Nieuws van vandaag


Urk - Urk vindt tijdelijke woning buiten dorp voor gezin dat om bedreigingen vertrok

29-01-24

Het Marokkaans-Nederlandse gezin dat eind vorig jaar van Urk vertrok na bedreigingen en stenen door de ruit keert definitief niet terug in het dorp.

Elders in het land is nu een tijdelijke woning aangeboden voor de familie die al enige tijd gescheiden van elkaar leefde, zegt een woordvoerder van de gemeente Urk. Het cameratoezicht rond hun huis aan de Noorderpalen is aansluitend stopgezet.

De advocate van het gezin bevestigt dat er een tijdelijke oplossing is aangeboden. "Met ook oog op een duurzame (permanente, red.) oplossing in dezelfde gemeente", zegt Samira Buzhu. Ze zegt verder geen commentaar te willen geven op de zaak.

Onterechte verdenking zoon
De zoon van het gezin werd in oktober opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij het verbranden van Israëlische vlaggen. Het Openbaar Ministerie concludeerde later dat de jongen toen ten onrechte als verdachte is aangemerkt. De jongen werd dan ook niet verder vervolgd.

De woning van het gezin is na de beslissing van het OM meerdere keren doelwit geweest van vandalisme. Zo is er twee keer een steen door de ruit van de voordeur gegaan en deed de familie aangifte van bedreigingen en intimidatie.

Het gezin verliet hun woning en het dorp en de gezinsleden verbleven sindsdien gescheiden van elkaar op locaties elders in het land.

[info]Lees ook: Marokkaans-Nederlands gezin weg uit Urk na bedreigingen en stenen door de ruit[/info]
Cameratoezicht
De gemeente plaatste in december camera's voor en achter het huis aan de Noorderpalen om toezicht te houden. Inmiddels oud-burgemeester Van den Bos achtte de kans op nieuwe ongeregeldheden groot en ook stond de openbare orde in de buurt onder druk.

Er zijn sindsdien geen nieuwe ongeregeldheden gezien rond de woning, en daarom zijn de camera's enkele dagen geleden weggehaald.

De situatie rondom het gezin leidde begin januari tot een demonstratie bij het gemeentehuis van Urk. Zo'n dertig sympathisanten hekelden de rol van politie en gemeente in deze zaak en eisten een oplossing voor het gezin.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/231229_camera_noorderpalen_urk2_6E319BBE3E64A362C1258A92005B5A97.jpg]


Lees meer

Zeewolde - Incident in Zeewolde was geweld in familiesfeer, slachtoffer uit ziekenhuis

29-01-24

Het geweldsincident zaterdagavond in een bovenwoning aan de Vlierbes in Zeewolde was een incident in de familiesfeer. Dat meldt de politie. Een 39-jarige man raakte gewond, maar is inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen. Een 44-jarige Zeewoldenaar werd aangehouden en zit nog vast. 

Verdere details wil de politie niet bekendmaken. Om die reden is ook niet bekend wat de verwondingen van het slachtoffer zijn geweest.

De man werd na het incident met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.  Een arts van de traumahelikopter landde langs de Gooiseweg om te helpen. Of dat nog nodig was, is niet bekend.[Carousel:mbc_3319240792-40748-20147-48323-31185482548637]Ook doorzoeking in ander huis
De politie deed zondag onderzoek in de bovenwoning. Nu blijkt dat ook een huis aan de Eem is doorzocht, een kilometer verderop. Dat had eveneens te maken met het incident, zegt de politie. 

De Vlierbes was in de ochtend en middag afgezet met politielinten. Buurtbewoners schrokken van een speciaal politievoertuig in de straat. Volgens het opschrift zou een coördinator plaats delict in de wagen zitten. Deze coördinator stuurt normaal gesproken technisch sporenonderzoek aan.

Vrouw gehoord
De politie meldde zondagavond dat ook een 42-jarige vrouw was aangehouden na het incident. Dat blijkt niet te kloppen, zegt een woordvoerder maandag. De politie heeft wel met haar gesproken, maar ze is niet aangehouden.


Lees meer

Urk - Twee vaste bewoners vakantiepark Urk moeten vertrekken of anders flink betalen

29-01-24

Twee mensen die vorig jaar juli permanent op vakantiepark 't Urkerbos bij Urk zijn gaan wonen, moeten daar allebei binnen een half jaar vertrekken uit hun chalets. Als ze dat niet doen krijgen ze van de gemeente Urk een dwangsom van 2.500 euro per maand aan de broek.

De twee kregen vorig jaar al meteen een waarschuwing dat permanente bewoning niet is toegestaan op het vakantiepark. Bij een recente controle is geconstateerd dat de mensen er nog steeds wonen. De dwangsom moet ze aansporen om voor 26 juli van dit jaar hun biezen te pakken.

Heet hangijzer
De aanpak van permanente bewoning op vakantiepark 't Urkerbos is sinds vorig jaar een heet hangijzer op Urk. In maart zorgde een grote brand er voor dat de bewoning op het vakantiepark opnieuw onder een vergrootglas kwam te liggen. Twee chalets gingen bij de brand in vlammen op.[image:https://www.omroepflevoland.nl/image/xlg/pictures/230318_Brand_Vakantiepark_2_1CD7E1F4D9C4E107C1258976003F2843.jpg]Na jaren waarin er niet gecontroleerd werd, kondigde de gemeente in mei aan toch echt een einde te willen gaan maken aan vaste bewoning van de chalets.

Zo'n dertig gezinnen zouden de afgelopen jaren op vakantiepark 't Urkerbos hun vaste plek hebben gevonden. Hun woonsituatie werd al die tijd gedoogd. De twee mensen die nu een last onder dwangsom hebben gekregen vallen niet binnen deze groep, omdat ze pas vorig jaar zomer hun (vaste) intrek namen op het park.

De bewoners van de dertig chalets, en ook de plaatselijke politiek, waren bang dat ze op korte termijn van het vakantiepark verbannen zouden worden. En dat terwijl er een flink woningtekort is op Urk. Ook zouden de chaletbewoners een gewone koopwoning niet kunnen betalen, of op een jarenlange wachtlijst voor een huurwoning terechtkomen.

In 2028 geen vaste bewoning meer
De inmiddels oud-burgemeester van Urk Cees van den Bos gaf toen aan dat de gemeente mensen niet op stel en sprong uit huis wilde zetten: "We willen dit zorgvuldig en per bewoner aanpakken. We hebben oog voor mogelijke schrijnende situaties. We gaan individueel met iedereen in gesprek en zullen maatwerk toepassen. We willen hier wel een termijn aan verbinden van vijf jaar."

Van den Bos zei toen bewust te kiezen voor een einddatum rond 2028: "Daardoor komt er hopelijk ook qua woningbouw in het dorp meer ruimte voor deze mensen om naartoe te verhuizen. Een uitsterfconstructie op het vakantiepark is niet aan de orde omdat we echt willen dat permanente bewoning over maximaal vijf jaar beëindigd is."


Lees meer

Flevoland - Enquête onder reizigers en chauffeurs om inzicht in problemen busvervoer te krijgen

29-01-24

PvdA en GroenLinks in Provinciale Staten brengen de komende tijd de problemen in het Flevolandse busvervoer in kaart. Dat doen de partijen in aanloop naar een commissievergadering over het onderwerp. Ze houden een enquête onder betrokkenen. Het gaat dan om reizigers, chauffeurs en raadsleden.

De problemen met het busvervoer in Flevoland, uitgezonderd Almere, begonnen midden december. Toen ging de concessie over van Connexxion naar EBS. Sindsdien rijdt een deel van de bussen niet of te laat.

Ook zijn er problemen met elektrische voertuigen. Om die redenen wil de vervoerder de dienstregeling over een paar maanden tijdelijk afschalen.

Provinciale Staten vroegen vorige week, op initiatief van de ChristenUnie, om een overleg op 14 februari. Dan moet gedeputeerde Jan de Reus tekst en uitleg geven, is het doel. De twee partijen willen vooraf met de enquête zoveel mogelijk informatie verzamelen.
[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/151221_busvervoer_00000C19_00-00-54.15_9B8089D31B45C3D2C1257F22003815F1.jpg: Connexxion reed tot december in Flevoland]
'Ervaringen én oplossingen'
De politici willen ook te weten komen hoe alle betrokkenen tegen de problemen aankijken en of zij oplossingen weten. Ook wordt gevraagd hoe buschauffeurs de overgang van Connexxion naar EBS hebben ervaren.

Lucas Kramer van GroenLinks: "Ik ga aantekeningen maken en die aantekeningen ga ik gebruiken in de commissievergadering, om te verwoorden wat mijn bevindingen zijn."

In die vergadering spreken de fracties over het onderwerp. Ook komt de directie van EBS aan het woord en reizigersorganisatie ROVER en verkeersdeskundigen zijn ook uitgenodigd.


Lees meer

Zeewolde - Peter R. de Vries-verdachte vrijgesproken in zaak Zeewolde, twee anderen krijgen 15 jaar cel

29-01-24

De rechtbank heeft maandag de 28-jarige Krystian M. vrijgesproken van betrokkenheid bij een poging tot liquidatie op 5 oktober 2021 in Zeewolde. Volgens de rechtbank is er niet genoeg bewijs dat hij de organisator van de schietpartij zou zijn. Twee andere mannen hebben vijftien jaar gekregen. Zij hebben de liquidatiepoging uitgevoerd.

Krystian M. staat in een ander proces terecht voor het aansturen van de moord op Peter R. de Vries. Door de vrijspraak komt hij niet op vrije voeten, want in de zaak rond De Vries zit de man nog in voorarrest.

Hij wordt eveneens verdacht van betrokkenheid bij de moord op advocaat Derk Wiersum, in september 2019. In die zaak is inmiddels twaalf jaar cel tegen hem geëist. Later deze week zal M. de strafeis horen in de zaak-De Vries.

Onbewezen feiten
In de Zeewolde-zaak had het Openbaar Ministerie zestien jaar cel tegen M. geëist voor zijn vermeende rol als organisator. Het OM had hem ook aangeklaagd voor verboden wapenbezit en diefstal van een motorfiets. Ook die feiten acht de rechtbank niet bewezen.

M. zegt dat hij "erin geluisd is" door verklaringen van een anonieme getuige. Deze getuige, aangeduid met het nummer 5089, zou een vriend van M. zijn geweest. De rechtbank vindt 5089 geen betrouwbare getuige, onder meer omdat hij wisselend heeft verklaard.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/211005_schieten_zeewolde2_62123181275230C6C1258765003BDD48.jpg]Schoten tussen winkelend publiek
M. heeft alle betrokkenheid in de Zeewolde-zaak ontkend. Het slachtoffer werd op 5 oktober 2021 met een automatisch geweer beschoten en in een been, arm en bil geraakt.

Dat gebeurde op klaarlichte dag tussen het winkelend publiek op de Open Hof in Zeewolde. Het 35-jarige slachtoffer raakte zwaargewond. Een motief is niet duidelijk geworden. "Een afrekening in het criminele milieu", oordeelt de rechtbank.

[info] Lees ook: Man (35) gewond bij schietpartij centrum Zeewolde[/info]

De 37-jarige schutter stapte na de beschieting achterop een motor. De 32-jarige bestuurder van die motor en de schutter sloegen daarmee op de vlucht. De vluchtmotor werd diezelfde dag gevonden in Lelystad. Later werden ook de motorhelm, deels verbrande kleding en het gebruikte automatische vuurwapen teruggevonden bij de vindplaats van de motor.

Tegen de drie mannen van Poolse afkomst was zestien jaar cel geëist. Ze stonden terecht in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.


Lees meer

Almere - Aanslag op kapsalon zorgde volgens OM voor gevoel van onveiligheid, tot twee jaar cel geëist

29-01-24

Ze wilden de eigenaar van een kapsalon intimideren, maar drie jonge mannen die op 3 november 2022 een aanslag zouden hebben gepleegd op een pand in Almere Poort, hebben volgens het Openbaar Ministerie (OM) veel meer teweeggebracht.

Door het schieten met een vuurwapen en het tot ontploffing brengen van een explosief hebben ze niet alleen de gebruiker van het pand bedreigd, maar ook enorme risico’s genomen en bijgedragen aan een groeiend gevoel van onveiligheid in de samenleving, vindt het OM. De officier van justitie spreekt van ernstige feiten die streng bestraft moeten worden en eist daarom celstraffen tot twee jaar.

Twee 20-jarige mannen uit Almere en Amersfoort zouden samen verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de aanslag, terwijl een 19-jarige man uit Almere een faciliterende en aansturende rol heeft gehad bij het incident.

Daders filmden de aanslag
Het bewijs tegen de verdachten bestaat volgens het OM onder meer uit gps-gegevens, afkomstig van de huurscooter die de verdachten gebruikten bij het plegen van de aanslag.

Daarnaast zijn er onder meer bewakingsbeelden, telefoongegevens, chat- en tapgesprekken van de verdachten verzameld. Ook filmden en fotografeerden de daders zelf terwijl zij de aanslag pleegden. Dit materiaal werd teruggevonden op hun telefoons.

Tijdens de doorzoekingen bij de verdachten thuis is ook kleding gevonden die overeenkomt met de kleding die de aanslagplegers droegen op de bewakingsbeelden.

Vuurwapen met DNA
Bij de 20-jarige verdachte uit Almere is ook een vuurwapen aangetroffen dat vermoedelijk gebruikt is om de aanslag te plegen. Hierop werd ook het DNA aangetroffen van de 20-jarige man uit Amersfoort.

Alleen de 20-jarige man uit Almere heeft een deel van zijn rol toegegeven, maar volgens het OM zijn alle drie de verdachten schuldig.

[quote:Officier van justitie:"Er moet een einde worden gemaakt aan het gemak waarmee dit soort feiten, gericht op intimidatie, vandaag de dag lijken te worden gepleegd."]

Veel meer mensen getroffen
Met hun acties hebben de verdachten veel schade aangericht en de eigenaar van een kapsalon ernstig bedreigd, maar volgens het OM zijn veel meer mensen getroffen dan alleen het beoogde doelwit.

"De kapsalon bevindt zich aan een openbare weg, op een bedrijventerrein weliswaar, maar wel met omwonenden", legt de officier van justitie uit. "Er mag dan ook van geluk gesproken worden dat tijdens de beschieting en de explosie niemand in het pand aanwezig was of nabij."

Zowel het afvuren van meerdere kogels, als het teweegbrengen van een heftige explosie had daarbij tot levensbedreigende situaties kunnen leiden.

'Moet einde aan komen'
"De maatschappij wordt tegenwoordig steeds vaker opgeschrikt door explosies en beschietingen bij woningen en panden. Er moet een einde worden gemaakt aan het gemak waarmee dit soort feiten, gericht op intimidatie, vandaag de dag lijken te worden gepleegd", zei de officier van justitie.

Tegen de 20-jarige man uit Almere, die naast het plegen van de aanslag ook verdacht wordt van wapenbezit, eist het Openbaar Ministerie een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar. Tegen de andere twee mannen eist het OM een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van achttien maanden.

De rechtbank doet op 9 februari uitspraak.


Lees meer

Lelystad - Zeventig procent PFAS uit water gefilterd, proef Lelystad geslaagd

29-01-24

Bij een proef in Lelystad is het gelukt om ruim zeventig procent van het PFAS en andere hele kleine vervuilende stoffen uit het afvalwater te halen. Dat is bijzonder, want tot nu toe lukte dat eigenlijk niet en daardoor hopen de stoffen zich snel op. Stoffen die wij vervolgens via onder meer voedsel weer binnenkrijgen.

Te veel van die stoffen lijkt ongezond te zijn. Waterschap Zuiderzeeland is een jaar aan het testen met een nieuw filtersysteem en is optimistisch over de resultaten.

"Natuurlijk hadden we liever dat het nog beter werkte, maar we zijn wel hoopvol", vertelt Bernadette Lohmann van het waterschap. Zij heeft het afgelopen jaar veel testen gedaan met de proefopstelling.

"Het filtersysteem werkt vooral de eerste maanden dat er water doorheen stroomt erg goed. We zien dat daarna een soort geultjes ontstaan in de de stof waaraan bijvoorbeeld de PFAS zich bindt, waardoor het minder goed gaat werken."

Lohmann over de testen:
[video:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/video/middel/uitleg_spul.mp4]Lohmann is er van overtuigd dat er nog veel verbeterd kan worden aan het filtersysteem, waardoor het ook gedurende een langere periode goed blijft werken. De testen gaan door bij een ander waterschap, buiten de provincie. "Daar zit meer PFAS in het water en bovendien is het de afspraak dat de proef op een andere plek een vervolg krijgt", zegt Lohmann.
[info]Wat is PFAS?
PFAS is een naam die gegeven wordt aan de groep chemicaliën die lang in het milieu blijft. De chemicaliën hopen zich op omdat ze niet worden afgebroken. Ze zitten in veel dingen, zoals waterdichte jassen, brandblusschuim, anti-aanbakpannen en sommige verpakkingen. PFAS kunnen zich ophopen in het milieu en organismen, waardoor er zorgen zijn over langetermijneffecten op mens en natuur.[/info][image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/B9804447FD944246C1258AB0003CA150still0126_00004_571CDE4F8D4173E0C1258AB0003CA177.jpg:Pan met anti-aanbaklaag met PFAS]Voorzichtig optimistisch
Zelfs als het filtersysteem nog meer microvervuilingen uit het water kan halen, is het belangrijk dat er minder rotzooi in het riool komt, vindt Lohmann.

"Wij willen heel graag een totaalverbod op PFAS. Zelfs als je alles uit het water kunt halen, blijf je zitten met het spul. De enige manier om het nu kwijt te raken is door het te verbranden boven de 900 graden. Zelfs dan weten we nog niet precies wat voor stoffen er dan overblijven", vervolgt Lohmann.

Ze voegt er tot slot aan toe dat we ook beter moeten nadenken over het gebruik van medicijnen. Ze vertelt dat de resten van medicatie misschien nog wel moeilijker uit het water te krijgen zijn dan PFAS.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/B9804447FD944246C1258AB0003CA150still0126_00005_F1F7E999CA0ACEDBC1258AB0003CA17A.jpg:De proefopstelling in Lelystad]


Lees meer

Almere - Cito- en eindtoets voorgoed verleden tijd, groep 8 doet nu de doorstroomtoets

29-01-24

Een toets die bepaalt naar welke school je gaat na de basisschool: vroeger heette dat de Cito-toets en de afgelopen jaren werd het de eindtoets genoemd. Maar de leerlingen van groep 8 krijgen nu met iets anders te maken: de doorstroomtoets.

Volgende week, op 6 en 7 februari, wordt de papieren toets afgenomen. Kiest de school voor de digitale versie, dan moet die tussen 29 januari en 18 februari worden afgenomen. Ook op de basisscholen van de Almeerse Scholen Groep (ASG) staan de komende weken in het teken van de nieuwe toets.

Karin Draisma van de ASG legt uit dat het verschil tussen de doorstroomtoets en de voorgangers daarvan vooral zit in het moment waarop die wordt afgenomen. Bij het nieuwe systeem is dat al begin februari, maanden eerder dan voorheen. Hierdoor krijgt een leerling ook eerder een advies voor de overstap naar het voortgezet onderwijs.

De nieuwe toets moet voorkomen dat een kind tegen het eind van jaar wordt klaargestoomd om maar zo hoog mogelijk te scoren. Minder stress en paniek dus, zegt Draisma. [image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/240129_Doorstroomtoets2_EF43CD12D8DF5572C1258AB0004D6BA1.jpg]Vervolgens melden alle leerlingen zich in de laatste week van maart tegelijkertijd aan bij een middelbare school. Iedereen heeft dan evenveel kans om op de school van zijn of haar keuze terecht te komen.

Soms geen plek
In het verleden visten leerlingen die na de eindtoets soms bijgesteld advies kregen, wel eens achter het net. Op de door hun uitgekozen school was er dan soms geen plek meer, omdat zich daar al te veel andere kinderen hadden aangemeld. De doorstroomtoets moet de kans om op een bepaalde school terecht te komen voor iedereen gelijk maken.

Karin Draisma ziet de nieuwe aanpak als een vooruitgang, maar voor het voortgezet onderwijs zal het wel even wennen zijn, zo verwacht ze. Want de middelbare scholen krijgen voortaan binnen één week alle aanmeldingen binnen, en het zal volgens Draisma extra inspanning vragen om dat in goede banen te leiden.


Lees meer

Biddinghuizen - Wat zijn die rode strepen op de Biddinghuizer windmolens?

28-01-24

Rondom Biddinghuizen zijn het afgelopen jaar veel nieuwe windmolens gebouwd. Een aantal daarvan valt extra op. Ze hebben rode strepen op de mast, wieken en kop. Maar waarom is dat eigenlijk? We zochten het voor je uit.

Windplan Groen bestaat uit 86 nieuwe windturbines die hoger zijn en meer energie opleveren dan kleinere windmolens. De windmolens zijn onderverdeeld in meerdere parken in Dronten. Ze zijn vooral te vinden langs de oostkant van de gemeente: vanaf Ketelhaven tot aan Harderhaven in Zeewolde.

[info]Windplan Groen bestaat uit elf windparken: Windpark Ansjovisstroom, Hanze, Hoge Vaart Zuid, Flevo Ventum, Hondtocht 3, Kubbeweg 2, Olderbroekertocht 3, Olsterwind, Vires Venti, XY Wind en Zeebiestocht 2.[/info]

Eén van die windparken is het park Vires Venti, dat bestaat uit vijf molens langs de Harderringtocht, op de grens van Biddinghuizen en Lelystad. De molens hebben net als negen andere molens van Windplan Groen rode strepen op de mast, wieken en kop. Ook ogen ze kleiner.

"Dat is voor het luchtverkeer naar Lelystad", legt Jan Remijn uit. Hij is secretaris van het windpark Vires Venti. De molens van het windpark staan namelijk dichtbij het vliegveld. Volgens Remijn staan ze niet in de directe aanvliegroute, maar moeten vliegtuigen er wel overheen kunnen vliegen als dat nodig is. Daarom werd in de vergunning voor de windparken een eis opgenomen dat de turbines rode strepen zouden krijgen.

Een overzicht van alle windmolens van Windplan Groen. De rode stippen geven aan waar de molens met strepen staan.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/240125_Windplan_Groen_4F592E749C66A302C1258AAF004559E8.jpg]Waarschuwing voor piloten
Volgens Remijn komen er eigenlijk nooit vliegtuigen over de Harderringtocht-molens heen, maar in sommige gevallen moeten de vliegtuigen wel eens een extra ronde vliegen als ze niet direct kunnen landen. Bijvoorbeeld bij slecht weer. Daarbij zijn soms de rode lampjes niet meer zichtbaar. De rode vlakken moeten er dan voor zorgen dat piloten toch gewaarschuwd worden dat er een windmolen in de buurt staat. De waarschuwingsvlakken zijn vooral voor situaties overdag.

Lagere windmolens
Naast de rode markeringstekens is een aantal molens ook kleiner dan anderen. Zo zijn de molens langs de Harderringtocht 150 meter hoog, terwijl andere molens die niet in de buurt van het vliegveld staan een tiphoogte van 249 meter hebben.

Inmiddels zijn alle molens van Windplan Groen gebouwd. Enkele daarvan worden op dit moment nog getest en binnenkort opgeleverd. Daarmee is het windplan klaar.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/240129WWWWindmolens00001C8700-00-51.24_EB3A30BE55CD7D92C1258AB30035094D.jpg]


Lees meer



 
U kunt zich indien gewenst weer afmelden.
Afmelden
Bekijk e-mail in browser



© OmroepFlevoland

Email Marketing Powered by Mailchimp