Gedeputeerde Helga Witjes van de Provincie Gelderland bezocht donderdag 29 september de praktijkruimte van Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) om zich te laten informeren over het Europese samenwerkingsproject VISTA waaraan ook V-tron als partner deelneemt. Foto: Helga Witjes (midden) naast Rakshith en Wim (rechts)
Na een aantal onderzoekpresentaties vanuit V-tron en andere partners kon Helga Witjes de VISTA-oplossing zelf ervaren in een VR-simulator. Deze simulator – in de vorm van een complete truckcabine – is door de partners ontwikkeld om de systeemonderdelen in samenhang te testen en te verbeteren op basis van feedback van professionele chauffeurs. De gedeputeerde sprak na afloop vol lof over het VISTA-project, vooral omdat ze het nu ook kan zeggen vanuit eigen ervaring en beleving. Wat is VISTA? VISTA (VIsion Supported Truck docking Assistant) is een grensoverschrijdende samenwerking waarin partijen uit Gelderland en Nordrhein-Westfalen een oplossing ontwikkelen voor snel en veilig docken van vrachtauto’s op logistieke terreinen. Voor veel logistieke ondernemers in de grensstreek vormt het veilig docken een tijdrovend onderdeel op een distributiecentrum waar het een komen en gaan is van vrachtwagens. Dit project wordt gesubsidieerd vanuit hetEU-programma Interreg Europe Dl-Nl, waar ook Gelderland financieel aan bijdraagt. Wat wil de combinatie van partners met elkaar bereiken? Deze samenwerking richt zich op een digitaal assistentiesysteem voor chauffeurs, die het plannen van het docken en daarmee de efficiëntie van het hele logistieke proces eromheen sterk kan verbeteren. Hoe werkt het? Het systeem werkt met behulp van camera’s boven dockdeuren. Die geven de chauffeurs extra ogen achter de vrachtauto. Ook meten ze continu de positie van de vrachtauto, zodat het systeem bijvoorbeeld via een tablet de chauffeur stuurtips geeft tijdens het docken. Dit laatste helpt met name bij het docken van complexere vrachtwagens en het manoeuvreren op locaties met beperkte ruimte. Meer informatie: Rakshith Kusumakar
Gedeputeerde Witjes probeert VR-simulator
Slotconferentie ReVeAL: registreer nu!
8 - 9 november 2022 | The City Centre, 80 Basinghall St, London EC2V 5AG Het ReVeAL-project onderzoekt hoe steden het gebruik van de stedelijke ruimte en het vervoersnetwerk kunnen optimaliseren door middel van Urban Vehicle Access Regulations (UVAR's). Het project ondersteunde de implementatie van UVAR's in zes pilots in heel Europa en produceerde een online tool om andere steden met UVAR's te ondersteunen. Tijdens de slotconferentie kunt u deze instrumenten ontdekken, de steden ontmoeten en netwerken met inspirerende en gedreven UVAR-mensen in Europa en daarbuiten. Als deelnemer aan de conferentie zult u de baanbrekende ReVeAL-steden Bielefeld (DE), Helmond (NL), Jeruzalem (IL), Londen (UK), Padova (IT) en Vitoria-Gasteiz (ES) ontmoeten en netwerken met andere stads- en vervoersplanners voor de toekomst van UVARs. De agenda en verdere informatie vindt u hier. Deelname en inschrijving zijn vanaf heden mogelijk via deze link. Persoonlijke deelname wordt aangemoedigd, maar er zal ook een online streaming beschikbaar zijn. Meer informatie: Steven Herskamp
Van 5 tot en met 7 oktober jl. vond in de Messe in Berlijn de beurs eMove360° Europe 2022 plaats. Deze beurs was dit jaar voor het eerst verplaatst van München naar Berlijn, waarbij ook de opzet duidelijk aangepast was aan het politieke klimaat van de Duitse hoofdstad.
De aspecten Connectiviteit en Autonoom waren minder prominent aanwezig, terwijl laden en laadinfrastructuur een hoofdrol hadden. Toch was er voor V-tron ook veel te winnen. Zoals altijd bij een beurs als deze werden weer veel nieuwe connecties gemaakt. Ook was er voldoende gelegenheid om nieuwe ontwikkelingen en potentiële projectpartners in een andere omgeving langer en uitgebreid te spreken. Buiten de beurs werden de banden met andere leden vanRAI Automotive Industrie NLaangehaald en werden samenkomsten georganiseerd met het Nederlandse consulaat in Duitsland. Tijdens eMove360° stond V-tron samen met de andere leden op een duidelijk herkenbare stand van de Nederlandse delegatie. Elk van de leden toonde middels videopresentaties en face-to-face uitleg hun toegevoegde waarde aan de versnelling van de toekomstige mobiliteit. Meer informatie:Arno van der Steen
4G wordt de standaard, 2G en 3G stoppen
Diverse Telecomproviders zijn hun 3G- en later ook hun 2G-netwerk aan het afbouwen en op termijn dus ook aan het afsluiten. Voor klanten van V-tron heeft dit gevolgen. Een goede gelegenheid voor contact.
Zoals gezegd beginnen de providers met het uitschakelen van het verouderde 3G-netwerk.KPNis hiermee bijvoorbeeld al eind maart dit jaar gestart. Het 3G-netwerk, dat sinds 2003 bestond, maakte snel Internet mogelijk, maar is met de komst van 4G en 5G bijna niet meer in gebruik. De uitschakeling gebeurt overigens niet in één keer, omdat in sommige delen van ons land de dekking van 4G en 5G nog onvoldoende is. Ook de systemen van V-tron zullen hierdoor worden geraakt. Communicatie van de track&trace-systemen is opgezet op basis van 2G en 3G. Een groot aantal systemen - (nieuw) uitgeleverd voor januari 2022 - zijn nog niet voorzien van een 4G modem. Inmiddels worden nieuwe systemen met 4G-connectiviteit uitgeleverd.
Het kan zijn dat u als klant van V-tron nog volledig werkt met 2G connectiviteit track&trace-systemen. De overstap naar 4G is mogelijk en dan zit u weer voor jaren 'gebakken', vraag naar de mogelijkheden! Wij bespreken samen met u de juiste oplossing voor uw wagenpark. Bijvoorbeeld door het uitvoeren van een éénmalige actie. Of u kunt wellicht gebruik maken van het natuurlijke verloop van uw wagenpark. Per situatie kan de behoefte verschillen. Trouwens, als we dan toch contact hebben over deze overstap, is het ook goed om eens te kijken naar de nieuwe functionaliteiten van onze software. Wellicht kunnen we u, zonder grote investeringen, nog veel beter ontzorgen. Neem dus contact met ons op en laat u uitgebreid informeren over alle nieuwe ontwikkelingen.
Op 22 september jl. heeft V-tron een ISA demonstratie gegeven voor het evenement Brainport Bereikbaar, in opdracht van de Gemeente Helmond (Zie foto). Ook de provincie Overijssel heeft V-tron afgelopen maand gevraagd een demonstratie te geven tijdens de Landelijke Kennisdag Verkeersveiligheid in Lelystad.
Bij beide evenementen hebben deelnemers ons eigen retro-fit ISA systeem kunnen ervaren. Circa 30 mensen reden in onze voertuigen. De route bevatte meerdere gebieden (en bijbehorende maximum snelheden) zodat de bestuurders goed konden ervaren hoe ons ISA-systeem nu werkt. De reacties waren zeer positief!
Bestuurders benoemden onder andere dat ze veel minder van het systeem merkten dan eerder verwacht, ongemerkt te hard rijden echt verleden tijd is en het display dat de maximum snelheid aangeeft waarop de auto wordt begrensd erg prettig is en er voor zorgt dat het altijd duidelijk is wat het systeem nu precies doet.
V-tron is verder betrokken bij twee grote ISA pilots; ISA-FIT en Praktijkproef-ISA, waarbij een groot aantal deelnemers hun eigen voertuig laten uitrusten met het retro-fit ISA systeem en hier voor langere tijd mee rijden. Uiteraard zijn wij erg benieuwd naar hun ervaringen! Meer informatie: Niels Kneppers
GLOSA nu beter bruikbaar, óók bij adaptieve verkeersregelingen
In februari testte SmartwayZ.NLsamen met enkele partners, waaronder V-tron, de verbeterde GLOSA (Green Light Optimized Speed Advisory). Op trajecten in Breda en Helmond vonden verschillende proefritten plaats. Het verbeterde systeem maakt GLOSA bruikbaar én betrouwbaar bij adaptieve intelligentie verkeersregelapplicaties. Wegbeheerders kunnen dit nu inzetten op trajecten waar ze de verkeersdoorstroming willen verbeteren en de veiligheid willen vergroten. Vier verbeteringen: 1. Rood- en groentijden op basis van een reservering. 2. Een snelheidsadvies op basis van een reservering. 3. De verkeersregelapplicatie geeft informatie over de wachtrij voor het verkeerslicht. 4. Het advies geldt voor het hele traject tussen twee verkeerslichten. Met deze verbeteringen wordt GLOSA beter bruikbaar, óók bij adaptieve verkeerslichten. Zo leverde GLOSA in maar liefst 90% van de testvoertuigen een betrouwbaar snelheidsadvies. De conclusies en verbeteringen zijn samengevat in onderstaande animatievideo. Lees ook deuitgebreide samenvatting.
GLOSA: vier verbeteringen maken intelligente verkeersregelapplicatie beter bruikbaar
V-tron is nu ook bereikbaar via Whatsapp! Heeft u een vraag, opmerking, idee of ander bericht dat u graag met ons wilt delen? Schrijf ons gerust. Voor onze klanten: extra snelle ondersteuning voor al onze diensten.