Nieuws van vandaag


Lelystad - Toeslagenouder Kristie Rongen wil de politiek in, maar vooral achter de schermen

29-08-23

Lelystedeling Kristie Rongen, bekend als gedupeerde van de toeslagenaffaire, wil de politiek in. Dat maakt ze dinsdag bekend. Ze staat op plek 29 op de kandidatenlijst van de SP. Een onverkiesbare plek, zegt ze zelf, maar ze wil dan ook het liefst achter de schermen bij de SP iets gaan betekenen. "Het vak leren. Hoe het reilt en zeilt achter de schermen."

Rongen is door de SP gevraagd om op een 'onverkiesbare' plek op de lijst te gaan staan. "Ik heb daar even over nagedacht, maar ik heb na twee dagen daar ja tegen gezegd." Volgens Rongen is het vertrek van SP-Kamerlid Renske Leijten een reden geweest om zich verkiesbaar te stellen. Leijten heeft volgens haar veel betekend voor de slachtoffers van de toeslagenaffaire en dat inspireert Rongen: "Ik wil met de partij meer doen voor de samenleving, ook als dat op een onverkiesbare plaats is"

De Lelystedeling is geen onbekende in de politiek. Na een ingezonden brief in Trouw werd zij uitgenodigd om in gesprek te gaan met minister-president Mark Rutte in het Catshuis. Rongen kreeg veel aandacht in de media, nadat ze in 2021 namens de slachtoffers van de toeslagenaffaire het woord voerde tegenover Rutte, tijdens een debat van RTL in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen.

'Nog niet genoeg'
Tijdens de val van het kabinet in januari 2021 naar aanleiding van de toeslagenaffaire, liet Rongen een traan van blijdschap. "Maar het is nog niet genoeg", zei ze toen. Veel gedupeerden wachten nog steeds op compensatie van de overheid. Dat kan volgens het ministerie nog wel eens tot 2030 duren. "Het toeslagenschandaal is eigenlijk een soort herstelschandaal geworden", zegt Rongen daar nu over.

"Ik wil voor gezinnen klaarstaan, om te voorkomen dat dit weer gaat gebeuren. Hulp op de voorgrond, en niet pas achteraf." Hoe ze zich daarvoor wil inzetten - in de Kamer of achter de schermen - weet ze nog niet. "Dat ga ik allemaal leren, als het zo mag zijn."

Haar plek op de kandidatenlijst mag dan wel als 'onverkiesbaar' gezien worden, met genoeg voorkeursstemmen kan Rongen alsnog recht krijgen op een zetel in de Tweede Kamer. Of ze daar ook gebruik van gaat maken, weet ze nog niet. "Ik zie vooral een rol achter de schermen voor me, maar ik zeg nooit nooit."


Lees meer

Lelystad - Scholieren naar Harderwijk steeds te laat door volle bus: "Regel het!"

29-08-23

'De bus was vol' klinkt als een slechte smoes, maar voor scholieren uit Lelystad die in Harderwijk op school zitten is dat toch echt de reden dat ze te laat komen.

De bus naar Harderwijk zit namelijk regelmatig overvol en rijdt daardoor haltes in Lelystad voorbij. Scholieren en andere reizigers moeten daardoor minstens een half uur wachten op de volgende bus en hopen dat daar wel plek is. 

'Sorry, bus vol'
"Het is nu de vijfde keer op rij dat dit gebeurt," vertelt een scholier (13). Hij staat te rillen in de kou, want met een korte broek en een t-shirt is het nog best fris in de ochtend. Hij had gehoopt om 7.45 uur in de bus te zitten, maar die reed de halte bij Palazzo voorbij, ook al stonden er zo'n 15 mensen te wachten. 'Sorry, bus vol' stond er op.

[quote:scholier:"Ik had beter naar school kunnen fietsen"]

Er zit niks anders voor hem op dan een half uur te wachten. Alleen op de bus die een half uur later aan komt rijden staat hetzelfde. Die stopt wel, maar er passen nog maar twee mensen bij. Weer pech. "Nah dit is niet normaal. Ik had beter naar school kunnen fietsen." Hij heeft wel een boodschap voor de mensen die het busvervoer regelen: "Fix even snel wat want het is niet fijn om de hele tijd te moeten wachten en te laat te komen op school." 

Scholen al begonnen
In Flevoland startten de meeste scholen volgende week maar in Harderwijk zijn de scholen vorige week al begonnen. Volgens vaste reizigers op deze route worden er normaal gesproken twee bussen ingezet als de scholen weer zijn begonnen.[Carousel:mbc_3610026740-32294-16675-37060-610541637723319]Alsnog te laat
Voor scholieren is dit vervelend maar er zijn ook een heel aantal mensen die van de lijn gebruik maken voor hun werk. "Ik moet naar Utrecht en er zijn problemen op het spoor dus ik dacht ik ga wel met de bus," vertelt een mevrouw. "Nu kom ik alsnog veel te laat." Een andere meneer vertelt dat dit een terugkerend probleem is: "Voor de vakantie gebeurde het ook wel dat de bus vol zat maar dan werden er extra bussen ingezet. Nu niet en kom ik elke keer te laat op mijn werk."

Juiste capaciteit
Vervoersbedrijf Connexxion laat weten dat ze hier verschillende meldingen over hebben binnengekregen. Volgens een woordvoerder is het aan het begin van het schooljaar altijd zoeken naar de juiste capaciteit van busvervoer. Hij laat ook weten dat er vanaf woensdag extra bussen worden ingezet.  

EBS neemt eind dit jaar de bussen over van OV IJsselmond, waar Connexxion onder valt. Het bedrijf heeft daarvoor een contract gekregen van dertien jaar.


Lees meer

Lelystad - Luchtverkeersleiding Nederland krijgt 'huiswerk' voor andere vliegroute

29-08-23

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) krijgt deze week opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om na te gaan of er een oplossing mogelijk is voor de lage vliegroute bij Lemelerveld in Overijssel. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie.

LVNL wordt gevraagd of het mogelijk is om binnen de bestaande luchtruimindeling een mogelijkheid te vinden om niet langer laag over Lemelerveld te vliegen richting Lelystad. Er is dus geen sprake van een onderzoek naar toekomstige vliegroutes, waaraan op dit moment in het kader van een herindeling van het luchtruim ook wordt gewerkt. Lelystad Airport lijkt daar wel van uit te gaan.

Zoals eerder gemeld heeft Lelystad Airport in een brief aan minister Harbers voorgesteld om de naderingsroute vanuit Duitsland via Lemelerveld naar Zwolle te laten vervallen. Dat zou een oplossing zijn voor de zorgen in Overijssel, waar er fel verzet blijft tegen de vliegroute op 1.800 meter. Eerdere pogingen om de route aan te passen zijn steeds onhaalbaar gebleken. Hoger vliegen kan niet, omdat de vliegtuigen naar Lelystad dan het verkeer naar Schiphol in de weg kunnen zitten.

De woordvoerder van het ministerie geeft aan dat er vijf vliegroutes voor Lelystad Airport zijn ontworpen. De drukste wordt naar verwachting die uit Zuid-Europa en die zou via Overijssel lopen. Indien deze optie wegvalt, dat zouden vliegtuigen bij de meestal voorkomende zuidwesten wind flink moet omvliegen via het IJsselmeer en de Noordoostpolder. Een tweede mogelijkheid is dat verkeer via Groningen en Drenthe in een rechte lijn daalt naar Lelystad, maar dan zouden toestellen moeten omvliegen tot boven Noord-Duitsland.

Er is geen termijn gesteld waarbinnen het onderzoek moet zijn afgerond, zegt het ministerie. Bovendien speelt mee dat het huidige kabinet vrijwel zeker geen besluiten over Lelystad Airport mag nemen, als de Tweede Kamer dit onderwerp controversieel verklaart. Hierover vergadert de Kamercommissie op 7 september.


Lees meer

Urk - Urker bedrijf sleept gemeente voor rechter om mislopen aanbesteding

29-08-23

Het Urker bedrijf 'Circulaire Energie Voor Elkaar’ heeft een kort geding aangespannen tegen de gemeente Urk omdat het van mening is dat de gemeente disproportionele en ondeugdelijke eisen stelt aan een aanbesteding voor een warmte-koudenet. Dit leidt er volgens het bedrijf toe dat alleen grote spelers kunnen meedoen, terwijl lokale ondernemers het nakijken hebben.

Het bedrijf Circulaire Energie voor Elkaar (CEVE), is al geruime tijd bezig met de ontwikkeling van een systeem van warmte- en koudeopslag op bedrijventerrein Zwolsehoek op Urk. Dit systeem richt zich voornamelijk op visbedrijven die veel warmte produceren bij het koelen en invriezen van vis.

"Eigenlijk willen wij energie voor nul uitruilen," zegt Jeroen Doorgeest van CEVE. De warmte van de industrie wil hij opslaan en gebruiken voor het verwarmen van de nieuwbouwwijk in het dorp. Tegelijkertijd heeft de visverwerkende industrie kou nodig. "Als je die optelsom maakt en je zou dat tegen nul euro kunnen ruilen met elkaar, dan heb je het beste systeem wat je maar voor ogen kunt hebben"

De gemeente Urk heeft interesse in een dergelijk systeem, maar dan voor restwarmte van de industrie op het toekomstige bedrijventerrein Port of Urk. CEVE stelt dat de eisen die gesteld worden in de aanbesteding niet haalbaar zijn voor hen. "Het is best wel cru te noemen als je vijf jaar ergens mee bezig bent en je hebt de gemeente continu op sleeptouw genomen en behoed voor fouten. Ook in het verleden hebben we alles in het proces continu richting restwarmte gestuurd. En als je dan dit soort antwoorden krijgt, is dat niet leuk," voegt Jeroen Doorgeest toe.

CEVE beweert dan ook buitenspel te zijn gezet door de gemeente Urk en dat alleen grote energiebedrijven kans maken om aan de eisen te voldoen en daarmee de aanbesteding te winnen. "Ik denk dat niemand zich beseft dat dit om miljoenen, tientallen miljoenen extra geld gaat wat vervloeit van Urk af."

De gemeente Urk weigert inhoudelijk te reageren op de beschuldigingen van CEVE, maar ziet het kort geding met vertrouwen tegemoet.


Lees meer

Lelystad - Man die dronken een agent probeerde te wurgen moet van OM cel in

29-08-23

Tegen een 32-jarige man uit Lelystad is dinsdag zes weken cel geëist. Hij zou op 8 mei vorig jaar in een dronken bui hebben geprobeerd een politieagent te wurgen met het hengsel van een tas. Hij zou hem ook hebben beledigd door te roepen: "Je hebt gesnoven, kankersnuifwout."

De verdachte verscheen niet zelf in de rechtbank, hij moest werken. Zijn advocaat deed daarom het woord voor hem. Die vertelde dat zijn cliënt het hengsel om de nek van de agent deed en strak trok, omdat hij het gevoel had dat hij zijn tas had gestolen.

Dronken
"Het gebeurde in een emotie en hij had gedronken. De politieman had ook niet zomaar zijn tas mogen pakken", vindt hij.

De politiemensen kwamen die vroege ochtend af op een melding dat er een man in de buurt van de Larserdreef rende. De agenten zagen hem inderdaad lopen en uiteindelijk vallen, waarna hij bleef liggen. Het bleek de 32-jarige verdachte te zijn. Omdat hij niet aanspreekbaar was, besloot een van de agenten het tasje dat hij bij zich had te openen.

"Daarin vond hij een fors geldbedrag. Maar liefst 2379,05 euro in cash", legde de officier van justitie in de rechtszaal uit. De man kwam vervolgens bij en begon de agent te filmen en uit te schelden. Opeens sloeg hij het hengsel van de tas om zijn nek en trok het stevig aan, zodat hij bijna geen lucht meer kreeg.

Stroomstootwapen
Pas toen de andere agent een stroomstootwapen liet zien, liet hij los. Na onderzoek bleek dat de Lelystedeling behoorlijk dronken was en kort daarvoor mogelijk uit een gecrashte witte bus was gekomen.

Wat er nou precies is gebeurd die ochtend en of de man echt uit die bus is gekomen, werd in de rechtszaal niet duidelijk. Volgens zijn advocaat was hij in elk geval niet de bestuurder van de wagen, die op een soort betonblok was gereden op de rotonde van de Larserdreef, en won hij het gevonden geld bij de Toto. Daar kon hij ook afschriften van overleggen.

Eerdere veroordeling
Voor het geweld tegen de politieman en de belediging, eiste de officier een celstraf zonder een voorwaardelijk strafdeel. "Hij wilde niet meewerken met de Reclassering en is ook al eens eerder veroordeeld voor geweld", legde die uit.

Bovendien wil hij met deze straf een signaal afgeven aan de maatschappij: "Dit soort geweld tegen de politie wordt niet getolereerd." De uitspraak is over twee weken.


Lees meer

Noordoostpolder - N50 meerdere avonden en nachten dicht voor werkzaamheden

29-08-23

Automobilisten op de N50 moeten vanaf woensdag rekening houden met meerdere afsluitingen. Dat laat Rijkswaterstaat weten, die onderhoudswerk gaat doen aan de weg.

De eerste afsluitingen beginnen woensdagavond 30 augustus en donderdagavond 31 augustus vanaf 20.00 uur en duren tot 05.00 uur de volgende dag. Bestuurders kunnen omrijden via Kampereiland, Dronten of Zwartsluis, met een extra reistijd van 10 tot 30 minuten.

[info]De N50 is afgesloten:
- tussen Kampen en knooppunt Emmeloord
- oprit Kampen
- afrit Kampen-Noord
- af- en oprit Ens
- afrit Emmeloord-Zuid
- verbindingswegen van de N50 naar de A6 richting Lelystad en Lemmer[/info]

Tijdens de afsluiting wordt het asfalt hersteld, de bermen gemaaid, de vangrails nagekeken en defecte lantaarnpalen worden gerepareerd. Ook gaat de bezem door de kolken en goten.

De N50 is ook volgende week meerdere keren afgesloten.


Lees meer

Lelystad - Advies advocaat-generaal: Deventer moordzaak niet heropenen

29-08-23

De Deventer moordzaak hoeft niet opnieuw geopend te worden. Dat adviseert de advocaat-generaal aan de Hoge Raad. Lelystedeling Ernest Louwes werd in de zaak veroordeeld tot twaalf jaar cel, voor de gewelddadige dood van de weduwe Jacqueline Wittenberg. Zij werd in september 1999 in haar huis in Deventer door verwurging en messteken om het leven gebracht. Louwes was haar financieel adviseur.

De Lelystedeling heeft zijn straf inmiddels uitgezeten, maar ontkent nog steeds. Hij heeft zich daarom niet bij zijn schuldigverklaring en veroordeling willen neerleggen. Louwes' advocaat Geert-Jan Knoops diende een verzoek in om de zaak opnieuw te beoordelen. Volgens Knoops zou onderzoek van het coldcaseteam van de politie Amsterdam nieuw licht op de zaak kunnen werpen. Onder meer telecomgegevens zouden aantonen dat het alibi van Louwes over de avond van de moord toch juist kan zijn en dat hij dus niet de dader hoeft te zijn.

Een van de onderdelen van het herzieningsverzoek draaide om de DNA-sporen op de blouse van weduwe Wittenberg. Er is niet ter discussie gesteld dat het om het DNA van Louwes gaat, maar wel is de vraag opgeworpen of de sporen daar niet zijn gekomen op een 'onschuldige manier', zoals het leggen van zijn hand op haar schouder.

Geen nieuwe gegevens
Om de zaak te heropenen moet er een nieuw gegeven zijn dat bij de rechter die Louwes veroordeelde niet bekend was en waarschijnlijk tot vrijspraak zou hebben geleid als het wél bekend was. Volgens de advocaat-generaal is daar in de zaak tegen Louwes geen sprake van. Daarom geeft hij het advies om de zaak niet opnieuw te behandelen.

De advocaat-generaal vindt dat het opnieuw bekijken van het forensische onderzoek uit 1999 niet leidt tot twijfel aan de juistheid van de veroordeling van de man. "In de nieuwe rapportage blijft het NFI bij het oordeel dat de (bloed)sporen van L. op de blouse veel meer wijzen in de richting van de mogelijkheid dat L. zelf het geweld heeft uitgeoefend dan in de richting van de mogelijkheid dat hij haar alleen maar ’s ochtends kort heeft opgezocht voor een zakelijke kwestie."

De Hoge Raad neemt het advies van de advocaat-generaal meestal over, maar hoeft dat niet te doen. Dit betekent dus dat de Hoge Raad alsnog kan besluiten om de zaak te heropenen. In december volgt waarschijnlijk een besluit over de zaak.

Eerder vrijgesproken
Sinds de moord in 1999 hebben er tal van gerechtelijke procedures gelopen. Zo werd Louwes in 2000 vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs, maar kwam het hof in Arnhem later dat jaar toch tot een schuldigverklaring. In 2003 besloot de Hoge Raad dat het hof in Den Bosch opnieuw naar de zaak moest kijken. Een jaar later werd Louwes wederom veroordeeld.

In 2008 wees de Hoge Raad een eerder verzoek tot herziening af. In 2014 honoreerde de advocaat-generaal bij de Hoge Raad een verzoek tot nader onderzoek. Dat onderzoek werd in mei vorig jaar afgerond en leidde tot het herzieningsverzoek van Knoops.

De moordzaak heeft de gemoederen vele jaren beziggehouden en geleid tot een golf van publicaties en afgeleiden daarvan, waaronder een succesvolle film en een veelbeluisterde podcast.


Lees meer

Almere - Weer blauwalg bij het Almeerderstrand

29-08-23

In het water bij het Almeerderstrand is opnieuw blauwalg aangetroffen. Dat meldt de omgevingsdienst.

Het strand en het water blijven toegankelijk, maar zwemmen is op eigen risico. Zwemmen in water waar blauwalg aanwezig is, kan klachten geven zoals huid- en oogirritatie, diarree en braken. Ook kun je er hoofdpijn van krijgen.

Vrijdag trok de omgevingsdienst de waarschuwing nog in.


Lees meer

Marknesse - Kinderen leren vissen op proefdag van hengelsportvereniging

29-08-23

Tuigjes maken, de hengel beheersen en natuurlijk vooral: vis vangen. Hengelsportvereniging Het Snoekje in Marknesse organiseert ook dit jaar weer een proefdag. Dinsdag konden kinderen met en zonder ervaring hun hengel kunnen uitgooien in Marknesse.

"Er zijn rond de 80 kinderen en er komen er steeds meer bij", vertelt Lizette Hakema van de hengelsportvereniging. "De populariteit voor vissport neemt weer toe. Bij mij op de club is veel meer jeugd dan voorgaande jaren."

Behalve vissen zijn er ook andere leuke activiteiten voor kinderen. "Ze kunnen ook het water op met de sup bijvoorbeeld. In de middag zijn ze wat vrijer."


Lees meer

Lelystad - Autodief crasht op rotonde; politie krijgt hulp bij zoektocht naar verdachte

29-08-23

De politie in Lelystad heeft dinsdagochtend vroeg na een achtervolging een 26-jarige Amsterdammer aangehouden. Hij wordt ervan verdacht rond te hebben gereden in een gestolen auto. 

Een agent die in de wijk De Veste aan het posten was zag rond 05.00 uur een verdachte situatie bij een Toyota RAV4 en gaf een stopteken. De verdachte ging er toen snel vandoor.

De Amsterdammer crashte bij zijn vluchtpoging op de rotonde tussen de Houtribdreef en Stationsdreef op een verkeerspaal. De man stapte uit en ging lopend verder. 

De politie laat weten dat de verdachte na een korte zoektocht werd gespot door oplettende burgers. Het spoor is door een speurhond gevolgd waarna de Amsterdammer kon worden aangehouden.[Carousel:mbc_128372170-63679-19069-40364-345074116334720]


Lees meer

Almere - Zuidersluis week lang gestremd voor werkzaamheden

29-08-23

De Zuidersluis bij Almere is vanaf dinsdag gestremd voor de scheepvaart. Dat meldt de provincie. Deze werkt dan ruim een week aan de remmingwerken en wachtsteigers. Ook wordt er aan de kant van het Markermeer gebaggerd.

Remmingwerken zijn de houten constructies in het water die ervoor zorgen dat schepen op een veilige manier de sluis in kunnen varen. De provincie heeft al een deel van de oude wachtsteigers en remmingwerken weggehaald. Ook zijn er op bepaalde plaatsen ook al nieuwe palen geplaatst. Aan de Markermeerzijde van de sluis moet echter eerst gebaggerd worden voordat de oude palen, dicht bij de sluis weggehaald kunnen worden.

Tijdens die werkzaamheden is het niet mogelijk om de sluis te gebruiken, omdat er dan te veel water in beweging komt. Wie naar het Markermeer wil varen, kan via de Lage Vaart naar de Noordersluis in Lelystad varen. Deze route is vanwege de vaste bruggen alleen van toepassing voor schepen zonder staande mast.

Ook dicht tijdens triatlon
Als alles mee zit, zijn de werkzaamheden op 8 september klaar, een dag voordat de triatlon begint. Omdat het parcours van de triatlon over de brug van de Zuidersluis loopt, kan de brug op 9 september van 06:30 uur tot 15:30 uur niet bediend worden. Boten kunnen dan wel met een gesloten brug door de sluis varen. Als het tegen zit, kunnen de werkzaamheden uitlopen tot uiterlijk woensdag 13 september.


Lees meer

Lelystad - Lelystad Airport denkt open te kunnen zonder omstreden vliegroute 

28-08-23

Lelystad Airport denkt dat het zonder een omstreden vliegroute over Overijssel open kan gaan. Door andere routes te kiezen, hoeven grote vliegtuigen geen gebruik te maken van een lage vliegroute bij Lemelerveld.

De luchthaven wil hierover in gesprek met Luchtverkeersleiding Nederland, zo schrijft de directie van het vliegveld in een brief aan demissionair minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat.

In de brief meldt Lelystad Airport de voortgang die er is geboekt rond de twee voorwaarden, die het kabinet aan de luchthaven heeft gesteld voordat die open mag voor groot vliegverkeer.

De eerste voorwaarde is dat Lelystad Airport een goedgekeurde natuurvergunning moet hebben. De definitieve versie wordt eind december verwacht, zo schrijft directeur Jan Eerkens. Door de opkoop van agrarische bedrijven in Gelderland beschikt de luchthaven over voldoende stikstofruimte om jaarlijks 10.000 vliegbewegingen te kunnen uitvoeren. Eerkens vraagt nu voor deze 10.000 bewegingen toestemming. Over de geplande groei naar 45.000 vliegbewegingen zal 'te zijner tijd' een nieuw besluit moeten worden genomen.

De tweede voorwaarde voor opening is dat er een oplossing moet zijn voor de vliegroute in Overijssel. Daar daalt vliegverkeer richting Lelystad tot 6.000 voet (1.830 meter) boven Lemelerveld tot aan Zwolle, om dan nog verder te zakken richting Flevoland. Voor de provincie Overijssel is deze route onbespreekbaar. Die vreest overlast in het stille Vechtdal-gebied. Hoger vliegen bij Lemelerveld lukt niet, omdat vliegtuigen dan in de vliegroute naar Schiphol terechtkomen.

Omdat de discussie al jaren vastzit, doet Lelystad Airport nu het voorstel om de aanvliegroute via Lemelerveld voorlopig maar helemaal niet te gebruiken. Vliegverkeer zou dan via andere routes naar het poldervliegveld moeten komen. Welke routes dat zijn, geeft directeur Eerkens niet aan. Ze worden op dit moment nog nader onderzocht in een nieuwe versie van de milieu effectrapportage. Die is onderdeel van de definitieve aanvraag voor de natuurvergunning.

Minister Harbers schrijft aan de Kamer dat hij pas een besluit neemt over de voorstellen van Lelystad Airport, als de Kamer heeft bepaald of de uitbreiding van de luchthaven wel of niet controversieel is verklaard. Is dat wel het geval, dan zullen pas de nieuwe Kamer en een nieuw kabinet er over besluiten.


Lees meer

Almere - Bewoners Tussen de Vaarten ontevreden met pakketbezorging PostNL

29-08-23

Tientallen bewoners van de Almeerse wijk Tussen de Vaarten zijn ontevreden over de manier waarop PostNL hun pakketjes bezorgt. Vooral 's avonds en in het weekend zouden postbezorgers de pakketjes rechtstreeks naar het pakketpunt brengen, terwijl de bewoners gewoon thuis zijn. Ook zouden pakketjes niet naar het dichtstbijzijnde pakketpunt worden gebracht, maar naar eentje vijf kilometer verderop.

"Dan blijf je thuis en komt er geen bezorger", vertelt buurtbewoner Rob Dooren. "Vervolgens krijg je een mailtje met: 'Het is niet gelukt om uw pakketje te bezorgen'." Voor Dooren was het reden om zijn beklag te doen op een besloten wijkpagina op Facebook. Toen bleken er veel meer van zijn buren ook klachten te hebben.

"Bestel je iets, betaal je verzendkosten en vervolgens kun je de auto pakken om het zelf in Buiten op te halen. En betaal je nog parkeerkosten!", schrijft een buurtbewoner. Een ander schrijft: "Vandaag zouden ze de schoolboeken van mijn zoon brengen, tussen 14.45 en 16.45. Kwam mooi uit, want zij zitten toch naar Max Verstappen te kijken. Iets na 15.00 krijg ik een berichtje dat de bezorger niemand thuis heeft aangetroffen. We zaten op de bank!"

Dooren geeft toe dat het gaat om een luxeprobleem. "Het is klein bier, maar het is wel vervelend als je op een pakketje zit te wachten en het komt niet. Voor een verjaardag ofzo, of als je dringend iets nodig hebt, en de webshop zegt je hebt het vanavond en het is er 's avonds niet. Dat is niet de bedoeling van die soort bezorgdiensten."

PostNL geeft aan niet te kunnen reageren op de onvrede in de wijk, omdat de reacties zijn gedeeld op een afgesloten Facebookpagina. Wel vertelt het bedrijf dat er soms geen plek meer is bij het dichtstbijzijnde pakketpunt, en dat pakketjes daarom naar een pakketpunt verder weg gebracht moeten worden.


Lees meer

Lelystad - Schoenen uit als je bij Hiswa te Water aan boord stapt

29-08-23

Heel veel kijkers en weinig kopers. Dat is kenmerkend voor de Hiswa te Water die voor de vierder keer in de Bataviahaven van Lelystad wordt gehouden. Het is de grootste watersportbeurs van Noord West Europa en deze begint woensdagochtend. De organisatie verwacht zo'n 30.000 bezoekers.

De goedkoopste boot die er te zien is, kost zo'n 17.000 euro. Dat hebben verre weg de meeste bezoekers er niet voor over of ze kunnen dat niet betalen. "Dan is het toch heel leuk om deze mensen te ontmoeten" zegt Jolande Jansen. Ze werkt bij een bedrijf dat boten verkoopt in de Marina haven in Almere Duin. "Het is leuk om ze enthousiast te maken voor de watersport en misschien komen ze wel een boot huren", zegt ze.

Ruim 400 boten
In de Bataviahaven liggen straks zo'n 430 boten. Bij de meesten mag het publiek aan boord een kijkje nemen. Om ze netjes te houden gelden er wel regels. Een jongeman die druk bezig is om de boten netjes naast elkaar vast te maken, geeft het goede voorbeeld. Zijn schoenen heeft hij uitgetrokken en die liggen op de steiger. "Dan blijft alles mooi" zegt hij. Bezoekers die bij een van de boten van Jolanda Jansen aan boord willen, krijgen van haar tijdelijk een paar schone schoenen te leen. Andere booteigenaren hebben plastic hoesjes die je om de schoenen kan doen.

Lelystad blijft de thuishaven
De Hiswa te Water bestaat sinds 1978 en begon in IJmuiden. Later verhuisde het evenement naar een haven in Amsterdam Noord. Nu wordt het evenement voor de vierde keer in de Bataviahaven van Lelystad gehouden. "Dat blijft voorlopig ook zo" zegt Arjan Rahusen, de beursmanager van de watersportbeurs. "De haven loopt in een halve kom en dat is gunstig" zegt hij. Langs de kade is er genoeg ruimte voor kleinere tenten waar bedrijven zich kunnen presenteren. Ook is er plek voor een grote evenemententent. De Hiswa te Water begint woensdagochtend en duurt tot en met komende zondag.


Lees meer

Flevoland - Serie jong kunsttalent: ik kan via kunst mijn emoties uiten

29-08-23

Nova Eeman uit Almere vindt het lastig om haar gevoelens te uiten. Dat doet zij liever via haar kunst. Ze tekent en schildert. "Ik vind het uiten van emoties via kunst makkelijker. Het is minder intimiderend", zegt ze. "Iedereen kan in kunst iets anders zien en dat is ook het mooie eraan."

[info]In deze serie over jong kunsttalent kijkt Omroep Flevoland wat jongeren in Flevoland beweegt om met kunst bezig te zijn. Wat maken ze, wat brengt dat hen en waarom is kunst belangrijk? In de tweede aflevering een gesprek met de 19-jarige Nova Eeman.[/info]

Teken en schilderen
Eeman schildert en tekent realistisch werk. Op doek of papier. Momenteel maakt ze vooral zelfportretten. Ze tekent haar hele leven al. Op de middelbare school is ze het echt serieus gaan nemen. Nu doet ze ook een kunstopleiding. "Creatief bezig zijn is gewoon wie ik ben," aldus Eeman.

Uniek zijn in alle vormen
Ze wil dat haar werk uniek is. Dat is belangrijk om je te onderscheiden. Dat geldt niet alleen voor haar kunst maar ook voor Nova Eeman zelf. "Mijn vader noemt mij een fashionista. Mijn uiterlijk is ook een uiting van mijn creativiteit. Ik gebruik daarvoor kleding, sieraden en tatoeages."

Wat de toekomst brengt weet Eeman nog niet. Dat wil ze ook nog niet vastleggen. "Als ik te veel ga plannen haalt dat de vreugde eruit. Ik probeer spontaan te leven."


Lees meer



 
U kunt zich indien gewenst weer afmelden.
Afmelden
Bekijk e-mail in browser



© OmroepFlevoland

Email Marketing Powered by Mailchimp