Wordt e-mail niet goed getoond?
Bekijk hem online.

Nieuwsbrief 2023-05
 


RVU-subsidie nu ook voor individuele werkgevers beschikbaar
Als onderdeel van het pensioenakkoord uit 2019 zijn er subsidieafspraken gemaakt ter bevordering van de duurzame inzetbaarheid. Deze afspraken zijn vastgelegd in de MDIEU, Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid & Eerder Uittreden. De subsidie uit de MDIEU was in eerste instantie alleen beschikbaar voor sectorale samenwerkingsverbanden. Binnenkort kunnen ook individuele werkgevers een beroep doen op de subsidie.
Lees meer

Wtp uitgesteld met een jaar? Nee, in de praktijk niet
Bij de behandeling van de Wet toekomst pensioenen (Wtp) in de Eerste Kamer is aandacht gevraagd voor de druk op de uitvoering. Zodoende heeft de minister toegezegd de transitieperiode met één jaar te verlengen tot 1 januari 2028. Dit is door velen geïnterpreteerd alsof er nu een jaar is toegevoegd aan het transitieproces. Het ligt toch even wat anders.
Lees meer

Weeffout in de WTP – verzekerd partnerpensioen bij seniorenregeling
We zijn er in Nederland zo langzamerhand aan gewend dat als een oudere werknemer minder gaat werken, deze voor een hoger deeltijdpercentage krijgt doorbetaald en de pensioenopbouw ongewijzigd blijft. De basis van deze afspraak zijn fiscale regels. De regeling wordt ook wel aangeduid met de 50-100-100 regeling. Vanwege een weeffout in de nieuwe fiscale regels vanwege de Wet toekomst pensioenen (WTP) zit er per ongeluk een kink in de kabel.
Lees meer

Recht op pensioen vanaf 18 jaar
Als onderdeel van de Wet toekomst pensioenen hebben werknemers vanaf 1 januari 2024 het recht om vanaf 18 jaar deel te nemen aan de pensioenregeling van de werkgever. Voor de meeste pensioenregelingen is deze leeftijd nu de huidige wettelijke leeftijd van 21 jaar.
Lees meer

Opleiden pensioenambassadeurs in verband met de Wtp
Het ABP raadt grote(re) werkgevers aan om pensioenambassadeurs vast te stellen en op te leiden. Deze werknemers kunnen binnen de organisatie een voortrekkersrol vervullen in verband met de aardverschuiving die zal gaan optreden.
Lees meer

ABP wijziging pensioengevend inkomen
Het ABP heeft in versie 1.3 van de Handleiding Premie en gegevens 2023 (hierna: HPG) een nieuw onderdeel toegevoegd met betrekking tot salariswijzigingen. Volgens deze versie van de HPG moet een salariswijziging gedurende het jaar worden doorgevoerd als er sprake is van een functiewijziging. Dit was eerder niet het geval en het voorschrift wijkt af van het ongewijzigde pensioenreglement.
Lees meer

Belastingdienst schrapt modelovereenkomst met vrije vervanging
De Belastingdienst heeft aangekondigd dat de huidige modelovereenkomst op basis van vrije vervanging voor zelfstandigen per 1 januari 2024 komt te vervallen. Bij gebruikmaking van een modelovereenkomst zal de Belastingdienst in beginsel oordelen dat geen sprake is van een dienstbetrekking. Door de recente uitspraak van de Hoge Raad in het Deliveroo-arrest is de huidige modelovereenkomst met vrije vervanging echter onbruikbaar geworden. Partijen dienen de arbeidsrelatie voor 1 januari 2024 opnieuw te beoordelen.
Lees meer

KWPS | Employee Benefits & Risk Management
▪    Tax & Legal
▪    Actuarial & HR Accounting
▪    Wealth, health, sustainability
▪    Insurance brokerage & Investments

World Trade Center | Tower G, Level 6
Strawinskylaan 685 | 1077 XX Amsterdam
T  + 31 20 589 1818
E  info@kwps.nl


KWPS kan informeren en adviseren over de in deze nieuwsbrief gesignaleerde actualiteiten. Benader uw vaste contactpersoon bij KWPS of mail naar info@kwps.nl. Deze nieuwsbrief is met uiterste zorg samengesteld, doch geeft geen volledig beeld van de genoemde problematiek. Alle handelingen die naar aanleiding van deze nieuwsbrief worden ondernomen zijn voor eigen rekening en risico. KWPS Employee Benefits & Risk Management is gevestigd te Amsterdam en geregistreerd bij de Kamer van Koophandel onder nummer 34248760.