17 april 2019
Beste lezer,
U leest
Nieuwsbrief nummer 42
Update herstel Memorial Damslachtoffers Er zijn 6 nieuwe stenen vervaardigd door steenbedrijf Gielkens, nu mét epoxy.
De naamstenen van Nol Stroop en Henk Willemsen worden op dezelfde plaats vervangen. Voor de naamstenen van Popke Bakker, Wim van de Boogaard, Bep de Boer en Henk Smit is in overleg met ontwerper Moniker en de gemeente een nieuwe locatie gekozen. Hiermee verwachten we dat er minder schade zal optreden.
Er wordt alles aan gedaan om vóór 4 mei het Memorial weer netjes te presenteren. Daarna blijven we in overleg om het gehele Memorial in de toekomst te behoeden voor schade. Gemeente Amsterdam heeft toegezegd meer handhavers in te zetten op de locatie van het Memorial. Fietsers worden in voorkomende situaties doorverwezen naar andere parkeerplekken.
Bij vragen kunt u ons altijd mailen via
dam07051945@gmail.com Vanuit hun project kunstwerken/monumenten heeft de Gemeente Amsterdam
deze webpagina toegevoegd. Tevens zal bij het Memorial een stalen
informatieplaquette met daarop een QR-code komen die verwijst naar onze website. Zo kan iedereen ter plaatse meer informatie opvragen over het Memorial en de Stichting.
In de
Amsterdam Krant van 23 april is er aandacht voor 5 wijk monumenten, waaronder het Memorial Damslachtoffers. De krant wordt in een oplage van 550.000 exemplaren huis-aan-huis in Amsterdam verspreid maar kan ook digitaal worden gelezen via
deze link Kranslegging - Nationale herdenking 4 mei Op 4 mei 2017 gaf burgemeester Van der Laan voor heel Nederland aandacht aan de schietpartij en de 32 slachtoffers, die op díe plek, de Dam, nog vielen in vredestijd.
Jaarlijks worden er 5 kransen gelegd bij het Nationale Monument.
Dit jaar zal de krans voor de ‘Burgerslachtoffers Europa’ (de derde krans in volgorde) mede gelegd worden om alle slachtoffers van de schietpartij te herdenken.
Hendrina Louise (Rinie) Doves-Koper was enig kind en 5 jaar oud toen ze samen met haar ouders op 7 mei 1945 op de Dam was. Haar vader heeft haar met zijn lichaam beschermd, maar haar moeder
Hendrina Louise Koper-Frank werd door meerdere kogels getroffen en overleed die avond aan haar zware verwondingen. Dochter Rinie en kleinzoon, bestuurslid Rob Doves zijn de kransleggers op 4 mei bij het Nationaal Monument, en zij herdenken hierbij álle Damslachtoffers.
Het behoeft geen toelichting dat wij als bestuur hier enorm trots op zijn. Ook voor Rinie en Rob is het een emotionele gebeurtenis; alles zal een unieke dimensie geven, op de Dam, daar waar het 74 jaar geleden gebeurde. Het Nationaal Comite 4&5 mei heeft alle kransleggers met veel zorg begeleid om de ceremonie goed te laten verlopen en het filmpje is opgenomen dat tijdens de kranslegging zal worden getoond.
Loopt u mee met de Stille Tocht, dan is er bij de Stopera weer een openluchttentoonstelling waarbij ook 7 mei 1945 wordt getoond als een van de herdenkingsplekken langs de route. Dit wordt ook genoemd in de NC-brochure die wordt uitgedeeld door hun vrijwilligers langs de route en extra op locatie van het Dam-Memorial.
Op 4 mei staat reclame even stil en zullen in Amsterdam 10 reclamezuilen/ abri’s veranderen in interactieve monumenten. Door gebruik te maken van een QR-code worden oorlogsverhalen verteld. Op de abri bij de Dam zal de schietpartij van 7 mei 1945 aandacht krijgen. Dit is een initiatief van
https://vrijheidsverhalen.com, o.a. in samenwerking met het Amsterdam Comité 4&5 mei.
Kijkt u op TV of bent u op de Dam, dan herdenken wij om 8 uur tijdens de twee minuten stilte alle slachtoffers. Dit jaar denken we in het bijzonder aan de slachtoffers, de nabestaanden en getuigen van de schietpartij. Opdat wij niet vergeten.
Tijdens de jaarlijkse instructiemiddag voor alle 4-mei vrijwilligers van het Nationaal Comite, werd dit jaar bestuurslid Ludmilla van Santen uitgenodigd om in het voorprogramma een lezing te geven over de schietpartij. Speciale gasten waren Rinie en Rob Doves die werden begroet door Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité.
Zij sprak haar medeleven uit met deze lang vergeten en nimmer erkende groep oorlogsslachtoffers en verklaarde dat dit jaar de kranslegging op de Dam op 4 mei, zoveel meer betekenis krijgt.
Na afloop was er een bezoek aan de naamstenen en ontvingen alle vrijwilligers ons
boek ‘
Drama op de Dam – 7 mei 1945’, geschonken door het Nationaal Comité.
We zijn benaderd door het tv-programma
DNA-Onbekend. In de vierde uitzending van
24 april is er aandacht voor de zoektocht van Paula Bobeldijk. Zij twijfelt of haar vader Frans haar echte vader is. Of is het misschien zijn broer, Damslachtoffer
Joop Bobeldijk?
We blijven verder
onderzoek doen naar de omstandigheden van de beschieting en naar personen, zoals de gewondenlijst en koppeling van personen die op foto’s worden herkend. Kent of herkent u iemand op een foto in het boek of op de website, wilt u dat dan aan ons doorgeven?
De Stichting kan uitsluitend bestaan door uw
giften en dit blijft nodig voor verder onderzoek, en het in stand houden en verder ontwikkelen van de website.
Zonder giften is het voortbestaan van de website
niet mogelijk.
Uw financiële bijdrage is van harte welkom op rekeningnummer NL10 INGB 0008 136685 ten name van Stichting Memorial 2015 voor Damslachtoffers 7 mei 1945 en is fiscaal aftrekbaar omdat wij een Algemeen Nut Beogende Instelling zijn.
U mag ons altijd mailen
dam07051945@gmail.com Dank u wel,
Het bestuur