Atoombom op Amsterdam
YouTube: De schatkamer van Andere Tijden

Atoombom op Amsterdam


 
Wat gebeurt er als er een atoombom valt op de Dam in Amsterdam? Over dat onderwerp mocht een groepje militaire artsen midden jaren ‘60 een film maken. De atoombom moet serieus genomen worden, iets wat op dat moment volgens de makers totaal niet gebeurt. Nederland is niet voorbereid als de bom valt. De film is nooit afgemaakt maar de opnames zijn er nog wel. Andere Tijden keek in deze aflevering uit 2005 met de makers terug.
 
Klik hier voor de video
 

Andere Tijden: Op de fiets
 
Bekijk hier de laatste aflevering

Andere Tijden: Op de fiets

 

<u>OVT</u>
 

OVT

 
 
Zondag 10 juli - 10.00 uur - NPO Radio 1

Zomerserie
Als de overheid faalt #1: Arbeidsomstandigheden

Deze zomer duikt OVT in de geschiedenis van de parlementaire enquête. We beginnen in 1887, toen de politiek erkende dat er iets helemaal mis was met ‘de toestand der werkende klasse’. Arbeidsdagen van achttien uur waren geen uitzondering en de wet tegen kinderarbeid werd op slinkse wijze ontdoken. Wat kreeg deze enquête aan het licht, en kwam er echt verbetering?

In Het Spoor Terug: Sporen van Drugs
Iedereen doet wel eens wat stoms in zijn jeugd, maar wat als je daden uit het verleden je je hele leven blijven achtervolgen? In Sporen van Drugs zoekt Emmie Kollau drie overlevers op van de heroïne-epidemie van de jaren zeventig en tachtig.

De Vakantieman
Wekelijks vraagt OVT de Vakantieman (m/v) om een historisch verantwoorde reistip.
Deze week: Femke van Zeijl over Popo Aguda, ofwel het Brazilian Quarter in Lagos, Nigeria.

Vorige week in OVT:
• Is racisme af te leren? Dat onderzocht Jacob Boersema in Zuid-Afrika
• Museum voor de Franse keuken in Dijon
 
Luister de laatste aflevering
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Hoe ging Nederland vroeger om met vluchtelingen?
Asielzoekerscentra zitten overvol in Nederland. Dat leidt tot schrijnende situaties, waarbij mensen noodgedwongen op stoelen of op de grond moeten slapen. Op de vlucht voor geweld, oorlog of vervolging: steeds meer mensen krijgen ermee te maken. In 10 jaar tijd is het aantal mensen dat op de vlucht is verdubbeld. Hoe werden vluchtelingen vroeger opgevangen in Nederland? Je leest en bekijkt het in deze story van NPO Kennis.
 
Lees hier verder
 

Artikelen

 
Remco Campert

Remco Campert

Dichter en schrijver Remco Campert is op 92-jarige leeftijd overleden. Hij overleed afgelopen zondag in zijn woning in Amsterdam. "Hiermee verliest de Nederlandstalige literatuur een virtuoos auteur en een van haar meest geliefde schrijvers’’, zegt zijn uitgeverij De Bezige Bij. Remco Campert zag zichzelf in eerste plaats als dichter. Maar het grote publiek bereikte hij met zijn romans, verhalen en columns. Hij breekt door met zijn boek: Het leven is vurrukkulluk (1961). Een roman over de lotgevallen van een groep jongeren in de jaren vijftig, die weinig anders doen dan een beetje rondlummelen. “Iedereen die gezien wilde worden was op het terras aanwezig, maar het wanhopige was, dat je alleen maar gezien werd door mensen die ook gezien wilden worden, zodat niemand er eigenlijk wijzer van werd. Het was een warm bed, dit terras, vol gelijkgezinden, die op dezelfde toon dezelfde dingen tegen elkaar zeiden; jonge mensen die speelden dat ze jonge mensen waren, omdat het jeugdig zijn in deze jaren nu eenmaal in de mode was.’’ Zo beschrijft Campert in zijn boek over de groep jongeren. Hoewel Campert al had aangekondigd om te stoppen met publiceren, bleef hij nog altijd schrijven. In 2018 verscheen een bundel gedichten met thema’s uit de actualiteit. En in 2019 schreef hij het boek ‘’Mijn dood en ik’’, alsof hij zijn einde al aanvaarde. In 2011 maakten Andere Tijden een aflevering bij de heruitgave van zijn boek over die 'vurrukkulluke' tijd.
 
Bekijk hier de aflevering
 

Seksclub Sauna Diana

Seksclub Sauna Diana

De Zundertse seksclub Sauna Diana gaat na 44 jaar dicht. De privéclub was de eerste sponsor in het wielrennen met een eigen spelersbus. Seksclub Diana werd in de jaren tachtig in heel Nederland bekend door de wielrenbus in de Tour de France. In de beginjaren van de bus gaan de amateurs uit Zundert in bad, terwijl de profrenners zich nog omkleden op straat. Andere Tijden Sport over de ‘Moeder aller bussen’.

Bekijk hier de aflevering
Boris Johnson

Boris Johnson

Het is altijd wat met Boris. Hij lijkt het leven als een speeltuin te zien. Wat maar weinig mensen weten van premier Boris Johnson, is dat hij een tijd als EU-correspondent in Brussel werkte. Daar verzon hij de artikelen aan elkaar. Weinig geliefd onder zijn collega’s, maar de lezers smulden ervan. Andere Tijden maakte in 2020 een aflevering over zijn Brusselse jaren.

Bekijk hier de aflevering
 

Andere Tijden tipt

De schatten van de Krim | Documentaire NTR

De schatten van de Krim | Documentaire NTR

Begin 2014 is in het Amsterdamse Allard Pierson Museum een expositie van kunstschatten uit de Krim te zien. Precies op hetzelfde moment wordt dit gebied door Rusland geannexeerd. Aan wie moeten de unieke archeologische vondsten worden geretourneerd, na afloop van de tentoonstelling? Aan de lokale musea op de Krim, die ze in vertrouwen hebben uitgeleend, of aan Oekraïne, het land waar de Krim onder viel vóór de annexatie?

Bekijk de documentaire hier
 

Rampjaar| Haags Historisch Museum

Rampjaar| Haags Historisch Museum

Rampjaar 1672. De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden staat aan de rand van de afgrond. Het land wordt aangevallen door Frankrijk, Engeland en twee Duitse staten. Emoties lopen hoog op, complottheorieën en fake news verspreiden zich en zondebokken worden snel gevonden. In de tentoonstelling wordt een vergelijking met crisisjaar 2020 gemaakt. Wat zijn de overeenkomsten en hoe gaan wij om met toekomstige rampen en crises? Is 1672 een uniek jaar, of reageren we nog steeds hetzelfde op rampspoed?

Klik hier voor meer informatie
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.