Nieuws van vandaag


Zeewolde - Zeewoldense scherpschutter met trauma verduisterde nachtkijkers en wapenviziers

27-03-23

Een 43-jarige sergeant-majoor uit Zeewolde hangt een werkstraf van 80 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee weken boven het hoofd. Hij zou onder andere wapenviziers en nachtkijkers verduisterd hebben van de Dienst Speciale Interventies van de Nationale Politie.

De Zeewoldenaar hoorde de strafeisen in de militaire rechtbank in Arnhem. De scherpschutter zou de spullen in april 2020 hebben meegenomen uit een zogenaamde 'afstootbox' van Defensie en daarna hebben doorverkocht.

Militair zocht de 'noodknop'
De militair van het Korps Mariniers neemt volledige verantwoordelijkheid voor zijn daden, zo verklaarde hij huilend. Eigenlijk is hij blij dat hij zo’n twee jaar geleden is betrapt, aldus zijn advocaat. De man uit Zeewolde was op zoek naar de noodknop. Hij is talloze keren op uitzending geweest. Hij leefde alleen voor Defensie en was op uitzending op het moment dat zijn kinderen werden geboren en zijn vader overleed. Sinds zijn beste maat in Afghanistan is omgekomen en de Zeewoldenaar hem moest vervangen, kampt hij met een ernstige vorm van een posttraumatische stressstoornis (ptss). Hij is daar nu voor in behandeling bij de militaire ggz.

Defensie houdt vertrouwen in de man
De 43-jarige man krijgt onder andere therapie met een speciale virtual reality-bril. Hij zit niet meer in een operationele eenheid. Hoewel de sergeant-majoor alles bekende en de feiten dus wel bewezen lijken, pleitte zijn advocaat voor een lichtere straf. In dat geval hangt de man uit Zeewolde geen gedwongen ontslag boven het hoofd. Uit een brief aan de rechtbank bleek dat zijn meerderen – een kapitein en een luitenant-kolonel – voor hem instaan. Dat is heel uitzonderlijk. Zij schrijven dat het vertrouwen volledig is hersteld.

Wat werd er bij de militair thuis gevonden?
De voormalige scherpschutter uit Zeewolde werd in april 2020 betrapt. Bij hem thuis werden vijf nachtkijkers gevonden, meerdere ballistische helmen en een aantal speciale vechtjassen. Daar zat heel duur materiaal tussen, maar de sergeant-majoor verklaarde dat hij ze uit de afstootbox had gehaald. Dat deden heel veel militairen die op uitzending gingen en de leidinggevenden wisten daarvan, zo vertelde hij de rechters. Hij verkocht ze aan een bedrijf dat handelt in militaria voor verzamelaars. Bij zijn aanhouding werden in zijn huis in Zeewolde ook nog een geschutgranaat, twee geweren en drie magazijnhouders aangetroffen. De granaat en de geweren waren al heel oud en onklaar gemaakt. Hoewel ze onder de wapenwet vallen, wordt hij daar als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt niet extra voor bestraft.

Tegen een van de helers van de spullen – een 37-jarige man uit Babberich – is een werkstraf van 120 uur geëist. Een andere heler – een 39-jarige Amsterdammer – zal waarschijnlijk geen straf krijgen, omdat hij er na een hartinfarct slecht aan toe is.

De rechtbank doet uitspraak op 7 april.


Lees meer

Flevoland - Voorlopig geen nieuwe stakingen streekvervoer, 'goede stappen in overleg'

27-03-23

De geplande stakingen in het streekvervoer woensdag en donderdag gaan niet door. De vakbonden FNV en CNV zeggen dat er goede stappen zijn gezet in de gesprekken met de werkgevers in het streekvervoer over een oplossing van het cao-conflict.

De afgelopen weken is ook in Flevoland gestaakt om een betere cao af te dwingen. De vakbonden willen een hoger salaris en dat er wat gedaan wordt aan de hoge werkdruk. Volgens de werkgevers is daar onvoldoende geld voor. Om het conflict vlot te trekken zijn twee verkenners aangesteld. Dat zijn oud-voorzitter Han Busker van de FNV en Harry van der Kraats, oud-directeur van werkgeversorganisatie AWVN.

De aangekondigde stakingsdagen volgende week op maandag, woensdag en vrijdag gaan vooralsnog wel door.


Lees meer

Almere - Kaakchirurg opnieuw schuldig bevonden aan oplichten van verzekeraars

27-03-23

Een voormalige kaakchirurg uit Almere is ook in hoger beroep schuldig bevonden aan het oplichten van twee grote zorgverzekeraars. Het gaat om in totaal bijna een half miljoen euro. De man diende meer declaraties in dan aan werkzaamheden was uitgevoerd, waaronder het maken van röntgenfoto's. Ook voerde hij duurdere ingrepen op dan de verrichte handelingen. De kaakchirurg is uit het BIG-register geschrapt.

De man hield praktijk in het Flevoziekenhuis, dat in 2012 argwaan kreeg. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis ontdekte vervolgens dat bij honderden gecontroleerde behandelingen de gedeclareerde zorg niet door de kaakchirurg was geleverd. Daarbij was gefraudeerd met declaratiecodes. De kaakchirurg had vanaf 2013 een eigen kliniek, KC Almere. Ook hier ontdekte Zilveren Kruis misstanden met declaraties, net als verzekeraar ASR.

Na het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Zwolle en het Centraal Tuchtcollege concludeerde ook de rechtbank in Lelystad in 2021 dat er was gefraudeerd. De kaakchirurg stapte naar het gerechtshof in Leeuwarden. Hij herhaalde daar dat zijn declaraties kloppen. Juist de onderzoeken van de verzekeraars zouden niet deugen. Hij trok ook de deskundigheid van de tuchtcolleges in twijfel.

Kaakchirurg frustreerde onderzoeken
Het hof gaat er niet in mee. De civiele rechter van het hof stelde naar eigen zeggen hoge eisen aan het bewijs en de motivatie van de kaakchirurg. Dit vanwege de eerdere uitspraken van onder meer de tuchtcolleges. De kaakchirurg heeft het hof uiteindelijk niet weten te overtuigen. De civiele rechter bekrachtigt dan ook het vonnis van de rechtbank. Het hof vindt dat de onderzoeken van de zorgverzekeraars correct zijn verlopen. De rechter merkt daarbij op dat de kaakchirurg deze heeft gefrustreerd. Zo wilde hij geen patiëntengegevens verstrekken en werd niet door hem gereageerd op onderzoeksbevindingen. "Het dossier ademt al met al een algeheel gebrek aan bereidheid uit om aan welk onderzoek dan ook mee te werken", aldus het hof.

Eerder in opspraak
De kaakchirurg is omstreden. Uit een rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in 2020 bleek dat er bij KC Almere een aanzienlijk risico voor de patiëntveiligheid was. Zo ontbraken er richtlijnen voor het schoonmaken van instrumenten en was er geen vergunning voor de gebruikte röntgenapparatuur. Ook waren de patiëntendossiers niet volledig.

De kaakchirurg werd in 2021 geschorst en in 2022 definitief door de tuchtrechter uit het BIG-register geschrapt. In 2022 werd zijn kliniek gesloten door de IGJ. De kaakchirurg had handelingen verricht die hij na de verwijdering uit het BIG-register niet had mogen uitvoeren. Datzelfde jaar stapte de verhuurder van de praktijkruimte van KC Almere naar de rechter vanwege een huurachterstand van 30.000 euro.

Eerder deze maand maakte de IGJ bekend dat de omstreden kaakchirurg definitief is gestopt.


Lees meer

Almere - Almere zoekt naar oplossingen voor huisvesten van statushouders

27-03-23

De burgemeester en wethouders van Almere werken aan een nieuw plan om dit jaar voor voldoende huizen voor statushouders te zorgen. Het eerdere plan blijkt te zijn gesneuveld omdat woningcorporaties statushouders geen voorkeursbehandeling willen geven boven andere urgente woningzoekenden. De nood is hoog, want voor 480 vluchtelingen met een verblijfstatus moet nog een plek worden gevonden. Tot nu toe is het dit jaar voor 35 statushouders gelukt.

Statushouders vallen onder de zogenoemde 'urgente woningzoekers'. Deze vluchtelingen hebben een speciale status: zij moeten binnen twaalf weken een huis krijgen. Voor de 'normale' urgente woningzoeker is dat zes maanden. Voor beide groepen lukt het nu niet om de deadlines te halen, zegt het college. Dat komt omdat het aanbod van kleine, betaalbare huurwoningen in Almere klein is. Zo worden te weinig huizen gebouwd en is het zoeken naar een juiste balans tussen de 'reguliere' woningzoekers en de urgenten, aldus het college

Woningcorporaties willen evenredige verdeling van huurwoningen
De provincie wilde uiterlijk 15 maart een plan van aanpak hebben om de problemen op te lossen. Daarop lieten burgemeester en wethouders weten dat plan nog niet te kunnen aanleveren. Ze willen eerst in gesprek met de gemeenteraad én de woningcorporaties. De verhuurders zeggen dat het eerdere plan niet rechtvaardig is. Ymere en GoedeStede willen een evenredige verdeling van huizen onder de doelgroepen.

"Wij hebben ook verplichtingen naar zorgpartijen, kwetsbare huurders en spoedzoekers en het zou ten koste gaan van hen", laat een woordvoerder namens Ymere en GoedeStede weten. Zij zeggen laat te zijn betrokken bij het eerdere plan. Ook werd een voorstel gedaan om woningen aan te kopen voor statushouders, eventueel met een korting. Dat viel bij Ymere niet in goede aarde. "Dat gaat ten koste van de verduurzaming van huizen en van andere huurders", aldus de woordvoerder.

Het gemeentebestuur gaat nu opnieuw in gesprek met de woningcorporaties. Een nieuw voorstel aan de raad moet voor het meireces een feit zijn.


Lees meer

Emmeloord - Vakcollege Noordoostpolder valt straks onder Emelwerda College

27-03-23

Het Vakcollege Noordoostpolder in Emmeloord valt vanaf 1 augustus onder het bestuur van middelbare school het Emelwerda College. De scholen zitten al naast elkaar en het overdragen van het bestuur levert geen grote veranderingen op voor het personeel en de leerlingen. Het is vooral een administratieve verandering zeggen de scholen.

Leerlingen die in het nieuwe schooljaar starten, worden bij het Emelwerda College ingeschreven.

De samenwerking is ook alvast een stap in de richting van de nieuwe VO-campus die er moet komen. Marga Sijbom, bestuurder van het Emelwerda: "We hebben geleerd van de afgelopen jaren en nemen deze ervaringen van wat wel en niet werkt mee richting de nieuwbouw. De komende jaren nemen we de tijd om de samenwerking verder te intensiveren." Op de campus worden onder meer het Emelwerda College en het Zuyderzee Lyceum geclusterd.

Emelwerda wil ook met Berechja fuseren
Vorige week werd ook bekend dat de middelbare school uit Emmeloord bestuurlijk wil fuseren met het Berechja College op Urk. De medewerkers vallen dan onder één stichting, maar de scholen behouden wel hun eigen identiteit en onderwijs.


Lees meer

Emmeloord - Philadelphia wil nieuw wooncomplex voor 56 mensen met beperking

27-03-23

Zorgorganisatie Philadelphia heeft een vergunning gekregen voor de bouw van een nieuw woonzorgcomplex in Emmeloord. Het complex moet op de plek van de huidige Oester aan de Oude Vlie komen. Daar moeten 56 mensen met een verstandelijke beperking een appartement of studio krijgen.

De Oester voldoet niet meer aan de huidige eisen van deze tijd. Daarom moet het gebouw worden gesloopt, gaf Philadelphia vorig jaar aan. De voormalige bewoners kregen drie jaar geleden een nieuw onderkomen aan de Scandinaviëlaan. Ook de andere woonlocaties in Emmeloord voldoen niet meer aan de hedendaagse eisen, zegt de zorgorganisatie. Daarom moeten de bewoners van die plekken naar het nieuwe woonzorgcomplex. Ook cliënten die nu nog bij hun ouders wonen moeten een appartement krijgen aan de Oude Vlie.
[image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/230327_wooncomplex_2-1679924672.jpg]Het nieuwe complex bestaat uit een gebouw met drie verdiepingen met appartementen en studio's. Ook komt er een pand met éénkamerappartementen en een gebouw voor dagbesteding. De eerst schop moet begin volgend jaar de grond in gaan waarna de gebouwen in 2025 klaar moeten zijn. Philadelphia verlaat dan de woonlocaties aan de Pilotenweg, Reijdersant en Rozenburg. Deze plekken worden teruggegeven aan de eigenaar, woningcorporatie Mercatus.

Bewoners uit de omgeving van de Oude Vlie zijn al geïnformeerd over de plannen. Zij worden tegen de tijd van de bouw opnieuw bijgepraat, aldus Philadelphia.


Lees meer

Almere - VVD Almere wil opnieuw cameratoezicht in Haven na inbraak

27-03-23

VVD Almere wil dat de gemeente opnieuw cameratoezicht instelt bij het centrum in Almere Haven. Aanleiding is een inbraak op een tabakszaak vorige week.

In het winkelgebied hingen sinds vorig jaar camera's naar aanleiding van een aantal incidenten. Twee weken geleden maakte de gemeente bekend dat die niet meer nodig waren. Vrijwel meteen daarna sloegen dieven toe. Wethouder Maaike Veeningen liet weten dat de inbraak geen aanleiding was om het cameratoezicht te laten terugkomen. De VVD fractie is het daar niet mee eens. "Wij willen dat het cameratoezicht hervat wordt", vertelt Lesley van Hilten van VVD Almere. "Wij zijn van mening dat het juist een hele effectieve maatregel is gezien ook de beperkte capaciteit van de politie. Daarom hebben wij een motie ingediend."

Volgens Van Hilten was het cameratoezicht erg effectief en moet onderzocht worden of het permanent kan worden ingezet. "Uit de cijfers blijkt ook dat er helemaal geen incidenten waren toen de camera's er hingen. Als er toezicht is, is het ook makkelijker om dieven op te sporen."

De motie wordt donderdag besproken door de gemeenteraad.


Lees meer

Almere - Eerste blikje met statiegeld ingeleverd in Almeerse supermarkt

27-03-23

Met het inleveren van een leeg blikje is maandagochtend de symbolische aftrap gegeven voor de invoering van statiegeld op blikjes per 1 april. Dat gebeurde bij een PLUS-supermarkt in Almere Duin. Het invoeren van het statiegeld moet voorkomen dat blikjes als zwerfafval in de natuur terechtkomen. Ook moet de maatregel helpen om blik beter te kunnen recyclen.

Het was eigenlijk de bedoeling dat er al per 1 januari statiegeld op blikjes zou zitten, maar vanwege organisatorische problemen werd dit uitgesteld tot 1 april. Minimaal 90 procent van de blikjes moet volgens de wet gescheiden worden ingezameld om te worden gerecycled. Nu belanden circa 150 miljoen blikjes per jaar nog als zwerfafval in de natuur.

Er komt ook een landelijke reclamecampagne om mensen bewust te maken van statiegeld op blik. De blikjes met statiegeld zijn te herkennen aan een statiegeldlogo. Vanaf 1 juli 2021 zit er ook al 15 cent statiegeld op kleine plastic flesjes voor bijvoorbeeld frisdrank en water. Er zat al langer 25 cent statiegeld op grote plastic flessen.

Er zijn in totaal ongeveer 27.000 innamepunten in Nederland voor statiegeld. Het gaat bijvoorbeeld om supermarkten, maar ook om tankstations langs snelwegen. Mensen kunnen dan geld retour krijgen of het doneren aan goede doelen.

In Emmeloord al sinds 2021 een blikjesautomaat
Supermarkt COOP Greidanus in Emmeloord heeft al sinds mei 2021 een automaat voor het inleveren van blikjes. Supermarkteigenaar Sybolt Greidanus ergerde zich namelijk enorm aan de grote hoeveelheid blikjes die zomaar werden weggegooid en in de natuur belanden. Vooruitlopend op de nieuwe regelgeving startte hij daarom al eerder met het innemen van blik. Het statiegeld betaalde hij uit eigen zak.


Lees meer

Almere - Bewoners Oosterwold boos om plan voor weg voor de deur

27-03-23

Een groep bewoners aan de rand van Oosterwold in Almere voelt zich overvallen door een plan van de gemeente. Deze wil een tweebaansweg en een vaart voor de deur van de bewoners aanleggen. Ook moet er een bosstrook voor hun deur gekapt worden om dat mogelijk te maken. De aanwonenden zijn boos, want ze gingen ervan uit dat het plan van tafel was. Dat heeft de gemeente hen ook schriftelijk bevestigd. En nu het plan toch weer op tafel ligt, weigert de gemeente om de bewoners te betrekken bij het nieuwe plan, aldus de bewoners.

Naast de wijk Oosterwold ligt de veel dichter bebouwde wijk Nobelhorst. Om die wijk goed te ontsluiten wil de gemeente de Grote Denkersdreef doortrekken. Ook is er ruimte nodig voor kabels en leidingen, onder meer voor de aanleg van een riool in Oosterwold. Een nieuwe vaart komt er om het waterpeil goed te beheren.

[quote:Bart Corduwener, bewoner:"Je wordt met de rug tegen de muur gezet"]

"Hadden we geweten dat de gemeente het doortrekken van de Grote Denkersdreef toch zou doorzetten, dan hadden we hier geen grond gekocht", zegt Eduard Knape. "We zijn hier komen wonen voor de rust. En door die rust, daar gaat nu een dikke streep doorheen", vult hij aan. "Het karakter van Oosterwold wordt ook aangetast. Je wordt eigenlijk met de rug tegen de muur gezet", aldus Bart Corduwener.

Knape heeft zich laten informeren voordat hij de grond kocht. Twee opeenvolgende ambtenaren vertelden hem dat het doortrekken van de dreef van tafel was. Vorig jaar is dat ook schriftelijk bevestigd door de gemeente:

[image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/Oosterwold01_plan-van-tafel_Schermafbeelding-2023-03-24-080107-1679652433.jpg]De omwonenden kregen een tijd geleden al lucht van het afgestofte plan. Ze zochten contact met de gemeente, maar veel antwoorden kregen ze niet. De gemeente wilde de bosstrook al in maart kappen, maar dat werd onder druk van de vele vragen van de bewoners uitgesteld. Op 14 maart werd het plan gepresenteerd. De gemeente zegt dat het nog niet definitief is, maar daar geloven de omwonenden niks van. Ook hun verzoek om inspraak werd van tafel geveegd:

[image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/Oosterwold01_participatie_Schermafbeelding-2023-03-24-080107-1679652043.jpg]De bosstrook die gekapt gaat worden is onderdeel van een ecologische zone waar vogels, reeën en vossen leven. Dat bos gaat de aanwonenden aan het hart. Ze vragen zich dan ook af of je zomaar kan kappen, want het maakt onderdeel uit van het ontwikkelplan stadsbos Almeerderhout. De aanwonenden hopen toch nog het tij te kunnen keren of mee te mogen praten om hun ideeën over hoe het beter kan kenbaar te maken.

[image:https://www.omroepflevoland.nl/image/xlg/pictures/230327_WegOosterwold_6491D5E6B2C2BF67C125897C002D0013.jpg]

De gemeente laat weten het een ingewikkeld dilemma te vinden. "We hebben te maken met de belangen van de inwoners uit Oosterwold, van de toekomstige inwoners van Nobelhorst Oost en met de bereikbaarheid van iedereen die in Stadsdeel Almere Hout woont." Alle opties worden onderzocht en de gemeente verwacht daarover rond de zomer meer te kunnen zeggen.


Lees meer

Urk - Kotters naar de sloop: "Triest, maar niet het einde voor Urk"

27-03-23

Op de scheepssloperij in Kampen is het druk. Het ene na het andere vissersschip van Urk wordt vermalen tot oud ijzer. De sloop van de kotters komt hard aan. En niet alleen de vernietiging van de schepen doet pijn. Ook het feit dat het voormalige eiland zich zal moeten aanpassen aan een veranderende tijd, is best ingewikkeld. Want juist dat waar ze op Urk zo goed in zijn, kan steeds minder: vissen. Toch is de huidige saneringsgolf niet het einde voor Urk, verwacht Geert Hoekstra van de maritieme opleiding van het ROC Friese Poort. In het eilandverleden heeft het dorp namelijk wel vaker voor hete vuren gestaan.[image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/Still0323_00004-1679583237.jpg:Kotter wordt naar sloop gesleept]Door veranderende regelgeving, minder plek om te vissen en hoge brandstofprijzen voelen veel Urkers zich gedwongen te stoppen met vissen. Vanwege de saneringsregeling van de landelijke overheid is het juist nu voor veel vissers het moment om de kotter in te leveren. Als het schip naar de sloop gaat, krijgt de eigenaar daar een serieus bedrag voor. Maar dan is het ook echt over en uit. Een nieuw schip bouwen mag niet.

"Klassiek vissen zal nooit helemaal verdwijnen, maar we moeten slim zijn en ons brood op andere manieren gaan verdienen. Ik denk dat er in de toekomst nog genoeg werk in en om het water is", zegt Hoekstra. "Zo is het op de Noordzee ontzettend druk, met het vervoeren van goederen. Daarvoor is bemanning nodig. Daarnaast is het voor mij duidelijk dat we voedsel van zee moeten blijven halen. 70% van onze planeet bestaat uit water. We hebben die ruimte nodig met de groeiende wereldbevolking. Er is volgens mij een grote toekomst voor het kweken van vis, schelpen, zeewier en algen. En daar zijn allemaal mensen voor nodig", legt Hoekstra uit.[image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/Still0323_00008-1679583395.jpg:Zalm is vaak al gekweekt]Het derde wonder van Urk?
De veerkracht van Urk wordt wel uitgelegd met de ‘twee wonderen van Urk’. Toen de Afsluitdijk rond de jaren '30 van de vorige eeuw werd aangelegd, zag Urk de toekomst van de vissers somber in. Door het verdwijnen van de Zuiderzee, werd het traditionele viswater werd immers plotseling een meer. Toch herpakte Urk zich razendsnel. Vissers gingen vaker de Noordzee op. Dit werd wel ‘Het wonder van Urk’ genoemd", vertelt Hoekstra.

Urk paste zich in de geschiedenis vaker aan: Toen de grootschalige visverwerking opkwam, wist Urk een serieuze speler te worden. De visveiling was jaren de grootste van Europa en is nog steeds één van de belangrijkste. De visverwerkende industrie rond de veiling zorgt voor duizenden banen. Dat Urk op dat gebied zo groot is geworden en ook is gebleven, wordt wel 'het tweede wonder van Urk' genoemd, aldus Hoekstra.

Over een paar jaar kunnen we zeggen of na de huidige saneringsgolf 'het derde wonder van Urk' heeft plaatsgevonden. Zal het dorp zich opnieuw weten te herpakken? En lukt het de Urkers dankzij hun doorzettingsvermogen en creativiteit om ook de huidige tegenslag om te buigen naar een positieve ontwikkeling? Hoekstra denkt dat de kansen er liggen: "We moeten dan wel breder gaan kijken. We moeten internationaler gaan werken. En ook samen met anderen. Want: alleen ga je snel, maar samen kom je verder. Dat is het mantra, zeker voor de maritieme sector", besluit Hoekstra.[image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/Still0323_00006-1679583281.jpg:Mast van kotter wordt doorgeknipt]


Lees meer

Almere - "Ratten slepen met huisvuil door de wijk"

27-03-23

Babette Brouwer woont bijna een jaar in haar nieuwbouwhuis in Almere Poort. Voor haar deur wordt nog druk gewerkt door stratenmakers. Maar er is iets anders dat opvalt bij haar op de stoep: de flinke berg afvalzakken die naast de ondergrondse vuilcontainers ligt. Er is volgens bewoners van de nieuwbouwwijk veel te weinig capaciteit waardoor structureel huisvuil naast de containers gezet wordt met alle gevolgen van dien.

"Ik zie echt - zulke - ratten lopen", vertelt Brouwer terwijl ze haar handen uit elkaar houdt met een centimeter of 25 ertussen. Ze is er helemaal klaar mee dat ze eigenlijk altijd op een afvalberg kijkt vanuit haar keukenraam. In het nieuwbouwproject 'New Brooklyn' langs het spoor in Poort worden steeds meer woningen opgeleverd en komt er steeds meer afval. "Bewoners moeten hier hun huisvuil kwijt in ondergrondse containers, maar er komen er niet meer bij en er is nu al te weinig plek", vervolgt Brouwer. "Als de container vol is wordt het er naast gezet en dan komt er natuurlijk ook weer grofvuil bij zoals matrassen. Zeker hier is veel afvalcapaciteit nodig omdat er veel mensen wonen met jonge kinderen en er ook nog eens extra rommel is bij mensen die net hun huis betrekken."

[image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/Still0323_00003-1679572523.jpg:Brouwer vertelt over ratten]

Klagen heeft volgens Brouwer geen zin. Er verandert niets. Wel is ze te spreken over de mannen die keer op keer het afval komen opruimen, want dat wordt vaak gedaan, bevestigt ze. "Maar het lost natuurlijk niet het probleem op. Er moet gewoon structureel capaciteit bij. Bovendien zou de gemeente bijvoorbeeld tijdelijk grofvuilcontainers kunnen neerzetten bij een nieuwbouwproject. Ik denk echt dat dat zou helpen”, besluit Brouwer.

De gemeente Almere heeft nog niet gereageerd.

[image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/Still0323_00002-1679572478.jpg]


Lees meer



 
U kunt zich indien gewenst weer afmelden.
Afmelden
Bekijk e-mail in browser



© OmroepFlevoland

Email Marketing Powered by Mailchimp