Nieuws van vandaag


Almere - Gemeente Almere vindt 'zoekgeraakte' e-mails oud-burgemeester Weerwind alsnog terug

24-04-23

De gemeente Almere heeft in haar archief alsnog vele e-mails van oud-burgemeester Franc Weerwind gevonden. Eerder was de boodschap nog dat Weerwind nauwelijks mailde. Hij zou er in zes jaar tijd geen enkele hebben verstuurd en slechts 191 hebben ontvangen. Dat komt neer op ongeveer 32 inkomende mails per jaar, oftewel twee tot drie per maand. Weerwind zou 'persoonlijke contact prefereren' boven het gebruik van e-mail of WhatsApp.

Inmiddels zegt Almere dat er toch een mailbox van zestien gigabyte is aangetroffen.

Bewaarplicht
Gemeenten en andere overheden zijn verplicht om documenten zoals e-mails te bewaren. Dit zodat ze opgevraagd kunnen worden om bijvoorbeeld te achterhalen hoe een besluit tot stand is gekomen. Omroep Flevoland heeft van die mogelijkheid gebruikgemaakt bij een onderzoek naar de Floriade. De afgelopen maanden zijn meer dan duizend documenten vrijgegeven. Opvallend was dat er van Weerwind maar heel weinig correspondentie tussen de geleverde stukken zat.

Toen de gemeente Almere hier op verzoek van Omroep Flevoland specifiek naar is gaan kijken, leverde dat het volgende antwoord op: "Er zitten 191 mailtjes in de inbox plus 4 in de prullenbak, en 0 in verzonden items." Er zou geen sprake zijn van een selectief bewaarbeleid, maar meer e-mails zouden er simpelweg nooit zijn geweest, zo gaf de gemeente aan.

[info]Oorspronkelijke verklaring gemeente:
"Ik heb navraag gedaan bij verschillende secretaresses die voor burgemeester Weerwind hebben gewerkt de afgelopen jaren. Allemaal schetsen zij hetzelfde beeld: Weerwind maakte niet of nauwelijks gebruik van e-mail of WhatsApp. Hij prefereerde persoonlijk contact (live of via de telefoon). Dit verklaart het geringe aantal e-mails in de mailbox van Weerwind. Zijn mailbox werd beheerd door het secretariaat, er werden geen mails weggegooid."[/info]

Dat Weerwind in zes jaar tijd nooit een e-mail verstuurde lijkt niet alleen ongeloofwaardig, het klopt ook niet. Tussen documenten die Omroep Flevoland eerder heeft gekregen zaten namelijk al twee e-mails die verstuurd waren door de toenmalige burgemeester.

Nadat Omroep Flevoland dit heeft aangegeven bij de gemeente Almere is er een nieuwe zoektocht gestart. Met als resultaat dat er nu toch een mailbox is gevonden, met een omvang van zestien gigabyte. Om hoeveel documenten het gaat geeft de gemeente niet aan, maar vermoedelijk om vele duizenden.

[quote:Gemeente Almere:"Allemaal schetsen zij hetzelfde beeld; Weerwind maakte niet of nauwelijks gebruik van e-mail of WhatsApp"]

Mailboxaffaire
De gemeente Almere kent een lange historie als het aankomt op het slecht archiveren van mailboxen en andere informatie. In het verleden zijn complete mailboxen van vertrokken wethouders en topambtenaren gewist.

Het niet fatsoenlijk bewaren van e-mails heeft er voor gezorgd dat de gemeente onder toezicht is komen te staan van de provincie. Commissaris van de Koning Leen Verbeek noemde het archief van de gemeente Almere in 2021 'een rommeltje.'

Geen reactie van Weerwind
Nadat de gemeente Almere eind maart aangaf dat Weerwind nooit e-mails verstuurde, heeft Omroep Flevoland vragen aan hem voorgelegd via zijn huidige werkgever, het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Zijn woordvoerder gaf aan het geen vragen voor het ministerie te vinden, aangezien het om een aangelegenheid gaat die voor zijn ministerschap plaats heeft gevonden. Ook via zijn partij, D66, is geprobeerd om een reactie te krijgen. Door die partij is eveneens niet op de vragen geantwoord.


Lees meer

Lelystad - Toerismecampagne 'Zeelopers en Landvaarders' gestart met doping van landschip

24-04-23

De gemeente Lelystad is begonnen met een nieuwe marketingcampagne om toeristen te verleiden de stad te bezoeken. De campagne 'Zeelopers en Landvaarders' moet het verhaal van Lelystad vertellen, zegt wethouder Annemieke Messelink van recreatie en toerisme. "We hebben een bijzondere positie als jonge stad op de bodem van de zee. Hier lopen de mensen over de zeebodem en liggen de schepen op het land."

Voor de campagne werkt de gemeente samen met een aantal Lelystadse ondernemers. Samen vertellen zij de geschiedenis van de stad. Camping Buytenplaats Suydersee heeft bijvoorbeeld een boot op het land gesleept. Vakantiegangers kunnen daarin overnachten. Die boot werd maandag gedoopt door Messelink, als aftrap van de campagne.

De gemeente probeert al langer om meer toeristen naar de stad te trekken. De komst van de Markerwadden moet daar bijvoorbeeld een impuls aan geven, net als de komst van buitenlandse riviercruiseschepen. De campagne is volgens de wethouder een toevoeging daarop. "Het is altijd goed om af en toe een nieuwe campagne te lanceren, om je verhaal mee te vertellen", zegt ze. Hoeveel nieuwe toeristen naar Lelystad moeten komen, weet ze niet. "Een hele hoop. En die gaan ontdekken dat Lelystad meer te bieden heeft dan dat mensen soms denken."


Lees meer

Almere - Almeerder opgepakt voor leeghalen waardetransport Schiedam

24-04-23

Een 19-jarige man uit Almere is aangehouden omdat hij een bestelbusje zou hebben leeggehaald op de Nieuwe Haven in Schiedam. Het voertuig zou zijn gebruikt voor een waardetransport. De bestuurder van het transport wordt nog gezocht, meldt de politie.

Hoewel er een verdachte is aangehouden, sluit de politie niet uit dat er meer mensen zullen worden opgepakt. Ook is de politie nog op zoek naar getuigen.

Wat er in het transport werd vervoerd, kon de politie niet zeggen. Volgens De Telegraaf ging het om goud.


Lees meer

Almere - Koeien mogen ondanks zompig weiland toch naar buiten

24-04-23

De koeien mogen hun winterse verblijf weer verruilen voor het groene weiland. In eerste instantie leek de regen roet in het eten te gooien, maar bij biologische boerderij Vliervelden in Almere mochten de roodbonte koeien maandagochtend toch naar buiten.

Door de regen was het gras zompig geworden, waardoor in eerste instantie de zorg ontstond of de dieren de grond niet teveel zouden omploegen. Maar na inspectie mochten de koeien, kalfjes en een stier toch naar buiten.

De dieren liepen in de stal ook al vrij rond, maar in het weiland hebben ze nog meer bewegingsruimte. Het andere deel van de veestapel van boerderij Vliervelden wordt naar twee andere plekken in Almere gebracht. De koeien gaan uiterlijk begin oktober weer terug naar de stal.

[oproep]Dit verhaal is gemaakt door Sylia de Graaf. Zij richt zich dit jaar voor Omroep Flevoland en 1Almere op verhalen uit Almere. Voor tips: sylia.degraaf@omroepflevoland.nl[/oproep]


Lees meer

Urk - Taakstraf voor roekeloos rijden zonder rijbewijs en veroorzaken ongeluk

24-04-23

Een 20-jarige Urker moet een taakstraf van 50 uur uitvoeren, omdat hij twee jaar geleden zonder rijbewijs roekeloos door zijn woonplaats reed en een ongeluk veroorzaakte. De man kreeg ook een boete van 300 euro. Hij reed onverzekerd door Urk, nam rotondes in de verkeerde richting en veroorzaakte schade aan geparkeerde auto's.

Het incident was op 2 april 2021. Toen kreeg de politie hem laat in de avond in het vizier. De man reed met vier vrienden door Urk. Omdat de avondklok was ingegaan, mochten ze niet op pad zijn. De Urker bleek al eerder te zijn aangehouden omdat hij zonder rijbewijs reed. Zijn scooter werd meerdere keren in beslag genomen.

Met een stopteken probeerde de politie de twintiger aan de kant te zetten, maar die reageerde daar niet op. Ook het aanzetten van de sirene haalde niets uit. De bestuurder zei de politie niet te hebben gezien. Zijn passagiers verklaarden dat hun vriend steeds harder ging rijden.

Urker ging vaker in de fout
De auto sloeg over de kop waarna het voertuig ondersteboven tot stilstand kwam. De bestuurder en zijn vrienden gingen ervandoor, twee vrouwen konden pas later uit de auto kruipen. De Urker bekende tegenover de politie in de auto te hebben gereden.

De officier van justitie nam het de man onder meer kwalijk dat hij zich niet had bekommerd om zijn passagiers en er als een haas vandoor ging. De Urker deed het incident af als 'dom', maar het ongeluk weerhield hem er niet van een paar maanden later opnieuw achter het stuur te kruipen zonder rijbewijs.

Rechter wil hogere taakstraf
In haar eis liet de officier van justitie weten een taakstraf van 25 uur te willen terugzien en boetes voor het roekeloos rijden en rijden zonder rijbewijs. Daarbij liet ze weten rekening te houden met het feit dat de man vaker over de schreef ging. Ook werd het feit meegenomen dat de zaak al twee jaar oud is en door omstandigheden bij verkeerde afdelingen is blijven liggen.

De politierechter vond een boete voor gevaarlijk rijden niet genoeg. Daarom volgde de taakstraf van 50 uur. De verdachte was zelf niet bij de rechtszaak aanwezig.


Lees meer

Emmeloord - Grootste vlag wappert opnieuw niet: 'Vanwege veiligheid en gestegen kosten'

24-04-23

De grootste vlag van Nederland wappert ook dit jaar niet in Emmeloord. De organisatie wil eerst onderzoeken hoe de veiligheid kan worden gegarandeerd. Ook past de vlag nu niet in het budget. De driekleur hing in eerdere jaren op Koningsdag in Emmeloord maar daar kwam twee jaar geleden abrupt een einde aan. Toen brak de arm van de hijskraan af waar de vlag aan hing.

Volgens Jeroen Bakker van Stichting Evenementen en Promotie Noordoostpolder (StEP) is dit jaar in een vroeg stadium afgezien van het ophangen van de grootste Nederlandse driekleur. "De organisatie van alle andere activiteiten is al een behoorlijke klus en iedereen vond het wat spannend", doelt hij op het ongeluk van twee jaar geleden.

Zo durft het bedrijf dat de vlag van 25 bij 37,5 meter ophing de klus niet meer aan, zegt Bakker. De giek raakte twee jaar geleden door de wind overbelast waarna de kraan de weerstand niet aankon. Daarop besloot het bedrijf om niet langer met mobiele kranen te werken.
[image:https://www.omroepflevoland.nl/image/xlg/pictures/230424_vlag_40D1269D1EBFE48CC125899B004DEDA8.jpg]'Vlag is aanzienlijk deel van Koningsdagbudget'
De gestegen kosten spelen ook een rol om de vlag dit jaar in de opslag te houden, zegt Bakker. Zo ging tot nu toe een aanzienlijk deel van het budget van Koningsdag naar het hijsen van de driekleur. Dat geld kan ook worden gebruikt voor andere activiteiten, zegt Bakker. "Als een sponsor zich voor de vlag aandient dan kan die de kosten op zich nemen. Dit jaar sponsort een bedrijf een deel van de activiteiten op Koningsdag maar als we dat zelf moeten bekostigen wordt het erg uitdagend."

De voormalige Oranjevereniging in Emmeloord liet de grootste Nederlandse driekleur vier jaar geleden maken. Tot dan toe was een ander doek uit het land de grootste Nederlandse vlag. Deze vlag hing vanaf 1998 op en rond Koninginnedag en later Koningsdag in Emmeloord. StEP sluit een terugkeer van zijn Nederlandse driekleur, mogelijk in een kleiner exemplaar, niet uit. De middelbare scholen in Emmeloord zijn benaderd om met creatieve ideeën te komen.


Lees meer

Flevoland - Flevolanders enthousiast over expats, in tegenstelling tot Noord-Hollanders

24-04-23

Flevolanders zijn in tegenstelling tot Noord-Hollanders enthousiast over de komst van zogenoemde 'expats'. Dat zijn meestal hoogopgeleide mensen die voor een korte periode naar ons land komen om hier te werken. Uit een peiling van Omroep Flevoland blijkt dat een meerderheid het cijfer 7 of 8 geeft aan de toename van deze buitenlandse inwoners, terwijl panelleden van AT5 en NH een 4 geven aan het alsmaar stijgende aantal expats in hun stad.

Aan de peilingen in Flevoland deden 600 panelleden mee, in Noord-Holland zo'n 3.000. De Noord-Hollanders ergeren zich niet alleen aan de stijgende huizenprijzen vanwege de expats. Uit de reacties op de vraag aan het AT5-panel of de Metropoolregio Amsterdam (MRA) moet helpen met spreiding van de expats over de regio, blijkt dat de aversie tegen de internationale kenniswerkers in Amsterdam persoonlijke trekjes begint te krijgen. Het samenwerkingsverband van dertig gemeenten in de twee provincies is juist in het leven geroepen om spreiding van bijvoorbeeld toeristen en expats gezamenlijk op te pakken.

Stad verlaten
Om een beeld te krijgen: op de 2,5 miljoen inwoners in de MRA zijn er 304.000 expats. Daarvan zijn er bijna 100.000 hoogopgeleid en die wonen vooral in Amsterdam en daarnaast Amstelveen, Haarlem en Almere. In de metropool leven ook 37.000 arbeidsmigranten en 16.300 vluchtelingen. De Rabobank publiceerde vorige week een onderzoek waaruit blijkt dat steeds meer Amsterdammers de stad verlaten en dat alleen expats de weg naar huizen in de hoofdstad nog weten te vinden.

Flevoland: 'laat ze maar komen'
De oplossing dient zich misschien wel aan in Flevoland. In Noord-Holland is er een haat-liefdeverhouding met expats, maar in Flevoland zwaait de deur voor ze open. 'Laat ze maar komen', luidt de conclusie uit de beantwoording van zo’n 600 deelnemers aan het panel. In tegenstelling tot de teneur van het Amsterdamse panel vallen hier de vele positieve reacties op. "De komst van expats verrijkt ons bestaan. Ook hier zijn veel expats en het bevalt ons goed." Een ander meldt: "We hebben die mensen nodig om het werk te doen. Fijn dat ze willen komen." De komst van expats geeft volgens een derde van de deelnemers 'meer bekendheid aan onze regio'.

[quote: Michel Daenen, expatcoach en socioloog: "In Flevoland zit iets fris en iets nieuws"]

Maar ook hier leven zorgen. En de grootste zorg is de woningmarkt. "Zij pikken woningen in, betalen veel te hoge huren, spreken geen Nederlands. Dat is niet goed voor de onderlinge saamhorigheid." Het zijn dezelfde argumenten die Amsterdammers gebruiken.

'Ze zuigen het bloed uit de stad'
Vanuit de ruim 1.700 Amsterdamse deelnemers aan het AT5-panel blijkt dat de inwoners van de wereldstad vaak met de expats in de maag zitten. Het lijken er te veel te worden. Ruim 71 procent van de deelnemers aan het panel hoopt op hulp bij de spreiding over de regio en de emotionele bewoordingen liegen er soms niet om. Het zijn 'parasieten', zegt de één zelfs, 'ze zuigen het bloed uit de stad'. "Ze profiteren een paar jaar van de stad, drijven woningprijzen op en gaan weer weg."

De meest genoemde en alom bekende wrevel is dat expats meer geld hebben te besteden om huizen te kopen en de markt verzieken. Wat daarbij woede oproept, is het belastingvoordeel dat buitenlandse werknemers hebben in Nederland. Dertig procent van hun loon is jarenlang onbelast. De landelijke overheid is overigens bezig deze regeling te versoberen of zelfs af te schaffen. En dat voedt het sentiment dat de overheid buitenlanders voortrekt. "Zolang de dikste portemonnee het voor het zeggen heeft, komen expats in onze huizen wonen", reageert een paneldeelnemer.[image:https://www.omroepflevoland.nl/image/xlg/pictures/expat_87F1992AA34821E5C12589950055B314.jpg]De aanwezigheid van expats zit soms hoog, maar mildere reacties zijn er ook bij de panelleden. "Ik werk met veel expats. Ze beginnen in Amsterdam, maar als ze langer blijven en kinderen krijgen verhuizen de meesten naar Zaandam, Almere, Haarlem. De jonge single expats ga je niet kunnen verleiden om de stad uit te gaan. Die komen hier niet alleen voor de baan, maar ook voor Amsterdam."

En een ander wijst erop dat expats onder voorwaarden best te porren zijn om naar Flevoland te verhuizen. Daar waar nog ruimte is. "Ik denk dat expats ook in Amsterdam willen wonen en zich niet laten verleiden, maar ik denk wel dat het meer kans zou hebben dan bij het spreiden van toeristen. Als je maar grote huizen bouwt rond Amsterdam, dan willen expats wellicht forensen."[image:https://www.omroepflevoland.nl/image/xlg/pictures/expat2_2C2B6853C8687932C12589950055B763.jpg]Pioniers
Expat-coach én socioloog Michel Daenen legt uit waarom hij denkt dat Flevoland nu meer openstaat voor de buitenlandse krachten. Hij vergelijkt Flevoland graag met het Amerika, dat na de ontdekking door Columbus begon als een melting pot van diverse nationaliteiten. Het nieuwe land waar nog ruimte is. "Iedereen in Flevoland was ooit nieuwkomer. In Flevoland zit iets fris en iets nieuws."

Hij heeft een theorie, niet gestoeld op onderzoek, dat in de oude wereld van Amsterdam en Haarlem minder ruimte is voor nieuwkomers. "Amsterdam gaat terug tot 1600, er zit iets van oudheid in die stad. Dat heb je ook met Haarlem. Oudste spoorlijn van Nederland, ook daar zit heel veel historie. Nieuwe mensen krijgen dan toch snel het stempel van: die zijn nieuw, horen niet bij de oorspronkelijke bevolking, maar ze zijn de boel hier wel een beetje aan het overnemen. Dat is een ander sentiment dan in Flevoland."

In Flevoland heeft nog bijna niemand een echte historie, daar kunnen makkelijker nieuwelingen bij. "Iedereen boven de 40 is niet in Almere geboren. We zijn allemaal nieuwkomers en pioniers en proberen er iets van te maken. Iedereen komt ergens anders vandaan. Het is een hypothese, maar ik vind hem wel plausibel. Je voelt het ook, hier zit iets avontuurlijks. Er zijn nog geen geijkte patronen, alles is mogelijk. In een nieuwe wereld is er nog geen gevestigde cultuur en een wij/zij-gevoel. Er is geen echte Almeerder."

Expatcoach Michel Daenen heeft daarnaast een positieve boodschap wat betreft de expats. Want de nieuwe expat is steeds vaker een blijvertje, en niet iemand die even een paar jaar als een God in Amsterdam komt leven en daarna weer vertrekt. Er komen steeds meer 'stay-pats' zoals hij dat noemt. Zoals het Pakistaanse gezin in Almere dat we in de video hieronder interviewden.

[video:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/video/middel/230424_expats_0000193X.mp4][oproep]Dit is een artikel van de metropoolredactie. Voor vragen en tips: Dimitri Walbeek (dimitri.walbeek@nhnieuws.nl). Hij volgt voor Omroep Flevoland, AT5 en NH Nieuws het nieuws uit de Metropoolregio Amsterdam. De Metropoolredactie is journalistiek onafhankelijk en ontvangt een financiële bijdrage van de Metropoolregio Amsterdam (MRA).[/oproep]


Lees meer

Zeewolde - Tulpenpluktuin na ruim een week gesloten vanwege slecht weer

24-04-23

Tulpenpluktuin Buth in Zeewolde moet na bijna een week al dicht vanwege het slechte weer. De kwaliteit van de tulpen is door de vele regen en de kou te slecht om te verkopen. De tuin zou nog twee weken geopend zijn, maar moet tot teleurstelling van de eigenaar eerder dicht.

"Voor ons is het seizoen helaas afgelopen", laat Anita Buth van de tulpenpluktuin weten. "Het is heel koud geweest afgelopen tijd en dat heeft effect op de kwaliteit van de tulpen. Het is natuur, daar kan je niets aan veranderen jammer genoeg." Door de regen is het terrein veranderd in een modderpoel en is de tuin niet goed meer toegankelijk.

Tulpenliefhebbers kunnen bij de andere twee pluktuinen van Tulpenroute Flevoland in Biddinghuizen nog wel een bosje plukken. In Noordoostpolder kunnen zij terecht bij een pluktuin in Marknesse.


Lees meer

Flevoland - Proef met nieuw buurtonderzoek na technische problemen toch van start

24-04-23

De politie in Dronten, Noordoostpolder en Urk doet de komende tijd een proef met een nieuwe manier van buurtonderzoeken. Wie na een misdrijf informatie wil delen, hoeft nu niet meer naar de politie te bellen, maar kan via een QR-code die bezorgd is in de brievenbus een berichtje sturen en beeldmateriaal uploaden naar het politiebureau. De proef zou eind februari al beginnen, maar door technische problemen werd het experiment uitgesteld.

Op dit moment worden na een misdrijf formulieren door de brievenbus gedaan tijdens een buurtonderzoek. Dat wordt vaak als drempel gezien. Zo wordt het advies om de politie te bellen niet altijd fijn gevonden.

Met de QR-code hoopt de politie dat het delen van informatie laagdrempeliger wordt en er meer waardevolle tips binnenkomen.


Lees meer

Noordoostpolder - Monument voor eerste landbouwpiloot opgeknapt

24-04-23

Langs de Pilotenweg in Noordoostpolder is vanmorgen een opgeknapt monument voor de eerste Nederlandse landbouwpiloot onthuld. August Willem Hamming was piloot in Indonesië en kwam na de oorlog naar Nederland. In de pas ontgonnen Noordoostpolder onderzocht hij hoe de grote akkers daar vanuit een vliegtuig konden worden besproeid met bestrijdingsmiddelen.

In 1950 verongelukte Hamming tijdens het besproeien van een aangetast koolzaadveld tussen Emmeloord en Espel. De crash werd landelijk nieuws. Op de plek van het ongeluk werd in 1952 een herdenkingsnaald met bronzen plaquettes ter nagedachtenis aan de piloot onthuld. De panelen waren ontworpen door piloot Erik de Lyon die Hamming als landbouwpiloot opvolgde in de polder en daarnaast ook kunstenaar was.

Het monument was de laatste jaren vervallen geraakt. Op verzoek van de familie heeft de gemeente het monument nu opgeknapt. Er zitten nieuwe panelen op die zijn gemaakt door de zoon van de toenmalige kunstenaar. Bij onthulling van het opgeknapte monument zijn ook nabestaanden aanwezig, onder wie de dochter van de piloot die ten tijde van de crash pas 2 jaar oud was.


Lees meer

Flevoland - Betonnen eilandjes in IJsselmeer klaar voor windmolens

24-04-23

Na een jaar werken wordt de laatste hand gelegd aan 24 betonnen eilandjes in het IJsselmeer. Daarmee is een mijlpaal bereikt voor Windplanblauw, het park dat door energiemaatschappij Vattenfall en het lokale Swifterwint wordt gebouwd.

Je ziet de eilandjes in het water, als je over de snelweg A6 vanaf Emmeloord richting Lelystad rijdt. Op die eilandjes komen grote windmolens te staan.

Voor de aanleg van de eilandjes is in totaal ruim 20 miljoen liter beton gestort. Dat had heel wat voeten in de aarde. Het beton is op een schip in het IJsselmeer gemaakt en ter plekke op het water in daarvoor gemaakte constructies gestort.[image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/windmoleneilandjes_01-1682155760.jpg]Unieke constructie
Het is een heel nieuw systeem voor het maken van funderingen in het water. Volgens sitemanager Hans Sleper kunnen de molens er veilig op staan. De eilandjes zijn verankerd in de bodem en zijn zo zwaar dat ze de turbines de komende twintig jaar kunnen dragen.[image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/windmoleneilandjes_02-1682155811.jpg]Nog veel werk te doen
De komende tijd worden kabels door de bodem getrokken. Deze zijn nodig om de stroom die de molens gaan produceren op het elektriciteitsnet te krijgen. Volgende week moeten de eerste masten voor de turbines naar het IJsselmeer komen. Deze zijn nu nog in een haven in Amsterdam. Mastdelen van dertig meter per stuk worden daar al aan elkaar gemonteerd. Vervolgens worden ze rechtopstaand via het water naar de eilandjes op het IJsselmeer vervoerd.

Het duurt drie tot vier dagen om een turbine in elkaar te zetten. Daarna kost het nog een aantal weken om hem gereed te maken voor de productie van energie. Tijdens de werkzaamheden is het gebied afgesloten voor ander vaarverkeer. In het najaar moeten alle molens op het water draaien.


Lees meer

Lelystad - Basisschool De Triangel gaat opnieuw verhuizen

24-04-23

De Lelystadse basisschool De Triangel verhuist rond de herfstvakantie van 2024 naar een nieuwe locatie in de wijk Warande. Nu zit de school nog in de Landstrekenwijk. Ouders zijn via een nieuwsbrief geïnformeerd over de verhuizing.

De Triangel zat in de wijk Botter, maar brandde drie jaar geleden volledig af. Daarna verhuisde de school naar het gebouw van openbare basisschool De Tjotter, in de Landstrekenwijk. Maar beide scholen groeien en er is niet voldoende plek meer. Het huidige gebouw is te klein. Ook is er bijvoorbeeld onvoldoende speelruimte om de school heen.

School met kinderopvang en peuterspeelzaal
De basisschool ziet kansen in Warande omdat de nieuwbouwwijk groeit. Ook komt 60 procent van de huidige leerlingen dichterbij school te wonen, zegt directeur Joop Aalbers. In de wijk komt een tijdelijk gebouw te staan aan de Ranonkellaan. Daar moet ook een voor- en naschoolse opvang van GO! Kinderopvang in komen. Mogelijk volgt ook een peuterspeelzaal.

De nieuwe plek is in dezelfde straat als Kindcentrum Warande, eveneens een openbare school. Volgens Aalbers wordt die plek een stuk veiliger dan de huidige. Nu worden veel kinderen nog gehaald en gebracht. Dat zorgt voor onveilige verkeerssituaties omdat het huidige gebouw wordt gedeeld met De Tjotter. Straks wordt er meer gefietst omdat de school dichterbij huis staat, verwacht Aalbers.

'Extra school blijft nodig'
Een permanent schoolgebouw moet na vijf jaar volgen op een nog nader te bepalen plek in Warande. De wachtlijsten voor De Triangel en De Tjotter moeten in het schooljaar 2024-2025 verdwenen zijn. Het hangt er volgens Aalbers wel vanaf of er ook voldoende leerkrachten te vinden zijn. Een extra openbare school in de stad blijft nodig, zegt hij.


Lees meer

Dronten - Mustang-vliegtuig al jaren trouw aan dodenherdenking Dronten

24-04-23

Traditiegetrouw vliegt er tijdens de dodenherdenking op 4 mei in Dronten een P51 Mustang jachtvliegtuig over de plechtigheid heen. Dit type vliegtuig speelde een belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog. Het beschermde de bommenwerpers van de geallieerden. De Mustang wordt gevlogen door Tom van der Meulen. "Ik wil dat mensen zien wat voor vliegtuigen er toen vlogen", zegt de eigenaar en piloot van het historische toestel.

De dodenherdenking in Dronten staat traditiegetrouw in het teken van airgunners, de mannen die tijdens de oorlog vanuit geschutskoepels in de bommenwerpers de vliegtuigen beschermden. Die enorme vliegtuigen werden daarnaast vaak beschermd door de Mustang, een voor die tijd supermodern gevechtsvliegtuig.

[image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/Still0420_00000-1682061217.jpg:Tom van der Meulen voor zijn Mustang]

"Op 4 mei vliegt er vanwege de herdenkingen vaak een bommenwerper over Nederland. En die komt ook over Dronten heen. De B-17 is zo'n toestel. Het wordt de 'Big Friend' genoemd, de Mustang wordt 'Little Friend' genoemd. De Mustang was het eerste jachtvliegtuig dat vanaf Groot-Brittannië tot aan Berlijn kon vliegen en dus ook de bommenwerpers tot daar kon escorteren. Dat was cruciaal voor het verloop van de oorlog”, vertelt de gepassioneerde piloot.

[image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/pexels-jon-mishou-9857746-1682060902.jpg:B-17 bommenwerper:Jon Mishou]

[info]
Elk jaar vliegen er op 4 mei verschillende historische vliegtuigen over Dronten. Zo komt er meestal een Lancaster-bommenwerper over Dronten. Dit jaar gaat dat niet door. Het vliegtuig is nodig bij de kroning van koning Charles. Die vindt op 6 mei in het Verenigd Koninkrijk plaats. Wel vliegt een aantal vliegtuigen over van de Edambusters.[/info]

Van der Meulen vliegt al sinds eind jaren '90 elk jaar tijdens de herdenking over Dronten. "Ik woonde destijds daar en vond de herdenking indrukwekkend. Ik wou iets toevoegen. Dat is mijn 'flyby' met de Mustang geworden." De piloot woont inmiddels in het noordoosten van Groningen, maar vliegt nog elke keer naar Dronten tijdens de herdenking. "Het is heel bijzonder om dit te mogen en kunnen doen. Ik denk dat het belangrijk is dat we in gedachten houden wat er in de oorlog is gebeurd en wat de vliegers toen voor ons hebben gedaan, zodat we nu nog steeds in vrijheid kunnen leven.”

[image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/ANP-301394846-1682062258.jpg:Mustang in 1942:ANP]


Lees meer

Almere - Controle van 138 auto's resulteert in 132 boetes

24-04-23

Bij een grote verkeerscontrole aan de Muiderzandplaats in Almere zijn afgelopen week 132 boetes uitgeschreven. Daarnaast zijn er drie rijbewijzen ingenomen door de politie.

Ook de douane en Belastingdienst deden mee aan de controle. De Belastingdienst nam 11 voertuigen in beslag en inde ruim 200.000 euro aan achterstallige betalingen. In totaal werden er 138 voertuigen gecontroleerd.

De controle werd donderdag georganiseerd om onder andere ondermijning tegen te gaan en de verkeersveiligheid te verbeteren, schrijft de politie zondag op Instagram. In totaal werden 30 bestuurders op de bon geslingerd voor het gebruiken van een mobiele telefoon tijdens het rijden.

Ook werden er 18 snelheidsovertredingen beboet. Bij drie daarvan werd het rijbewijs afgepakt. Daarnaast werden 17 boetes uitgeschreven voor het rijden met gladde banden en zes boetes voor het rijden zonder verzekering.


Lees meer



 
U kunt zich indien gewenst weer afmelden.
Afmelden
Bekijk e-mail in browser



© OmroepFlevoland

Email Marketing Powered by Mailchimp