De eerste auto voor iedereen
YouTube: De schatkamer van Andere Tijden

De eerste auto voor iedereen


 
Het was de eerste auto die betaalbaar werd voor Jan met de pet: de T-Ford. Een ‘doos op wielen’ die in korte tijd miljoenen keren van de lopende band rolde. Bekijk in de nieuwe YouTube video de opkomst en ondergang van de T-Ford in Nederland.
 
Klik hier voor de video
 

Andere Tijden: Op de fiets
 
Bekijk hier de laatste aflevering

Andere Tijden: Op de fiets

 

<u>OVT</u>
 

OVT

 
 

Zondag 26 juni - 10.00 uur - NPO Radio 1

In Het Spoor Terug: De Hunebedbouwer
Toen Hendrik Gommer voor de zoveelste keer werd afgewezen voor een vaste aanstelling op de universiteit, besloot hij gewoon te doen waar hij zin in had: hunebedden bestuderen. Reizend door Ierland, kreeg hij inzicht in het leven van mensen die 7000 jaar geleden Europa binnentrokken.
Een documentaire van Mathijs Deen

Verder in de uitzending:
• Hoe gezondheid een cultus werd
• De Nederlandse slavernij begon eerder dan we dachten

Vorige week in OVT:
• Hoe historisch is de uitbreiding van de NAVO?
• De column van Micha Wertheim

 
Luister de laatste aflevering
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Keti Koti
Tijdens Keti Koti wordt jaarlijks op 1 juli de afschaffing van de slavernij gevierd en herdacht. Keti Koti betekent ‘verbroken ketenen’, verwijzend naar de boeien waarmee tot slaaf gemaakten vastgezet werden. Waarom is het zo belangrijk om deze dag te herdenken en hoe vieren we dit? Dat lees en bekijk je in deze story van NPO Kennis.
 
Lees hier verder
 

Artikelen

 
Vrouwen aan de bal

Vrouwen aan de bal

De KNVB gaat voetbalsters van het Nederlandse vrouwenelftal hetzelfde belonen als hun mannelijke collega’s. Dit was ooit wel anders. Het vrouwenvoetbal kwam in Nederland aarzelend op gang. De bakermat ligt in het Zeeuwse Kapelle, een gemeente in Zeeland waar op dat moment weinig te beleven is. Zo begint een VARA-reportage uit 1969, die aandacht besteedt aan een opmerkelijk fenomeen: de Eerste Zeeuwse Dames Voetbal Vereniging EZDVV. Het is eind jaren zestig, het feminisme komt weer op, maar vrouwenvoetbal bestaat officieel nog niet. De KNVB vindt het “onesthetisch”. KNVB- scheidsrechters mogen de wedstrijden niet fluiten en bij de bond aangesloten clubs mogen hun velden niet ter beschikking stellen aan het zogenaamde 'wilde vrouwen-voetbal'. Pas de laatste twintig jaar groeit het vrouwenvoetbal. Wereldwijd is het zelfs de snelst groeiende sport. De groei van vrouwenvoetbal en de langzaam op gang komende professionalisering heeft er toe geleid dat Nederland in 2015 voor het eerst in de geschiedenis meedoet aan de eindronde van het wereldkampioenschap. Bekijk in deze uitzending tegen welke problemen de voetbalsters van toen aanliepen.
 
Bekijk hier de aflevering
 

Turkije en Europa

Turkije en Europa

De toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie ligt in het verschiet. Maar Oekraïne heeft nog een lange weg te gaan als het daadwerkelijk lid wil worden. Ook Turkije heeft een bewogen geschiedenis met Europa. Turkije probeert al sinds de totstandkoming van de Turkse Republiek, nu bijna 80 jaar geleden, te bewijzen dat ze bij de EU hoort. In 1926 met een reizend tentoonstellingsschip en vanaf de jaren '50 als trouwe bondgenoot in de Navo. Bekijk in de Andere Tijden aflevering de relatie tussen Turkije en Europa.

Bekijk hier de aflevering
De verloving van Beatrix en Claus

De verloving van Beatrix en Claus

Op 28 juni 1965 is prinses Beatrix verloofd. In een uitzending van Andere Tijden komen beelden naar voren van de rechtstreekse uitzending waarin Claus von Amsberg, de verloofde van prinses Beatrix, aan het Nederlandse volk werd voorgesteld. En verder ontdekte Andere Tijden hoe moeilijk premier Cals het destijds had met alle complicaties rond de verloving. Bekijk de aflevering over de verloving van prinses Beatrix en Claus von Amsberg.

Bekijk hier de aflevering
 

Andere Tijden tipt

Children of the Labyrinth | Documentaire BNNVARA

Children of the Labyrinth | Documentaire BNNVARA

In deze korte portretreeks lezen ouders brieven aan hun kinderen voor. Ze beschrijven de dag waarop hun kind werd geboren, de liefde en de toekomstdromen. Ook vertellen ze over hun thuisland en de reden van hun vlucht. Deze brieven zijn een eerbetoon aan alle kinderen op de vlucht.

Bekijk de documentaire hier
 

Onze koloniale erfenis | Tropenmuseum Amsterdam

Onze koloniale erfenis | Tropenmuseum Amsterdam

De tentoonstelling ‘Onze koloniale erfenis’ gaat over de Nederlandse koloniale geschiedenis. Over de aanwezigheid van Nederland in Indonesië, Suriname, Curaçao, Sint Maarten en nog veel meer landen. De tentoonstelling laat de bekende maar ook de minder bekende geschiedenis zien. Het gaat over hoe kolonialisme de wereld van nu heeft gevormd en hoe mensen kolonialisme doorstonden. Ontdek hoe mensen hun eigen levens probeerden te creëren, in opstand kwamen en de baas probeerden te blijven over hun eigen leven.

Klik hier voor meer informatie
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.