Nieuws van vandaag


Biddinghuizen - Een sprankje hoop voor boerin Anje Grin na een week in de schijnwerpers

24-08-23

"Overweldigend", zo reageert boerin Anje Grin uit Biddinghuizen op de reacties die ze kreeg nadat ze op Facebook bekendmaakte dat haar melkveehouderij valt onder de piekbelasters en dat ze mogelijk moet stoppen. Dit bericht werd begin deze week bijna over de hele wereld gelezen en gedeeld.

"Vooral in het buitenland snappen ze er niets van", zegt Grin. Ze heeft veel internationale contacten, omdat verschillende buitenlandse veehouders haar veehouderij als goed voorbeeld zien. Jarenlang houden Grin en haar man zich aan alle regels en voorwaarden. Ze bouwden een nieuwe stal volgens alle moderne normen en technieken, waardoor de uitstoot van ammoniak is gereduceerd.

Ook de reacties vanuit de provinciale en landelijke politiek verrassen haar. "Het lijkt erop dat ze in Den Haag nu begrijpen wat er precies op het platteland aan de hand is". Ze doelt op de vragen die het Zwolse Tweede Kamerlid Thom van Campen stelde over de dreigende sluiting. De boerin is blij dat haar bericht de landelijke politiek heeft bereikt. "Een bericht op Facebook haalt meer uit dan duizend trekkers naar Den Haag."

Dat ze een week lang volop in de belangstelling heeft gestaan van de media vindt Anje Grin niet erg. Ze ziet zichzelf als landelijk boegbeeld voor de piekbelasters. Maar na deze week wil ze minder aandacht geven aan de media. "Mijn bedrijf moet ook door", is haar reactie.

Over toch nog een goede afloop heeft ze een sprankje hoop gekregen na een bezoek van de Flevolandse gedeputeerde Jan Klopman (BBB) aan haar bedrijf. "Beloftes dat hij het voor ons kan oplossen zijn er niet gedaan", zegt ze. Wel zou de gedeputeerde op zoek gaan naar mogelijkheden om het bedrijf te behouden. Welke dat zijn is niet bekend.


Lees meer

Flevoland - Een piekbelaster: wat is dat eigenlijk?

24-08-23

Het verhaal van boerin Anje Grin uit Biddinghuizen maakt veel los, zowel op sociale media als in de politiek. Zij is aangewezen als piekbelaster, omdat ze dicht op de Veluwe zit en met haar 250 koeien veel stikstof zou uitstoten. Maar hoe wordt precies bepaald wie wel of geen piekbelaster is? En wat moet je doen als je piekbelaster bent?

Wat is een piekbelaster?
Elk bedrijf dat binnen 25 kilometer van een natuurgebied ligt én meer dan een door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) bepaalde hoeveelheid stikstof uitstoot, is een piekbelaster. Dat zijn voornamelijk boerenbedrijven, maar ook een aantal industriële bedrijven valt daaronder.

Wat moet een piekbelaster doen?
Raoul Beunen van de Open Universiteit vertelt dat piekbelasters níet verplicht zijn om hun stikstofuitstoot terug te dringen. Piekbelasters kunnen hulp krijgen van de overheid om hun uitstoot te verminderen, maar dat is uitsluitend vrijwillig.

Toch zijn er boeren die het stempel 'piekbelaster' als verdrukkend ervaren, zoals Anje Grin uit Biddinghuizen. Zij geeft aan geen andere uitweg voor haar bedrijf te zien dan zich uit te laten kopen door de overheid. En volgens Grin zijn er veel meer boeren die dat zo ervaren. "Dat kan zo voelen", zegt Beunen. Hij geeft aan niets te weten over de persoonlijke en financiële situatie van de familie Grin. "Maar in principe is de uitkoopregeling vrijwillig."

Waar kan een piekbelaster hulp bij vragen?
Boerenbedrijven die als piekbelaster zijn aangemerkt kunnen hulp krijgen van de overheid als ze willen afschalen, innoveren, verplaatsen of stoppen met hun bedrijf om de stikstofuitstoot te beperken. Daarvoor stelt het ministerie van LNV verschillende regelingen beschikbaar.

Tenminste, dat is de bedoeling. Op dit moment is alleen nog maar de uitkoopregeling beschikbaar. Over de rest van de regelingen, die boeren kunnen helpen met onder andere innovatie of verplaatsing, wordt volgens Beunen nog gesproken.

Naast de regelingen biedt het ministerie ook adviseurs aan om piekbelasters te helpen met het afwegen van de verschillende opties om hun uitstoot terug te dringen. In Flevoland maken op dit moment twee bedrijven daar gebruik van, volgens het ministerie.

Wie zijn de piekbelasters in Flevoland?
Welke bedrijven zijn aangemerkt als piekbelaster, is niet openbaar. Bedrijven kunnen daar alleen zelf achter komen door op een website van LNV hun gegevens in te vullen. Volgens het ministerie is dat nodig, omdat ondernemers zelfstandig moeten kunnen bepalen van welke maatregelen ze gebruik willen maken. Het is dus ook niet bekend waar de piekbelasters precies zitten, al is het volgens een woordvoerder van het ministerie logisch dat je er meer tegenkomt, naarmate je dichterbij een natuurgebied zoekt.

Wel vertelt het ministerie dat er in Flevoland in totaal 57 bedrijven als piekbelaster zijn aangemerkt. Dat zijn er meer dan in Noord-Holland (30), Zuid-Holland (4), Zeeland (4) en Groningen (0) bij elkaar, maar een stuk minder dan in Noord-Brabant (265) en Gelderland (1803). In heel Nederland zijn ongeveer drieduizend piekbelasters, dat zijn zowel boerenbedrijven als industriële bedrijven. Alle 57 Flevolandse bedrijven zijn boerenbedrijven, dus er zijn geen industriële bedrijven piekbelaster in Flevoland.

Welke rol speelt de provincie hierin?
De provincie speelt geen rol in het beleid rondom piekbelasters. De aanpak van piekbelasters staat los van het stikstofbeleid dat de landelijke overheid samen met de provincies aan het opstellen is.

In dat gezamenlijke beleid heeft de provincie Flevoland vanuit het Rijk de opdracht gekregen om de stikstofuitstoot terug te dringen met 24 procent. Dat is een veel kleinere opgave dan in bijvoorbeeld Limburg, waar volgens de overheid een reductie van 52 procent nodig is.

Het beleid van de provincie om tot die terugdringing van 24 procent te komen, richt zich vooral op de oostelijke rand van Noordoostpolder. Daar zijn gesprekken met boeren in de buurt van natuurgebied De Weerribben. Het doel van de provincie is om veehouders in dat gebied hun uitstoot te laten halveren. Voor de rest van de provincie geldt een algemene aanpak: een afname van de stikstofuitstoot van 20 procent is volgens de provincie daar voldoende om aan de opdracht van het Rijk te voldoen.

Voor de boerenbedrijven in Biddinghuizen, die uitstoten richting De Veluwe, heeft de provincie dus geen gerichte aanpak bedacht. Lokale en regionale politici vragen zich af of de piekbelasters in dit deel van de provincie wel genoeg steun krijgen.

[info]Niet te verwarren met PAS-melders
De term 'PAS-melder' wordt ook veel gebruikt in gesprekken over stikstof. Een PAS-melder is een bedrijf dat onder het vorige stikstofbeleid geen vergunning nodig had om stikstof uit te stoten. Deze bedrijven hoefden alleen een melding te doen van de hoeveelheid stikstof die ze uitstootten.

In 2019 bepaalde de Raad van State dat deze regeling in strijd is met Europese wetgeving, waardoor al deze PAS-melders ineens illegaal stikstof uitstoten. Zij moeten nu alsnog een vergunning aanvragen, maar dan moeten ze wel aan de eisen voldoen. Een bedrijf kan dus zowel een PAS-melder als een piekbelaster zijn, of een van beiden.[/info]


Lees meer

Almere - Bouwpakket voor laatmiddeleeuws kerkdak teruggevonden in Almere Pampus

24-08-23

Dat de oude houten constructie van een kerkdak ergens in de grond van Almere Pampus zou liggen was al bekend. Waar dat precies was, bleef lange tijd een groot mysterie. Tot maritiem archeoloog Yftinus van Popta met zijn grondboor op zoek ging. En hij boorde raak.

De vondst bestaat uit een bouwpakket van minstens tachtig balken, die samen een kap vormen van ongeveer 9 bij 22 meter. De balken zijn waarschijnlijk in de vijftiende eeuw als scheepslading vervoerd, maar van boord gevallen of met schip en al vergaan. Vermoedelijk was het op dat moment over het water onderweg naar het Friese Franeker.

In wat nu Almere Pampus is zijn in de jaren tachtig op één kavel de resten van tenminste drie scheepswrakken gevonden, evenals de onderdelen van de laatmiddeleeuwse kerkkap. Toen de balken werden gevonden werden ze ergens anders herbegraven. Een bewuste keuze vertelt van Popta: "Als je het naar boven haalt dan gaat het uitdrogen, en dan moet je er iets mee doen. Maar conserveren is heel duur." De exacte locatie van de herbegraving is alleen niet goed bewaard gebleven. [image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/230824_reconstructiekerkkap_71DB45F55BA4E7A1C1258A1500317F20.jpg:Reconstructie van de kerkkap:Jan de Rode]Vermoeden
Op basis van oude luchtfoto’s, overzichtstekeningen en beschrijvingen van de toenmalige archeologen kreeg hij een vermoeden waar de herbegraven kerkkap zou moeten liggen. Daar werd een booronderzoek uitgevoerd. Toen werd er al snel op plastic en hout gestuit, precies zoals verwacht, want op oude foto’s was te zien dat de kerkkap was afgedekt met landbouwplastic.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/230824_kerkkap83gras_2B1D82688EC871D1C1258A150032537D.jpg:De kerkkapconstructie:Scheepsarcheologisch depot Flevoland]Bijzonder
Het is uniek om een houten kerkkap als scheepslading in zijn geheel terug te vinden. Van Popta: "Als de balken in goede staat zijn zou je het bij wijze van spreken nu nog in elkaar kunnen zetten zoals toen de bedoeling was en dat is heel bijzonder." De gemeente laat aanvullend onderzoek doen om de precieze datering van het hout te kunnen bepalen en meer duidelijkheid te krijgen over het schip waarmee het vervoerd werd.

Verplicht
Aanleiding voor het archeologisch onderzoek is het voornemen van de gemeente om woningen te bouwen in Almere Pampus. Het is wettelijk verplicht om voor de bouwwerkzaamheden archeologisch onderzoek te laten doen.


Lees meer

Almere - City FC verhuurt spits Jeredy Hilterman aan Willem II 

24-08-23

Almere City FC verhuurt spits Jeredy Hilterman voor de rest van het seizoen aan Willem II. De aanvaller kon onder trainer Alex Pastoor dit seizoen op weinig speeltijd rekenen in de eredivisie en verkast nu naar de Keuken Kampioen Divisie-club uit Tilburg.

Tijdens de voorbereiding gaf coach Pastoor al aan dat Hilterman aanvallers Thomas Robinet en Rajiv van La Parra voor zich moest dulden in de hiërarchie voor de spitspositie. Hilterman heeft nog een contract tot medio 2024 bij Almere City FC. De club heeft een eenzijdige optie om zijn contract met een seizoen te verlengen.

Hilterman kwam vorige zomer over van NAC, nadat hij met veel problemen was weggegaan bij de club uit Breda. Hilterman werd het afgelopen seizoen clubtopscorer bij Almere City FC met 14 doelpunten. In de laatste maanden van het seizoen verloor hij echter zijn basisplaats en moest hij het hebben van invalbeurten. Tijdens de play-offs scoorde Hilterman nog de belangrijke 1-0 tijdens de eerste ronde return tegen FC Eindhoven. Tijdens de promotiewedstrijd in FC Emmen, viel hij in aan De Meerdijk.

[tweet:https://twitter.com/WillemII/status/1694727674978291768?s=20]


Lees meer

Almere - Bos der Onverzettelijken treurt: kransen bij nieuw Indië-monument vernield

24-08-23

"Je vraagt je af waarom, het is zo nutteloos." Bestuurslid Frits Smelt van het Bos der Onverzettelijken kan er niet over uit. De kransen die tijdens de Indië-herdenking op 15 augustus waren neergelegd bij het nieuwe Indië-monument zijn vernield.

Smelt heeft geen idee wie er achter de vernielingen zitten. "Ik ben gebeld door mensen uit de buurt", vertelt hij. "Toen ik vanochtend aankwam was alles al opgeruimd door een schoonmaakploeg van de gemeente." Wie er achter de vernielingen zit weet Smelt niet. "Als ze niet weten waarom die kransen er liggen, laten ze zich dan melden. Dan leggen we het uit."

De kransen stonden bij het nieuwe monument 'Omarmen' van de Almeerse kunstenaar Frea Lenger. Het monument bestaat uit roestvrijstaal en is zo'n twee meter hoog.

Eerder dit jaar werden in Dronten alle glasplaten ter nagedachtenis aan overleden kankerpatiënten in het Wilhelminabos in Dronten vernield.


Lees meer

Zeewolde - Middelbare school ontruimd na gaslek

24-08-23

De middelbare school Levant in Zeewolde is donderdagmiddag ontruimd na een gaslek. Dat meldt een woordvoerder van de brandweer.

In de school aan de Horsterweg werd een gaslucht geroken. Dat gebeurde rond 13:00 uur. De brandweer werd gealarmeerd en deed metingen in de school. Daaruit bleek dat er een klein lek was ontstaan. Hoe dat precies is gebeurd, is nog niet bekend. Monteurs van Liander gaan het lek repareren.

Op de school werd een introductieweek gehouden voor de nieuwe leerlingen. Daarom was de school nog niet volledig in gebruik, zegt een woordvoerder van de brandweer. De kinderen die wel aanwezig waren, zijn naar huis gegaan.


Lees meer

Biddinghuizen - Vervoersverbod rond besmet pluimveebedrijf opgeheven

24-08-23

Het vervoersverbod in een straal van 10 kilometer rondom het met vogelgriep besmette bedrijf aan de Zeebiesweg in Biddinghuizen wordt in de nacht van donderdag op vrijdag om 0:00 uur ingetrokken. Dat bevestigt een woordvoerder van het NVWA. Het vervoersverbod gold voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel.

Op 24 juli werd bij het pluimveebedrijf vogelgriep vastgesteld. Ruim 11.000 kippen werden geruimd. Uit onderzoek bleek dat ze een nieuwe variant van de vogelgriep hadden.

Wanneer ergens vogelgriep wordt vastgesteld, wordt er een zogeheten beschermingszone ingesteld in een straal van drie kilometer rondom het besmette bedrijf. Daarom werd er ook op de ziekte getest op twee boerderijen in de omgeving. Daar werden geen besmette dieren gevonden.

De testen werden vorige week al gestaakt. Volgens protocol wordt het vervoersverbod na dertig dagen ingetrokken. Dat is dus in de nacht van donderdag op vrijdag.


Lees meer

Lelystad - Directeurwissel in gevangenis: Bernsen draagt sleutels over aan Plattel

24-08-23

De gevangenis in Lelystad krijgt op 1 november een nieuwe directeur. Dat maakt de Dienst Justitiële Inrichtingen donderdag bekend.

De huidige directeur Ruut Bernsen gaat in oktober met pensioen en draagt het stokje over aan Hans Plattel. Plattel was ruim acht jaar de vestigingsdirecteur van de gevangenis in Zwolle.

Bernsen is een groot voorstander van de komst van een extra beveiligde rechtbank naar Lelystad. Eind 2021 werd bekend dat toenmalig minister Sander Dekker Lelystad zag als dé locatie voor een zwaar beveiligde zittingslocatie, die de huidige 'Bunker' in Amsterdam Osdorp moet vervangen. In de Bunker staan nu de zwaarste criminelen van Nederland terecht.

Volgens Bernsen is de komst van een zwaarbeveiligde rechtbank erg goed voor de gevangenis in Lelystad. "Het zet Lelystad volledig op de kaart en daar ben ik erg enthousiast over."


Lees meer

Bant - A6 tussen Bant en Lemmer dicht vanwege aanleg nieuw asfalt

24-08-23

De A6 tussen Bant en Lemmer is tussen donderdagavond 20:00 uur en vrijdagochtend 6:00 uur dicht vanwege wegwerkzaamheden. De snelweg is in noordelijke richting dicht.

Rijkswaterstaat asfalteert de weg, waardoor de snelweg afgesloten is tussen afslag Bant (16) en afslag Lemmer (17). Vanaf Bant wordt verkeer omgeleid via de N715 en de Lemsterweg tot de A6 bij Lemmer. Volgende week, in de nacht van 29 op 30 augustus, is de weg opnieuw dicht.

De afgelopen twee dagen waren er al asfalteringswerkzaamheden tussen Emmeloord en Bant.


Lees meer

Dronten - Directeur Maris vertrekt bij De Meerpaal

24-08-23

Directeur Hans Maris vertrekt eind volgende maand bij De Meerpaal in Dronten. Hij was vijf jaar directeur bij het cultuurcentrum.

Maris keerde vorig jaar september terug bij De Meerpaal, nadat hij elf maanden ziek thuis had gezeten na onrust binnen het bedrijf. De directeur zou voor een onveilige werksfeer hebben gezorgd, waardoor zo'n dertig medewerkers vertrokken zouden zijn.

Volgens Johan Bouwmeester, voorzitter van de Raad van Toezicht van De Meerpaal, heeft die periode geen rol gespeeld bij het aangekondigde vertrek van Maris. "Het was geen prettige fase, maar we zijn er doorheen gekomen. Hans is daarna ook vol enthousiasme weer aan de slag gegaan. We vinden het jammer dat hij gaat, want Hans is een bevlogen bestuurder."

Het is nog niet bekend wie Maris gaat opvolgen. Daarover gaat de Raad van Toezicht zich de komende periode buigen. Het is ook nog niet duidelijk wat Maris gaat doen.


Lees meer

Flevoland - Hoogleraar: deel boerenbedrijf in drieën om niet langer als piekbelaster te worden aangemerkt

24-08-23

Hoogleraar Wim de Vries van de Wageningen Universiteit vindt het systeem waarmee piekbelasters worden berekend niet eerlijk. Een piekbelaster is een bedrijf dat binnen een straal van 25 kilometer van een natuurgebied ligt en meer dan 35 kilo stikstof per jaar laat neerslaan in de natuur. Hierdoor wordt het melkveebedrijf van de familie Grin in Biddinghuizen aangemerkt als piekbelaster.

Momenteel heeft het bedrijf Kolhorn Dairy Farm van de familie Grin 250 melkkoeien. "Deel het bedrijf op in drie bedrijven", zegt De Vries. Dat is een oplossing waarmee het bedrijf op papier niet langer veel uitstoot en zodoende niet langer wordt aangemerkt als piekbelaster.

Toch verwacht de hoogleraar die onderzoek doet naar de effecten van stikstof, niet dat het opdelen van het boerenbedrijf in praktijk zal werken. “Ik vraag me af of dat gaat werken. Ik zeg alleen dat dit het bezwaar is van zo’n benadering en dat dit een theoretische, papieren oplossing is. Ik vermoed dat dat op wettelijke bezwaren gaat stuiten gegeven deze situatie."[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/230820_Anje_Grin_BE1AD7412640C8AAC1258A1100549CEB.jpg]Volgens de hoogleraar zit het probleem in de manier waarop een piekbelaster wordt gedefinieerd. “Dit piekbelasterbeleid was bedoeld om snel te proberen grote reducties te krijgen. Daarvan zeg ik: is dit wel de meest verstandige definitie? Want dan krijg je deze problemen dus.”

Alle boeren moeten steentje bijdragen
De Vries had liever gezien dat elke boer in Nederland een doel krijgt om de uitstoot te verlagen. “Dit beleid gaat dan ook veel verder dan alleen maar het aanpakken van alleen maar die piekbelasters. Dat is alleen maar een eerste aanpak. Het is heel helder dat voortdurend is gepraat over het met vijftig procent verminderen van de ammoniakuitstoot in 2035 of 2030. Dat ga je nooit met die piekbelasters alleen redden, dus alle boeren in Nederland moeten gewoon hun steentje gaan bijdragen.”


Lees meer

Almere - Honderden huishoudens in Almere Stad vannacht uren zonder stroom

24-08-23

Een deel van Almere Stad zat vannacht ongeveer drie uur lang zonder stroom. Het ging volgens netbeheerder Liander om 651 aansluitingen in het gebied met de postcodes 1314 en 1315. Het probleem ontstond om 03.30 uur.

De storing ontstond in een transformatorhuisje. Om 06.30 uur werden de huizen weer voorzien van stroom met een aggregaat. Liander onderzoekt ondertussen wat de oorzaak is en werkt daarna aan een permanente oplossing.

Een woordvoerder van de netbeheerder verwacht niet dat de stroom nog een keer zal uitvallen, maar kan dat niet garanderen.


Lees meer

Emmeloord - Zomerserie over de stort: "We hebben hier iedere dag te maken met agressie"

24-08-23

"Iedere dag hebben we hier wel te maken met een of andere vorm van agressie." Dat zegt Harmen Oenema van Milieustraat Noordoostpolder. Meestal blijft het bij een onvriendelijke opmerking of een boze blik, maar heel soms gaat het ook verder, vertelt de leidinggevende. Vaak zijn het de regels op de stort die tot de confrontaties leiden.

Serie over de stort
Deze hele week zendt Omroep Flevoland reportages uit over Milieustraat Noordoostpolder. Het station zit aan de Montageweg en inwoners kunnen er hun grofvuil brengen. Tijdens de vijf afleveringen draait het om het het personeel, de bezoekers, en de spullen die ze meebrengen. Vaak is het rotzooi, maar soms zitten er ook onverwachte pareltjes tussen het afval. De vele regeltjes bij de stort zijn eveneens onderwerp van gesprek, net als de agressie die de regels af en toe bij bezoekers oproepen.

Op de vuist met een bezoeker
Medewerkers Albert-Jan Smit en Ewert van der Pol herkennen zich in het verhaal van Harmen Oenema. Ook zij krijgen geregeld met agressie te maken. Het personeel herinnert zich nog goed dat een ontmoeting met een bezoeker ooit uitliep op een handgemeen. "Hierover is nog veel gepraat en het had veel impact", aldus Oenema.


Lees meer

Almere - Nieuw gebouw basisschool De Duinvlinder kan niet open na slecht rapport onderwijsinspectie

23-08-23

Het nieuwe gebouw van basisschool De Duinvlinder in Almere Poort blijft tot zeker januari dicht. Het gebouw aan de Zeeduinweg is al klaar en de planning was dat de leerlingen na de zomervakantie konden beginnen op hun nieuwe locatie.

Maar nadat de Onderwijsinspectie de school beoordeelde als 'zeer zwak', verandert De Duinvlinder nu van onderwijsvorm. En om dat te kunnen doen, moet in het nieuwe gebouw eerst het een en ander worden veranderd. De leerlingen kunnen voorlopig terecht in een tijdelijke locatie in Europakwartier.

Enorm balen
"Iedereen baalt, de leerlingen balen, de school baalt en de leraren balen", vertelt interim-directeur Vanita Attema. Want al een paar jaar kijken ze uit naar het moment dat de lessen kunnen beginnen in het nieuwe gebouw aan de Zeeduinweg. Totdat de school open kan, worden de lessen gegeven in een tijdelijk gebouw aan het Slowakijehof. Volgens Attema komt de helft van de leerlingen uit Duin. "Die moeten voorlopig dus nog wat langer fietsen," zegt ze.

Het gebouw was ingericht voor zogeheten unitonderwijs. Dat is een vorm van onderwijs waarbij leerlingen les krijgen samen met kinderen van andere leeftijden. De groepen tellen soms wel 60 leerlingen.

In het rapport van de Onderwijsinspectie is hierover te lezen: "We constateren dat de kwaliteit van het onderwijs zeer zwak is. (…) De school heeft in haar relatief korte bestaan te maken (gehad) met meerdere directiewisselingen en ondervindt last van het lerarentekort. (…) Mede hierdoor staat het unitonderwijs onder druk en wordt deze vorm in de komende jaren afgebouwd."

Het nieuwe pand in Duin moet vanwege deze beslissing opnieuw worden ingericht om straks regulier onderwijs te kunnen bieden.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/230824_Duinvlinder_1_E61D74CC728BE3AEC1258A140065625D.jpg]

Geen leraren voor unitonderwijs
Marc Kammeraad, bestuurder bij scholengroep SKO, geeft aan dat het plan voor unitonderwijs in Almere is ontstaan na gesprekken met de gemeente. De scholengroep kreeg daar het gebouw De Duinvlinder voor toegewezen. Maar zij kwamen al gauw tot de conclusie dat unitonderwijs niet mogelijk was in combinatie met het lerarentekort.

Opening Duinvlinder pas begin 2024
Omdat het pand helemaal moet worden heringericht, blijft de school nog even dicht. Wanneer de ouders hun kinderen officieel naar de nieuwe school mogen brengen, blijft onzeker. "De verwachting is dat de school pas begin 2024 open gaat,” zegt Kammeraad. De komende periode zal eerst alles anders worden ingericht, pas daarna kan de school de kinderen verwelkomen.

De gemeente Almere is op de hoogte van de problemen bij de school en laat weten in gesprek te zijn met SKO. Een woordvoerder zegt dat "voor geen enkel kind het onderwijs in gevaar komt. Zo lang de locatie niet open is, kan iedereen terecht in de tijdelijke locatie aan het Slowakijehof". Op deze plek werd de afgelopen jaren ook al lesgegeven.

[oproep]Dit verhaal is gemaakt door 1Almere. Omroep Flevoland en 1Almere hebben een samenwerkingsverband.[/oproep][image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/230824_Duinvlinder_3_736DB70AED18075BC1258A1400656279.jpg]


Lees meer

Biddinghuizen - Lowlands doneert honderden slaapzakken aan kerk

24-08-23

Lowlands heeft honderden slaapzakken aan de Rotterdamse Pauluskerk gedoneerd. De slaapzakken zijn afgelopen weekend tijdens het festival in Biddinghuizen gebruikt op de 'glamping'. De kerk deelt de slaapzakken in de winter uit aan daklozen.

De Pauluskerk was bijna door zijn voorraad slaapzakken heen en besloot daarom een oproep op Facebook te plaatsen. Lowlands schoot te hulp met bijna vijfhonderd slaapzakken. "Zoveel tegelijk is fantastisch. We kunnen weer maanden vooruit", vertelde medewerker Aagda Fredrikze aan de regionale omroep Rijnmond.

Normaal gesproken gaat het in de zomer minder hard met de slaapzakken, maar vanwege het weer de afgelopen maanden was de vraag naar slaapzakken groot. Op de glamping van Lowlands kunnen bezoekers luxe kamperen, zo wordt voorzien in onder meer een tent, bed en slaapzak. De gedoneerde slaapzakken zijn dus gebruikt, maar nagenoeg schoon, aldus Fredrikze. [image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/230824_Slaapzakken02_A0B2A832CFDD30E4C1258A14006B1A66.jpg]


Lees meer



 
U kunt zich indien gewenst weer afmelden.
Afmelden
Bekijk e-mail in browser



© OmroepFlevoland

Email Marketing Powered by Mailchimp