Tijdens een bezoek aan mede-projectpartner TU Delft maakten we kennis met hun rijsimulator, een 3D-flightsimulator in het Automated Driving & Simulation Lab. Deze indrukwekkende drive-simulator maakt het mogelijk om realistisch diverse nieuwe systemen uit te proberen, zonder dat daarbij op de openbare weg getest hoeft te worden. Het gevoel van de weg kan innovaties als tele-operatie nog breder inzetbaar maken.
Tijdens de projectbijeenkomst van 20 juni jl. werd de voortgang in de verschillende werkpakketten besproken. Geconstateerd werd dat flinke stappen zijn gemaakt om in de tweede helft van dit jaar te starten met het programmeren van de online omgeving (een deel van de A50 tussen Arnhem en Apeldoorn), de handeling van het voertuigen (reageren op een invoegmanoeuvre vanaf links of rechts) en de bevraging van de 'passagier' in het voertuig.
De uitvoering van de testen zal plaatsvinden in een XC90 met een VR-headset waarbij de deelnemer aangeeft of het gedrag van de 'mensachtige tegenhanger' beter of minder goed werkt dan de systemen die af-fabriek worden aangeboden. Uiteraard is V-tron nauw betrokken bij het 'herprogrammeren' van deze ADAS.
In de XC90, die deel uitmaakte van de robotaxi testvloot van Uber, zal met name de bijrijdersstoel een grote rol spelen, omdat gekeken wordt naar het rijgedrag van robotsystemen op de fysieke en mentale gesteldheid van de personen in de autonome auto. HUBRIS (HUmanlike BehaviouR of In-car robotics Systems) gaat kijken of de systemen met een mensachtige tegenhanger kunnen leiden tot een bredere acceptatie.
Meer informatie: Andrea Cremona