Doel van het project is het ontwikkelen van een elektrische drijflijn voor opleggers in het goederenvervoer over de weg. Met deze ontwikkeling willen wij een bijdrage leveren aan het verminderen van de uitstoot van CO2 en schadelijke stoffen.
De verwachting is dat deze innovatieve technologie een groot besparingspotentieel heeft. Binnen het project mikken we op een brandstofbesparing van zo'n 20 procent, met uiteraard een evenredige vermindering van CO2-uitstoot. Deze resultaten zullen voor 15 procent gevonden worden in regionale distributie en voor 10 procent in internationaal transport over langere afstanden.
In Europa worden jaarlijks ruim 200.000 opleggers geregistreerd - waarvan 12.500 in Nederland - en bestaat het totale opleggerpark uit meer dan drie miljoen voertuigen. Goederenvervoer over de weg draagt voor 9 procent bij aan de wereldwijde CO2-uitstoot. Het elektrificeren van alle opleggers zou de totale CO2-uitstoot wereldwijd met ruim één procent verlagen. Uiteraard wordt binnen het project ook gekeken naar een realistische terugverdientijd van de elektrificatie binnen de levensduur van de opleggers.
Op uitnodiging van SmartWayzhebben wij demo's verzorgd van Intelligente Snelheid Assistent (ISA) tijdens Brabant Ontmoet op 15 en 16 juni jl. bij het Provinciehuis in Den Bosch.
Geïnteresseerden konden zelf ervaren dat een extra tool bij het aanpassen van de maximum snelheid ter plaatse een heel handig hulpmiddel is, dat kan voorkomen dat men te hard rijdt.
ISA is één van deverplichte ADASdie vanaf komende maand voor elke nieuw ontwikkelde auto gelden.
Deze verplichting bestaat in eerste instantie uit een systeem dat laat zien wat de toegestane maximum snelheid is op de plek waa men op dat moment rijdt. Ons systeem 'leest' de verkeersborden en toont de maximum snelheid op een display. Andere mogelijkheden voor de toekomst zijn dat ISA de informatie voor de maximum snelheid via een short range communicatie ontvangt of dat dit gebeurt op basis van GPS-locatie of mapping. Het bijzondere aan ons ISA is dat het de mogelijkheid biedt om de informatie ook te gebruiken om de maximum snelheid van de auto te begrenzen, zodat chauffeurs niet te hard kunnen rijden. Tijdens de demonstratie konden de belangstellende ervaren dat de auto zijn snelheid aanpast op basis van de toegestane maximum snelheid.
Heeft u voor uw chauffeurs belangstelling om ISA in te zetten om brandstof en bekeuringen te besparen, dan kunnen wij u op maat adviseren.
De 1-op-3 geschaalde Scania-truck van5G Blueprintmocht zich de afgelopen maand op diverse locatie verheugen op een grote belangstelling.
TijdensTransport Compleetvan 14 tot 16 juni jl. in Hardenberg werd de truck vier keer per dag via tele-operatie vanuit Arnhem over de beursvloer rondgereden.
Voor de bezoekers van de beurs was dit een hele nieuwe ervaring, waarvan de ongekende mogelijkheden werden ingezien. De potentiële besparing van chauffeurs, het beperken van schade, de extra ruimte in rij- en rusttijden waren onderwerp van gesprek.
Na de beurs in Hardenberg is de truck direct overgebracht naar de Haven van Vlissingen, waar met alle 26 partners van het project gestart zal worden met het integreren van de verschillende technologieën uit de use-cases voor het 5G-netwerk. Hier zal worden getest met het standalone en niet-standalone 5G-netwerk van KPN in deVerbrugge Scaldia Terminal.
De testen zullen eindigen met de review van de Europese commissie op 4 en 5 juli. Op de eerste dag tonen we in Vlissingen demo's van use-cases op de weg, terwijl op de tweede dag de demo's op de waterweg in Antwerpen aan de beurt zijn.
Op 17 juni jl. waren wij bijVebego Limburgs Mooistebetrokken. Via onze track&trace-systemen konden de voertuigen van de organisatie makkelijk gevolgd worden én - indien nodig - ondersteunen bij nood- of pechgevallen van de deelnemers.
Gunt u uw medewerkers (of sporters) ook een veilige werkomgeving in de auto, op de motor of in de bedrijfswagen, dan kunnen wij u daar op maat bij helpen.
Tijdens het evenement konden de wielrenners gebruik maken van verschillende parcours voor racefietsen of mountainbikes. Het schitterende weer hielp mee en na drie jaar kon eindelijk weer van start worden gegaan. Vanuit het hele land waren 12.000 fietsliefhebbers naar Heerlen gekomen om één van de toertochten te rijden.
Het project Scalable Platform ARCitecture (SPARC) van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waaraan wij als werkveld-partner onze bijdrage leveren, heeft tijdens de CleanTech Battlede 3e prijs gewonnen. De trotse studenten mogen een bedrag van € 500,- besteden aan een doel van hun eigen keuze. Gefeliciteerd SPARC-team!
Compacte controle unit voor CACC
Onze collega's van R&D hebben een kleinere computereenheid voor CACC ontwikkeld. Vooralsnog is de computer een prototype dat we intern zullen gaan inzetten. Deze compacte eenheid hebben we gebouwd voortele-operatieen Coöperatieve Adaptieve Cruise Control (CACC). Het bevat alle netwerk- en besturingseenheden die toegepast worden in onze lopende projecten. De unit kan worden gebruikt als een plug&play systeem voor voertuigen om CACC en/of tele-operatie te integreren.
V-tron is nu ook bereikbaar via Whatsapp! Heeft u een vraag, opmerking, idee of ander bericht dat u graag met ons wilt delen? Schrijf ons gerust.
Voor onze klanten: extra snelle ondersteuning voor al onze diensten.
Wist u dat ...
In gesprekken met de gebruikers van onze fleetmanagement-software voor 'Connected Car', 'Driver Safety' en 'Carsharing' constateren we vaak dat diverse handige functies helaas (nog) niet bekend zijn. Daarom starten we vanaf deze nieuwsbrief een nieuwe rubriek "Wist u dat ...", waarin we telkens enkele van deze functies nader toelichten.
ID-reader / RFID-reader Met deze handige functie logt uw chauffeur eenvoudig in op het voertuig en kunt u achteraf zien wie op welk moment een voertuig bestuurd heeft. Voor de (RF)ID-reader kunt u elke chauffeur voorzien van een persoonlijke tag. Zorg er dus voor dat elke chauffeur zijn eigen tag gebruikt, anders kan verwarring ontstaan. Gebruikt u in uw bedrijf al RFID-tags of andere elektronische sleutels voor toegang, dan kunnen wij vaak deze zelfde sleutel inlezen en gebruiken voor de auto, zodat de chauffeur niet onnodig veel sleutels mee hoeft te nemen en uw administratie 'lean' blijft.
Deur open/dicht detectie Heeft u bijvoorbeeld een koeriersdienst? Of heeft u meerdere medewerkers die op onconventionele locaties in en uit het voertuig stappen, dan kunt u met deze functie alle acties waarbij deuren geopend of gesloten worden monitoren. Voorbeeldtoepassing: acht van uw medewerkers zitten in het voertuig. Eén of meer stappen uit het voertuig, maar doen dit niet op een parkeerplaats, maar even snel bij een verkeerslicht, zodat de rest door kan rijden. Deze actie wordt dan geregistreerd en inzichtelijk gemaakt voor de fleetmanager. Op dezelfde wijze kan deze functie ook ingezet worden voor de stoplocaties van koeriersdiensten. Uw chauffeur kan dus achteraf aan de klant laten zien dat hij aan de deur is geweest, uit de auto is gestapt en (wellicht onverrichterzake) weer in is gestapt. Dit kan veel discussies schelen!
Gunt u uw medewerkers (of sporters) ook een veilige werkomgeving in de auto, op de motor of in de bedrijfswagen, dan kunnen wij u daar op maat bij helpen.