Nieuws: Nice to know (you)! Is deze e-mail niet goed zichtbaar?
Bekijk het in je browser.
Beste ,

Boekrecensie: Concurreren op Kennis door Erik Jelgersma

geplaatst op 10 Jun 2020 | door Erwin


Een lekker praktisch en leesbaar boek. Ook al schrijft Erik Jelgersma vanuit zijn eigen achtergrond als Analist, 80% van de werkzaamheden die worden beschreven zijn feitelijk die van een Researcher. En daarmee is dit boek eigenlijk 4 jaar studie Business Information ineen. En dat is een compliment.

Erik Elgersma legt in ‘Concurreren op kennis’ uit waarom er vaak wordt geroepen: ‘Data zijn het nieuwe goud’ en waarom slechts enkele bedrijven weten dat goud daadwerkelijk te delven. Ook al is deze kreet verre van vernieuwend, het geeft weer eens aan hoe je ervoor zorgt dat je de relevante data op het juiste moment tot je beschikking hebt. Hoe vertaal je data naar bruikbare kennis en die kennis weer naar betere beslissingen? In de praktijk blijkt werken met data nog niet zo eenvoudig.

In ‘Concurreren op kennis’ zet Erik Elgersma, expert op het gebied van strategische data-analyse, uiteen hoe je data succesvol inzet om de strategie én tactiek van je bedrijf te verrijken en je concurrenten steeds weer een stap voor te blijven.

Elgersma introduceert methoden uit de wereld van inlichtingendiensten en maakt die toepasbaar voor het bedrijfsleven. Aan de hand van dit boek leer je structureel de juiste onderzoeksvragen te stellen, een indrukwekkende database op te bouwen, data op waarde te schatten en het belang van timing nooit uit het oog te verliezen. Zo kun je altijd de slimste beslissingen nemen en laat je je bedrijf winnen door de opgebouwde kennisvoorsprong.

Wat ik miste in het boek is aandacht voor Socmint; Social media intelligence en Osint; Open source intelligence. De laatste jaren is dit een zeer snel groeiend fenomeen met zeer veel -creatieve- mogelijkheden. Denk alleen al aan hoe Bellingcat daarmee de MH17 ramp heeft kunnen oplossen. Vaak tijdrovend en alleen met veel technische kennis goed uit te voeren. Er zijn een aantal uitermate bedreven researchers die hier goede trainingen in geven, onontbeerlijk als je echt wil concurreren op kennis.

Voor een Researcher allemaal zeer herkenbaar, vooral ook de tips over positionering binnen de organisatie en valkuilen waarop je moet letten. Erik hamert wel vaak op het analytische vermogen die een analist moet hebben en noemt in hoofdstuk 8 dat de analist soms ook van zijn “ivoren toren af moet kunnen dalen naar de manager en de minder verheven wereld van het zakendoen”. Dat is nogal badinerend en doet afbreuk aan de rest van het boek. Want vergeet niet dat de analist wel betaald wordt door die ‘business’.

Nu maar hopen dat diezelfde business ook zijn boek gaat betalen, het is het waard!

Het bericht Boekrecensie: Concurreren op Kennis door Erik Jelgersma verscheen eerst op Hatch.

Lees online
share on Twitter

Documentaire Kenniswerk

geplaatst op 27 Jan 2020 | door Erwin


Watch the Video

Het bericht Documentaire Kenniswerk verscheen eerst op Hatch.

Lees online
share on Twitter

Management: benader informatie als onderdeel van managementsturing

geplaatst op 23 Apr 2019 | door Erwin


Organisaties maken steeds meer de omslag richting digitaal werken en het uitbesteden van hun ICT. Tegelijkertijd wordt steeds zichtbaarder dat leidinggevenden moeite hebben met de hiervoor benodigde regierol en de (her-) inrichting van hun organisatie.

In dit artikel – verschenen in de IP van april 2019 – gaan Marc Oost en Erwin la Roi dieper in op dit gesignaleerde probleem. artikel IP 2019 03 Management benader informatie als onderdeel van managementsturing

Het bericht Management: benader informatie als onderdeel van managementsturing verscheen eerst op Hatch.

Lees online
share on Twitter

Webcam cover is noodzaak!

geplaatst op 17 Sep 2018 | door Erwin


Eerder kwamen (onder meer) de FBI en de Belgische politie al met hetzelfde advies, maar nu waarschuwt ook Europol dat je de webcam op je laptop of computers met tape moet afplakken. Volgens Europol kan via die webcam met spyware worden gewerkt en kunnen er zelfs gesprekken worden afgeluisterd. Plak ‘m af als je ‘m niet gebruikt, waarschuwt Europol dat eerder in 2018 betrokken was bij een internationale politieoperatie tegen de malware LuminosityLink. Via deze ‘remote access trojan’ konden cyberaanvallers meekijken met de webcam van hun slachtoffers.
-> met dank aan Cops in Cyberspace / Rene Leijen

Omdat privacy bij Hatch hoog in het vaandel staat, heb ik een cadeautje voor iedereen die zijn CV update en toestuurt, krijg je per kerende post (je weet wel, een echte envelop) een webcam cover toegestuurd.

 

Het bericht Webcam cover is noodzaak! verscheen eerst op Hatch.

Lees online
share on Twitter

Empathie is jouw belangrijkste skill

geplaatst op 16 Apr 2018 | door Erwin


Hatch bestaat in 2018 twintig jaar. Oprichter en recruiter Erwin la Roi heeft de arbeidsmarkt voor informatieprofessionals zien veranderen. Hoe beweegt hij als recruiter mee met de marktontwikkelingen?

Lees hier het artikel, gepubliceerd in het vakblad voor Informatieprofessionals, Informatieprofessional (hoe kan het ook anders) en geschreven door Dafne Jansen, redacteur van IP.

Het bericht Empathie is jouw belangrijkste skill verscheen eerst op Hatch.

Lees online
share on Twitter

CV tips van Microsoft met Artificial Intelligence

geplaatst op 21 Nov 2017 | door Erwin


CV tips van Microsoft met Artificial Intelligence

Wie in Word (Office 365) een CV maakt, krijgt daar binnenkort ook tips bij. Met hulp van LinkedIn. De aankoop door Microsoft van LinkedIn moet natuurlijk een keer wat gaan opleveren. Dat moet dus plaatsvinden met Resume Assistent. Een nieuwe AI toepassing die nogal wat impact zal hebben!

Door alle profielen op LinkedIn te onderzoeken kan de AI van Resume Assistant bijvoorbeeld:

  • tips geven over hoe andere informatieprofessionals hun werkervaring en vaardigheden weergeven;
  • laten zien naar welke skills recruiters in profielen zoeken, zodat je als werkzoekende daar je cv op kunt aanpassen en je zichtbaarheid kunt vergroten;
  • suggesties geven over hoe je je profiel op LinkedIn meteen ook kunt verbeteren, en hoe je daar aan recruiters (actief, maar niet voor iedereen openbaar) kunt laten zien dat je beschikbaar bent;
  • een overzicht geven met vacatures op LinkedIn die passen bij wat je net zelf in je cv opschrijft;
  • je cv meteen doorsturen naar die open posities die je net kreeg voorgeschoteld.

Wow. Over een mooie toepassing gesproken!

Het bericht CV tips van Microsoft met Artificial Intelligence verscheen eerst op Hatch.

Lees online
share on Twitter

Bekijk meer nieuwsupdates:

Factor K: how to make knowledge work
FTM: Waar Informatiespecialisten wonen (en werken)
Nieuwe cursus Storytelling
4 Werktrends in de Informatiesector

Leuk hoor dat nieuws, maar zijn er ook nog mooie vacatures?

 , je zit eigenlijk prima maar neemt je kansen waar? Reageer, want niet alle opdrachtgevers willen de openstaande vacature hier geëtaleerd zien. En uiteraard wil ik graag met je kennis maken. Stuur je curriculum vitae per e-mail naar Hatch. Ook open sollicitaties zijn welkom.

Copyright © 2020 Hatch |? Klopt, maar kopieer gerust!
Je ontvangt deze e-mail omdat je staat ingeschreven bij Hatch als kandidaat of omdat je je gegevens - zoals je CV - hebt achtergelaten via de site van Hatch. Er kan natuurlijk altijd een moment komen dat je deze e-mails niet meer wilt ontvangen. Wil je niet langer op de hoogte gehouden worden van nieuwe vacatures en nieuws van Hatch? Meld je dan hieronder af.

En hier gevestigd:
Hatch | Baron van Nagellstraat 9 | Voorthuizen |, 3781 AP Netherlands
Uitschrijven | Je ontvangt dit op *|EMAIL* | Update je gegevens