De man die de Watersnoodramp voorspelde
YouTube: De schatkamer van Andere Tijden

De man die de Watersnoodramp voorspelde


 
Ingenieur Johan van Veen waarschuwt jaren vóór de Watersnoodramp al dat verandering aan de dijken noodzakelijk is. Tevergeefs, want in de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari van 1953 gaat het mis. Had de ramp voorkomen kunnen worden als er naar hem geluisterd was?
 
Bekijk online
 

Serie 'Het water komt'
Elke vrijdagavond - 20:30 - NPO 2

Serie 'Het water komt'


 
Aflevering 4: Het water komt. Weer.
Wat hebben we geleerd van de Watersnoodramp? En is dat voldoende om Nederland droog te houden? In de slotaflevering is er aandacht voor de discussie over de Deltawerken, de strijd tegen het water, klimaatverandering. Maar ook over het ontsluiten van Zeeland, de groei van toerisme in de provincie en het verhaal van de Biesbosch. De gevolgen van de Watersnoodramp, positief en negatief, komen in deze laatste aflevering aan bod.
 
Bekijk hier de derde aflevering terug
 

Andere Tijden: Als je haar maar goed zit
 
Bekijk hier de laatste aflevering

Andere Tijden: Als je haar maar goed zit

 

Artikelen

Een vergeten probleem: zure regen!
 

Een vergeten probleem: zure regen!

 
 
Klimaatverandering is de laatste tijd weer volop in het nieuws, de bruinkool vliegt je om de oren. Afgelopen week is de bekende klimaatactiviste Greta Thunberg bij de demonstratie in het Duitse dorp Lützerath opgepakt. Verontrustende rapporten over het smelten van de ijskappen, de stijgende zeespiegel en het verdwijnen van diersoorten en ecosystemen. In de jaren ’80 was men ongerust over iets anders: zure regen. Overal in Europa werden bomen bruin of zelfs kaal. Zure regen kreeg de schuld. Er moest snel wat gebeuren, anders bleef geen bos meer overeind. De overheid, de milieubeweging en de burgers gingen kordaat de strijd aan. Zelfs op Europees niveau namen politici maatregelen. Bekijk in deze Andere Tijden aflevering uit 2009 hoe de strijd tegen zure regen gestreden werd en of het een succes was.
 
Bekijk hier de uitzending
 

Bilderberg-conferentie 1954

Bilderberg-conferentie 1954

Deze week kwam het World Economic Forum bij elkaar in Davos. Sommigen vermoeden dat daar een wereldregering wordt geleid. Voor corona werd dat vaak gedacht van de Bilderberg-conferenties, die in 1954 in hotel De Bilderberg in Oosterbeek begonnen. Andere Tijden maakte in 2004 een aflevering over de start van die conferenties onder leiding van Prins Bernhard.

Bekijk hier de uitzending
Ode aan de onderwijzer

Ode aan de onderwijzer

Afgelopen week deden leraren een beroep op de politiek om het vak geschiedenis weer verplicht te maken op het vmbo. In de onderbouw wordt het vak vaak niet eens meer gegeven. Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat vmbo-leerlingen de democratie minder belangrijk dan hun leeftijdgenoten op de havo of het vwo. Een oorzaak zou liggen bij een tekort aan geschiedenisonderwijs. In 2018 bracht Andere Tijden een ode aan de onderwijzer.

Bekijk hier de uitzending
 

OVT
 

OVT

 
 
Zondag 22 januari - 10.00 uur - NPO Radio 1

Monument voor troostmeisjes
Er komt in Nederland een monument voor ‘troostmeisjes’. Dit is een eufemistische term voor vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Japanse bezetter werden gedwongen tot seks met Japanse militairen. De komst van het monument mag ruim 75 jaar na de seksuele uitbuiting van de veelal jonge meisjes en vrouwen bijzonder genoemd worden. Ook omdat waar elders dergelijke monumenten verschijnen dit dikwijls spanningen oproept met Japan, dat graag een schoon oorlogsverleden veinst. Te gast is initiatiefnemer Griselda Molemans. Ze schreef over de troostmeisjes het boek Levenslang oorlog. Ze komt praten over de moeizame omgang van Japan met dit pijnlijke verleden en de kansen op erkenning van een te lang weggestopte en ontkende geschiedenis.

Verder in de uitzending:
• Corine Nijenhuis over haar boek Een nieuwe tijd: Zeeland na de ramp
• Historische boeken met Bart Funnekotter
• De column van Micha Wertheim
• Het Spoor Terug: De verschrikkelijk mooie migratie: #3 Het dorp
• Nan Goldin versus de opiaten-familie Sackler

Vorige week in OVT:
• Historicus Remco Raben over de spijtbetuigenis van Joko Widodo
• De verschrikkelijk mooie migratie: #2 Het Italiaanse centrum
• Journalist en historica Annette Birschel over bruinkool in Duitsland
• Kunsthistoricus Ariel Alvarez over de ‘Dada-veldtocht’ door Nederland
• Koto, yaki en angisa: Afro-Surinaamse klederdracht
• Column van Nelleke Noordervliet
 
Luister de laatste aflevering
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Wat is Elfstedenkoorts?
60 jaar geleden vond een van de beroemdste Elfstedentochten plaats: die van 1963, beter bekend als de Hel van '63. Ook ‘hellegang’ en ‘marteltocht’ zijn veel gebruikte omschrijvingen voor deze editie. De twaalfde tocht is de zwaarste ooit vanwege de extreme weersomstandigheden. Slechts 69 van de 9294 toertochters weten onder Siberische omstandigheden het Elfstedenkruisje te bemachtigen. In deze longread van NPO Kennis lees en bekijk je meer over de Elfstedentocht.
 
Lees hier verder
 

Andere Tijden tipt

Red Star Line Museum | Antwerpen

Red Star Line Museum | Antwerpen

Dit museum toont de geschiedenis van de Red Star Line, die een lijndienst uitvoerde tussen Antwerpen en Amerika. In de twintigste eeuw vervoerden de passagiersschepen duizenden Europeanen naar de andere kant van de oceaan, op zoek naar geluk. De persoonlijke verhalen van de landverhuizers staan centraal in het museum, dat gevestigd is in het historische gebouw van de rederij. Via herkenbare thema’s wordt deze bijzondere migratiegeschiedenis met de maatschappelijke actualiteit verbonden.

Luister online
 

Frida Kahlo: van de schoonheid en de pijn | AVROTROS

Frida Kahlo: van de schoonheid en de pijn | AVROTROS

De kleurrijke zelfportretten van Frida Kahlo staan in het collectieve geheugen gegrift. Ze tonen de kunstenares ernstig kijkend, het opgestoken haar versierd met linten of bloemen. Achter de bekende portretten gaat een door emotionele en fysieke pijn getekend leven schuil, waarbij Kahlo de kracht om te leven vindt in het maken van kunst. Haar mooiste werken zijn te zien in deze documentaire, evenals interviews met experts, van wie enkele afkomstig uit Frida's geboorteland Mexico.

Bekijk online
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.