Logo 600


ACTIVITEITEN MAART/APRIL


 

           7 maart: Philocafé - Wat zijn de grenzen van mijn ik?

 

 Datum: Maandagochtend 7 maart 2022

Tijd: 10.00 – 12.00 uur
Plaats: Boekhandel Jansen & de Feijter, Emmastraat 6, Velp

Prijs: € 5,-
 
Reserveren

 

Een schot voor de boeg: ieder mens bestaat uit een deel lichaam en een deel geest (en voor sommigen hoort daar ook nog een deel ziel bij.
Je kan dat ‘ik’ dan omschrijven als het totaal van lichaam en geest. Mijn lichaam plus mijn geest. Ik zit opgesloten in mijn lichaam, inclusief mijn geest. Maar kan mijn geest buiten mijn lichaam bestaan? Bij mijn leven en bij mijn dood?
En wat zijn de fysieke grenzen van mijn lichaam? Mijn huid, het alles omhullende van mijn lijf? Tot aan de haartjes op mijn huid? Of gaat die grens nog verder, als een niet-fysiek aureool om ons lichaam heen? Kan ik buiten die grens treden? Fysiek, en ook mentaal? Kunnen anderen binnen mijn grens komen? Weer: fysiek, of mentaal?

Vanuit die ene uitgangsvraag zijn er talloze andere vragen te onderzoeken. Vermoedelijk krijgen we geen antwoord op al deze vragen, maar kunnen we wél filosofisch genoegen beleven aan het onderzoeken ervan.
Uw vertrouwde moderator is Hein Hoek.

 


 

8 maart: Literair concert De rechtvaardigen

 

Literair concert De rechtvaardigen met Jan Brokken, Lidy Blijdorp, Tobias Borsboom
Aanvang: 20:00 uur
Grote Kerk, Kerkstraat 32, Velp
Entree € 17,50
Reserveren *)

 

 

Op uitnodiging van boekhandel Jansen & De Feijter brengen Jan Brokken (tekst), Lidy Blijdorp (cello) en Tobias Borsboom (piano) hun indrukwekkende tekst- en muziekprogramma De rechtvaardigen in de Grote Kerk in Velp. Een programma dat drie keer eerder uitgesteld moest worden vanwege Covid, maar nu dan eindelijk in een prachtige ambiance kan plaatsvinden. Gelukkig kunnen we nu weer wat meer mensen ontvangen waardoor iedereen die niet eerder heeft geboekt, alsnog kan reserveren.

 

Jan Brokken draagt twee verhalen voor uit zijn internationale bestseller De rechtvaardigen, één over de redder, de Nederlandse consul in Litouwen, Jan Zwartendijk, en één over geredde Joodse vluchtelingen Leo en Bella Adler.

Aangrijpende verhalen over een van de grootste reddingsoperaties uit de Tweede Wereldoorlog.
Lidy Blijdorp en Tobias Borsboom voeren werken uit van Dmitri Sjostakovitsj, de Nederlandse componist Henriëtte Bosmans, Maurice Ravel (Kaddisj, het Joodse gebed voor de doden), Max Bruch, Ernest Bloch (o.a. het meeslepende Prayer) en Franz Schubert.

 

Boekverkoop: Jan Brokken signeert in de pauze.

 

 

* alle reserveringen die reeds eerder zijn gedaan (2020/2021) en die per iDeal of per bank zijn voldaan, blijven geldig voor dit concert.

 


 

16 maart: Hoe maak je een woning energieneutraal?

 

Lezing Hoe maak je een woning energieneutraal?
Tijd: 20.00 – 22.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
Plaats: Boekhandel Jansen & de Feijter, Emmastraat 6, Velp
Prijs: € 5,- voor fysieke aanwezigheid, € 3,- voor deelname via streaming (Gelrepas gratis)
Hier aanmelden (fysiek)
Hier aanmelden (streaming)

 

Vijf jaar geleden renoveerde bouwfysicus Bart Poel uit Rozendaal zijn bungalow uit de jaren zestig. Het werd een comfortabel, energieneutraal huis waar hij samen met zijn vrouw nog altijd van geniet. Over zijn aanpak en de achtergrond ervan gaat zijn Ik buurt mee!-lezing.

Voor deze ingrijpende renovatie (i.s.m. D+B architecten) kozen Bart en zijn vrouw voor een aantal uitgangspunten. Allereerst hun eigen wensen qua ruimte, maar daarnaast wilden ze dat hun huis zo natuurlijk mogelijk wordt verwarmd, gekoeld en van water en licht voorzien. Installatie-arm dus.

 

De ontwerpaanpak die Bart hanteerde staat voor een andere manier van kijken, die ook breder toepasbaar is. Zo zijn bijvoorbeeld kantoren en een theater op deze manier ontworpen. Volgens Bart is anders kijken zelfs wezenlijk in de ontwikkeling naar een duurzame samenleving.

 

 

 

Ir. Bart Poel volgde na zijn studie Bouwfysica aan de TU Delft een lange loopbaan van 40 jaar in de kennisvelden energie, comfort en duurzaamheid in de gebouwde omgeving. Kennisvelden die Bart in de diverse rollen en functies met elkaar wist te verbinden. Hij deed vooral veel onderzoek en schreef ook veel beleidsstudies. Daarnaast was hij in de praktijk actief met adviseren in de bouw, voornamelijk bij innovatieve projecten. Sinds zijn pensionering is Bart actief met duurzame ontwikkeling, zowel in de gemeente Rozendaal (biodiversiteit, energiecoach voor de inwoners, kindertuin, etc.) als landelijk.

 


 

Klassieke muziek

 

 

 ‘Entartete Musik' – ongewenste muziek in Nazi-Duitsland
driedelige muziekcursus van Joop van Velzen. Meer informatie.

 

  Concert Detmar Leertouwer & Fábian Fernández Vera
zaterdag 12 maart, Waalse Kerk Arnhem Meer informatie

 

 Concert Peter Koetsveld & Walter Jansen

zondag 10 april, Waalse Kerk Arnhem Meer informatie

 

 

 EntarteteMusik 150  Detmar Fabian 150  siebenletzteworten 150

 


  

 

31 maart: Changing Stories - Theater in crisissituaties

Tijd: 20.00-22.00 uur, inloop vanaf 19.30
Plaats: Boekhandel Jansen & de Feijter, Emmastraat 6, Velp
Vrijwillige bijdrage
Aanmelden

 

Een meet-up over het essentiële belang van spel en verbeelding voor de ontwikkeling van een kind. Veel kinderen groeien op in stressvolle en bedreigende omstandigheden en krijgen hierdoor niet de kans op plezier en ontspanning die zij nodig hebben voor een gezonde ontwikkeling. De Arnhemse stichting Changing Stories wil hier verschil in maken.

 

Changing Stories is een collectief van artiesten die theater maken met kinderen op de vlucht, om zo via de verbeelding hun veerkracht te vergroten. Tijdens de meet-up op 31 maart neemt Changing Stories u mee in hun projecten. Er wordt dieper ingegaan op de vluchtelingencrisis, theater als middel in crisissituaties en hoe spel en verbeelding bijdragen aan herstel bij trauma.

 


 

9 t/m 18 april: Boekenweek

signeren Marieke Lucas Rijneveld

 

 

De 87ste Boekenweek is een ode aan de eerste liefde. Een eerste liefde overspoelt je met gevoelens en verlangens die je eerder nog niet kende, die je niet kon vermoeden. Een nieuwe wereld vol behoeften, driften, onzekerheden en twijfels openbaart zich aan je en om woorden te geven aan die emoties, wenden we ons telkens weer tot de dichters en schrijvers. Zij geven woorden aan de liefde, in al haar schoonheid en complexiteit. Eerste liefdes blijven je hele leven nagalmen en blijven zorgen voor een warm gevoel, een lichte verwarring of regelrechte heimwee.

 

lja Leonard Pfeijffer en Marieke Lucas Rijneveld zijn uitgeroepen tot auteurs van de Boekenweek van 2022. Ilja Leonard Pfeijffer zal het Boekenweek-geschenk voor zijn rekening nemen en Marieke Lucas Rijneveld schrijft het Boekenweekessay bij het thema Eerste liefde. Je krijgt het Boekenweek-geschenk bij besteding van € 15 aan Nederlandstalige boeken cadeau van de boekhandel. Het Boekenweekessay ligt voor € 5 in de winkel. Er zal ook een Friese en een Vlaamse editie van het Boekenweekgeschenk verschijnen.

 

 

Zaterdag 9 april start de Boekenweek 2022 met de aftrap van een verhalenwedstrijd rondom de eerste liefde.
Dinsdag 12 april signeert Marieke Lucas Rijneveld 15:00-16:00 uur bij Boekhandel Jansen & de Feijter. Reserveren is niet nodig.

 

Boekenweek in Het Colofon
Vrijdagavond 8 april aftrap van de Boekenweek met een poëzieavond met lokaal poëzietalent georganiseerd door de Arnhemse dichter Jesse Laporte.

 


 

Oproep 1: 
Zondag 15 mei MUZIEK AAN HUIS+: Huiskamers & artiesten gezocht

 

Na het succes van oktober 2019 hopen we in 2022 weer een nieuw huiskamerfestival te organiseren. Dit keer willen we naast musici ook voor andere kunstenaars een podium creëren. We denken daarbij aan toneel, voordracht, dans enz. Daarvoor zijn we op zoek naar nog enkele huiskamers (in ruime zin) en uitvoerende artiesten. Alles gebeurt met gesloten beurzen. Een vrijwillige bijdrage, ook in de vorm van een ‘Ik-buurt-mee!’ waardecheque, van de gemeente Rheden is welkom om de kosten te dekken. Wilt u uw huiskamer in Velp of Rozendaal beschikbaar stellen of optredens verzorgen, meldt u zich dan voor 15 maart aan op de website. Daar kunt u ook nadere informatie vinden.

 

Oproep 2:
Tuinbrigade zoekt extra leden

 

Sinds mei 2020 verzorgt de tuinbrigade het onderhoud van de theetuin. Er is veel werk te doen en mede vanwege het vertrek van een van de leden zoekt de tuinbrigade naar extra mensen. Belangstelling? Mail.

 

Oproep 3:
Schrijfclub zoekt extra deelnemer

 

Schrijfclub 'Zinspeling' zoekt een nieuw lid. Maandelijks levert ieder lid een nieuw verhaal in van 1.000-1.500 woorden, de ene keer op thema, de andere keer vrij. Schrijf je graag, in een veilige omgeving, neem dan contact op met Jaap Ferwerda. Mail

 


 

Voor onze activiteiten in Arnhem zie www.hetcolofon.nl


 


http://www.eenpassievoorboeken.nl/activiteiten

bestel@eenpassievoorboeken.nl of 026-362 89 59




 


Klik hier als u geen mail meer van ons wilt ontvangen.