Twitter LinkedIn
Actualiteiten IE & Namaakbestrijding
week 26, 2020
Geachte relatie,

Hierbij zenden wij u een aantal korte nieuwsberichten en uitspraken op het gebied van intellectuele eigendom en namaakbestrijding, die wellicht interessant voor u zijn.

Heeft u vragen daarover, of wilt u meer weten, neemt u dan gerust contact op met onze gespecialiseerde advocaten mr. R.M.I. (Ranee) van der Straaten en mr. F. (Floris) de Vriend.
Douane Nederland schaalt werkzaamheden weer op
 
Na de uitbraak van het coronavirus in maart had de Douane haar werkzaamheden afgeschaald. De kabinetsmaatregelen en de risico's voor de gezondheid van medewerkers waren hierbij leidend. Inmiddels is de Douane in staat om de risicogerichte handhaving weer stapsgewijs op te schalen. De Douane verwacht in juli weer op het gebruikelijke handhavingsniveau te zitten. Dat is een mooi vooruitzicht voor rechthebbenden die namaakproducten aan de Nederlandse grenzen laten tegenhouden!
Het hele persbericht leest u hier
Europees Bureau voor Fraudebestrijding onderzoekt namaak COVID-19 producten

Het Europees Bureau voor fraudebestrijding OLAF startte in maart een onderzoek naar de invoer van COVID-19 gerelateerde namaakproducten, die niet effectief of zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid. OLAF en de Douane werken samen om te voorkomen dat deze gevaarlijke namaakproducten de EU binnenkomen.
 
De namaakproducten waarop OLAF zich concentreert zijn medische hulpmiddelen, gezichtsmaskers, ontsmettingsmiddelen, medicijnen en testkits. Namaakproducten komen vaak Europa binnen via online verkoop en post- of koeriersdiensten. Handel in namaak floreert onder de grote vraag naar bepaalde producten. Zo zijn namaakmaskers online aangeboden in verschillende EU-lidstaten tegen ongeveer driemaal de normale prijs. Ook namaakmaskers voor kinderen worden gesmokkeld.

 
Uit haar laatste persbericht van 13 mei 2020 blijkt dat er al 340 bedrijven zijn geïdentificeerd die handelen in COVID-19 gerelateerde namaakproducten, al dan niet als tussenpersoon. Ook is er veel handel van producten met vervalste CE markeringen, die door consumenten direct vanuit China worden besteld.
Het laatste persbericht leest u hier
Coty treedt met succes op tegen inbreukmakende verpakkingsdozen
 
Parfumproducent Coty trad op tegen gebruik van diverse merken op verpakkingsdozen van Easycosmetic. Easycosmetic verkoopt originele parfums en maakt op haar verpakkingen gebruik van vele bij elkaar geplaatste luxe cosmetica- en parfummerken. Volgens Easycosmetic mag zij de merken op de verpakking gebruiken omdat zij de originele parfumproducten verkoopt.

Coty stelt dat zij zich kan verzetten hiertegen. De verpakkingsdozen wekken namelijk de onjuiste indruk dat er een economische band bestaat tussen Easycosmetic en Coty. De rechtbank is het met Coty eens. Door de combinatie van de cosmetica- en parfummerken, is aansluiting gezocht bij de reputatie van de merken. Ook zijn de merken geplaatst in de huisstijl van Easycosmetic. Daardoor wordt de aantrekkingskracht overgeheveld naar Easycosmetic. Het publiek is niet gewend aan deze wijze van adverteren.
Lees meer
Audi moet executiemaatregelen na ex parte bevel staken.

Volgens Audi handelde een handelaar in namaak Audi grillen. Zonder de handelaar te horen, verzocht Audi de rechter om een bevel tot staking van deze merkinbreuk. Dit zogenaamd ex parte bevel werd toegekend. Het bevel werd door de deurwaarder aan de handelaar betekend. 

Volgens Audi heeft de handelaar geen gehoor gegeven aan het bevel. Daarom heeft de handelaar boetes verbeurd. De handelaar is het hier niet mee eens en vordert in kort geding herziening van het bevel en staking van de executie.

Volgens de rechter is een ex parte bevel een zeer ingrijpende maatregel. Er wordt immers afgeweken van het uitgangspunt dat beide partijen worden gehoord voordat de rechter beslist. Daarom moeten er hoge eisen aan worden gesteld. Aan die eisen is volgens de rechter hier niet voldaan: Audi had de handelaar op geen enkele wijze aangeschreven of gesommeerd. Het was ook niet aannemelijk geworden dat een kort geding beslist niet kon worden afgewacht en tot onherstelbare schade zou hebben geleid. De rechter vernietigt het ex parte bevel. Daardoor heeft de handelaar de dwangsommen niet verbeurd en zijn de executoriale beslagen komen te vervallen.
Lees meer
Merkinbreuk door illegale parallelhandel van Armani horloges

De Douane nam 320 Armani horloges in beslag, die afkomstig waren uit China en op weg waren naar International Time Group B.V. (“ITG”). Volgens Armani zijn deze zonder haar toestemming in de EU ingevoerd, dan wel namaakproducten. ITG stelt dat de producten originele Armani horloges zijn. En dat Armani op onrechtmatige wijze gegevens van de Douane had ontvangen, omdat er geen sprake is van namaakproducten.

De rechtbank laat het verweer dat de Armani horloges origineel zijn onbesproken. ITG heeft namelijk niet gemotiveerd betwist dat de producten zonder toestemming van Armani de EU zijn binnengebracht. En dat levert merkinbreuk op: de merkhouder kan zich namelijk verzetten tegen gemerkte waren die zonder zijn toestemming in de EU in het verkeer zijn gebracht. De merkrechten zijn dan niet uitgeput. Ook is er geen sprake van onrechtmatig verkregen informatie. De informatie is verstrekt op grond van de Anti-piraterijverordening. Die verordening heeft als doel inbreukmakende producten van de markt te weren.
Lees meer
Fossil treedt met succes op tegen handel in namaak Michael Kors horloges.
 
Fossil vervaardigt en verkoopt als exclusief licentienemer Michael Kors horloges. De Douane had verschillende Michael Kors horloges in beslag genomen op verdenking van namaak.

Na onderzoek berichtte Fossil de Douane dat de horloges inderdaad namaakproducten betroffen en vernietigd mochten worden. Maar International Time Group (“ITG”), voor wie de horloges bestemd waren, ontkende dat de horloges namaak zijn.

De rechtbank oordeelde dat er voldoende redenen zijn om aan te nemen dat de horloges inderdaad namaak betreffen. Fossil had namelijk op diverse verschillen gewezen tussen originele horloges en de vermeende namaakhorloges. De rechtbank acht het aannemelijk dat er verschil in kwaliteit is tussen de namaak en de originele horloges. De vordering tot vergoeding van reputatieschade wordt dan ook toegewezen. Ook moet ITG winstafdracht betalen. ITG had namelijk bewust het risico aanvaard dat de horloges namaak zijn.
Lees meer
Noord Brabants Museum Heroes Den Bosch