFBC69276C1258AA0004C46EF.jpg]'Kapot' Abed die twee weken geleden al vertelde 'kapot' te zijn en 'geen gevoel meer te hebben', heeft een Nederlands paspoort en zou volgens Van Baarle op grond daarvan doorgelaten moeten worden. Het ministerie van Buitenlandse zaken levert de namen, maar wie er op de lijst komt van mensen die het land uit mogen, dat bepaalt onder andere Israël. Het DENK-kamerlid is benieuwd op welke manier het ministerie van plan is de 'Israëlische autoriteiten aan te spreken op de situatie van de heer Abed en ervoor te zorgen dat hij alsnog kan terugkeren naar Nederland'. Lees meer
24-01-24
Oud-wethouder Wiemer Haagsma van Noordoostpolder snapt niet waarom de provincie Flevoland woningen op boerenerven niet structureel toe wil staan. In zijn tijd als wethouder heeft hij zich juist hard gemaakt voor woningen op boerenerven. En nu hij actief is als raadslid voor de Politieke Unie staat hij daar nog steeds achter. Dat de provincie nu wil vasthouden aan een maximum valt dan ook niet goed bij hem. "Het zorgt voor leefbaarheid op het platteland, omdat het ervoor zorgt dat zo'n erf niet wordt verlaten, maar juist nieuw leven krijgt en gaat bruisen", zegt Haagsma op het erf van Jan en Vera Arink in Kraggenburg. Het echtpaar runde jarenlang een boerenbedrijf op deze locatie en zijn ruim twee jaar geleden verhuisd naar een nieuwbouwwoning op hun eigen erf, terwijl een ander gezin hun oude woning heeft betrokken.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/240124boerenerfkraggenburgnoordoostpolder8_428BCED40251E9C4C1258AAD00798399.jpg:Jan en Vera Arink]Verhuizing op eigen grond "We wilden graag een huis waar we kunnen blijven wonen", zegt Vera Arink. "Dat hadden we ook kunnen realiseren in ons oude huis, maar er waren mensen die interesse hadden in ons oude huis dus begonnen we na te denken over deze nieuwe woning." Ze kunnen nu blijven wonen op de locatie waar ze jarenlang een melkveehouderij hadden. De levensloopbestendige woningen met warmtepomp, zonnepanelen en een slaapkamer op de begane grond is gebouwd op de plek waar voorheen de ligboxstal voor de koeien stond.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/240124boerenerfkraggenburgnoordoostpolder5_48D20C735B2429ACC1258AAD00795E3F.jpg:Wiemer Haagsma]Vooral dat juicht Wiemer Haagsma toe. "Juist door de oude gebouwen te verwijderen zoals koelschuren, ligboxstallen en kippenschuren en hier een waardering voor te hebben dat je daar een woning mag bouwen, draagt dit bij aan het opschonen van het platteland." De stal zat vol met asbest en voordat een woning gebouwd mocht worden, moest eerst de grond worden gesaneerd. Effecten Noordoostpolder ziet positieve effecten van het beleid dat de stempel 'experimenteel' heeft meegekregen. Tijdens de proef is afgesproken dat maximaal 26 van dit soort woningen gebouwd mogen worden op erven in de gemeente. Noordoostpolder is enthousiast en heeft in 2020 het verzoek bij de provincie neergelegd om het experimentele beleid structureel te mogen invoeren. Maar daar steekt de provincie nu een stokje voor. In een brief aan de gemeente laat de provincie weten dat het succes niet is bewezen. De gemeente wordt gevraagd om argumenten aan te dragen tijdens een evaluatie. Daarmee zet de provincie geen definitieve streep door het experiment. Het quotum wordt tijdelijk verhoogd van 26 naar maximaal 35 woningen, totdat er een definitieve beslissing wordt genomen. Ook laat de provincie Flevoland weten dat de aandacht vooral ligt bij nieuwbouw in het stedelijk gebied, in plaats van het landelijk gebied. Voor Jan en Vera Arink maakt het niet uit. Zij hebben een nieuw huis en nieuwe buren. "Wij zien geen enkel nadeel van deze tweede woning op ons erf. Het voelt gewoon goed. Ook nu we ouder worden, is het fijn om buren te hebben. Dat geeft een prettig gevoel en we hebben allebei genoeg ruimte. Het is helemaal geen probleem."[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/240124boerenerfkraggenburgnoordoostpolder25_43DD9FF4262352DFC1258AAD007A4F37.jpg] Lees meer
23-01-24
Een barbecue en een drankje met vrienden; het had zo’n leuke avond moeten worden. Maar voor een vriendin van de 29-jarige Nico V. uit Emmeloord, eindigde het in een drama. Zij vermoedt dat hij haar na die gezellige avond verkrachtte, ernstig mishandelde en ontvoerde in zijn auto. Daarbij riep hij dat hij haar van een brug zou gooien. Ze kon in een onbewaakt ogenblik 112 bellen, waarna de politie haar kwam redden. Niks van waar, heeft V. altijd volgehouden. Volgens hem was hij bevriend met het meisje en hadden ze die avond van 20 mei vorig jaar vrijwillige seks met elkaar in een woning van een vriend. "Mijn slaapkamer was niet zo netjes, dus we zijn daar even naar toe gegaan. Het ging heel natuurlijk." Ruzie na de seks Hij had een halve fles Bacardi op, zij had volgens hem ook te veel gedronken. "Ze zat op een gegeven moment over te geven op de wc." Nergens kreeg hij een signaal van haar dat ze geen seks wilde, legde hij dinsdag uit in de Lelystadse rechtszaal. Ja, toen ze weer terug waren in zijn huis kregen ze ruzie. "Zij vloog mij aan, krabde met haar nagels in mijn gezicht en schreeuwde. Daardoor kreeg ik kortsluiting en heb ik haar geslagen. Maar meer niet." Toen ze daarna buiten naast zijn huis bleef schreeuwen, zette hij haar hardhandig in zijn Volvo om haar naar haar huis in Lelystad te brengen. En toen was daar opeens de politie, die hem in Nagele van de weg haalde. "Zo is het echt gegaan, ik voel me te goed om te liegen", verzekerde hij tijdens de zitting. Bewusteloos in auto gegooid Maar zijn verhaal staat haaks op het verhaal van het slachtoffer. Zij vermoedt dat ze door V. -die graag een relatie met haar zou hebben gewild- is verkracht. Daarna werd ze met haar hoofd tegen de muur geslagen en half bewusteloos in de auto gestopt. Vlak daarvoor zag ze nog kans om de politie te waarschuwen. De telefonist van de meldkamer hoorde in dat gesprek een man iets zeggen als 'Ik laat je verdwijnen en niemand gaat je terugvinden’. V. zegt dat dat een vriend van hem moet zijn geweest, met wie hij aan het praten was over diens ex. "Dat was niet serieus. Ik heb dat in elk geval niet gezegd." 'Mafketel, wat doe je?' En dan is er nog de buurman die de Emmeloorder zijn huis zag uitlopen met het bewusteloze meisje in zijn armen. "Hee mafketel, wat ben je aan het doen", vroeg hij. V. liet de vrouw geschrokken op de grond vallen, raapte haar daarna weer op, liet haar nog een keer hard vallen en stopte haar toen in zijn auto. "Ik hoorde haar kreunen toen ze de tweede keer viel. Hij liep met haar rond alsof ze een vuilniszak was", zei de buurman later tegen de politie. "Daarna scheurde hij keihard weg in zijn auto." 'Hij wil me doodmaken' Toen V. werd aangehouden, vond de politie het meisje zwaar geëmotioneerd achterin de auto: "Hij wil me doodmaken, hij wil me van een brug gooien", riep ze. In de Volvo werden ook ducttape en een mes gevonden. Het meisje was bovendien zwaar gehavend. Ze had een gebroken vinger, blauwe plekken en schaafwonden over haar hele lichaam, gekneusde ribben, een bijtwond en een bult op haar hoofd. Volgens de officier van justitie is er al met al voldoende bewijs voor de zware mishandeling en de ontvoering. Voor de verkrachting vroeg ze vrijspraak, omdat het meisje zelf niet zeker weet of het is gebeurd. "En er is verder geen steunbewijs voor." Haar eis: tien maanden cel, waarvan 38 dagen voorwaardelijk. Als de rechtbank daarin meegaat, komt V. over twee weken weer vrij. Hij moet in zijn proeftijd wel contact houden met de Reclassering en zich laten behandelen voor zijn psychische problemen. Traumatisch verleden V. kampt door een traumatisch verleden met een persoonlijkheidsstoornis, trekken van narcisme en borderline. Hij voelt zich bijvoorbeeld snel gekrenkt, is bang voor afwijzing en heeft een 'kwetsbaar zelfbeeld'. V. zegt open te staan voor hulp. "Ik wil weer een fijn leven hebben. Dat heb ik de afgelopen jaren niet echt gehad." Als het aan de aanklager ligt, moet hij het slachtoffer ook een schadevergoeding betalen. Uitspraak over twee weken. Lees meer
23-01-24
Bewoners van Oosterwold voelen zich totaal gepasseerd door de gemeente Almere wat betreft de plannen voor een verslaafdenopvang in hun wijk. Dat schrijven ze in een brief aan de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders. Volgens de bewoners is er van tevoren niet met hen gesproken en kwam het nieuws dan ook totaal onverwachts. Zij willen dat de gemeente het plan heroverweegt en teruggaat naar de tekentafel. Het college maakte 10 januari bekend een verslaafdenopvang van Domus in Oosterwold te willen plaatsen. 'Niet betrokken' De bewoners schrijven dat de gemeente hen kort van tevoren per brief informeerde over het voornemen om de verslaafdenopvang in de buurt te plaatsen. Volgens de schrijvers van de brief gaat de gemeente daarmee voorbij aan de Nota Burgerparticipatie, waarin de gemeente zelf stelt alle belanghebbenden te willen betrekken bij de ontwikkeling en uitvoering van plannen. [image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/240110_KAART_DOMUS_OOSTERWOLD_F1CFA53C7906D908C1258AA00049E43A.jpg:De beoogde locatie]De omwonenden hopen dat de gemeente begrijpt dat het besluit om een verslaafdenopvang te bouwen in een snelgroeiende woonwijk een vloedgolf aan emoties teweeg brengt. Petitie Een bewonersgroep startte een week geleden een petitie tegen het plan. Die werd in een week tijd ruim 650 keer ondertekend. De gemeente wordt hierin ook verzocht volledig af te zien van het plan om de verslaafdenopvang in Oosterwold te vestigen. Informatieavonden De brief wordt afgesloten met het verzoek de bezwaren serieus te nemen. "Wij hopen op een constructieve dialoog en een zorgvuldige afweging van onze bezwaren." Wethouder Froukje de Jonge in een reactie: "We hadden weerstand wel voorzien. Dit is en blijft een groep mensen die we een plek moeten bieden, maar waar niemand het liefst in de buurt van wil wonen." Ook stelt ze dat de gemeente de belanghebbenden alsnog betrekt. Bewoners kunnen hun zorgen alsnog uiten. "Participatie is ook vooraf in kunnen spreken in het politieke proces en daarin deelnemen." Begin februari worden inloopmomenten over het plan georganiseerd. Bewoners worden hierover nog per brief geïnformeerd. Uiteindelijk bepaalt de raad, zo laat de wethouder weten. "De gemeenteraad moet nog beslissen of Oosterwold de beste optie is voor de verslaafdenopvang, zoals het college heeft voorgesteld." [info: Lees ook: Wethouder worstelt met locatie verslaafdenopvang: 'Je doet het nooit goed'[/info] Lees meer
|