WERK AAN DE WEG KAN VEEL VEILIGER! Bezoek 4 oktober onze demonstratie C-ITS G5: Short Range Communicatie, hoe al geïnstalleerde systemen kunnen bijdragen aan de veiligheid van wegwerkers! Smart Infra Experience,Den Bosch, Congrescentrum 1931 Schrijf u hier in
Final Showcase 5G Blueprint, uitnodiging
Op 21 november a.s.vindt in het Industrieel Museum Zeeland in Sas van Gent het afsluitende evenement van het project 5G Blueprint plaats. Deelname aan dit evenement is open voor iedereen die geïnteresseerd is in deze innovatie.
In het Europese onderzoeks- en innovatieproject 5G-Blueprint hebben 26 publiek-private partners, waaronder V-tron, het gebruik onderzocht van 5G-communicatietechnologie om voertuigen en schepen voor transport en logistiek op afstand te besturen. Betrouwbare 5G-connectiviteit kan de verkeersveiligheid en de efficiëntie van logistieke processen verbeteren. Bovendien kunnen de resultaten van project 5G-Blueprint, in combinatie met andere technologieën en functionaliteiten, worden gezien als een belangrijk 'ontbrekend technisch stukje' van de puzzel voor de mogelijke toekomstige inzet van steeds meer autonoom rijden en varen.
In de toekomst zal het mogelijk zijn om een volledig afgelegde route op te delen in secties waar een mens het voertuig of vaartuig op afstand bestuurt via tele-operatie en secties waar het voertuig of vaartuig veilig autonoom kan rijden of varen (lege snelweg 's nachts, vrije waterweg, enz.). In de laatste fase van het project werd de 'tele-operatietechnologie' intensief getest op drie verschillende locaties: Vlissingen, Antwerpen en bij de Belgisch-Nederlandse grensovergang tussen Sas van Gent en Zelzate. De 5G-Blueprint partners delen graag de resultaten van dit onderzoek met u tijdens een afsluitend showcase event. Tijdens de Final Showcase zal V-tron betrokken zijn bij verschillende demonstraties met truck/trailer, personenauto en skid-steer loader. Meer informatie: Rakshith Kusumakar
Het tekort aan geschoold personeel en de hoge kostendruk in de logistiek laten de interesse in tele-operatie van voertuigen groeien. Tele-operatie kan een oplossing zijn voor meer veiligheid op bedrijfsterreinen. Bestuurderloze trucks kunnen vanuit een controlekamer via een mobiele netwerk nauwkeurig naar laadperrons worden geleid, terwijl ook het laden en lossen wordt uitgevoerd door op afstand bestuurde robots.
Snelle en ononderbroken transmissie van tele-operatiegegevens is cruciaal voor deze toepassingen, en dat is wat lokaal geëxploiteerde 5G-campusnetwerken bieden. Risicoanalyse heeft echter aangetoond dat de Open RAN-technologie die verantwoordelijk is voor de radioverbindingen in deze netwerken risico's met zich meebrengt. Technische kwetsbaarheden kunnen leiden tot netwerkstoringen of kunnen datastromen verstoren bij kwaadaardige 'aanvallen'. Juist dit is project FlexShield om de hoek komt kijken. Het project onderzoekt oplossingen om real-time tele-operatie bestendiger te maken. Eén benadering is het gebruik van meerdere communicatiepaden van bekabelde netwerksecties en een redundant 5G Open RAN-netwerk met verschillende frequentiebanden.
Aangezien de huidige netwerktechnologieën nogal star zijn, probeert het projectconsortium een nieuw type netwerkbesturing te ontwikkelen waarmee de datastromen flexibel en redundant kunnen worden aangestuurd via de verschillende paden in het netwerk. Verder onderzoekt het project mechanismen die continu controleren of de software in voertuigen, handlingrobots en tele-operatie betrouwbaar is. Het werk moet niet alleen bijdragen aan de realisatie van tele-operaties, maar ook aan verdere op 5G gebaseerde innovaties in Industrie 4.0. Het project wordt voor circa tweederde gefinancierd door het Duitse Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI). Meer informatie: Rakshith Kusumakar
ADAS, niet even een nieuw systeem
De meeste moderne auto's hebben een (groot) aantal rijhulpsystemen, zogenaamde ADAS (Advanced Driver Assistent System) of ADS (Autonomous Driving System). Dit aantal kan inmiddels oplopen tot meer dan 75 verschillende systemen, zoals u in de afbeeldingen hiernaast kunt zien. V-tron richt zich op de after-market levering van ADAS/ADS.
De RDW stelt op haar website: “Een moderne auto is met de komst van ADAS een stuk technologie geworden, waar software een steeds nadrukkelijker rol speelt. Deze ADAS maken het de bestuurder gemakkelijker en kunnen een bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid. Bij verkeersveiligheid gaat het echter niet alleen om voertuig, maar ook om omgeving en menselijk gedrag.” Een aantal ADAS stelt eisen aan de weginfrastructuur, bijvoorbeeld belijning en bewegwijzering. Verkeersborden moeten duidelijk zijn en voldoen aan standaarden, zodat een voertuig ze kan lezen. De RDW heeft hier contact over met ketenpartners zoals Rijkswaterstaat en andere wegbeheerders. ADAS zijn rijhulpsystemen die bedoeld zijn voor situaties waarin de bestuurder zelf de bediening houdt of die slechts tijdelijk en beperkt overlaat aan de auto onder zijn supervisie. ADS zijn daarentegen systemen die de rijtaak van de bestuurder overnemen. Het systeem monitort de omgeving en initieert op basis van die analyse bijvoorbeeld een rem- of stuuractie.
Let wel: een ADAS of ADS is geen specifiek onderdeel of component in een auto die één-op-één vervangen kan worden, zoals bijvoorbeeld een claxon. Deze rijhulpsystemen bestaan uit camera’s en of één of meer sensoren (sonar, radar, lidar) die middels de CAN-bus data doorgeven aan een computer waar het door een algoritme geïnterpreteerd wordt en vertaald naar informatie of een reactie. Deze reactie wordt vervolgens door de computer via de CAN-bus naar de betreffende hardware gestuurd, waarna een actie volgt. Deze actie kan een geluids- of lichtsignaal zijn op het dashboard of bijvoorbeeld een remactie om een aanrijding te voorkomen of afstand te houden tot de voorligger. Een ADAS of ADS is dus een zeer complex digitaal systeem van hard- en software.
Wilt u meer weten over ADAS/ADS of heeft u belangstelling voor het gebruik ervan in uw wagenpark? Neem dan contact met ons op. Ook bij de ontwikkeling van nieuwe rijhulpsystemen helpen wij u graag. Neem contact op met onze ADAS Consultant: Arno van der Steen
Kort nieuws:
ISA-stage gestart voor Tess Boltjes
Tijdens haar stage, die op 1 september jl. is gestart, zal Tess twee uitdagingen voor V-tron's ISA-fit aanpakken.
De detectie van tijdsgebonden snelheidsborden (100 km/h en 120 km/h) op de Nederlandse snelwegen met de smart camera.De detectie door de smart camera van komborden (binnen/buiten de bebouwde kom) met de bijbehorende correcte snelheidslimiet, omdat niet altijd een snelheidsbord is toegevoegd aan een kombord.
Tess: "Ik ben erg enthousiast over mijn stageopdracht én het bedrijf V-tron!". Na afloop van de stage zal Tess in de nieuwsbrief verslag doen van de uitkomsten.
Wim in Stakeholder Board Group
Sinds 4 september jl. maakt onze CEO, Wim Vossebelt, deel uit van de Stakeholder Board Group van het project MODI. MODI is een Europees initiatief om de invoering van CCAM-oplossingen (Connected, Cooperative and Automated Mobility) te versnellen voor logistieke ketens. MODI omvat 5 use cases, 34 publiek-privaat organisaties uit 8 landen.
Sponsoring Obvion RUN
Tijdens de 5e Obvion RUN op 17 september 2023 in Heerlen zijn de volg- en begeleidingsvoertuigen van de organisatie weer voorzien van onze track&trace systemen, zodat het dichtstbijzijnde hulpvoertuig altijd snel ter plaatse kan zijn. V-tron en de de organisatie van Obvion RUN steunen de Stichting Spieren voor Spieren om kinderen met een spierziekte een beter leven te gunnen.
Smart Mobility Embassy
Zoals we u al eerder meldden is V-tron lid geworden van Connekt, hét netwerk voor Mobiliteit en Logistiek. Eén van de voordelen van dit netwerk is de Smart Mobility Embassy die ons toegang geeft tot een grote internationale community van bedrijven die gezamenlijk iedere uitdaging vanuit verschillende perspectieven aanpakt. Dat leidt ook voor ons tot creatieve benaderingen en nieuwe oplossingen.
Wist u dat ...
In gesprekken met de gebruikers van onze fleetmanagement-software voor 'Connected Car', 'Driver Safety' en 'Carsharing' constateren we vaak dat diverse handige functies helaas (nog) niet bekend zijn. Daarom posten we elke maand functionaliteiten in de rubriek "Wist u dat ...", waarin we telkens enkele van deze functies nader toelichten.
Onderhoudsmelding
...Connected Car zo ingesteld kan worden dat per object op basis van de werkelijke afgelegde afstand een melding kan worden gegeven als het toe is aan een onderhoudsbeurt.
Hierbij kunnen de intervallen van de fabrikant, of eigen instellingen, als leidraad worden opgenomen. Dat is handig omdat regelmatig onderhoud leidt tot minder ongeplande stilstand en dus hogere productiviteit.
Melding van aanrijding
...Connected Car in staat is om de gewenste ontvanger per email of sms een melden te sturen ingeval van een ongeval met uw voertuig.
Onze speciale G-sensor meet G-krachten die worden uitgeoefend. Bij een (te) hoge G-kracht wordt een melding van een crash verzonden, zodat zo snel mogelijk hulp ingeschakeld kan worden.
Contact via Whatsapp
V-tron is nu ook bereikbaar via Whatsapp! Heeft u een vraag, opmerking, idee of ander bericht dat u graag met ons wilt delen? Schrijf ons gerust. Voor onze klanten: extra snelle ondersteuning voor al onze diensten.
Gebruikt u voor onze ritregistratie- of track&trace-systemen nog communicatie-units met 2G of 3G*, neem dan contact op voor een upgrade naar 4G! De overstap is eenvoudig en u kunt weer jaren vooruit. * dit geldt sowieso voor units geïnstalleerd vóór 1 januari 2021