Beste ,

Politiek Den Haag is in de ban van de noodwet die het kabinet - in elk geval minister Faber van de PVV - wil inroepen om de Tweede Kamer buitenspel te zetten. Met als voornaamste onderbouwing? Er wordt een asielcrisis ‘ervaren’.

We kunnen het over migratie hebben, maar dan ook in het parlement. Dat onmogelijk maken is politiek hooliganisme, zei fractievoorzitter Frans Timmermans in het debat. Komende weken gaan we zien of de andere partijen in de coalitie met dit hooliganisme akkoord gaan.

In de tussentijd zijn er genoeg andere belangrijke onderwerpen die de revue passeren. Je leest erover in deze nieuwe nieuwsbrief. Veel leesplezier! 🗞️

Waar wij voor strijden in de Tweede Kamer

Ook al heerst er chaos in het kabinet en de coalitie; in de Tweede Kamer blijven we strijden om belangrijke zaken aan te kaarten. En met succes!

De motie van Elke Slagt-Tichelmann voor betere pijnbestrijding én voorlichting bij het plaatsen van een spiraaltje is aangenomen! 

We voerden actie, dienden een motie in, en... een meerderheid stemde vóór het openhouden van het Zuyderland-ziekenhuis in Heerlen. Goed nieuws, want volwaardige streekziekenhuizen zijn onmisbaar voor de regio.

Een Europese surveillancewet waardoor de overheid kan meelezen met ál jouw berichtenverkeer via WhatsApp, Signal of Messenger? Heel slecht idee, maar het kabinet dreigde voor te stemmen! Samen met heel veel experts luidden wij de noodklok. Resultaat: het kabinet onthoudt zich van stemming, de wet komt er (nog) niet.

Cynischer kan niet. Het kabinet wil de laatste 200 Afghanen die voor Nederland hebben gewerkt niet opvangen. Ook al hebben we dat beloofd en verkeren zij en hun families in levensgevaar. Een spoeddebat werd door de coalitie geblokkeerd, maar wij laten het er niet bij zitten. Deze mensen verdienen hulp.

Ohja, en wil je nog even terugkijken op de Algemene Politieke Beschouwingen vorige maand? Dat kan! We hebben de hoogtepunten hier bij elkaar.

Hoogtepunten van de APB 🎥

Nu te reserveren: 'We hebben het over mensen'

Op 5 november komt 'We hebben het over mensen' uit, het boek van Esmah Lahlah. "Met dit boek wil ik de mensen achter de cijfers zichtbaar maken en hoop bieden", schrijft ze. "Het gaat niet alleen om het blootleggen van problemen, maar om het vinden van perspectief en oplossingen." Reserveer nu jouw exemplaar en steun Stichting BroodNodig, die zich belangeloos inzet voor (voedsel)hulp aan wie dat nodig hebben.

👉 Reserveer nu!

Stop de langstudeerboete! Stop de onderwijsbezuinigingen!

Vrijdag 18 oktober gaan we, samen met de Landelijke Studentenvakbond en onze jongerenorganisaties DWARS en de Jonge Socialisten, massaal de straat op om te demonstreren tegen de langstudeerboete en de bezuinigingen in het onderwijs. Doe mee en sluit je bij ons aan!

✊ Ja, ik ben erbij!

Let op: vacatures!

Wat als we je vertellen dat je van jouw politieke passie je werk kunt maken? Nou, dat kan! Bekijk de vacatures en ga bij GroenLinks-PvdA aan de slag als...

Wij lezen/luisteren/kijken

🗓️ Agenda

Dit was 'm weer. Vragen of opmerkingen? Stuur een mailtje naar vragen@groenlinkspvda.nl. 

Tot snel! ☀️

Schrijf je uit voor deze nieuwsbrief.