Op de wagen van de weginspecteur (WIS) was een road side unit (RSU) van Swarco gemonteerd die ook een communicatie op korte afstand (tot 500 m) mogelijk maakt zonder dat daarbij een cellulaire communicatie noodzakelijk is. Deze communicatie is dus onafhankelijk van de kwaliteit en de aanwezigheid van telefoonsigaal.
In onderstaand filmpje is te zien hoe het WIS-voertuig de ID3 waarschuwt. Deze waarschuwing wordt direct in het display van het dashboard achter het stuur getoond en dus niet op een telefoon of in het infotainmentdisplay. Een directe heldere waarschuwing dus, die de aandacht van de bestuurder trekt.
Weginspecteur kan waarschuwing sturen naar automobilist bij pech-of ongeval
CITS-G5 wordt door Volkswagen op dit moment al standaard geleverd voor Car2X-communicatie tussen voertuigen die hierover beschikken. Onder andere elke ID3, ID4 en Golf 8 kunnen zo met elkaar communiceren en waarschuwen bij stilstaan op onverwachte plaatsen.
De RSU kan op elk object, stationair of rijdend, worden geplaatst en kan daarmee bijdragen aan een duidelijke verhoging van de verkeersveiligheid. Elke maand worden namelijk minimaal 2 pijlwagens van wegbeheerders aangereden. Om de maand is een WIS-voertuig het slachtoffer.
Op 12 maart jl. bereikte het team 'De Hijsmaatjes' de Noordkaap in Noorwegen. Zij deden dit in navolging van het team 'Tied veur 'n bakkie'.
Voor de thuisblijvers en geïnteresseerden heeft V-tron van deze beide teams de auto voorzien van ons voertuigvolgsysteem, waarmee via een eenvoudige link de hele reis gevolgd kon worden. Dat is leuk, maar ook geeft het een gevoel van veiligheid.
Ook daar helemaal boven op de aarde kon het team in de gaten gehouden worden, zodat er bij problemen zeer snel actie genomen kon worden. V-tron kan inmiddels in 18 landen wereldwijd uw auto's volgen met dit systeem.
Met onze basisdienst 'Connected Car' kunt ook u uw voertuigen altijd volgen. Heel handig als chauffeurs snel ter plekke moeten zijn, want u kunt de dichtstbijzijnde chauffeur het gewenste adres doorgeven. Dit bespaart tijd en wellicht het verlies van een prospect. “Connected Car” geeft u volledig inzicht in alle relevante gegevens van elk voertuig, zoals gebruik, verbruik en locatie.
Optimaliseer eenvoudig uw logistieke proces door juiste routes, efficiënte inzet van de voertuigen en inzicht in individueel brandstofverbruik per medewerker. In een overzichtelijk dashboard volgt u uw voertuigen. Dit dashboard kunt u geheel personificeren door bijvoorbeeld verschillende type voertuigen – personenauto’s, busjes, trucks etc. – een aparte kleur te geven. Zo ziet u snel welk voertuig het beste ingezet kan worden voor een klus.
Sportief bezig zijn, kunnen wij altijd waarderen. V-tron is daarom ook trotse sponsor van de evenementen van Limburgs Mooiste.
In de nieuwsbrief van deze organisatie mogen wij daarom ook zowel in april als in mei 2022 met een artikel aandacht geven aan onze diensten.
Net als V-tron wil ook Limburgs Mooiste maatschappelijk verantwoord ondernemen en neemt zij haar verantwoordelijkheid voor de effecten die de evenementen hebben voor mens en milieu.
Deelnemers worden nadrukkelijk gewezen op respect voor de verkeersregels, de omwonenden en de medeweggebruikers. Daarnaast worden tal van maatregelen genomen ter voorkoming van zwerfvuil. Limburgs Mooiste is het eerste evenement dat landelijk in het bezit kwam van het predicaat “Schoon Evenement”.
Ter ondersteuning van de aandacht voor verkeersregels en medeweggebruikers zullen wij in onze artikelen aandacht besteden aan in service 'Driver Safety'.
Bijzonder wegtransport moet aan veel eisen voldoen om op de weg toegelaten te worden. Bij LZV's moeten de truck én de chauffeur een vergunning hebben.
In dit project rusten wij de voertuigen uit met sensoren die naar belanghebbenden (politie, ILT, Rijkswaterstaat) aantonen dat de voertuigen zich aan de geldende regels houden door continu as-lasten, locatie en bandenspanning te monitoren. Met onze ADAS kunnen wij aantonen of er zich in en om het voertuig gevaarlijk situaties voordoen. Naast inzicht in het gebruik van deze voertuigen op de weg, kan aan de hand van deze informatie ook met de chauffeur gesproken worden over zijn rijgedrag. Hiermee kan de driver efficiency worden verhoogd, wat uiteraard goed is voor zowel de bestuurder, het transportbedrijf, als de omgeving.
Omdat de informatie van de sensoren direct gedeeld wordt met instanties, kan het aantal controles worden verminderd en de aandacht worden gericht op 'overtreders' in plaats van de 'goeden'. De data levert ook veel informatie voor Rijkswaterstaat op, waaronder eventueel noodzakelijke aanpassingen van de infrastructuur.
Project MobilitymoveZ GLOSA
Ook in het project 'Green Light Optimized Speed Advisory', kortweg GLOSA, van MobilitymoveZ.nl speelt V-tron een rol. Dit project gaat over verkeersmanagement van de toekomst.
Als automobilisten in hun auto een snelheidsadvies krijgen voor groen licht, kunnen ze daarop anticiperen en hun snelheid zelf aanpassen. Tot op vandaag zijn de kruispuntregelingen in Nederland echter in hoge mate adaptief: de informatie over rood- en groentijden wordt vrijwel continu aangepast. Dat maakt de data onbetrouwbaar voor automobilisten.
Het team Innovatie & Ontwikkeling (I&O) van SmartwayZ.NL stelt samen met iVRI-leveranciers, ITS Applicatie-bouwers en serviceproviders (waaronder V-tron) een aantal verbeteringen voor. Deze verbeteringen worden regelmatig getest.
Net als bij de demo op Intertraffic (zie eerder artikel) betreft het bij GLOSA zowel short (C-ITS) als long range communicatie. Wij hebben gekeken of de informatie uit deze communicatie bruikbaar en betrouwbaar was voor de automobilist.
Project yDrive
Het doel van yDrive is het maken van een Proof of Concept van een elektrische aandrijving voor opleggers. Deze oplossing verandert een conventionele (brandstof) trekker-oplegger combinatie in een hybride combinatie. Door bij het remmen energie te regenereren, kan de trailer bij het optrekken 'meehelpen'. De combinatie verbruikt dan minder brandstof en kan wellicht zelfs met een kleinere motor uitgevoerd worden. yDrive bestaat uit een elektrisch aangedreven as (e-as) en een RESS (Rechargable Energy Storage System). Ook wordt een algoritme ontwikkeld voor de besturing van het geheel, inclusief communicatie tussen trekker en oplegger voor energieoptimalisatie. Als alle opleggers met yDrive uitgevoerd worden, kunnen de doelen van '2025 European Green Deal' behaald worden met een product dat zichzelf terugverdient gedurende de economische levensduur van de oplegger zonder het gehele vrachtwagenpark te vernieuwen. Hiermee levert yDrive gelijk een essentiële bijdrage aan de doelen van 2030.
Contact via Whatsapp
V-tron is nu ook bereikbaar via Whatsapp! Heeft u een vraag, opmerking, idee of ander bericht dat u graag met ons wilt delen? Schrijf ons gerust.
Voor onze klanten: extra snelle ondersteuning voor al onze diensten.
Even voorstellen: Wim Vossebelt
Vandaag stellen we onze medeoprichter, en directeur eigenaar, Wim Vossebelt (52) aan u voor. Wim is naast de drijvende kracht voor, achter en naast V-tron en alle gelieerde bedrijven, ook echtgenoot en vader van een zoon en een dochter.
Vanuit zijn ICT-opleiding Technische Bedrijfskunde is hij V-tron in 2007 gestart.
Zoals hij zelf zegt: “om vanuit onze visie op mobiliteit, te werken met de juiste technologie aan toekomstbestendige Mobiliteitsoplossingen.” V-tron is een van de weinige spelers in Nederland, die duurzaamheid breder ziet dan alleen het vervangen van de brandstof voor de aandrijflijn. Wim: “Duurzaamheid is allesomvattend en gaat juist ook over veiligheid, comfort en doorstroming. Wij spreken over smart mobility.” Wij helpen onze klanten om op het juiste moment te kiezen voor de juiste oplossingen en achterliggende technologie.
Technologie gaat snel, maar problemen blijven vaak hetzelfde. Vossebelt: “Mobiliteit is een markt die de komende jaren veel zal veranderen. De manier waarop en het bewustzijn waarmee wij ons als mensen voortbewegen zal continue punt van aandacht worden. In veel van deze veranderingen zitten paradoxale conflicten, die niet alleen met techniek opgelost kunnen worden. Vanuit de techniek zal er meer aandacht moeten komen voor het gebruik en de Human Factors.”
Kunnen wij u of uw organisatie helpen in de zoektocht naar de juiste of juist naar nieuwe oplossingen? Neem dan contact met ons op.