Geachte heer Do,

Zoals met u afgesproken informeren wij u periodiek over de voor u van belang zijnde ontwikkelingen op fiscaal gebied. Graag maken wij u attent op het volgende.

  • Belastingheffing box 3 in strijd met recht op ongestoord genot van eigendom
  • NHG en flexibel inkomen
  • Liquidatieverliesverrekening
  • Start consultatie vervanging fiscale eenheid vennootschapsbelasting
  • Wet arbeidsmarkt in balans
  • Wetsvoorstel vertraging verhoging AOW-leeftijd
  • Tweede Kamer neemt wetsvoorstel vertraagde verhoging AOW-leeftijd aan
  • Wetsvoorstel temporisering verhoging AOW-leeftijd aangenomen
  •  
    Belastingheffing box 3 in strijd met recht op ongestoord genot van eigendom Inkomstenbelasting

    De belastingheffing in box 3 van de inkomstenbelasting gaat tegenwoordig uit van een gedifferentieerd forfaitair rendement, afhankelijk van de hoogte van het vermogen. Dat rendement wordt belast tegen een tarief van 30%. In eerdere jaren, onder andere in 2013 en 2014, gold een vast forfaitair rendement van 4%. Per saldo bedroeg de belasting in die jaren 1,2% van het vermogen boven de vrijstelling. Vanwege de lage spaarrente zijn over meerdere jaren procedures gevoerd waarin de hoogte van het forfaitaire rendement ter discussie is gesteld. Artikel 1 van het Eerste Protocol bij het Europese...

     Lees meer    
     
    NHG en flexibel inkomen Inkomstenbelasting

    De Nationale Hypotheekgarantie (NHG) is een vangnet voor het geval de woningeigenaar zijn hypotheek niet meer kan betalen. Een hypotheek met NHG voldoet aan de normen voor verantwoord lenen van het Nibud. Om voor de NHG in aanmerking te komen mag de koopsom van de woning niet meer bedragen dan € 290.000.

    Om het voor starters met een flexibel inkomen makkelijker te maken een hypotheek met NHG af te sluiten start de uitvoerder van de NHG dit najaar een experiment met een aantal kredietverstrekkers. Binnen dat experiment zal gebruik worden gemaakt van de zogeheten Arbeidsmarktscan. Deze scan...

     Lees meer    
     
    Liquidatieverliesverrekening Vennootschapsbelasting

    Door de werking van de deelnemingsvrijstelling in de vennootschapsbelasting zijn winsten van een dochtermaatschappij niet ook bij de moedermaatschappij belast. Verliezen van de dochtermaatschappij zijn niet verrekenbaar bij de moedermaatschappij. De liquidatieverliesregeling vormt een inbreuk op de deelnemingsvrijstelling. De bij ontbinding van een dochtermaatschappij resterende, niet verrekende verliezen kunnen bij de moedermaatschappij worden verrekend. Een liquidatieverlies wordt niet eerder in aanmerking genomen dan wanneer de vereffening van de dochteronderneming is voltooid. Om voor...

     Lees meer    
     
    Start consultatie vervanging fiscale eenheid vennootschapsbelasting Vennootschapsbelasting

    De huidige regeling van de fiscale eenheid in de vennootschapsbelasting staat op de nominatie om te worden vervangen door een andere groepsregeling. Aanleiding daartoe is jurisprudentie van het Hof van Justitie van de EU. Deze jurisprudentie heeft al tot meerdere aanpassingen geleid. De staatssecretaris van Financiën heeft een eerste ronde internetconsultatie geopend over de vormgeving van de nieuwe groepsregeling. In deze eerste rond gaat het om een document met vier mogelijke richtingen voor de vervanging van de huidige regeling. Het gaat om de volgende mogelijkheden:

    1. continueren van...
     Lees meer    
     
    Wet arbeidsmarkt in balans Arbeidsrecht

    De Eerste Kamer heeft de wet Arbeidsmarkt in balans (Wab) aangenomen. Deze wet verkleint de verschillen in kosten en risico’s tussen vast werk en flexwerk. De wet moet het voor werkgevers aantrekkelijker maken om werknemers sneller een vast contract te geven. Het grootste deel van de maatregelen gaat per 1 januari 2020 in.

    WW-premie

    De sectorpremie voor de WW vervalt en de sectorfondsen worden afgeschaft met de invoering van de Wab. Voor vaste contracten geldt met ingang van 2020 een lage premie. Voor tijdelijke contracten geldt een hogere premie. Het verschil tussen de hoge en de lage...

     Lees meer    
     
    Wetsvoorstel vertraging verhoging AOW-leeftijd Sociale verzekeringen

    In vervolg op het onlangs gesloten principeakkoord betreffende de pensioenen heeft de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het wetsvoorstel temporisering verhoging AOW-leeftijd bij de Tweede Kamer ingediend. De voorgenomen verlaging van de AOW-leeftijd heeft in 2020 effect op de eerste groep burgers. Om een redelijke overgangstermijn te bewerkstelligen is de bedoeling dat de wet wordt vastgesteld en gepubliceerd in het Staatsblad voor 1 juli 2019. Dat betekent dat het wetsvoorstel nog voor het zomerreces de goedkeuring moet krijgen van beide Kamers.

    Het wetsvoorstel houdt in dat de...

     Lees meer    
     
    Tweede Kamer neemt wetsvoorstel vertraagde verhoging AOW-leeftijd aan Sociale verzekeringen

    De Tweede Kamer heeft met een grote meerderheid het wetsvoorstel temporisering verhoging van de AOW-leeftijd aangenomen. 128 van de 150 kamerleden hebben voor het wetsvoorstel gestemd. De temporisering van de AOW-leeftijd is onderdeel van het onlangs gesloten pensioenakkoord. Het wetsvoorstel regelt dat de AOW-leeftijd de komende twee jaar niet stijgt en dus 66 jaar en vier maanden blijft. Vervolgens stijgt de AOW-leeftijd tot 67 jaar in 2024.

    Moties om de AOW-leeftijd te verlagen naar 65 resp. naar 66 jaar in 2020 hebben het niet gehaald. Het wetsvoorstel gaat nu naar de Eerste Kamer.

         
     
    Wetsvoorstel temporisering verhoging AOW-leeftijd aangenomen Sociale verzekeringen

    De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel temporisering verhoging AOW-leeftijd aangenomen. Deze wet regelt dat de AOW-leeftijd de komende jaren minder snel zal stijgen dan aanvankelijk de bedoeling was. In 2024 komt de AOW-leeftijd door deze wet uit op 67 jaar. Met ingang van 2025 wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de stijging van de levensverwachting. De manier waarop dat gebeurt is niet in deze wet opgenomen.

         
     

    Wij hopen u hiermee naar voldoening te hebben geinformeerd. Heeft u vragen of opmerkingen aarzelt u dan niet om even contact met ons op te nemen.

    Wij besteden grote zorg aan de juistheid van de inhoud, maar wij kunnen geen aansprakelijkheid aanvaarden voor mogelijke onjuistheden in de gegevens.


    Met vriendelijke groet,

    J.(Hans) Versluis RA



    Versluis Accountancy
    Vrouwenmantel 3A
    2871 NJ Schoonhoven
    Tel: 0182-383819
    Fax: 0182-381281
    E-mail: info@versluis-acc.nl