Geachte heer Do,

Zoals met u afgesproken informeren wij u periodiek over de voor u van belang zijnde ontwikkelingen op fiscaal gebied. Graag maken wij u attent op het volgende.

  • Fiscale maatregelen in hoofdlijnenakkoord
  • Gratis gezonde lunchmaaltijden?
  • Niet-verhuurde woning in box 3
  • Verkoop woning aan bv tegen (te) hoge prijs. Bevoordeling?
  • Schade-uitkering na klachtenprocedure beleggingsverzekering
  • Ook de Wet rechtsherstel box 3 is discriminerend
  • Btw-teruggave bouw brede school: heeft de gemeente zichzelf in de voet geschoten?
  • Ontwerpbesluit met uurprijzen kinderopvang 2025
  •  
    Fiscale maatregelen in hoofdlijnenakkoord Algemeen

    De formerende partijen hebben een akkoord op hoofdlijnen gesloten, dat als basis dient voor de kabinetsformatie. Dit hoofdlijnenakkoord bevat een aantal fiscale maatregelen en een aantal nog uit te werken voornemens voor fiscale maatregelen. Enkele recente lastenverzwaringen voor ondernemers worden deels teruggedraaid, zoals de afschaffing van de inkoopfaciliteit in de dividendbelasting en de verhoging van de energiebelasting. Ook voor particulieren zijn er lastenverlichtingen op arbeid en vermogen. Voor de goede orde zij vermeld dat het gaat om voornemens; er zijn nog geen wetsvoorstellen,...

     Lees meer    
     
    Gratis gezonde lunchmaaltijden? Loonbelasting

    Een werkgever heeft in de jaren 2017 en 2018 vanuit de bedrijfskantine gratis gezonde lunchmaaltijden aan de werknemers verstrekt. De werkgever heeft de kosten ondergebracht in de vrije ruimte van de werkkostenregeling. Over het bedrag, dat niet in de vrije ruimte ondergebracht kon worden, heeft hij de eindheffing voldaan. De werkgever maakte bezwaar tegen het bedrag van de op aangifte afgedragen loonheffing op grond van de stelling dat een gezonde maaltijd geen loon is. De inspecteur verklaarde het bezwaarschrift ongegrond. Uiteindelijk verwierp ook het hof het standpunt van de werkgever.

    ...

     Lees meer    
     
    Niet-verhuurde woning in box 3 Inkomstenbelasting

    Een inwoner van Zweden is eigenaar van een woning in Nederland. De woning is puur voor eigen gebruik en wordt niet verhuurd. De opbrengst van de woning is nihil. De inspecteur is van mening dat voor de belastingheffing in box 3 van de inkomstenbelasting niet moet worden uitgegaan van de werkelijke opbrengst, maar van het forfaitaire rendement volgens de Wet rechtsherstel box 3. Via een bezwaarschrift, dat door de inspecteur ongegrond is verklaard, komt de zaak voor bij de rechtbank. Hoe zit het nu? Als een woning niet aan een derde wordt verhuurd, is dan het forfaitair berekende voordeel uit...

     Lees meer    
     
    Verkoop woning aan bv tegen (te) hoge prijs. Bevoordeling? Inkomstenbelasting

    Een dga verkoopt in 2015 zijn woning aan zijn bv. Een jaar later verkoopt de bv de woning voor een flink lager bedrag aan de ex-echtgenote van de dga. De inspecteur stelt dat de verkoop aan de bv voor een te hoge prijs is gedaan en legt een navorderingsaanslag op. Naar de mening van de inspecteur is sprake van een bevoordeling van de dga door de bv, gezien het verschil tussen de waarde in het economisch verkeer en de verkoopwaarde van de woning. Er volgt een procedure over de vraag of de dga is bevoordeeld door de bv.

    Uitdeling van winst

    Een bv doet een uitdeling van winst aan haar...

     Lees meer    
     
    Schade-uitkering na klachtenprocedure beleggingsverzekering Inkomstenbelasting

    Een verzekeringnemer met een beleggingspolis ontvangt na een klachtenprocedure van de verzekeraar een som geld. De verzekeringnemer is van mening dat het een onbelaste schadevergoeding betreft. Het kapitaal uit de beleggingspolis moet worden besteed aan de aankoop van een lijfrente. De inspecteur merkt de schadevergoeding aan als een belaste uitkering uit de lijfrenteverzekering en wijkt af van de aangifte van de verzekeringnemer. Dit leidt tot een procedure.

    Mening inspecteur en oordeel rechtbank

    Het geschil tussen de verzekeringnemer en de verzekeraar is beëindigd met een...

     Lees meer    
     
    Ook de Wet rechtsherstel box 3 is discriminerend Inkomstenbelasting

    De Hoge Raad heeft arrest gewezen in een aantal zaken over de belastingheffing in box 3 na de invoering van de Wet rechtsherstel box 3 (Herstelwet). Deze wet is ingevoerd na het geruchtmakende Kerstarrest van de Hoge Raad. In dat arrest heeft de Hoge Raad geoordeeld dat het per 1 januari 2017 geldende forfaitaire stelsel in strijd is met het discriminatieverbod van het EVRM en het eigendomsrecht. De uitkomst van deze arresten is dat ook de Herstelwet in strijd is met deze bepalingen.

    Herstelwet

    De Herstelwet wijkt in zoverre af van de eerdere systematiek door aan te sluiten bij de werkelijke...

     Lees meer    
     
    Btw-teruggave bouw brede school: heeft de gemeente zichzelf in de voet geschoten? Omzetbelasting

    Een gemeente heeft een brede school laten bouwen. Het gebouw is bestemd voor twee basisscholen, een peuterspeelzaal en een kinderdagverblijf. Bij de ontwikkeling van de brede school waren ook een woningcorporatie en een stichting betrokken. De stichting heeft het bevoegde gezag over de twee basisscholen. De gemeente is met de woningcorporatie en de stichting overeengekomen dat zij het gebouw vóór de ingebruikname zal overdragen aan de woningcorporatie. De woningcorporatie zal het voor de basisscholen bestemde deel van het gebouw verhuren aan de stichting. De huurprijs zal...

     Lees meer    
     
    Ontwerpbesluit met uurprijzen kinderopvang 2025 Toeslagen

    De minister van SZW heeft een ontwerpbesluit met aanpassingen in de kinderopvangtoeslag voor internetconsultatie gepubliceerd. Het besluit past de toeslagpercentages, maximum uurprijzen en toetsingsinkomens van de kinderopvangtoeslag voor 2025 aan. Het definitieve besluit wordt uiterlijk in oktober gepubliceerd. De in dit besluit opgenomen aanpassing van de toeslagpercentages is niet definitief. De maximum uurprijzen en toetsingsinkomens worden geïndexeerd op basis van de geraamde loon- en prijsontwikkeling. Onderstaande tabel toont de ontwikkeling van de uurprijzen sinds 2023.

    ...

     Lees meer    
     

    Wij hopen u hiermee naar voldoening te hebben geinformeerd. Heeft u vragen of opmerkingen aarzelt u dan niet om even contact met ons op te nemen.

    Wij besteden grote zorg aan de juistheid van de inhoud, maar wij kunnen geen aansprakelijkheid aanvaarden voor mogelijke onjuistheden in de gegevens.


    Met vriendelijke groet,

    J.(Hans) Versluis RA



    Versluis Accountancy
    Opaalstraat 3
    2872 ZR Schoonhoven
    Tel: 0182-383819
    Fax: 0182-381281
    E-mail: info@versluis-acc.nl
    Klik hier om u af te melden