Nieuws van vandaag


Lelystad - Onderzoek schietpartij Griend werpt licht op twee nieuwe verdachten

24-10-23

Het Openbaar Ministerie heeft nog twee personen in beeld die mogelijk betrokken zijn bij een schietincident aan de straat Griend 32 in Lelystad. Dat bevestigt een woordvoerder van het OM. Bij dat incident op 14 augustus werd een woning in flat beschoten. Niemand raakte gewond.

De twee verdachten zijn volgens de woordvoerder nog niet aangehouden. Er wordt nog onderzocht wat de betrokkenheid van de twee personen precies inhoudt.

Tijdens de schietpartij waren er meerdere kinderen buiten op de parkeerplaats aan het spelen. Zij hebben het allemaal zien gebeuren. Rond 14:15 zou er zijn geschoten vanaf de galerij op de bovenste verdieping van het appartementencomplex. In een raam van een slaapkamer zitten twee kogelgaten. Op de galerij en op de parkeerplaats voor het appartementencomplex zijn direct na de schoten vier mannen gezien. Ze renden weg. Ook zouden twee auto's hard zijn weggereden.

Een paar uur na het incident deed een speciaal arrestatieteam een inval in het appartement bij de buren. Er werd niemand gearresteerd. Op dinsdag 19 september werd een eerste verdachte opgepakt. De man werd al langer door de politie gezocht. Hij zit nog vast en wordt verdacht van bedreiging, vernieling en verboden wapenbezit.

De woordvoerder van het OM verwacht dat de eerste rechtszitting in de zaak in januari op de agenda wordt gezet. Dan wordt gekeken hoe ver het onderzoek is en wanneer een eventuele inhoudelijke behandeling gedaan kan worden door de rechtbank.


Lees meer

Almere - Psycholoog hervat werkzaamheden bij Almere City - Podcast AlmEredivisie #9

24-10-23

Almere City directeur John Bes, oud Almere City trainer Jack de Gier en journalist/voorlichter Jeroen Oosterheert schuiven deze week aan in de negende aflevering van AlmEredivisie: De Podcast.

In de podcast van Omroep Flevoland en 1Almere bespreken we elke dinsdag de verrichtingen van de kersverse eredivisionist Almere City FC.

Presentator Martijn de Groot blikt met de drie gasten onder meer terug op de uitwedstrijd tegen NEC van afgelopen zaterdag (1-1). Directeur John Bes vertelt in de Podcast dat clubpsycholoog Annemieke Zijerveld woensdag haar werkzaamheden bij Almere City gaat hervatten. Zijerveld legde eerder tijdelijk haar taken neer bij de club, na alle commotie die was ontstaan na haar veelbesproken interview bij het Radio1 programma De Perstribune. Bes ontvouwt verder de vergevorderde bouwplannen in het Yanmar stadion.

De podcast is te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify en op deze website.

Of luister hier: [iframe:https://podcasters.spotify.com/pod/show/almeredivisie/embed/episodes/9---Psycholoog-hervat-werkzaamheden-bij-Almere-City-e2b0fvh/a-aah51lr]


Lees meer

Flevoland - Aanleg moeras voor meer dieren en planten in Zuigerplasbos

24-10-23

Het Zuigerplasbos in Lelystad krijgt een moerasgebied. Staatsbosbeheer legt dat aan om meer nieuwe dieren en planten in het bos te krijgen. Ook wordt de waterkwaliteit verbeterd, waar heel Lelystad dan weer van profiteert.

"We zijn er al een aantal jaar mee bezig", zegt boswachter Tim Captein van Staatsbosbeheer. "Nu gaan we ook echt iets zien in het terrein." Het gaat om een klein stukje water van ongeveer 1 hectare dat tot moeras wordt omgevormd. Het hele Zuigerplasbos is 300 hectare groot.

Het moeras wordt gemaakt met slib van een andere plek in het bos. Captein: "Het wordt aangelegd met baggerspecie en zand uit de watergangen rondom de Zuigerplas." Volgens Gerrit Ploeg van aannemersbedrijf Van der Lee wordt per uur zo'n 70.000 liter water en 30.000 liter van een mengsel met slib met zand in het moerasgebied gespoten.

Biodiversiteit
Volgens Staatsbosbeheer is de aanleg van het moeras hard nodig voor de biodiversiteit. "Het Zuigerplasbos heeft strakke oevers en weinig riet", legt Captein uit. "Hier creëren we nu een mooie zone met een overgang van land naar water waar riet kan ontwikkelen. Dat wordt straks een mooie plek voor jonge vis, volwassen vis om te paaien en er zullen zich straks hier een hoop rietvogels gaan vestigen."[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/zuigerplasbos28_B9EFCDA5827070F9C1258A520055C871.jpg]Betere waterkwaliteit
Door het moeras wordt ook het teveel aan voedingsstoffen in het water tegengegaan. Nu is er best veel kroosvorming. Captein: "De Zuigerplas is een soort doorvoerplas voor het water van Lelystad. Daarom is in de stad ook veel overlast van het kroos. We hopen dat als die waterkwaliteit beter is, dat het kroos ook minder gaat groeien."

Staatsbosbeheer werkt voor dit project samen met de provincie Flevoland en het waterschap Zuiderzeeland en is grotendeels met Europees subsidiegeld gefinancierd.


Lees meer

Almere - Almere gaat extra Oekraïeners en alleenstaande jonge vluchtelingen opvangen

24-10-23

De gemeente Almere gaat maximaal tachtig alleenstaande minderjarige asielzoekers opvangen. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders bekendgemaakt. Vanaf woensdag kunnen de eerste veertig terecht in de Holiday Inn in Almere Buiten. Daarnaast gaat de gemeente nog eens 115 opvangplekken realiseren voor Oekraïense vluchtelingen.

Demissionair staatssecretaris Eric Van der Burg heeft recent een verzoek gedaan aan alle gemeenten om extra vluchtelingen op te vangen. Per 1 februari zijn er 7.000 extra plekken nodig. Het college van Almere zegt haar verantwoordelijkheid te willen nemen om de druk op de asielketen te verminderen.

Maar in een brief aan de raad zegt het college ook dat Almere een meer dan gemiddelde bijdrage levert ten opzichte van andere gemeenten en daarom niet opnieuw zal instemmen met een verzoek tot extra opvang.

Holiday Inn
De plekken moeten volgens het college worden gerealiseerd door middel van het huren van extra hotelkamers en het realiseren van een opvanglocatie aan de Wisselweg. Over deze laatste locatie zijn omwonenden op 1 juni 2022 al geïnformeerd.

De alleenstaande minderjarige vluchtelingen zullen maximaal drie maanden in de Holiday Inn blijven. Ze krijgen 24 uur per dag begeleiding vanuit het COA en er is een vaste contactpersoon voor omwonenden. Ze zullen van het COA taalonderwijs krijgen omdat de taalschool Almere al te kampen heeft met wachtlijsten.

[info]Dit verhaal is gemaakt door lokale omroep 1Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.[/info]


Lees meer

Flevoland - Partij Omtzigt voor aanleg Lelylijn en tegen opening luchthaven

24-10-23

De partij Nieuw Sociaal Contract (NSC) van Pieter Omtzigt is voor de aanleg van de Lelylijn en tegen de opening van Lelystad Airport. Dat blijkt uit het verkiezingsprogramma, dat dinsdagochtend is gepresenteerd.

De partij ziet de Lelylijn van Lelystad via Emmeloord naar Groningen, als belangrijke verbinding. "Met aanleg van de Lelylijn versterken we de bereikbaarheid en het vestigingsklimaat van het noorden."

Als het aan NSC ligt gaat Lelystad Airport niet open voor de vakantievluchten. "Wij vinden de economische baten niet opwegen tegen de maatschappelijke kosten en investeringen die nog gedaan moeten worden."

Vissen met elektrische stroomstootjes
Ook de terugkeer van de pulsvisserij wordt genoemd in het verkiezingsprogramma van de nieuwe partij. Het NSC pleit voor het 'toekomstbestendig maken van de vloot'. De visserijsector moet volgens de partij van Omtzigt transformeren naar een sector met een duurzaam verdienmodel.

"We zullen ons op Europees niveau inzetten voor het vissen met puls", schrijft NSC. De vismethode werd in 2019 verboden door een meerderheid van het Europees Parlement.

Op de kieslijst van NSC voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november staat ook een Flevolander. Faith Bruyning uit Almere staat op de achttiende plek van de nieuwe politieke partij. Bruyning is jurist en kreeg landelijke bekendheid omdat ook zij slachtoffer is van de toeslagenaffaire.


Lees meer

Biddinghuizen - Stinkend water uit de kraan in Biddinghuizen? Dit is waarom

24-10-23

Meerdere inwoners van Biddinghuizen klagen op Facebook over stinkend water uit de waterleidingen. Zowel in de wasmachine, vaatwasser als in de badkamer. Het water zou ineens gaan stinken, en een aantal dagen later zou de stank even plotseling weer verdwijnen. Volgens waterbedrijf Vitens heeft het te maken met de aanleg van een nieuwe waterleiding in het dorp.

"Zijn er meer huishoudens die hebben gemerkt dat hun was stinkend uit de wasmachine komt?", vraagt iemand zich af op Facebook. "Dacht al dat het aan mij lag. Gebeurt in vlagen", reageert een ander. "Ik ruik mijn wasmiddel amper. Net of de was al dagen in de machine zit."

Volgens een woordvoerder van Vitens komt dat door werkzaamheden. Er wordt een nieuwe waterleiding aangelegd en daarom moet de druk af en toe van de leidingen af. Als de druk na de werkzaamheden er weer op wordt gezet, kunnen er deeltjes aanslag loskomen van de binnenkant van de leiding. Dat spoelt dan mee met het drinkwater.

Volgens het waterbedrijf kan het ervoor zorgen dat het leidingwater af en toe anders ruikt of smaakt, maar is het niet schadelijk voor de gezondheid. De werkzaamheden in Biddinghuizen duren tot begin november.


Lees meer

Flevoland - Vattenfall: 'Noordoostpolder duurzaamste gemeente van Flevoland'

24-10-23

Noordoostpolder is de duurzaamste gemeente van Flevoland. Dat concludeert energiebedrijf Vattenfall na eigen onderzoek. Per gemeente vergeleek het bedrijf het aantal zonnepanelen, versteende tuinen en aanvragen voor duurzaamheidssubsidies. Lelystad is volgens de energieleverancier de minst duurzame gemeente van Flevoland.

"Vanuit die cijfers is een ranglijst ontstaan", zegt Melanie Poort van Vattenfall. Daarin staat Noordoostpolder van alle Flevolandse gemeenten ver bovenaan. "Omdat er veel zonnepanelen op de daken liggen. Daarnaast zijn er ook veel duurzaamheidssubsidies aangevraagd en relatief weinig tuinoppervlak is bestraat, maar 37 procent. Gemiddeld in Nederland is dat 40 procent."

[info]De ranglijst
Percentages ten opzichte van de landelijk gemiddelde duurzaamheidsscore
- Noordoostpolder: +27%
- Almere: +5,7%
- Urk: + 5,2%
- Zeewolde: +3%
- Dronten: -3,6%
- Lelystad: -7,1%
[/info]

Dat betekent volgens Vattenfall dat Noordoostpolder goed op weg is om te verduurzamen. "Er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden om verduurzaming in uit te drukken, maar we hebben vooral gekeken naar initiatieven die bewoners zelf kunnen doen."

Lelystad minst duurzaam
Van de zes gemeenten in Flevoland staat Lelystad onderaan de ranglijst. Daarvoor heeft Poort wel een aantal aanbevelingen: "Zonnepanelen zijn natuurlijk ook altijd een goed idee, maar kijk dan wel naar wat je nodig hebt. Leg niet meer op je dak dan dat je nodig hebt", vertelt ze. "Isoleren is ook nog steeds een slimme investering voor je huis, en een groene tuin is niet alleen duurzamer, maar het helpt ook je huis koeler te houden in de zomer en het dempt het geluid."


Lees meer

Nagele - Achtervolging met duizelingwekkende snelheden op A6 eindigt bij tankstation Nagele

24-10-23

De politie heeft maandagavond bij Nagele een 26-jarige Amsterdammer gearresteerd na een achtervolging met duizelingwekkende snelheid op de A6. Hij reed daarbij meer dan tweehonderd kilometer per uur en zorgde voor gevaarlijke situaties voor andere automobilisten.

Agenten waren bij Almere bezig met een snelheidscontrole toen de Amsterdamse bestuurder op hoge snelheid voorbij reed. De man reageerde niet op een stopteken en ging er vandoor op de A6.

Eenmaal over de Ketelbrug gaf de man het op bij het tankstation ter hoogte van Nagele. De Amsterdammer werd ingerekend en zijn auto is in beslag genomen.

Volgens een politiewoordvoerder heeft hij een waslijst aan overtredingen begaan. Hij wordt officieel verdacht van het overtreden van de maximumsnelheid, het negeren van een stopteken, geen richting aangeven, niet voldoende rechts houden, niet voldoende afstand houden en het weigeren van een speekseltest. "Hiervoor is proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs is ingevorderd."


Lees meer

Almere - Geen treinen tussen Almere Oostvaarders, Weesp en Naarden-Bussum: zo kom je toch op je bestemming

24-10-23

Door werkzaamheden aan het spoor rijden er van dinsdagavond tot en met zondag geen treinen tussen Almere Oostvaarders en Weesp. Ook rijden er geen treinen vanuit Flevoland naar Naarden-Bussum. De NS zet bussen in als vervangend vervoer. In dit bericht lees je hoe je op je plaats van bestemming komt.

Dinsdagavond om 21:00 uur begint ProRail met het vervangen van de spoorstaven en dwarsliggers tussen Muiderberg en Almere. Ook wordt bij Almere monitoringsapparatuur aangebracht.

In de zomer waren er ook al werkzaamheden op het traject. Toen waren treinreizigers gefrustreerd omdat het vervoer met de bussen niet goed geregeld was volgens de reiziger.

De NS heeft het plan met de bussen nu aangepast om nieuwe frustraties te voorkomen. Zo rijden niet alle bussen meer naar Weesp, maar worden sommige reizigers afgezet op Naarden-Bussum.

Stop- en snelbussen
Wil je van Almere Oostvaarders naar Weesp reizen, dan kun je gebruik maken van het alternatieve busvervoer. Deze reizigers nemen vanaf dat station de snelbus naar Naarden-Bussum. Vanaf daar kunnen ze met de trein hun reis naar Weesp of een andere bestemming vervolgen. Door de bussen naar Naarden-Bussum te laten rijden en niet naar Weesp, probeert de NS de drukte op dat laatste station te verminderen.

Reizigers die op één van de andere Almeerse stations moeten zijn, reizen wel via Weesp. Zij kunnen op dat station of de snelbus pakken naar Almere Centrum (die bus rijdt om de 4 minuten) of een stopbus die via Almere Poort rijdt naar Almere Muziekwijk (die bus rijdt om de 10 minuten).

Als je als reiziger naar Almere Buiten of Almere Parkwijk moet, reis je eerst met de snelbus naar Almere Centrum. Vervolgens kan je de stopbus van NS nemen die van Almere Centrum naar Almere Oostvaarders rijdt. Die reis kan ook worden afgelegd met een bus van allGo. [image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/160822_Extra_Bussen_2_62AB8112C0834D35C1258017001F6FDF.jpg]

De stopbus tussen Almere Centrum en Oostvaarders vertrekt iedere tien minuten vanaf de PJ Oudweg. Die bus gaat dus niet vanaf het busplatform, maar van iets verder weg. Daarmee moet het minder druk worden op het busstation.

Voor een individueel advies, adviseert de NS de reisplanner te gebruiken.

Omreizen via Amersfoort
Reizigers vanuit het noorden richting de randstad hoeven niet per se gebruik te maken van de bussen, maar kunnen ook omreizen via Amersfoort. De NS adviseert reizigers vooraf in de reisplanner te kijken hoe ze het beste kunnen reizen. In alle gevallen moeten ze rekening houden met extra reistijd. Een woordvoerder van de NS laat weten dat er vanwege een tekort aan buschauffeurs in Nederland ook chauffeurs uit het buitenland ingezet worden.

Mijd de spits
Ondanks dat de werkzaamheden in de herfstvakantie plaatsvinden, verwacht de NS grote drukte in de spits. Er is dan onvoldoende ruimte voor extra bussen bij de verschillende bushaltes en op de busbaan. Volgens de NS is het daarom niet mogelijk om in de spitsuren alle mensen die deze week met de trein gaan in dezelfde hoeveelheden met bussen te vervoeren. Daarom geldt het advies om zoveel mogelijk buiten de spits te reizen of thuis te werken.

Extra servicemedewerkers
Tijdens eerdere werkzaamheden klaagden reizigers over het feit dat de chauffeurs geregeld geen Nederlands spraken en de routes niet kenden. Om dat in goede banen te leiden, wordt in de ochtend- en avondspits een extra projectleider ingezet die het busvervoer ter plekke coördineert. Ook staan er op station Weesp en Almere Centrum extra servicemedewerkers van de NS.

Vanaf maandag 30 oktober rijden de treinen weer volgens de normale dienstregeling.


Lees meer

Tollebeek - Saamhorigheid boeren emotioneert Edwin Tigchelaar na 25 jaar nog steeds

24-10-23

"We moesten maatregelen nemen om de oogst die we al wel binnen hadden te redden. Want we wisten niet hoe hoog het water zou komen en of onze uien en aardappelen wel veilig lagen."

Het is herfst 1998: heel even kijkt heel Nederland naar het dorpje Tollebeek in de gemeente Noordoostpolder. Een stortbui boven de regio in de nacht van 27 op 28 oktober, in combinatie met een al verzadigde ondergrond, zorgt ervoor dat de polder als een badkuip begint vol te lopen. En daarbij stroomt het overvloedige regenwater als vanzelf naar het laagste punt: Tollebeek.

Deze week - precies 25 jaar later - kijken we met vijf hoofdrolspelers terug op wat zij meemaakten tijdens de overstroming van Tollebeek.

[info] Wil je dit verhaal niet lezen, maar alleen de videoreportage bekijken? Klik dan HIER.[/info][image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/Tigchelaar-1697970935.gif]Vandaag het persoonlijke verhaal van Edwin Tigchelaar. In 1998 is hij akkerbouwer en ziet hij zijn percelen na de zware regenbuien onder water lopen. Met man en macht moeten hij en zijn collega's redden wat er nog te redden valt.

'Niemand wist hoever het zou stijgen'
"We hebben ontzettend veel water gehad in de nacht van 27 op 28 oktober. Maar direct na de bui was ons land nog droog in de zin dat er geen water op stond. Alleen, in de dagen erna kwam het water dat elders in de polder was gevallen, ook naar ons toe. Daardoor ontstond de overstroming. Het waterschap kon niet vertellen hoever het water nog ging stijgen, of het nog verder ging stijgen.

Bijna tot aan de gebouwen kwam het water. Voorlangs had je de weg en de Urkervaart en aan alle kanten stond het water. We hebben toen ik heel klein was weleens een kleine overstroming gehad rond Pinksteren. Maar dit was echt bizar."[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/231024_tigchelaar_ANP_2812471_23BBF2745A73D6B6C1258A460039D458.jpg:ANP] Bedreigde oogst
"Toen zijn we met heel veel mensen aan het werk gegaan en hebben we heel veel hulp gekregen. De uien zijn naar een spreekwoordelijke buurman gegaan. En een deel van de aardappelen hebben we in kisten gezet. Een ander deel hebben we teruggezet met pallets eronder. Zodat die een halve meter hoog stonden.

Het water is uiteindelijk tot in de schuur gekomen. Want toen de aardappelen uit de schuur waren gehaald, waren de naden tussen de betonplaten nat. En als er druk op had gestaan waren die platen waarschijnlijk omhoog gekomen. We waren dus net op tijd kun je achteraf zeggen."[youtube:https://youtu.be/PFNObsf0uyg]"We hebben toen inderdaad 's nachts continu doorgewerkt want wachten was geen optie. Al die aardappelen wegwerken duurde al gauw een dag, en we wisten niet hoe snel het water zou stijgen. Dus je moet vooruit gaan werken om niet achter de feiten aan te lopen."

[quote:Edwin Tigchelaar:"Alleen hadden we dit niet gered"]

"Die oogst was binnen en die wilden we niet verloren laten gaan. We hebben toen heel veel ondersteuning gehad van Agrico. Die heeft kisten geleverd. Buren hebben geholpen. Alleen hadden we dit niet gered. De saamhorigheid was groot en dat voelde heel bijzonder. Mensen die ik nog nooit had gezien hebben zelfs nog zandzakken gevuld en die om de schuur heen gelegd."

Uien dreven weg
"Op het land stonden nog uien. Die zijn weggedreven naar een hoek van het land en waren dus verloren. De suikerbieten zijn uiteindelijk nog wel gerooid in de winter. Maar de witlof daar hebben we heel lang tegenaan zitten hikken om te kijken of die nog geoogst konden worden. Maar dat lukte niet, die moesten we laten zitten."[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/231024_tigchelaar_ANP_2812476_69A6D611E4E68737C1258A460039D3E1.jpg:ANP]"De schade was aanzienlijk geweest als er geen schadevergoeding vanuit de overheid was geweest. We hebben nog steeds een douw gehad. Maar omdat we een vergoeding kregen voor de verloren gegane producten, waren de financiële consequenties uiteindelijk niet zó groot.

De beelden lieten ook wel zien dat deze overstroming meer was dan een normaal bedrijfsrisico. Het was niet de regen van boven die schade had veroorzaakt, maar de regen die elders was gevallen. Die bepaalde dat wij in de penarie zaten."[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/231025_rappard_ANP_300970512_9E3F409BE86B5618C1258A46003A6ACC.jpg:ANP]Was dit een normaal bedrijfsrisico?
"Als ik in mijn geheugen graaf, dan denk ik dat er honderd millimeter in een bepaalde tijd had moeten vallen voordat we recht hadden op de schadevergoeding. Maar dat vond ik dus niet relevant, omdat dit water van elders kwam.

Tot op zekere hoogte is regen een bepaald bedrijfsrisico. Maar als water hier naartoe stroomt en schade veroorzaakt, dan vind ik dat daar wel een schadevergoeding voor moet zijn. En die kwam er gelukkig ook.

Als die er niet was geweest, dan was het voor ons heel zwaar geworden. Ik weet niet of het bedrijf dan financieel ten onder zou zijn gegaan, maar het was dan heel spannend geworden."[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/231024_tigchelaar_ANP_2812470_474B8D64AFA75CF9C1258A460039D3EC.jpg:ANP]"Maar op het moment dat dat die regen viel, wisten we dus niet of er een regeling zou komen. Dus die spanning zat er op dat moment wel degelijk in.

De rust kwam toen de geoogste aardappelen op een veilige plek waren en het water begon te zakken. We vroegen ons nog steeds af hoe het precies zou aflopen, maar konden wel zien dat het geen totale ramp zou worden."[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/TESTTeaserTollebeek00-00-34.12_F5EE5D949D6698DDC1258A4600419CF2.jpg]Buurman stelde schuur beschikbaar
"Maar er waren ook collega's die nog minder geoogst hadden. En dat betekende dat mijn uien naar een buurman gingen die met zijn boerderij hoger lag. Maar dat kon alleen omdat hij wist dat hij zijn aardappelen niet meer kon oogsten. En dus had hij ruimte. Maar dat is best emotioneel als iemand zijn schuur komt aanbieden omdat hij weet dat zijn eigen oogst verloren is gegaan."

[quote:Edwin Tigchelaar:"Op dat moment dreigt het bij je vingers af te breken"]

"Ik vind het nog steeds knap dat ie dat gedaan heeft. Een boerderij is wel een soort levenswerk dat je op dat moment in gevaar ziet komen. Het is niet alleen een beroep, maar het is een reden voor je bestaan. Dat houdt niet op om vijf uur. Je bent er jaar in jaar uit mee bezig om dat op te bouwen. En op dat moment dreigt het bij je vingers af te breken."

"Het emotioneert me eigenlijk toch wel weer. Die herinneringen zijn er wel, maar pas als je de beelden ziet dan komen ze echt weer terug. Aan de ene kant is het redelijk dramatisch om te zien dat alles onder water staat. Maar aan de andere kant zie je ook veel bekenden, maar ook onbekenden, voorbijkomen die je kwamen helpen. En dat is ook wel bijzonder."[image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/ezgif-1695994933.gif][info]Woensdag het verhaal van Willem ridder van Rappard, destijds de burgemeester van Noordoostpolder. Hij is nog maar net een maandje aan de slag in de gemeente wanneer de regenbuien losbarsten.[/info]


Lees meer

Almere - Schaatsster Sylke Kas maakt stap naar top

24-10-23

Schaatsster Sylke Kas uit Almere komt komend weekend in actie tijdens het World Cup Kwalificatietoernooi. Ze schaatst in ijsstadion Thialf in Heerenveen de 500 en 1.000 meter.

De 21-jarige Kas stapte na vorig seizoen over van Talent Team Noordwest naar Development Team Fryslân. De Almeerse ziet dit als een stap dichterbij de schaatstop.

Kas staat tijdens de trainingen op het ijs tussen topploegen als Team Jumbo-Visma en Team Reggeborgh. Development Team Fryslân leidt schaatsers op om sneller over te stappen naar een commerciële ploeg. Ze leert veel van topschaatssters als Jutta Leerdam en Femke Kok. De Almeerse geniet van het topsportklimaat in Heerenveen.

"Kracht per afzet moet omhoog", zegt Kas. Daar wil ze de komende tijd aan gaan werken om nog beter te worden op het ijs. Een ticket voor de wedstrijden van de World Cup zit er volgens haar niet in. Dan moet Kas komend weekend bij de eerste vijf eindigen tijdens de twee afstanden, dat is nu nog te hoog gegrepen volgens de Almeerse.

Rosalie van Vliet
Ook Rosalie van Vliet uit Zeewolde komt komend weekend in actie. Op zondag rijdt ze de teampersuit en staat ze op de reservelijst voor de 1500 meter. Met haar 17 jaar is ze de één na jongste deelnemer aan het kwalificatietoernooi.


Lees meer

Urk - Belangrijkste tip bij start zwemvierdaagse Urk: "Niet verdrinken"

24-10-23

In zwembad ‘t Bun op Urk is maandagavond de vijftiende editie van de zwemvierdaagse van start gegaan. De verwachting is dat er dit jaar een recordaantal van zeshonderd Urkers meedoet aan het evenement.

"Het is een leuke ervaring met zo veel kinderen," zegt een jongen. Hij heeft al acht baantjes gezwommen en moet er nog twee. "De interesse in de zwemvierdaagse op Urk is terug van weggeweest", zegt Stefan Meun-Visser van Zwemclub Urk. Het aantal aanmeldingen neemt weer gestaag toe na de coronaperiode. Dit jaar zijn er waarschijnlijk nog meer bezoekers dan vorig jaar toen er 550 Urkers op het evenement afkwamen.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/231024zwemvierdaagse5_4AD9B9E2B8A8474EC1258A51006CA421.jpg]De zwemvierdaagse valt in de herfstvakantie. Voor veel Urkers is het een avondje uit. "Het is echt super," zegt een mevrouw met een kleine dochter. "Lekker met de kinderen even eruit zijn."

De kinderen mogen 250 meter en de ouderen 500 meter zwemmen. Daarna mag iedereen nog een paar uur in het recreatiebad met glijbanen zwemmen. Verder is er ook een loterij. Op de laatste dag krijgen alle deelnemers een medaille.

Officieel mag je van de KNZB alleen in het diepe als je een diploma A hebt. Maar er doen ook hele kleine kinderen mee aan deze zwemvierdaagse. "Die hebben natuurlijk geen diploma", zegt Meun-Visser. "Maar als die goed in de banden zitten en de vader en de moeder erbij zijn, dan moet het geen probleem zijn." Bij het zwembad zijn drie toezichthouders. "Ik ben ook zwemleraar," vertelt één van de mannen die de boel goed in de gaten houdt en instructies geeft. "Ik heb ook een belangrijke tip voor ze: Niet verdrinken."


Lees meer

Flevoland - Voortbestaan Leefbaar Almere belangrijk voor nieuwe fractievoorzitter

24-10-23

De nieuwe fractievoorzitter Elian van Nunen van Leefbaar Almere ziet het voortbestaan van haar lokale partij als het belangrijkste doel. "Op een goede manier van deze periode weer door naar de volgende periode", vertelt Van Nunen. Daarnaast wil de politica dat alle Almeerders goed uit de energietransitie komen.

De politica kwam in Almere wonen door haar echtgenoot, oud-SP-fractievoorzitter Frans Mulckhuijse. Hij was in 2015 raadslid in Almere. "Omdat hij in de raad zat konden we overal in Nederland wonen, als het maar in Almere was. Dus ben ik naar Almere gekomen", grapt Van Nunen. Ze zit sinds 2018 in de gemeenteraad voor Leefbaar Almere.

Een drijfveer om fractievoorzitter te worden is er niet. "Het is gewoon een hele mooie eer", legt Van Nunen uit. Van de partijgenoten die na de verkiezingen van 2025 door willen gaan, zit Elian van Nunen dan het langste in de gemeenteraad. Dat is volgens de politica de reden dat zij de nieuwe fractievoorzitter wordt.


Lees meer

Biddinghuizen - Noodopvang vluchtelingen bij Walibi in twee weken helemaal vol

23-10-23

De vluchtelingennoodopvang bij Walibi in Biddinghuizen krijgt dinsdag nog twintig bewoners en dan zit de opvang helemaal vol. Dat laat locatiemanager Elsa van der Hoek weten. In de noodopvang op het festivalterrein van Walibi Holland kunnen maximaal 1250 vluchtelingen terecht.

"Tot nu toe loopt alles goed", zegt Van der Hoek. In iets meer dan twee weken is de opvanglocatie helemaal volgelopen. De manager is blij dat dit nu achter de rug is: "We zijn alleen maar bezig geweest met de instroom. Nu komt het moment dat we ook wat meer contact met de bewoners zullen hebben. En dat er meer rust en structuur gaat ontstaan."

Onrustig
Vorig jaar waren er grote paviljoens, met dunne scheidingswanden, zonder plafonds in de privéruimtes. Er was daardoor weinig privacy. Nu zijn er allemaal losse units voor drie of vijf personen geplaatst. Deze bieden veel meer privacy. "Alleen is de WiFi in deze cabins niet heel goed", vertelt Van der Hoek. "Daardoor gaan mensen allemaal naar de recreatieruimte of het restaurant waar de WiFi beter is. Dat maakt het daar wel weer wat onrustig. We gaan daarom proberen of we de ontvangst bij de units kunnen verbeteren."

Verder zijn de faciliteiten volgens de locatiemanager goed op orde: "We kunnen ons nu gaan richten op de start van de activiteiten en ook bijvoorbeeld Nederlandse les."

Gillende Walibi bezoekers
Er zijn nog wel bezoekers bij Walibi. "Ja, dat geeft af en toe nog wel eens een wat vreemde situatie", vertelt Van der Hoek. "In het kader van Halloween zijn er de zogenoemde Fright Night dagen waarbij bezoekers de stuipen op het lijf wordt gejaagd. Dan hoor je aan de ene kant mensen gillen en aan de andere kant lopen de vluchtelingen. Maar na komend weekend gaat Walibi dicht voor bezoekers en dan komt er ook nog weer meer rust."


Lees meer



 
U kunt zich indien gewenst weer afmelden.
Afmelden
Bekijk e-mail in browser



© OmroepFlevoland

Email Marketing Powered by Mailchimp