Geachte heer Do,

Zoals met u afgesproken informeren wij u periodiek over de voor u van belang zijnde ontwikkelingen op fiscaal gebied. Graag maken wij u attent op het volgende.

  • Gebruikelijk loon
  • De bedrijfsbbq en de WKR: hoe zit dat?
  • Aanzegverplichting
  • Non-concurrentiebeding
  • Compensatieregeling vrouwelijke zelfstandigen
  • Verzuimboete
  •  
    Gebruikelijk loon Loonbelasting

    De gebruikelijk-loonregeling is van toepassing op werknemers, die een aanmerkelijk belang hebben in de vennootschap waarvoor zij werken. Iemand heeft een aanmerkelijk belang in een vennootschap wanneer hij, alleen of met zijn fiscale partner:

    • 5% of meer van de aandelen heeft;
    • het recht heeft om 5% of meer van de aandelen in een vennootschap te kopen;
    • winstbewijzen heeft die recht geven op 5% of meer van de jaarwinst van een vennootschap;
    • 5% of meer van het stemrecht in de algemene vergadering van een coöperatie of een vereniging op coöperatieve grondslag bezit.

    De gebruikelijk-loonregeling houdt...

     Lees meer    
     
    De bedrijfsbbq en de WKR: hoe zit dat? Loonbelasting

    De zomer nadert en daarmee staat de vakantieperiode weer voor de deur. Ter afsluiting van de voorjaarsperiode organiseren werkgevers bij wijze van personeelsuitje vaak een bedrijfsbarbecue. Zoals dat geldt voor alle vergoedingen en verstrekkingen is de werkkostenregeling (WKR) hierop van toepassing. Volgens de WKR kunnen dat werkgevers hun personeelsleden tot 1,2% van de totale loonsom onbelaste vergoedingen en verstrekkingen geven.

    Werkkostenregeling
    Vergoedingen en verstrekkingen worden in beginsel fiscaal aangemerkt als loon. Voorbeelden van verstrekkingen zijn bedrijfsuitjes, een kerstpakket...

     Lees meer    
     
    Aanzegverplichting Arbeidsrecht

    Bij een tijdelijk arbeidscontract voor een duur van zes maanden of langer geldt de aanzegverplichting. Deze verplichting houdt in dat de werkgever tijdig moet aangeven of hij de overeenkomst na afloop wel of niet wil voortzetten. Dit moet schriftelijk gebeuren en wel uiterlijk 1 maand voor het einde van het contract. Als de werkgever de overeenkomst wil voortzetten moet hij aangeven onder welke voorwaarden dat gebeurt. De werkgever voldoet overigens al aan de aanzegverplichting als hij bij de aanvang van de arbeidsovereenkomst schriftelijk laat weten dat er geen opvolgend contract zal komen....

     Lees meer    
     
    Non-concurrentiebeding Arbeidsrecht

    Een non-concurrentiebeding wordt in de praktijk vaak concurrentiebeding genoemd. Feitelijk is dat niet juist, want de bedoeling van het beding is de werknemer te verbieden om na het einde van zijn contract soortgelijke werkzaamheden uit te oefenen bij een ander bedrijf of als ondernemer. Een non-concurrentiebeding moet schriftelijk worden aangegaan. Het meest eenvoudig is om het beding in de arbeidsovereenkomst op te nemen, maar het kan ook afzonderlijk overeen worden gekomen. Een niet schriftelijk concurrentiebeding is ongeldig.

    Het is niet toegestaan om in een tijdelijk contract een...

     Lees meer    
     
    Compensatieregeling vrouwelijke zelfstandigen Sociale verzekeringen

    Een bepaalde groep zelfstandigen heeft alsnog recht op financiële compensatie voor hun zwangerschaps- en bevallingsverlof. Deze regeling geldt voor vrouwelijke zelfstandigen, beroepsbeoefenaren en meewerkende echtgenoten, die zijn bevallen in de periode tussen 7 mei 2005 en 4 juni 2008. De compensatie kan tussen 15 mei en 1 oktober 2018 aangevraagd worden bij het UWV. De hoogte van de compensatie bedraagt 90% van het wettelijk minimumloon 2017 per dag inclusief vakantiebijslag en wordt berekend over 80 dagen. Dat komt neer op een bedrag van € 5.600.

    Voor 7 mei 2005 konden vrouwelijke...

     Lees meer    
     
    Verzuimboete Formeel recht

    Om een verzuimboete op te leggen is voldoende dat sprake is van een verzuim. Schuld of verwijtbaarheid van de zijde van de persoon aan wie de boete wordt opgelegd is niet vereist. Alleen bij afwezigheid van alle schuld of bij een pleitbaar standpunt wordt geen verzuimboete opgelegd.

    Een procedure voor Hof Arnhem-Leeuwarden had betrekking op een verzuimboete. Deze was aan een ondernemer opgelegd omdat hij omzetbelasting die op aangifte moest worden voldaan niet op tijd had betaald. Het niet of te laat betalen van (een deel van) de aangegeven omzetbelasting is een verzuim. De ondernemer meende...

     Lees meer    
     

    Wij hopen u hiermee naar voldoening te hebben geinformeerd. Heeft u vragen of opmerkingen aarzelt u dan niet om even contact met ons op te nemen.

    Wij besteden grote zorg aan de juistheid van de inhoud, maar wij kunnen geen aansprakelijkheid aanvaarden voor mogelijke onjuistheden in de gegevens.


    Met vriendelijke groet,

    J.(Hans) Versluis RA



    Versluis Accountancy
    Vrouwenmantel 3A
    2871 NJ Schoonhoven
    Tel: 0182-383819
    Fax: 0182-381281
    E-mail: info@versluis-acc.nl